Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Θεαματικά βίντεο από ηφαιστειακές εκρήξεις στο Μεξικό


Η έκρηξη της 21ης Ιανουαρίου προκάλεσε πυροκλαστικό κύμα

Οπως κατέγραψαν οι κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, η τέφρα άγγιξε ύψος χιλιομέτρων

Δεν σταματά να ξερνά τέφρα το ηφαίστειο Κολίμα στο νοτιοδυτικό, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Βορείου Αμερικής. Διαδικτυακές κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή κατέγραψαν μια σειρά βίαιων εκρήξεων που έστειλαν στήλες κονιορτοποιημένου βράχου σε ύψος εννέα χιλιομέτρων.

Η τελευταία έκρηξη καταγράφηκε το πρωί της 25ης Ιανουαρίου, την ώρα που ένα περαστικό σύννεφο έγλυφε την κορυφή του ηφαιστείου σε ύψος 2.720 μέτρων.

Φέρετρο με τα αρχικά του Θερβάντες βρέθηκε στη Μαδρίτη


Στο φως ήρθε φέρετρο με καρφωμένα πάνω του τα γράμματα «M» και «C». τα αρχικά του ονόματος του συγγραφέα του περίφημου μυθιστορήματος «Δον Κιχώτης».

 Οι ιστορικοί που αναζητούν εδώ και μήνες τον τάφο του μεγαλύτερου συγγραφέα της Ισπανίας, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι βρήκαν υπολείμματα από ένα κομματιασμένο φέρετρο με τα αρχικά του θαμμένο σε ένα μοναστήρι.

Τέσσερις αιώνες μετά το θάνατο του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα λείψανά του με την ελπίδα να ιδρύσουν έναν επίσημο τόπο ταφής που θα προσελκύει τουρίστες και τους αποκαλούμενους «λογοτεχνικούς προσκυνητές».

Κηδεύεται την Παρασκευή ο Ντέμης Ρούσσος

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών στις 12 το μεσημέρι

H oικογένεια του Ντέμη Ρούσσου που πέθανε την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Ο θρύλος της διεθνούς μουσικής δεν είναι πια μαζί μας.
Ο Ντέμης Ρούσσος πέθανε σε ηλικία 68 χρονών.

Με βαθιά λύπη σας ενημερώνουμε ότι η τελετή για τον αποχαιρετισμό του αγαπημένου μας καλλιτέχνη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεώργιος Γρίβας Διγενής - Ο κορυφαίος Έλληνας Στρατηγός του 20ου αιώνα


Της Καρολ Γρίβα

Σήμερα ο απανταχού ελληνισμός τιμά μια ξεχωριστή ιστορική προσωπικότητα, μια απο τις λαμπρότερες μορφές της νεότερης ελληνικής μας ιστορίας.

Σήμερα τιμάμε τον οραματιστή της "ΕΝΩΣΙΣ", τον «Άξιο της Πατρίδος», τον θρυλικό Αρχηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή.
Το σύνθημα μας ήτο, είναι και θα είναι πάντοτε η «Μεγάλη Ελλάς»
Στρατηγός Γ. Γρίβας Διγενής

Απο την εφηβική του ηλικία, ο Διγενής είχε κιόλας διαλέξει το δρόμο που θα ακολουθούσε.

Ο άγιος ιερομάρτυς Αγάπιος ο εκ Γαλατίστης (1710-1752)

Γεννήθηκε στην κωμόπολη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής περί το 1710. Η Γαλάτιστα την εποχή εκείνη ήταν έδρα επισκοπής. Στην πατρίδα του έλαβε την εγκύκλια μόρφωση. Την περίοδο αυτή στη Γαλάτιστα, όπως και σε άλλα μέρη της Χαλκιδικής, «έχουσι σχολεία αρκετά καλά κατηρτισμένα και προσωπικόν διδασκάλων εις την διδασκαλίαν αυτών». Αξίζει να αναφερθεί πώς άπό την Γαλάτιστα την δια εποχή ήταν οι σπουδαίοι συγγενείς αγιογράφοι λεγόμενοι Γαλατσάνοι, οι οποίοι αγιογράφησαν πολλές εικόνες και τοιχογραφίες στό Άγιον Όρος, και πολλά έργα τους σώζονται στη μονή Βατοπαιδίου.

Νέος μεταβαίνει για προσκύνηση τών Αγίων Τόπων στα Ιεροσόλυμα, όπου παραμένει, κείρεται μοναχός και γίνεται μέλος της Αγιοταφικής Αδελφότητος. Από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Παρθένιο (1737-1766), χειροτονείται ιερεύς του Παναγίου Τάφου.