Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Εκθέματα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας.

Τις πύλες του άνοιξε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου.

Το νέο Μουσείο έχει έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων και στεγάζει 3.000 εκθέματα που καλύπτουν την περίοδο από την Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) μέχρι και το 90 π.Χ. (ύστερη Ελληνιστική Εποχή).

Το κτήριο είναι προσαρμοσμένο στη μορφολογία του εδάφους και έχει δημιουργηθεί με λιτές γραμμές. «Θέλαμε η παρουσία του Μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο να είναι διακριτική.

Γι' αυτό το λόγο, το κτήριο είναι βυθισμένο στο έδαφος και φαίνεται σαν να αναδύεται απ' αυτό ως ένα ακόμα εύρημα», διευκρινίζει η κα Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Τον επισκέπτη υποδέχεται η μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (εύρημα από την περιοχή των Γιαννιτσών), ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε χώρο 2.500 τετραγωνικών μέτρων και διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες.

Η πρώτη αναφέρεται στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Ξεχωρίζουν ψηφιδωτά δάπεδα των οικιών του Διονύσου και της Ελένης, αλλά και η αποκατεστημένη διακόσμηση τοίχου της αίθουσας συμποσίων της οικίας των Κονιαμάτων.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα παρουσιάζεται η δημόσια ζωή στην Πέλλα, ενώ σαφή εικόνα της παραγωγικής διαδικασίας δίνει το αποκατεστημένο εργαστήριο κεραμικής.

Η θρησκεία κυριαρχεί στην τρίτη θεματική ενότητα, όπου παρουσιάζονται ευρήματα από τα ιερά της περιοχής, ενώ στην τέταρτη θεματική ενότητα εκτίθενται κτερίσματα των νεκροταφείων της Πέλλας.

Μέσα από έναν ανηφορικό διάδρομο ο επισκέπτης καταλήγει στην τελευταία ενότητα, την αίθουσα του ανακτόρου. Εδώ εκτίθενται στοιχεία για τη μορφή και τη λειτουργία του ανακτορικού συγκροτήματος, καθώς και για την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το Μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του χωρίς επίσημα εγκαίνια - ο τελευταίος προγραμματισμός των οποίων ακυρώθηκε λόγω εκλογών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: