Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ασύλητος Μακεδονικός τάφος εντοπίστηκε στο νεκροταφείο των Αιγών

Ένας ακόμη Μακεδονικός τάφος - και μάλιστα, όπως υποστηρίζει η ανασκαφέας του, ασύλητος - εντοπίστηκε πρόσφατα στο νεκροταφείο των Αιγών. Η ανακοίνωση έγινε από την ίδια την ανασκαφέα Αγγελική Κοτταρίδη, με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χθες τα μεσάνυχτα - λίγες μόνο ώρες πριν από την προαναγγελθείσα δημοσιοποίηση των νέων ευρημάτων στην ανασκαφή της Αμφίπολης από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η διαδικτυακή αρχαιολογική ανακοίνωση συνοδεύεται από φωτογραφία μεταλλικού κάδου (σκεύος συμποσίου, στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο και το νερό) στη θέση που βρέθηκε πεσμένος, στο δάπεδο του τάφου. Το αγγείο είναι χάλκινο (φέρει δείγματα οξείδωσης) και η διακόσμησή του καταδεικνύει το «εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας», όπως η ίδια η κα Κοτταρίδη υπογραμμίζει στην ανάρτησή της.

Βρέθηκε ο νεκρός του Τάφου της Αμφίπολης

1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.