Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Μπορεί το Avatar να προκαλέσει κατάθλιψη;



Όταν ο σκηνοθέτης James Cameron δέχθηκε την Χρυσή Σφαίρα για το Avatar ως καλύτερη ταινία της χρονιάς, είχε ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα να στείλει: «Το Avatar μας ζητά να δούμε ότι τα πάντα συνδέονται», ξεκίνησε να λέει, εξηγώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Beverly Hilton Hotel το πραγματικό νόημα μιας ταινίας που λαμβάνει χώρα σχεδόν αποκλειστικά στην υπερ-ρεαλιστική ζούγκλα του κόσμου της Pandora. «Και αν χρειάζεται να ταξιδέψεις τεσσεράμισι έτη φωτός προκειμένου να φτάσεις σε έναν άλλον τεχνητό πλανήτη και να εκτιμήσεις το θαύμα ενός κόσμου που έχουμε εδώ, στα πόδια μας, τότε, ξέρετε, αυτό ακριβώς είναι το θαύμα του κινηματογράφου. Αυτή είναι η μαγεία.

Η μαγεία του Avatar, ωστόσο, δείχνει να είναι τόσο ισχυρή που αρκετοί από τους φανατικούς της ταινίας την ένιωσαν να επιμένει πολύ μετά τους τίτλους τέλους στην κινηματογραφική αίθουσα.

Δικαστική απόφαση-ορόσημο για τις περιουσίες στα κατεχόμενα

Το ζευγάρι των Βρετανών στην βίλα Αποστολίδη

Το Βρετανικό Εφετείο εξέδωσε την τελεσίδικη απόφασή του σε σχέση με την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον ενός ζεύγους Βρετανών που αγόρασε την περιουσία του στα κατεχόμενα. Το Εφετείο απεφάνθη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να εκτελεστεί.

Το κυπριακό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το ζεύγος των Βρετανών Όραμς θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στον Μελέτη Αποστολίδη, να κατεδαφίσει την παράνομη ανάπτυξη στην περιουσία του στην κατεχόμενη Λάπηθο, να τερματίσει τις επεμβάσεις σε αυτήν και να την παραδώσει στο νόμιμο ιδιοκτήτη της.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Αποστολίδης, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί «νίκη των θεσμών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά όλες τις πτυχές του περιουσιακού.

Πηγή: Foreign Press

Χιόνια, βροχές και παγετός στη Β. Ελλάδα


Πιθανότητα χιονόπτωσης το βράδυ στα ορεινά και σε περιοχές, όπως Καρτερές (αυχένας οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Σερρών), Άγιος Δημήτριος Πιερίας, Καστανιά Ημαθίας, Άγρα Πέλλας, Χολομώντας Χαλκιδικής προβλέπει το περιφερειακό μετεωρολογικό κέντρο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 0 βαθμούς κελσίου.

* Αύριο Τετάρτη θα έχουμε νεφώσεις με βροχές και άνω των 600 μέτρων χιονόνερο που ανεβαίνοντας σε υψόμετρο θα μετατρέπεται σε χιόνι. Τα φαινόμενα αυτά θα εκδηλωθούν κυρίως το μεσημέρι ενώ στη Χαλκιδική οι χιονοπτώσεις μπορεί να σημειωθούν σε χαμηλότερο υψόμετρο και θα διατηρηθούν όλη την ημέρα.

* Την Παρασκευή αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα της εβδομάδας που θα σημειωθούν κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη (οριακά στο Ν. Σερρών). Χιονοπτώσεις θα υπάρξουν σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα.

* Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται παγετός.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Κρητικό αντάμωμα


ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Οι Κρητικοί της Χαλκιδικής, πάντοτε δεμένοι με τη γενέθλια γη της καταγωγής τους, προχωρούν στη διοργάνωση για ένα Κρητικό αντάμωμα για να θυμηθούν και να ξαναζήσουν, οι ίδιοι και οι φίλοι τους, το κλίμα και την ατμόσφαιρα της Κρήτης.

Όσοι ενδιαφέρονται, Κρητικοί ή φίλοι των Κρητικών, μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομάδα της διοργάνωσης στα τηλέφωνα:

1. 6977 413 795 (Ν. Παπαδάκης)

2. 6972 315 632 (Γ. Ζωγραφάκης)

3. 2371 022 181 (Κεντριανού Δέσποινα)

Η Επιτροπή διοργάνωσης

Πόσος χρόνος απομένει σε αυτήν την κυβέρνηση;


Έχουμε ήδη γράψει για την δυσαρέσκεια προς τις επιλογές του κ. Παμπούκη, με αφορμή την λειτουργία της «μυστικής κυβέρνησης» του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα πληροφορούμεθα ότι αναβαθμίζεται και ο «συντονιστικός ρόλος» του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Θ. Πάγκαλου ο οποίος αναλαμβάνει «να παρακολουθεί όλες τις κρίσιμες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, να έχει λόγο στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής και να συμβάλλει στη χάραξη της στρατηγικής» (Πρώτο Θέμα)

Με άλλα λόγια μπροστά στην πανθομολογούμενη πλέον αποτυχία των οικονομικών υπουργών της κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος αναλαμβάνει να επιβλέπει τα νομοσχέδια ώστε να μην γυρίζουν πίσω λόγω λαθών, να μην προκαλούν την αγανάκτηση ακόμα και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να εξομαλύνει τις καθημερινές πλέον συγκρούσεις μεταξύ της κ. Κατσέλη και του κ. Παπακωνσταντίνου και να τα βρίσκει με τους τραπεζίτες και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες στις κόντρες του με τους υπουργούς (όπως δηλαδή έκανε πρόσφατα με την σύγκρουση Τραπεζών – Κατσέλη για το σχετικό νομοσχέδιο).

Αναθέτοντας όμως ο Πρωθυπουργός αυτόν τον ρόλο στον αντιπρόεδρό του, δεν είναι σαν να ομολογεί ότι οι επί των οικονομικών υπουργοί του απέτυχαν Και ο κ. Πάγκαλος γνωρίζει οικονομικά; Τι μας εγγυάται ότι θα επιτύχει εκεί που απέτυχε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στο συντονισμό δηλαδή δύο σημαντικών υπουργών του;

Για να το θέσουμε καλύτερα: Πόσο χρόνο μπορεί να δώσει κανείς σε αυτήν την κυβέρνηση;

Πηγή: Antinews

Ζορμπάς & Παλαιοχώρι Χαλκιδικής , Χώρος Πολιτισμού


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 1991
Τ.Θ.24048 - 111.10 Αθήνα 2310 2283075


ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Συντονισμός: Γιούλη Ιεραπετριτάκη
Π.Π. Γερμανού 25, 54622
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 230985 / 6996 442891
email: e-Filoikazantzaki@hotmail.com


Θεσσαλονίκη 14 Ιανουαρίου 2010

Προς : Αξιότιμο Νομάρχη Χαλκιδικής κον Α. ΖΩΓΡΑΦΟ

Κοινοποίηση : Προς τους Βουλευτές Χαλκιδικής

κον Βαγιωνά Γεώργιον
κον Δριβελέγγα Ιωάννη
κον Λαφαζάνη Αργύρη


Θέμα: Δημιουργία χώρου Πολιτισμού αφιερωμένο στον Γεώργιο Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής


Στους θυελλώδεις ανέμους της παγκοσμιοποίησης ένα δεδομένο προβάλλει ιερό και αδιαμφισβήτητο. -η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Οι μονοσήμαντες, άλλωστε, επενδύσεις στο δίπτυχο ήλιος - θάλασσα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους μετά την εμφάνιση νέων εξωτικών και οικονομικότερων προορισμών. Στον αντίποδα αυτών στέκεται το νέο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στο φυσικό τοπίο, τη πολιτιστική κληρονομιά - ταυτότητα, ιδιαιτερότητα οικισμών. Ο πολιτιστικός τουρισμός πράγματι σήμερα αποτελεί μία στροφή προς την ποιότητα του τουρισμού που μας καλεί να προβάλλουμε προς τα έξω την Ελλάδα της παράδοσης , του συμβολισμού και της τοπικής ιστορίας που θα καθορίσει την μελλοντική ανάπτυξη των τόπων.

Οι αναπτυξιακές στρατηγικές σήμερα οφείλουν να έχουν ως αφετηρία την ανάκτηση και αναβάθμιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Οι όμορφες και αξιόλογες και ενδιαφέρουσες περιφέρειες θα είναι εκείνες που θα σταθούν ακέραιες και αναλλοίωτες στην λαίλαπα της άγριας παγκοσμιοποίησης που επέρχεται, καταφέρνοντας να προσελκύσουν, με τα παραπάνω προσόντα, έναν εναλλακτικού τύπου τουρισμό.

Η σαγηνευτική Χαλκιδική όπου η φύση, ο μύθος ,η ιστορία αναβλύζει σε κάθε βήμα του επισκέπτη, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό τόπο προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

Για τους παραπάνω λόγους η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, εντός και εκτός της Ελλάδας, προχώρησε στη δημιουργία δικτύου αδελφοποιημένων πόλεων, κοινή συνισταμένη των οποίων αποτελεί ο βίος και το έργο του Γιώργη Ζορμπά που ως γνωστόν συνδέεται άμεσα με το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής και με την ευρύτερη περιοχή Μαντεμοχωρίων όπου έζησε και εργάστηκε ως μεταλλωρύχος, για αρκετά χρόνια.

Γι ' αυτό λοιπόν θεωρούμε ότι η δημιουργία στέγης - χώρος πολιτισμού αφιερωμένος στην οικουμενική αυτή προσωπικότητα μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στην ενδοχώρα Χαλκιδικής αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορική στιγμή καθώς και τα πρόσωπα που άφησαν τα ίχνη τους στο χώρο.

Παράλληλα με τον κατάλληλο εξοπλισμό, βιβλία, φωτογραφίες, ταινίες, βίντεο, προβολή στο διαδίκτυο, συνοδευόμενα από διαλέξεις και εκδηλώσεις πολιτισμού, με την υποστήριξη της πολιτείας και το δικό σας φλογερό ενδιαφέρον το Παλαιοχώρι θα μπορούσε να μετατραπεί σ΄ένα κέντρο παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Ως γνωστόν ο Νίκος Καζαντζάκης αποτελεί σήμερα τον πιο γνωστό Έλληνα συγγραφέα στο εξωτερικό παρά το γεγονός ότι πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος.

Η Διεθνής Εταιρεία που αριθμεί πάνω από 40.000 παγκοσμίως αναμένει με ξεχωριστό ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες Σας προς αυτή την κατεύθυνση, που θα αναδείξουν έμπρακτα την ευαισθησία σας σε θέματα πολιτισμού, που μόνο οφέλη θα κυοφορήσουν για τους σημαντικούς, ιστορικούς οικισμούς της. ορεινής Χαλκιδικής.

Αξιότιμε κύριε Νομάρχη,

Γίνεται Εσείς ο πρωτεργάτης αυτής της νέας πολιτιστικής στροφής στον τουρισμό προσφέροντας στέγη σ' ένα παγκόσμιο σύμβολο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τον Νίκο Καζαντζάκη.

Στην προσπάθειά σας θα είμαστε στο πλευρό Σας.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Στασινάκης , Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Νίκος Καζαντζάκης

Γιούλη Ιεραπετριτάκη , Ιστορικός - Αρχαιολόγος εκπρόσωπος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. στην Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική