Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ardipithecus ramidus : Αυτός είναι ο Αρχαιότερος Άνθρωπος του κόσμου


Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης παρουσίασαν έντεκα ερευνητικές ομάδες στο περιοδικό Science: Tο προφίλ του Ardipithecus ramidus, ενός πιθανού προγόνου του ανθρώπου που έζησε στην Αιθιοπία πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια νωρίτερα από το διάσημο αυστραλοπίθηκο «Λούσι».

Ο θηλυκός αρδιπίθηκος που ονομάστηκε χαϊδευτικά «Αρδι» συναρμολογήθηκε με κόπο από 125 θραύσματα οστών. Είχε ύψος 1,2 μέτρα και βάρος γύρω στα 54 κιλά.


Περπατούσε στα δύο πόδια, διατηρούσε όμως την ικανότητα να αναρριχάται στα δέντρα που κάλυπταν τότε την περιοχή του ποταμού Αουάς της Αιθιοπίας, 225 χλμ από την Αντίς Αμπέμπα και κοντά στο σημείο όπου είχε βρεθεί το 1974 η «Λούσι» του είδους Australopithecus afarensis.

Το εντυπωσιακό με την «Αρδι» είναι ότι τα ανατομικά χαρακτηριστικά της διαφέρουν από του χιμπατζή πολύ περισσότερο από ό,τι φαντάζονταν οι επιστήμονες, ανέφερε ο ανθρωπολόγος Σ. Όουεν Λάβτζοϊ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κεντ στο Οχάιο.


Οι παλαιοανθρωπολόγοι εκτιμούν σήμερα ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος του ανθρώπου και του χιμπατζή έζησε στην Αφρική πριν από 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια. Τα χαρακτηριστικά του Α.ramidus υποδεικνύουν τώρα ότι η γενεαλογική γραμμή του ανθρώπου εξελίχθηκε ιδιαίτερα γρήγορα μετά το διαχωρισμό της από την εξελικτική γραμμή του χιμπατζή.


Αν ευσταθούν οι εκτιμήσεις των ερευνητών, ο αρδιπίθηκος έδωσε τη θέση του στον αυστραλοπίθηκο, ο οποίος μετεξελίχθηκε στον Homo erectus, από τον οποίο προέκυψε πριν από περίπου 200.000 χρόνια ο σύγχρονος Homo sapiens.

Πηγή: Foreign Press

Με νέα γρίπη δύο μαθητές στη Χαλκιδική


Δύο αδέρφια, μαθητές σε σχολεία των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, βρέθηκαν θετικά στον ιό της νέας γρίπης, μετά τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μαθήτρια Γυμνασίου και για τον μικρό αδερφό της, που είναι στο νηπιαγωγείο. Στα δύο αδέρφια χορηγήθηκε θεραπεία και θα παραμείνουν στο σπίτι τους για μία εβδομάδα, ενώ τα μαθήματα στα σχολεία τους συνεχίζονται κανονικά.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει για τη διαχείριση του Σπηλαίου Πετραλώνων στη Χαλκιδική


Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 2979/2009 απόφασή του παρέπεμψε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την αίτηση της «Ανθρωπολογικής Εταιρείας της Ελλάδος» με την οποία ζητάει να ακυρωθεί το από 2004 πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής που εξεδόθη από τον υπουργό Πολιτισμού και διετάχθη η αποβολή του εν λόγω σωματείου από το χώρο του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής και την έκταση που το περιβάλλει, εμβαδού 179.230 τ.μ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω μείζονος σπουδαιότητας, αλλά και επειδή έκρινε το Τμήμα αντισυνταγματική την παρέμβαση του Δημοσίου στην υπόθεση του σπηλαίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σήμερα η κεντρική προεκλογική ομιλία του Αργύρη Λαφαζάνη στον Πολύγυρο


Ο υποψήφιος Βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης.

σήμερα Πέμπτη 01/10:

θα πραγματοποιήσει την κεντρική του προεκλογική ομιλία στον Πολύγυρο στις 8:00 μ.μ. στην Πλατεία Μητροπολίτη Ειρηναίου.

και θα δώσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι TV SUPER στις 10:00 μ.μ.

Προεκλογική δραστηριότητα του Ευθύμη Καρανάσιου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

στο νομό Χαλκιδικής Ευθύμης Καρανάσιος

ολοκληρώνει αύριο, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου,

το πρόγραμμα των προεκλογικών του επισκέψεων.

Το πρωί ο Ευθύμης Καρανάσιος θα επισκεφθεί τη Λαϊκή Αγορά του Παλαιοχωρίου,

ενώ στις 18.30 το απόγευμα θα επισκεφθεί τα Βράσταμα.

Το βράδυ στις 21.00 θα πραγματοποιήσει την τελευταία προεκλογική του ομιλία στον Πολύγυρο (Έξι Βρύσες).

Στη MIG το σήμα «Μακεδονικές Αερογραμμές»

Ο πρόεδρος της MIG ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρεία της «Olympic Air» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με την ονομασία «Μακεδονικές Αερογραμμές», προκειμένου να καλυφθούν σύντομα οι επιχειρηματικές και τουριστικές ανάγκες της περιοχής.


Στην κατοχή της MIG βρίσκεται το κατοχυρωμένο διεθνώς σήμα «Μακεδονικές Αερογραμμές», δήλωσε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της εταιρείας, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια τελετής με αφορμή την έναρξη των πτήσεων της Olympic Air.

«Έχουμε πάρει κωδικούς και κανείς δεν μπορεί να πετάξει με αυτό το όνομα», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Ο πρόεδρος της MIG ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρεία της «Olympic Air» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με την ονομασία «Μακεδονικές Αερογραμμές», προκειμένου να καλυφθούν σύντομα οι επιχειρηματικές και τουριστικές ανάγκες της περιοχής.

Πρόσθεσε επίσης ότι την άλλη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με φορείς της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα, ενώε όπως είπε, η νέα εταιρεία θα πετάξει σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες πτήσεις της θα είναι προς τη Γερμανία και το Άμστερνταμ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βγενόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δημοσίου στην ΟΑ με μειοψηφικό πακέτο, σημειώνοντας ότι «θα υλοποιήσουμε το σχέδιό μας είτε μπει το Δημόσιο είτε όχι».

Ο πρόεδρος της MIG αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαμάχη με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΟΑ θέλει υγιή ανταγωνισμό χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις από οικογενειακούς φίλους, συγγενείς και άλλους. Επίσης, επανέλαβε ότι ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής δεν είναι η MIG, αλλά όλοι οι Έλληνες που τόσα χρόνια στηρίζουν αυτή την εταιρεία.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την αντιπροσωπεία της Olympic Air υποδέχθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και άλλοι επίσημοι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Ναυτεμπορική

Η προεκλογική δραστηριότητα του Γιάννη Δριβελέγκα για την Παρασκευή


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Γιάννης Δριβελέγκας

την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

θα επισκεφτεί στις 18.00 το Κασσανδρινό,

19.00 τη Φούρκα και

θα μιλήσει στην Κασσάνδρα στις 20.30.

Σαν Αμερικάνικη διαφήμιση είναι αυτή η φωτογραφία

Τι είναι όλα αυτά τα παιδάκια, ανήψια σου;

Διαφήμιση που χρησιμοποιεί παιδάκια, μαυρίστε την.

Οι μάχες των υποψήφιων βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ.


Οι… μεγαλύτερες μάχες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μάχη στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, στην Β΄Αθηνών, όπου το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα εκλέξει 3 ή 4 βουλευτές. Το μεγάλο φαβορί σίγουρα είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που φαίνεται πως έχει καπαρώσει την πρώτη θέση. Από εκεί και πέρα μεγάλη αναμένεται να είναι η μάχη μεταξύ των υποψηφίων, Χαράλαμπου Καραθάνου (πρώην πολιτευτή της ΝΔ), Κ. Αϊβαλιώτη, Δ. Καψιώτη (επί χρόνια συνεργάτης του Γ. Καρατζαφέρη και παρουσιαστής της εκπομπής Ελλάδα γειά σου), ενώ κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να γίνει η έκπληξη από τους Μ. Ντουκάκη ή Στ. Αγγελόπουλο.

Μία σημαντική λεπτομέρεια σε αυτήν την περιφέρεια είναι η υποψηφιότητα του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος μάλλον αναγκαστικά θα εκλεγεί σε αυτήν, καθώς η περιοχή της Ροδόπης είναι πολύ δύσκολο να προσφέρει έδρα στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Στην έτερη σημαντική περιφέρεια της πρωτεύουσας στην Α΄ Αθήνας, οι τρεις σημαντικότεροι παίκτες που ερίζουν για την βουλευτική έδρα είναι φυσικά ο νυν ευρωβουλευτής Αθ. Πλεύρης, ο Γ. Γεωργίου και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Δ. Κωνσταντάρας. Όσον αφορά την Α΄ και Β΄ Πειραιά, τα δίδυμα που θα μονομαχήσουν για την πρωτιά είναι αυτά του Β. Αποστολάτου και Χρ. Χαρίτου και του Γ. Ανατολάκη και Δ. Αράπογλου αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο επαρχιακές εκλογικές περιφέρειες, αυτή της Λάρισας και της Εύβοιας. Στην Λάρισα σκληρός θα είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ του Αστ. Ροντούλη και του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Γαρουφαλιά, ενώ στην Εύβοια ερίζουν για την πρωτιά που λογικά θα τους φέρει και εντός κοινοβουλίου η γιατρός Ουρ. Παπανδρέου και ο ιστορικός Στ. Καρκαλέτσης.

Σχετικά με την Θεσσαλονίκη, στην Β΄ περιφέρεια δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα ο Κ. Βελόπουλος, ενώ στην Α΄ που θα εκλέξει για πρώτη φορά βουλευτή, λόγω του ότι πλέον ο Γ. Καρατζαφέρης δεν πολιτεύεται, τα πράγματα είναι ρευστά αφού όλοι οι υποψήφιοι εκκινούν από την ίδια αφετηρία χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα φαβορί, παρόλο που ακούγεται ότι συγκεκριμένες υποψηφιότητες «πριμοδοτούνται» από το κόμμα, όπως αυτή του κ. Κολοκοτρώνη και της κ. Κυριακίδου.

Παίζουν φυσικά και τα ονόματα της κ. Γερμαλίδου, πρώτης επιλαχούσας στις προηγούμενες εκλογές αλλά και του Γιάννη Κουριαννίδη, γνωστού για πολλά χρόνια μέλους του πατριωτικού χώρου.

Πηγή: elora.gr

Άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Εκθέματα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας.

Τις πύλες του άνοιξε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου.

Το νέο Μουσείο έχει έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων και στεγάζει 3.000 εκθέματα που καλύπτουν την περίοδο από την Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) μέχρι και το 90 π.Χ. (ύστερη Ελληνιστική Εποχή).

Το κτήριο είναι προσαρμοσμένο στη μορφολογία του εδάφους και έχει δημιουργηθεί με λιτές γραμμές. «Θέλαμε η παρουσία του Μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο να είναι διακριτική.

Γι' αυτό το λόγο, το κτήριο είναι βυθισμένο στο έδαφος και φαίνεται σαν να αναδύεται απ' αυτό ως ένα ακόμα εύρημα», διευκρινίζει η κα Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Τον επισκέπτη υποδέχεται η μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (εύρημα από την περιοχή των Γιαννιτσών), ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε χώρο 2.500 τετραγωνικών μέτρων και διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες.

Η πρώτη αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Ξεχωρίζουν ψηφιδωτά δάπεδα των οικιών του Διονύσου και της Ελένης, αλλά και η αποκατεστημένη διακόσμηση τοίχου της αίθουσας συμποσίων της οικίας των Κονιαμάτων.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα παρουσιάζεται η δημόσια ζωή στην Πέλλα, ενώ σαφή εικόνα της παραγωγικής διαδικασίας δίνει το αποκατεστημένο εργαστήριο κεραμικής.

Η θρησκεία κυριαρχεί στην τρίτη θεματική ενότητα, όπου παρουσιάζονται ευρήματα από τα ιερά της περιοχής, ενώ στην τέταρτη θεματική ενότητα εκτίθενται κτερίσματα των νεκροταφείων της Πέλλας.

Μέσα από έναν ανηφορικό διάδρομο ο επισκέπτης καταλήγει στην τελευταία ενότητα, την αίθουσα του ανακτόρου. Εδώ εκτίθενται στοιχεία για τη μορφή και τη λειτουργία του ανακτορικού συγκροτήματος, καθώς και για την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το Μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του χωρίς επίσημα εγκαίνια - ο τελευταίος προγραμματισμός των οποίων ακυρώθηκε λόγω εκλογών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Υπόγειες μεθοδεύσεις στη Θράκη


Παρασκηνιακή προσπάθεια να ποδηγετηθεί η μειονοτική ψήφος και να πέσει στους... αρεστούς υποψηφίους. Επιχείρηση διεμβολισμού της υποψηφιότητας Στυλιανίδη στη Ροδόπη

Κορυφώνεται η παρασκηνιακή προσπάθεια του τουρκικού προξενείου και ακραίων στοιχείων της μειονότητας, με την ανοχή και των τοπικών παραγόντων, να ποδηγετήσουν τη μειονοτική ψήφο και να την κατευθύνουν στους... αρεστούς υποψηφίους.

Συγχρόνως είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς μειονοτικών από την Τουρκία αλλά και από χώρες της Ευρώπης, η οποία μάλιστα γίνεται με έξοδα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Οι μεθοδεύσεις (τις οποίες αποκάλυψε από τις αρχές Σεπτεμβρίου το «Εθνος») αποσκοπούν στο να προβληθεί το τουρκικό προξενείο ως παράγων που ελέγχει τη μειονοτική ψήφο και συγχρόνως επιδιώκεται να εκλεγούν τρεις μειονοτικοί βουλευτές, δύο στη Ροδόπη και ένας στην Ξάνθη.

Με φαβορί τον Α. Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ) στη Ροδόπη και τον Τ. Ματαντζή (ΠΑΣΟΚ) στην Ξάνθη, φρόντισαν ώστε να μην υπάρχουν άλλες ισχυρές μειονοτικές υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, εκτός αυτής του Α. Ιλχάν (ΝΔ-Ροδόπης) ώστε να αποφευχθεί διάχυση των ψήφων.

Καθώς ο Α. Χατζηοσμάν είχε εκλεγεί με ψήφους-ρεκόρ στη Ροδόπη, οι γνωστοί κύκλοι κινούνται στην κατεύθυνση πριμοδότησης, με τις πλεονάζουσες ψήφους του Α. Ιλχάν, ο οποίος έτσι θα επιχειρήσει να διεμβολίσει την υποψηφιότητα του υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο τον πόλεμο φθοράς που δέχεται η υποψηφιότητα του Ευρ. Στυλιανίδη από την παρουσία στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στον νομό του Γ. Καρατζαφέρη, οι γνωστοί κύκλοι θα πετύχουν, το μοναδικό στα εκλογικά χρονικά, η ΝΔ να εκπροσωπείται στη Ροδόπη μόνον με μειονοτικό βουλευτή και από τους τρεις βουλευτές του νομού οι δύο (από τα δύο μεγάλα κόμματα) να είναι μειονοτικοί, (κάτι που παραπέμπει σε ευνόητους συμβολισμούς).

Στη σκληρή αυτή αναμέτρηση φαίνεται ότι έχουν παίξει ρόλο και οι εσωτερικές συγκρούσεις στο κυβερνών κόμμα, με ενδεικτική την αντιπαράθεση της κ. Μπακογιάννη με το υπουργείο Μεταφορών και τον κ. Στυλιανίδη που δεν της προσέφερε κάλυψη στην αντιπαράθεσή της με τον Ανδ. Βγενόπουλο.

Στην Ξάνθη, καθώς διαπιστώνεται ότι η ΝΔ παρά την καθίζηση που υφίσταται δεν θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση στον νομό και έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια για εκλογή και δεύτερου μειονοτικού βουλευτή (από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μάλκοτς), το σύνθημα που δόθηκε είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο του Τ. Ματαντζή, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την αξιοποίησή του ακόμη και σε κυβερνητική θέση.

Δηλώσεις

Ο ίδιος ο κ. Ματαντζή πάντως σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, η οποία είχε δώσει και το σύνθημα «Η ψήφος του Τούρκου να πάει σε Τούρκο», έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» την προστασία των βακουφιών και τη θεσμοθέτηση διαδικασίας εκλογής των επιτροπών διαχείρισής τους.

Στο ίδιο ρεπορτάζ η TRT φιλοξενούσε και συνέντευξη του ψευδομουφτή Ξάνθης Α. Μετέ, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον κ. Ματαντζή στην ηγεσία της λεγόμενης «Ανωτάτης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Πηγή: Έθνος

Τηγάνισε τα χρυσόψαρα για να τον εκδικηθεί!


Τα δύστυχα τα χρυσόψαρα "πλήρωσαν" τη διαφωνία δύο πρώην συζύγων στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μία γυναίκα, η οποία ενοχλήθηκε από τη συμπεριφορά του πρώην συμβίου της, για να τον εκδικηθεί, τηγάνισε τα χρυσόψαρά του και έφαγε μερικά από αυτά.

τα επτά χρυσόψαρα τα είχαν αγοράσει μαζί, όταν το ζευγάρι ήταν στις ευτυχισμένες μέρες του.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Βανς Μίτσελ, τόνισε ότι ο άνδρας πήγε στο διαμέρισμα το Σάββατο και πήρε τα χρυσόψαρα. Το ζευγάρι λογομάχησε έντονα για κάποια κοσμήματα που είχε κάνει δώρο στην πρώην γυναίκα του, τα οποία της πήρε πίσω, ενώ εκείνη ζητούσε της τα επιστρέψει.

Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σπίτι, όπου διαμένει η γυναίκα, βρήκαν τέσσερα τηγανισμένα χρυσόψαρα στο πιάτο, ενώ όπως τους είπε η ίδια, είχε φάει τα υπόλοιπα τρία.

Πηγή: Έθνος

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Κόκκινα χείλη