Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Κική Δημουλά: «Στην Ελλάδα επικρατεί το σκοτάδι και το χάος»

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΤΗ HERALD TRIBUNE Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑΣ

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην Αθήνα, η ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Herald Tribune, με αφορμή την έκδοση των ποιημάτων της στα αγγλικά.

Όταν ο δημοσιογράφος της ζήτησε, μεταξύ άλλων, να περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα, η 81χρονη ποιήτρια είπε χαρακτηριστικά: "Σκοτάδι και χάος".

"Η κ. Δημουλά μπορεί να έχει μια τάση προς τη δραματοποίηση αλλά οι λέξεις της είναι πάντα διαλεγμένες σωστά και με προσοχή", αναφέρει ο Rachel Donadio, συντάκτης του κειμένου.

Γαλάτιστα: Έθιμο της Καμήλας (Φώτα)


Από την αρχαιότητα σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, υπήρχε η συνήθεια στη Μακεδονία και τη Θράκη των μεταμφιεσμένων (τζαμαλάρηδων) σε ζώα (καμήλα, τράγος, ελάφι). Οι τζαμαλάρηδες παρίσταναν πονηρά όντα που διώχνουν τα κακά πνεύματα.

Το γαλατσιάνικο έθιμο της Καμήλας, κατά την προφορική παράδοση, δεν είναι άλλο παρά η αναπαράσταση ενός πραγματικού γεγονότος.

Πως ξεκίνησε
Στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου ζούσε στη Γαλάτιστα μια όμορφη κοπέλα, η Μανιώ. Η ομορφιά της ήταν ξακουστή και στα γύρω χωριά και ακόμη παραπέρα.

Κάλαντα Θεοφανίων