Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη


Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 ξημερώνει για τον Χορτιάτη ένα συνηθισμένο Σάββατο. Οι κάτοικοί του ξυπνούν ξεκινώντας τις δουλειές της καθημερινότητάς τους. Πολλοί φεύγουν έξω από το χωριό για τις συνηθισμένες αγροτικές εργασίες. Τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή που έμελλε να ακολουθήσει αν και οι γερμανικές δυνάμεις είχαν τελευταία σκληρύνει τη στάση τους μπροστά και στη διαφαινόμενη κατάρρευση τους.

Όπως κάθε Σάββατο ένα φορτηγάκι της υπηρεσίας ύδρευσης Θεσσαλονίκης με δυο υπαλλήλους, συνοδευόμενο ως συνήθως, από ένα στρατιωτικό όχημα της γερμανικής φρουράς στο οποίο επέβαιναν ο οδηγός, ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός ξεκινάει από την πόλη με προορισμό τις πηγές της Αγίας Παρασκευής στον Χορτιάτη για την απολύμανση με χλώριο του νερού από το οποίο υδροδοτούταν μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης.

Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη


Αρχίζουν αύριο οι εκδηλώσεις μνήμης, τις οποίες διοργανώνει ο δήμος Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 66 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, που έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 και στο οποίο 149 Χορτιατινοί βρήκαν το θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, με την τέλεση αρχιερατικού μνημόσυνου. Σε ό,τι αφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που τις πλαισιώνουν, αυτές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου.

Ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την παιδεία


Αθήνα, 27 Αυγούστου 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή ανακοίνωση
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ – ΤΕΙ

Tο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης ανακοίνωσε μέσα σε ένα σχεδόν πανηγυρικό κλίμα τις βάσεις εισαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Tα ποιοτικά στοιχεία όμως κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσεις στα σχολεία.

Ειδικότερα, σε 8 Πανεπιστημιακές σχολές και 56 Τμήματα ΤΕΙ εισάγονται υποψήφιοι με βαθμό πρόσβασης χαμηλότερο του “6”, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως εισάγονται υποψήφιοι σε Τμήματα των ΤΕΙ με βαθμό πρόσβασης μικρότερο της μονάδας. Άραγε έχει αναλογιστεί η ηγεσία του Υπουργείου πως όλα αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Σχολών τους ή απλά μεταθέτει το πρόβλημα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη γενιά άνεργων πτυχιούχων;

Αφεντικό στην Πόλη ο ΠΑΟΚ με επική πρόκριση επί της «Φενέρ»

Η στιγμή που ο Μουσλίμοβιτς «πάγωσε» το «Σουκρού Σαράτσογλου» και έστειλε τη Φενέρμπαχτσε στο καναβάτσο

«Χρυσό» γκολ από «Μούσλι»

Μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της ιστορίας του πανηγυρίζει ο ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη. Με γκολ του Μουσλίμοβιτς στο 102' της παράτασης, ο «Δικέφαλος» του Βορρά αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τη Φενέρμπαχτσς στο «καυτό» «Σουκρού Σαράτσογλου» και σε συνδυασμό με το 1-0 της Τούμπας, πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκης βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη θέση, οι τούρκοι πίεσαν τον Κρέσιτς, άνοιξαν το σκορ με τον Εμρέ, αλλά οι ψυχωμένοι παίκτες του «Δικεφάλου» άντεξαν στην πίεση, χτύπησαν την κατάλληλη στιγμή και εκτόξευσαν στα ουράνια τους 2.500 περίπου Έλληνες που βρέθηκαν στην Πόλη.

Δελτίο Τύπου ΝΟΔΕ Ν.Δ. Χαλκιδικής


Ν Ο Δ Ε
Χ Α Λ Κ Ι Δ Ι Κ Η Σ
Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

22ας Απριλίου & Μακεδονίας
63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
Τηλ.: 23710 22772
Φαξ: 23710 23862
E-mail: ndhalkid@otenet.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010 και ώρα 19:30 στα γραφεία της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής στον Πολύγυρο με την συμμετοχή του προεδρείου της ΝΟΔΕ, των ΔΗΜΤΟ του διευρυμένου Δήμου Πολυγύρου και του Νομάρχη Χαλκιδικής και υποψήφιου Δήμαρχου Πολυγύρου κ. Αστέριου Ζωγράφου.

Σκοπός της σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα συναίνεσης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τον νέο Δήμο Πολυγύρου, ο εντοπισμός των προβλημάτων στα Δημοτικά Διαμερίσματα και η πρώτη γνωριμία με τα νεοεκλεγμένα στελέχη των ΔΗΜΤΟ με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Πολυγύρου κ. Ζωγράφο.

Ο κ. Ζωγράφος άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των μελών των ΔΗΜΤΟ οι οποίοι παράλληλα του εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη για ένα νικηφόρο αγώνα.