Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009
Μουσείο Πέλλας - αναβάλλονται τα εγκαίνια
Μολονότι στα τέλη του 2008 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης είχε εξαγγείλει περιχαρής ότι τον Ιούνιο του 2009 θα εγκαινιαστεί το νέο Μουσείο Πέλλας, το έργο καθυστερεί.
“Σίγουρα τα εγκαίνια δεν θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Ίσως αργότερα το καλοκαίρι”, διαβεβαιώνει η προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη.
Οι εργασίες έχουν ακόμη… δρόμο, όπως λέει, προκειμένου μέσα σε έναν χώρο έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων να δημιουργηθεί μία έκθεση-μικρογραφία του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, κόστους 900.000 ευρώ, από το Γ’ ΚΠΣ. “Προς το παρόν τοποθετούμε τα μεγάλα αντικείμενα στο χώρο, όπως ψηφιδωτά, αλλά τα εκθέματα στις βιτρίνες θα αρχίσουν να μπαίνουν από τον Ιούλιο και μετά. Έχουμε δουλειά ακόμη”, τονίζει η κ. Ακαμάτη.
Στον αέρα όμως βρίσκονται και άλλα θέματα, που περιμένουν ως σανίδα σωτηρίας την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Το ΥΠΠΟ πρέπει να ρυθμίσει άμεσα τι θα γίνει με την προμήθεια του εξοπλισμού των εργαστηρίων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου αλλά και τη χρηματοδότηση για τις καλοκαιρινές ανασκαφές.
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Η έκθεση που θα φιλοξενεί το νέο Μουσείο Πέλλας αναμένεται εντυπωσιακή. Στην είσοδο θα υποδέχεται τους επισκέπτες η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στο εσωτερικό, σε μία έκταση 2.500 τ.μ., ο χώρος θα είναι ενιαίος με πέντε επίπεδα, όπου θα αναπτυχθούν αντίστοιχες θεματικές ενότητες: Στο πρώτο επίπεδο ο ιδιωτικός βίος και εδώ θα ενταχθούν -μεταξύ άλλων- ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα, όπως είναι τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα (το “Κυνήγι λιονταριού” είναι ένα από αυτά) και ευρήματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής. Στο δεύτερο επίπεδο, που αφορά τη διοίκηση, την παραγωγή και το εμπόριο, θα υπάρχουν και δύο αποκατεστημένα εργαστήρια κεραμικής και κοροπλαστικής και έκθεση των προϊόντων τους. Στο τρίτο επίπεδο την "τιμητική" τους θα έχουν η θρησκεία και οι τελετές, ενώ η τέταρτη ενότητα (η μόνη κλειστή του χώρου) θα αφορά τα ταφικά ευρήματα με αναπαραστάσεις δύο αρχαίων τάφων, το σκελετό και τα ευρήματά τους.
Το πέμπτο και υψηλότερο επίπεδο θα είναι αυτό του ανακτόρου, “απ' όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να περπατά σε έναν εξώστη γύρω από τον εκθεσιακό χώρο και να έχει συνολική θέαση από ψηλά όλου του αρχαιολογικού χώρου”, συμπλήρωσε η κ. Ακαμάτη. Πλάι σε όλα αυτά θα υπάρχουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστήριο συντήρησης, αναψυκτήριο, πωλητήριο κ.ά.
Της Έλσας Σπυριδοπούλου
Πηγή: Μακεδονία
Ετικέτες
Πολιτισμός
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου