Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Με τον Ημίθεο στο στήθος



Πολύς λόγος έγινε πέρσι το καλοκαίρι σχετικά με το έμβλημα, που η διοίκηση της ΠΑΕ είχε επιλέξει ως επετειακό για τον εορτασμό ενός αιώνα ζωής του Συλλόγου. Η «κυανόλευκη» διοίκηση επέλεξε την «ασπίδα», που περιείχε ένα μεγάλο και ένα μικρότερο «Η», με τις χρυσές ενδείξεις «100» και «1908-2008».

Πολλοί ήταν εκείνοι, που δυστρόπησαν γιατί εγκαταλείφθηκε η απεικόνιση του Ημίθεου, στον οποίο οφείλει το όνομά του ο ιστορικότερος σύλλογος του Βορειοελλαδικού χώρου. «Κάπου έπρεπε να υπάρχει και ο Ημίθεος, έστω και αν ήθελαν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό για τα 100 Χρόνια», σχολίαζαν απλοί οπαδοί της ομάδας, αλλά και πολλά σημαίνοντα στελέχη της ιστορικής διαδρομής του Ηρακλή.

Όπως ανακοίνωσε ο επίσημος ποδοσφαιρικός «Γηραιός», δίνοντας στην δημοσιότητα το νέο έμβλημα της ποδοσφαιρικής ομάδας, που από σήμερα (10/06/2009) θα φέρει το τμήμα, η είδηση είναι μία και σημαντική: ο Ημίθεος επανέρχεται, σε απόλυτο και πρωταγωνιστικό ρόλο. Το νέο σήμα (βλέπετε την απεικόνισή του), το οποίο θα φέρουν στο στήθος οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές, αποτελείται από τη φιγούρα του Ημίθεου της Μυθολογίας, περιβαλλόμενη από έναν κεντρικό δακτύλιο, ο οποίος με τη σειρά του περιβάλλεται από δύο λεπτές περιφέρειες κύκλου. Στον κεντρικό κύκλο αναγράφονται - στο επάνω μέρος του - οι ενδείξεις ΠΑΕ (με μικρού μεγέθους κεφαλαίους χαρακτήρες) Ηρακλής (με μεγάλου μεγέθους κεφαλαίους χαρακτήρες) και – στο κάτω μέρος του δακτυλίου – η ιστορική ημερομηνία ιδρύσεως του Συλλόγου, 1908.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απόφαση επαναφοράς του (ιστορικού) σήματος, που χρησιμοποιούσε η ΠΑΕ πριν το επετειακό, με μόνη διαφορά τη χρωματική παράλλαξη, που κρίνεται αισθητικά επιτυχής. Συγκεκριμένα, τόσο ο κεντρικός περιφερειακός δακτύλιος και η φιγούρα του Ημίθεου έχουν πιο ανοικτό και φωτεινό μπλε χρώμα, σε σχέση με το σκούρο μπλέ του σήματος, που έπαψε να εμφανίζεται το περσινό καλοκαίρι, προς χάριν του Ιωβηλαίου. Το νέο έμβλημα της ποδοσφαιρικής ομάδας θα κοσμεί πλέον τη φανέλα και τα είδη ένδυσης του τμήματος, την εμπορική αλλά και επικοινωνιακή καταγραφή της ομάδας και της ΠΑΕ.

Πηγή: Blue Arena

Τώνης Βαβάτσικος - Ποιός να ξέρει στο βλέμμα του πίσω τι κρύβει ο Θεός για μας

Σκοπιανό Βγαίνει από την "κατάψυξη"

Βαλίτσες για νέο ταξίδι στην Ευρώπη ετοιμάζει ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Γενεύη, προκειμένου να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Σκόπια και Αθήνα.

Της Μαρούλας Πλήκα

Στο “ξεπάγωμα” της διαδικασίας των συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπό τον ΟΗΕ βοήθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο διαμήνυσε διακριτικά στον κ. Νίμιτς ότι θα ήταν καλό να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση λύσης. Αλλά δεν ήταν αυτή η μόνη παρότρυνση που δέχτηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής. Και ευρωπαίοι ηγέτες ενόψει του κρίσιμου Δεκέμβρη, όπου οι 27 θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα αποδοθεί στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επιθυμούν μέχρι τότε να έχει εξουδετερωθεί το “αγκάθι” της ονομασίας, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Μία μάλιστα από τις χώρες που πιέζουν για την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ είναι η Σουηδία, η οποία το επόμενο κρίσιμο διάστημα θα ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και επί των ημερών της θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής που θα αξιολογήσει την πρόοδο των Σκοπίων, αλλά και τη συνέχεια της ενταξιακής προσπάθειας της Τουρκίας. Δύο θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας και άπτονται των εθνικών θεμάτων.

ΝΕΑ Ή ΙΔΙΑ ΔΕΣΜΗ ΙΔΕΩΝ;

Από διπλωματικούς κύκλους των Σκοπίων διαρρέει η πληροφορία ότι ο Μάθιου Νίμιτς θα μεταφέρει στις αποσκευές του νέα δέσμη ιδεών, κάτι το οποίο εκτιμούν ως “απίθανο” κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ. Θεωρούν πιο λογικό ο ειδικός διαμεσολαβητής να επαναλάβει τις προσπάθειές του από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν πριν από περίπου έξι μήνες, δηλαδή από την τελευταία του πρόταση, η οποία ως γνωστόν επικεντρωνόταν στο όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Αφού ακούσει τις απόψεις των δύο διαπραγματευτών στη Γενεύη, θα ταξιδέψει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σε Σκόπια και Αθήνα, για να συζητήσει με τους ΥΠΕΞ και τις κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Στο ενδιάμεσο διάστημα ενδέχεται να προκύψει και κάποια άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο περιθώριο των συνόδων του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ στην Κέρκυρα, οπότε θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για τις διαθέσεις των δύο μερών και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες. Βέβαιο θεωρείται ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να χαλαρώσει στο ελάχιστο τις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει αναφορικά με τη συμβιβαστική λύση που προκρίνει, ενώ η εθνικιστική κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, όπως έγραψε η “Μ”, έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να επαναδιατυπώσει τις ανιστόρητες και προκλητικές θέσεις της περί κατοχύρωσης της δήθεν "μακεδονικής" εθνότητας.

Πηγή: Μακεδονία

Είχαμε ασχοληθεί με το θέμα, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Απάτη-μαμούθ με πιστωτικές κάρτες



* 14 συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

* Τα μέλη του κυκλώματος, τα πλοκάμια του οποίου απλώνονται σε όλο τον κόσμο, φέρονται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έκαναν αγορές και αναλήψεις, η αξία των οποίων ξεπερνά, μέχρι στιγμής, το μισό εκατομμύριο ευρώ.

* Οι κάρτες-κλώνοι που κατασκεύαζε το κύκλωμα αντιστοιχούν σε κατόχους από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

* Οι έρευνες συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη για το ενδεχόμενο εμπλοκής ελλήνων καταστηματαρχών, οι οποίοι έκαναν μαζικές πωλήσεις στα μέλη του κυκλώματος και πληρώθηκαν με τις πλαστές πιστωτικές.


Του Κώστα Καντούρη

Πρωτοφανής σε μέγεθος απάτη με πιστωτικές κάρτες-κλώνους αποκαλύφτηκε χθες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου αστυνομικοί του τμήματος δίωξης οικονομικών εγκλημάτων της Ασφάλειας έκαναν 14 συλλήψεις Σκοπιανών, Βουλγάρων και ενός Έλληνα. Τα πλοκάμια του κυκλώματος απλώνονται σε όλον τον κόσμο, καθώς θεωρείται το μεγαλύτερο που έχει δράσει σε όλη την Ευρώπη.

Με εκατοντάδες πλαστές πιστωτικές κάρτες, οι οποίες κατασχέθηκαν, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έκαναν αγορές και αναλήψεις στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, η αξία των οποίων ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς που έγιναν. “Τίναξαν την αγορά στον αέρα”, έλεγαν χαρακτηριστικά εισαγγελικές πηγές που συμμετείχαν στο χειρισμό της υπόθεσης, αφού τις κατ’ οίκον έρευνες συντόνιζαν τρεις εισαγγελείς από τη Θεσσαλονίκη και ένας από τη Χαλκιδική. Ενδεικτικό είναι πως μόνο από μία τράπεζα επιβεβαιώθηκαν συναλλαγές που φτάνουν τα 200.000 ευρώ, ενώ σε άλλη εκκρεμούσαν συναλλαγές ύψους 250.000 ευρώ και οι έρευνες για το οικονομικό μέγεθος της απάτης άρχισαν μόλις χθες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα από αστυνομικούς του τμήματος δίωξης οικονομικών εγκλημάτων σε δύο σπίτια στη Θεσσαλονίκη, σε ένα στα Νέα Μουδανιά και σε ένα στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, όπου εντοπίστηκε το εργαστήριο κατασκευής πιστωτικών καρτών-κλώνων. Εκεί συνελήφθη 53χρονος Σκοπιανός, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος. Ακολούθησαν οι συλλήψεις των υπολοίπων 13 μελών του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και τέσσερις γυναίκες. Οι συλληφθέντες έχει προγραμματιστεί να προσαχθούν σήμερα στον εισαγγελέα, αρμόδιο για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων, Λάμπρο Τσόγκα, ο οποίος άλλωστε εποπτεύει το σχηματισμό της δικογραφίας.

Όπως αποκαλύφτηκε το κύκλωμα έχει συνεργούς σε όλον τον κόσμο, από τους οποίους ο 53χρονος κατηγορείται πως αγόραζε δεδομένα τραπεζικών καρτών που υποκλέπτονταν από τους πραγματικούς κατόχους είτε με τη μέθοδο του skimming, μέσω συσκευών που τοποθετούνται σε ΑΤΜ τραπεζών, είτε σε συνεργασία με καταστηματάρχες του εξωτερικού, που παρέδιδαν τους αριθμούς των καρτών. Αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από τον ίδιο, ο οποίος παραδέχτηκε τις πράξεις του στην προανακριτική του απολογία, όσο και από τα αποκόμματα επιταγών που έστελναν σε όλον τον κόσμο, για να αποπληρωθούν τα δεδομένα που αγόρασαν.

Οι έρευνες συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη για το ενδεχόμενο εμπλοκής ελλήνων καταστηματαρχών, οι οποίοι έκαναν μαζικές πωλήσεις στα μέλη του κυκλώματος και πληρώθηκαν με τις πιστωτικές κάρτες-κλώνους. Όπως προέκυψε, αγορές έγιναν μέχρι και από μεγάλα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα και αφορούσαν κυρίως ηλεκτρικά είδη, τα οποία στη συνέχεια οι δράστες μεταπωλούσαν αποκομίζοντας τα κέρδη. Προτιμούσαν μάλιστα να χρησιμοποιούν την κάθε πλαστή κάρτα έως δύο φορές, για να μη γίνουν αντιληπτοί.

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα κατασκεύαζαν εξολοκλήρου πλαστές πιστωτικές κάρτες. Στην κάρτα-κλώνο αποτυπωνόταν μέχρι και το λογότυπο της ξένης τράπεζας, όπως και ο διάγραμμα που φέρει. Το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιούσαν, το οποίο κατασχέθηκε, κοστίζει 200.000 ευρώ! Σύμφωνα με όσα στοιχεία βρέθηκαν από τους αστυνομικούς στα τέσσερα σπίτια, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες, τις οποίες προμηθεύονταν από βούλγαρους πλαστογράφους. Τα ονόματα των ταυτοτήτων αυτών, που είναι ελληνικές, βουλγαρικές, σκοπιανές, βελγικές και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποτυπώνονταν στην πλαστή κάρτα, προκειμένου σε οποιονδήποτε έλεγχο καταστηματαρχών να μην κινήσουν υποψίες.

Η έρευνα επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο πως τα πραγματικά θύματα της απάτης είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών σχεδόν απ’ όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, οι κάρτες ανταποκρίνονται σε κατόχους από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και σχεδόν απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. “Το μέγεθος της απάτης είναι νωρίς να υπολογιστεί, αλλά έχουμε να κάνουμε με το μεγαλύτερο κύκλωμα σε όλη την Ευρώπη, ενώ μπορεί ακόμη μετά το σχηματισμό της δικογραφίας να προκύψουν και νέα στοιχεία από την αστυνομική έρευνα”, τόνισε στη “Μ” εισαγγελικός λειτουργός.


Θεσσαλονίκη: Πρώτη σε συλλήψεις

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη σε όλη την Ευρώπη, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες συλλήψεις πλαστογράφων καρτών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κυρίως της μέθοδο του skimming, υποκλέπτοντας αρχικά τα κρυφά στοιχεία των καρτών και κατασκευάζοντας κλώνους για να κάνουν αναλήψεις χρημάτων και αγορές προϊόντων.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν γίνονται πολλές συλλήψεις, παρότι υπάρχουν πολλές εικόνες δραστών, όπως αποτυπώνονται από τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης των τραπεζών την ώρα που τοποθετούν τους μηχανισμούς υποκλοπής στα ΑΤΜ. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη από το 2007 έχουν γίνει 44 συλλήψεις από τις υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν.

Συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Υποθέσεις / Δράστες / Κάρτες / Ποσά

2007 / 3 / 10 / 304 / 115.000 ευρώ

2008 / 8 / 16 / 313 / 95.000 ευρώ

2009 / 3 / 18 / >500 / >500.000 ευρώ

Πηγή: Μακεδονία

Μουσείο Πέλλας - αναβάλλονται τα εγκαίνια



Μολονότι στα τέλη του 2008 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης είχε εξαγγείλει περιχαρής ότι τον Ιούνιο του 2009 θα εγκαινιαστεί το νέο Μουσείο Πέλλας, το έργο καθυστερεί.

“Σίγουρα τα εγκαίνια δεν θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Ίσως αργότερα το καλοκαίρι”, διαβεβαιώνει η προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη.

Οι εργασίες έχουν ακόμη… δρόμο, όπως λέει, προκειμένου μέσα σε έναν χώρο έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων να δημιουργηθεί μία έκθεση-μικρογραφία του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, κόστους 900.000 ευρώ, από το Γ’ ΚΠΣ. “Προς το παρόν τοποθετούμε τα μεγάλα αντικείμενα στο χώρο, όπως ψηφιδωτά, αλλά τα εκθέματα στις βιτρίνες θα αρχίσουν να μπαίνουν από τον Ιούλιο και μετά. Έχουμε δουλειά ακόμη”, τονίζει η κ. Ακαμάτη.

Στον αέρα όμως βρίσκονται και άλλα θέματα, που περιμένουν ως σανίδα σωτηρίας την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Το ΥΠΠΟ πρέπει να ρυθμίσει άμεσα τι θα γίνει με την προμήθεια του εξοπλισμού των εργαστηρίων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου αλλά και τη χρηματοδότηση για τις καλοκαιρινές ανασκαφές.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η έκθεση που θα φιλοξενεί το νέο Μουσείο Πέλλας αναμένεται εντυπωσιακή. Στην είσοδο θα υποδέχεται τους επισκέπτες η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στο εσωτερικό, σε μία έκταση 2.500 τ.μ., ο χώρος θα είναι ενιαίος με πέντε επίπεδα, όπου θα αναπτυχθούν αντίστοιχες θεματικές ενότητες: Στο πρώτο επίπεδο ο ιδιωτικός βίος και εδώ θα ενταχθούν -μεταξύ άλλων- ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα, όπως είναι τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα (το “Κυνήγι λιονταριού” είναι ένα από αυτά) και ευρήματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής. Στο δεύτερο επίπεδο, που αφορά τη διοίκηση, την παραγωγή και το εμπόριο, θα υπάρχουν και δύο αποκατεστημένα εργαστήρια κεραμικής και κοροπλαστικής και έκθεση των προϊόντων τους. Στο τρίτο επίπεδο την "τιμητική" τους θα έχουν η θρησκεία και οι τελετές, ενώ η τέταρτη ενότητα (η μόνη κλειστή του χώρου) θα αφορά τα ταφικά ευρήματα με αναπαραστάσεις δύο αρχαίων τάφων, το σκελετό και τα ευρήματά τους.

Το πέμπτο και υψηλότερο επίπεδο θα είναι αυτό του ανακτόρου, “απ' όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να περπατά σε έναν εξώστη γύρω από τον εκθεσιακό χώρο και να έχει συνολική θέαση από ψηλά όλου του αρχαιολογικού χώρου”, συμπλήρωσε η κ. Ακαμάτη. Πλάι σε όλα αυτά θα υπάρχουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήριο συντήρησης, αναψυκτήριο, πωλητήριο κ.ά.

Της Έλσας Σπυριδοπούλου

Πηγή: Μακεδονία

ΠΑΣΟΚ Βλέπει "γάμο" ΝΔ με ΛΑΟΣ

Στροφή της ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ βλέπει το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να στηριχτεί στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, για να παραμείνει στην εξουσία.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα πολιτισμού Μαρία Δαμανάκη, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό “Flash”, ανέφερε ότι “τα ενδεχόμενα της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ είναι ανοιχτά” και ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε το μήνυμα της κάλπης. “Ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα του και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, δεν θα διστάσει να ζεστάνει και το αυγό του φιδιού”.

Πηγή: Μακεδονία

Μακεδονικός Αγώνας - Παύλος Μελάς



Από την εκπομπή Η μηχανή του χρόνου.

Η Άνω Μακεδονία

Η Άνω ή Δυτική Μακεδονία είναι ένας τόπος όπου ελίσσονται ο Αλιάκμων και ο Βενέτικος (ο γαλάζιος) – ποταμοί με βαθειά κοίτη και πολυσχιδείς όχθες. Προς ανίσχοντα ήλιον κείται το Βέρμιον όρος, άβατο τον χειμώνα καθώς διδάσκει ο Ηρόδοτος, ενώ η δύση του είναι βραχύτερη εξαιτίας της Πίνδου, που επιστρέφει το τοπίο καταλυτικά, από τις μεγάλες λίμνες κι έως τα Θεσσαλικά βουνά.

Η Άνω Μακεδονία λοιπόν είναι ένα μεγάλο οροπέδιο με ιδιότυπο κλίμα, στεγνό στην κοιλιά του, περιβαλλόμενο από αναρίθμητες νερομάνες και υδροχαρείς μισγάγγειες.

Η Πίνδος χωρίζει την Ήπειρο από τη Μακεδονία Υπάρχουν τρείς διαβάσεις, πραγματικές κλεισούρες, στον Πεντάλοφο, στο Σπηλιό και στην Κρανέα. Το βουνό στολίζεται με ποικίλα δάση και η ομίχλη, που πέφτει ακόμη και κατακαλόκαιρο παγωμένη, έρχεται και φεύγει χωρίς προφανείς αιτίες. Οι βροχές είναι επίμονες και περιοδικές όταν έρχεται ο βασιλεύς χειμώνας και το χιόνι διώχνει τους ήχους από παντού στις πλαγιές. Τότε ο ουρανός είναι θαρρείς από βαμβάκι, σκοτισμένο συχνά από γκρίζα σύννεφα ταχύτατα, που μοιάζουν με ξέφτια από λερωμένο καπνό.

Η Πίνδος και τα προς τη Θεσσαλία πρόβουνά της τελειώνουν στον Αλιάκμονα. Εδώ δεν έχει μεγάλους ορίζοντες, τα μεταλλοφόρα χώματα κρέμονται πάνω στο νερό διαβρωμένα και επιστρέφονται οι λόφοι από ταπεινή βλάστηση που μοσκοβολάει, άνοιξη και καλοκαίρι. Και πέρα από τον Αλιάκμονα, προς την Κοζάνη και το Σινιάτσικο και την Πτολεμαΐδα και το Βέρμιο, ο λιγνίτης και ο αμίαντος κάνουν το τοπίο γυμνό και εχθρικό, παρ' όλο που ο περιηγητής διαβλέπει το παλαιό δάσος και την αρχαία ευμάρεια σε ήπιες πλαγιές και ερείπια. Η γυμνότης του τόπου έρχεται και σπάει ωσάν θαλάσσιο κύμα στο δυτικό Βέρμιο.

Βορειότερα, υπάρχουν δύο αυτόνομα βουνά κολλημένα στα σύνορα, ο Γράμμος και το Βίτσι. Εκάτερα αφήνουν σχοινοτενείς χαράδρες και διαβάσεις προς τα μέρη των Αλβανών και στα περάσματα της Κανδαουίας, σε τόπους που φημίστηκαν στο παρελθόν ως Δασσαρητία και Πελαγονία. Από την Πελαγονική λεκάνη, που μόνο το νότιο τμήμα της βρίσκεται σήμερα μέσα σε Ελληνικά σύνορα, βαδίζοντας ανατολικά ο γεωγράφος βρίσκεται στα βουνά υψηλότερα από το Βέρμιο στον μυχό τους θάλλει Έδεσσα, η μακεδονική πόλη. Εδώ υπάρχουν οι μεγάλες λίμνες.

Π. Θεοδωρίδης

Ο υπερφυής Όλυμπος

Στην αρχή βρίσκεται ο Όλυμπος, όρος γιγάντιο, το ψηλότερο των ελληνικών περιοχών. Στέκεται αυτόνομος δίπλα στην Πιερική θάλασσα, απ' όπου βάφεται υπέρυθρος κατά την ανατολή. Από τη Θεσσαλία χωρίζεται με το φαράγγι των Τεμπών – ο Πηνειός να σκάβει την όδευση στο διηνεκές, φέρνοντας άμμο των Αιθίκων και φερτή ύλη της Παραυαίας, για να μεγαλώσει ο κάμπος στην εκβολή του και να λιώνει η παραλία του από το κύμα της αιγαίας Θάλασσας.

Από τα βουνά των Πιερίων τον χωρίζουν τα δύσβατα στενά της Πέτρας – μονοπάτι που δεν σταμάτησε στιγμή να ενώνει τους λαούς της Πινδικής οροσειράς με τις θαλάσσιες προσδοκίες. Στα νότια και ανατολικά είναι οι κάμποι και οι σιτοβολώνες της Ελασσόνας, μαζί με τα ποιμνιοστάσια που στιγματίζουν τις κρεμαστές γυμνές του επιφάνειες. Είναι ένα βουνό ποικίλο. Αλλού δασοσκεπές και βραχώδες, αλλού σκληρό και αφιλόξενο. Αλλού τα νερά τρέχουν άφθονα και αλλού ακόμη και τα πηγάδια ξεραίνονται εύκολα.

Το όρος Όλυμπος απ' έξω μοιάζει συμπαγές και άρρηκτο, αλλά είναι παραδόξως κουφό εσωτερικά. Μια χαράδρα, που αρχίζει από το Λιτόχωρο, βαθαίνει δυτικά μέσα στο βουνό. Είναι ένα αμφιθέατρο χίλια μέτρα ψηλό και ωσάν το αλώνι στρογγυλό. Στην ορχήστρα, ατέχνως, αυτού του θεάτρου, όταν ο καιρός είναι γλυκύς, έρχονται οι άνθρωποι και επιχειρούν αναβάσεις και σχοινοτενείς διαδρομές. Αλλά οι χειμώνες είναι φοβεροί, θρυμματίζουνε τα θαμνώδη ξύλα και στους βράχους στέλνουν βροχή τους γυάλινους σταλακτίτες.

Βόρεια και δυτικά από τον Όλυμπο είναι πρόβουνα γυμνά και δύσκολα, που ορίζουνε τη μια πλευρά των στενών του Σαρανταπόρου. Κι από συγκεκριμένο σημείο τα βουνά σταματούνε πλέον στον ποταμό Αλιάκμονα και τότε αρχίζει, μεταξύ Ολύμπου και ποταμού, ένα άλλο βουνό, που το έλεγαν παλαιά Μακεδονικό και σήμερα Πιέρια.

Αυτή η στενόμακρη λουρίδα λόφων και φαραγγιών, άλλοτε καλλιεργημένη, άλλοτε στείρα και υποτελής των ερπετών, κυκλώνει τον Όλυμπο από δύο μεριές και είναι ένας μεγάλος εξώστης που παρακολουθεί τον Αλιάκμονα έως την εκβολή του. Στην Ανατολή στενά συνδέεται με τη Θερμαϊκή θάλασσα. Στο μέρος της Δύσης η θέα του εμποδίζεται από το Βέρμιο και βόρεια, ώσπου να τελειώσει το μάτι, απλώνεται ο μέγας κάμπος της Ημαθίας και της Βοττιαίας.

Π. Θεοδωρίδης

Η Απόκοσμος Γεωγραφία

Είναι η Μακεδονική Γαία πρίν απ' όλα μορφή στο είδος της μητέρας. Είναι κοίλη και μακρόθυμη, βαρεία και παράδοξη. Στον ήχο των αιώνων αντιδρά με υπόγειες φωνές. Όσο νοτίζεται με τα θαλασσινά κάτοπτρα, η φωνή της ορίζει ονόματα καθώς Βοττική, Πιερία, Ανθεμουσία, Ημαθία. Ενώ στα βουνά την άκουσαν να ψιθυρίζει: Πελαγονία, Τυμφαία, Δέρρις άκρα, Βρυγηίς, Βοττιαία, Ελίμεια, Εορδαία, Ορεστίς ή πάσα Μακεδονία.

Ας γεωγραφήσουμε. Η εντύπωση που δίνουν οι χάρτες , μια βιαστική ματιά από ψηλά, η εναλλαγή των τόπων πάνω στο γκρίζο οφιοειδές των δρόμων. Και πέρα απ' αυτά, η θέα των βουνών καθώς σκληραίνει όπως τα πλησιάζεις και μαλακώνει χάνοντας τα στην ομίχλη των αποστάσεων και πέρα απ' αυτά, οι βαρείς ποταμοί, δρόμοι μαζί κι εμπόδια.

Π. Θεοδωρίδης

Παίξτε με τον Γκρουέφσκι


Καλή διασκέδαση!

Σαν με κοιτάς...


κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Πατήστε play για ήχο...

Γιάννης Φέρτης & Α...