Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ο Πύργος της Γαλάτιστας


Το όνομά της η Γαλάτιστα το οφείλει, όπως μας λέει η παράδοση, στη βασίλισσα Γαλάτεια και στον άνδρα της Ανθέμιο, που της έχει δώσει το όνομα Ανθεμούς.

Ο Ανθέμιος κατά την βυζαντινή περίοδο ήταν πολιτικός του Βυζαντίου. Το 404-405 ο Ανθέμιος ήταν επίτροπος του Θεοδοσίου του Β' , και προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις με το δυτικό κράτος, αλλά και με το ανατολικό συνάπτοντας συμφωνία με τους Πέρσες για την προστασία των Χριστιανών.

Η Γαλάτεια κατά την μυθολογία, ήταν Νηρηίδα κόρη του Νηρέα και της Δωρίδος. Έζησε στην Σικελία κα παντρεύτηκε τον βοσκό Πολύφημο. Θεωρείται από την λατινική μυθολογία σαν πρότυπο ομορφιάς και τολμηρού κοριτσιού που κανείς δεν μπόρεσε να κατακτήσει.

Στη θέση του σημερινού χωριού υπήρχε πυκνό δάσος με θεόρατα δένδρα. Μέσα σ' αυτό το δάσος και σε ύψωμα, ήταν κτισμένος ο Πύργος που έμεινε η Γαλάτεια. Ο Πύργος αυτός ήταν κτισμένος από <<κουράνι>> ή κουρασάνι έλεγαν οι γιαγιάδες, γι ‘ αυτό ήταν πολύ γερός.

Πρόσκληση εκδήλωσης παρουσίασης του Βιβλίου "ΜΝΗΜΟΝΙΟ"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ οργανώνει εκδήλωση – παρουσίαση της έκδοσης

«Μνημόνιο : Η υποθήκευση της Ελλάδας»

την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010, στις 6.30μμ,

στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος, Σίνα 16 και Ακαδημίας (πλησίον Μετρό, στάση Πανεπιστήμιο).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Κασιμάτης, Ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Γιώργος Δελαστίκ, Δημοσιογράφος
Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Διευθυντής της «Χριστιανικής»

Είσοδος ελεύθερη

Έβρος: Ήρθε, είδε και απήλθε άπραγη και προβληματισμένη η Ντόρα

Οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να... αποφύγουν τη Ντόρα

Σε φιάσκο εξελίχθηκε τελικά, όπως το γράψαμε από την Πέμπτη, η πολυαναμενόμενη περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Νομό Έβρου

Της γύρισαν την πλάτη ακόμη και οι θεωρούμενοι ως δικοί της

Ποια είναι τα στελέχη από τον Έβρο που συμμετέχουν στο νέο κόμμα

Τις τελευταίες ημέρες τα παπαγαλάκια διέδιδαν ότι με την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στον Έβρο, πολλά τοπικά επώνυμα στελέχη θα προσχωρήσουν στο νεοϊδρυθέν κόμμα και μιλούσαν για σημαντική ενίσχυση της τάσης μετακίνησης μελών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προς τη "Δημοκρατική Συμμαχία".

Μυστικά και θρύλοι κάτω από τα πόδια μας


Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@gmail.com
 
Η παρέα είναι ετερόκλητη. Ο πατέρας Θεόφιλος που λειτουργεί στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, απέναντι ή μάλλον κάτω από την Αγία Σοφία, ο αρχιτέκτονας Πέτρος Δεβολής που είχε αναλάβει το 1991 το δύσκολο έργο της αποκατάστασης του ναού και της ανάδειξης των σπάνιων κειμηλίων του και κάτοικοι της περιοχής.

Μια γιατρός που μένει στην περιοχή και θυμάται πως ακριβώς στο σημείο αυτό, πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, κάποτε οι Θεσσαλονικείς πηδούσαν της φωτιές του Αϊ-Γιάννη, μια άλλη κυρία που έρχεται συχνά "για να συλλογιστεί και να βρει μέσα της την ηρεμία και τον Θεό"...

Όλα αυτά συμβαίνουν την Παρασκευή το πρωί στην πολύβουη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο μιας πόλης που ακόμη και τώρα κρατά καλά φυλαγμένα μυστικά και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της.

Θεσσαλονίκη: Το Φεβρουάριο ο μετροπόντικας στο σταθμό «Ευκλείδης»


Μέσα στον Φεβρουάριο του 2011 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού «Ευκλείδης» του μετρό Θεσσαλονίκης, που θα υποδεχτεί τον μετροπόντικα για τη διάνοιξη της σήραγγας.

Σήμερα το εργοτάξιο του σταθμού επισκέφθηκαν μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Σηράγγων και Υπογείων Έργων (ΕΕΣΥΕ), εκπρόσωποι τεχνικών φορέων και της εταιρείας Μετρό παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Μαγκριώτη, και όπως εκτιμήθηκε, οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των εργαζομένων σε υπόγειους χώρους, ύστερα από πρωτοβουλία της ΕΕΣΥΕ.

Βρέθηκε σάκος με όπλα σε δασική περιοχή στην Χαλκιδική


Σε δασική περιοχή στο Πλατανίτσι


Σάκος, που περιείχε όπλα και σφαίρες, βρέθηκε εγκαταλελειμμένος σε δασική περιοχή στο Πλατανίτσι Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, μέσα στον σάκο βρέθηκαν ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ, ένα πιστόλι τύπου Σκόρπιον, δύο γεμιστήρες, 18 φυσίγγια, κουκούλες και γάντια.

Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο βρέθηκε καπέλο τύπου τζόκεϊ, που αναγράφει «Ελληνική Αστυνομία».

Στα ευρήματα γίνεται εργαστηριακή ανάλυση, ενώ η αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής διενεργεί έρευνες για την υπόθεση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

‘Αρχισαν οι εργασίες για την τοποθέτηση του αγάλματος του Κ. Καραμανλή στην Ν. Παραλία


Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

***

Β.Παπαγεωργόπουλος : ” Η Δημοτική Αρχή αισθάνεται την υποχρέωση να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή «τιμώντας τον άνθρωπο και πολιτικό που αναμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη με σημαντικά έργα και ανέδειξε την πόλη που ο ίδιος αγάπησε υπέρμετρα,  καθιστώντας την πρωτεύουσα του ελληνικού βορρά, πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας»

***
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»
ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ  ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΝΑΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

***

Θεσσαλονίκη - "Άναψε" το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη "Γιορτή των Αγγέλων"


Τα "γιορτινά" της φόρεσε απόψε η πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς φωταγωγήθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το εορταστικό παραδοσιακό καράβι και η φάτνη.

Η "Γιορτή των Αγγέλλων" που πραγματοποιείται για 12η συνεχή χρονιά, "άνοιξε" με χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Ακολούθησαν οι ήχοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έδωσε τον τόνο της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

Τα 80.000 λαμπιόνια του δέντρου άναψε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, που ευχήθηκε στους Θεσσαλονικείς.