Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Πολιτικά παιχνίδια για το δρόμο


ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 18 ΣΤΕΛΝΕΙ Η Π.Κ.Μ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΙΝΟ Δ.Σ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ

Θύελλα αντιδράσεων στη Χαλκιδική προκάλεσε η απόφαση της Περιφερειάρχου Κ.Μακεδονίας Μαρίας Λιονή να παραπέμψει τη νομαρχία Χαλκιδικής στην Επιτροπή του 18 για την απόφασή της να κατασκευάσει την παράκαμψη Ν.Φώκαιας – Αθύτου τη στιγμή που η Κασσάνδρα είναι σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Χαλκιδική μετά τις κατολισθήσεις στην περιοχή του Βόθωνα και κινδυνεύει η οικονομική ζωή του τόπου. Η νομαρχία ξεκίνησε το έργο με απευθείας ανάθεση -όπως προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης- κάτι για το οποίο δεν προσέφυγε η Περιφέρεια.

Αντίθετα, η Περιφέρεια στέλνει τη νομαρχία στην Επιτροπή του άρθρου 18 διότι ισχυρίζεται ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι δημοτικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με απόφαση Τσιότρα του 2007 κατά την οποία η «συντήρηση του δικτύου ανήκει στο Δήμο». Ο νομάρχης Α.Ζωγράφος που μέχρι την Πέμπτη δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για την προσφυγή της Περιφέρειας σχολίασε πως η απόφαση του 2007 αναφέρεται ρητά σε «συντήρηση» και όχι σε κατασκευή δρόμου, αφού η νομαρχία διαπλατύνει το δρόμο και αλλάζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. «Ο νομοθέτης αναφέρει ότι συντήρηση είναι η επιδιόρθωση των βλαβών.

Η Περιφέρεια προφανώς θεωρεί το έργο που ξεκίνησε, ότι είναι επιδιόρθωση βλαβών. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Υπάρχει νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ το 1995 που ορίζει ρητά ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι νομαρχιακός. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που αντιμετωπίζουμε, να προσπαθεί η Περιφέρεια να βρει διάφορες δικαιολογίες για να μπλοκάρει τη νομαρχία, τη στιγμή που ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Κασσάνδρας ζητεί να ολοκληρωθεί ο δρόμος αυτός άμεσα, γιατί είμαστε στο παρά πέντε της τουριστικής περιόδου» σχολίασε στο halkidikinews.gr ο κ.Ζωγράφος.


Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτο κοινό δημοτικό συμβούλιο των δήμων Παλλήνης και Κασσάνδρας στο δημαρχείο Παλλήνης στη Χανιώτη. Δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι δήλωσαν αποφασισμένοι να διαμηνύσουν στην Περιφερειάρχη με δυναμικές κινητοποιήσεις ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αναδεχθούν καθυστέρηση στο έργο που ξεκίνησε η νομαρχία.

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο Κασσάνδρας αποφάσισε μεταξύ άλλων να παραχωρήσει την αρμοδιότητα του δρόμου στη νομαρχία Χαλκιδικής προκειμένου να αρθούν τα όποια νομικά κωλύματα. «Ο δρόμος Ν.Φώκαιας- Αθύτου είναι χωρικής αρμοδιότητας της Νομαρχίας Χαλκιδικής. Εάν υπάρχει αμφισβήτηση και εμμένει η Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας ότι η αρμοδιότητα του δρόμου ανήκει στο Δήμο Κασσάνδρας τότε εκχωρούμε την αρμοδιότητα αυτή στη Νομαρχία» αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κασσάνδρας.

Τα δημοτικά συμβούλια Κασσάνδρας και Παλλήνης ζητούν επίσης να αποσύρει η Περιφέρεια την προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 18 και να συνεχιστεί το έργο από τη νομαρχία.

«Θέλουμε να γίνει άμεσα η παράκαμψη Ν.Φώκαιας- Αθύτου άμεσα και με οποιοδήποτε κόστος. Στέλνουμε μήνυμα στην Περιφερειάρχη ότι η περιοχή έχει πρόβλημα και κινδυνεύει η οικονομική ζωή του τόπου. Το έργο πρέπει να συνεχιστεί από τη νομαρχία γιατί σε κάθε περίπτωση θα έχουμε δραματικές καθυστερήσεις και βρισκόμαστε λίγο πριν την τουριστική περίοδο και οι επαγγελματίες της Κασσάνδρας είναι ανάστατοι» δήλωσε στο halkidikinews.gr o δήμαρχος Παλλήνης Κώστας Καπούλας.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Δούκας