Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Υπόγειες μεθοδεύσεις στη Θράκη


Παρασκηνιακή προσπάθεια να ποδηγετηθεί η μειονοτική ψήφος και να πέσει στους... αρεστούς υποψηφίους. Επιχείρηση διεμβολισμού της υποψηφιότητας Στυλιανίδη στη Ροδόπη

Κορυφώνεται η παρασκηνιακή προσπάθεια του τουρκικού προξενείου και ακραίων στοιχείων της μειονότητας, με την ανοχή και των τοπικών παραγόντων, να ποδηγετήσουν τη μειονοτική ψήφο και να την κατευθύνουν στους... αρεστούς υποψηφίους.

Συγχρόνως είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς μειονοτικών από την Τουρκία αλλά και από χώρες της Ευρώπης, η οποία μάλιστα γίνεται με έξοδα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Οι μεθοδεύσεις (τις οποίες αποκάλυψε από τις αρχές Σεπτεμβρίου το «Εθνος») αποσκοπούν στο να προβληθεί το τουρκικό προξενείο ως παράγων που ελέγχει τη μειονοτική ψήφο και συγχρόνως επιδιώκεται να εκλεγούν τρεις μειονοτικοί βουλευτές, δύο στη Ροδόπη και ένας στην Ξάνθη.

Με φαβορί τον Α. Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ) στη Ροδόπη και τον Τ. Ματαντζή (ΠΑΣΟΚ) στην Ξάνθη, φρόντισαν ώστε να μην υπάρχουν άλλες ισχυρές μειονοτικές υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, εκτός αυτής του Α. Ιλχάν (ΝΔ-Ροδόπης) ώστε να αποφευχθεί διάχυση των ψήφων.

Καθώς ο Α. Χατζηοσμάν είχε εκλεγεί με ψήφους-ρεκόρ στη Ροδόπη, οι γνωστοί κύκλοι κινούνται στην κατεύθυνση πριμοδότησης, με τις πλεονάζουσες ψήφους του Α. Ιλχάν, ο οποίος έτσι θα επιχειρήσει να διεμβολίσει την υποψηφιότητα του υπουργού Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο τον πόλεμο φθοράς που δέχεται η υποψηφιότητα του Ευρ. Στυλιανίδη από την παρουσία στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στον νομό του Γ. Καρατζαφέρη, οι γνωστοί κύκλοι θα πετύχουν, το μοναδικό στα εκλογικά χρονικά, η ΝΔ να εκπροσωπείται στη Ροδόπη μόνον με μειονοτικό βουλευτή και από τους τρεις βουλευτές του νομού οι δύο (από τα δύο μεγάλα κόμματα) να είναι μειονοτικοί, (κάτι που παραπέμπει σε ευνόητους συμβολισμούς).

Στη σκληρή αυτή αναμέτρηση φαίνεται ότι έχουν παίξει ρόλο και οι εσωτερικές συγκρούσεις στο κυβερνών κόμμα, με ενδεικτική την αντιπαράθεση της κ. Μπακογιάννη με το υπουργείο Μεταφορών και τον κ. Στυλιανίδη που δεν της προσέφερε κάλυψη στην αντιπαράθεσή της με τον Ανδ. Βγενόπουλο.

Στην Ξάνθη, καθώς διαπιστώνεται ότι η ΝΔ παρά την καθίζηση που υφίσταται δεν θα μείνει χωρίς εκπροσώπηση στον νομό και έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια για εκλογή και δεύτερου μειονοτικού βουλευτή (από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μάλκοτς), το σύνθημα που δόθηκε είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο του Τ. Ματαντζή, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την αξιοποίησή του ακόμη και σε κυβερνητική θέση.

Δηλώσεις

Ο ίδιος ο κ. Ματαντζή πάντως σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, η οποία είχε δώσει και το σύνθημα «Η ψήφος του Τούρκου να πάει σε Τούρκο», έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» την προστασία των βακουφιών και τη θεσμοθέτηση διαδικασίας εκλογής των επιτροπών διαχείρισής τους.

Στο ίδιο ρεπορτάζ η TRT φιλοξενούσε και συνέντευξη του ψευδομουφτή Ξάνθης Α. Μετέ, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον κ. Ματαντζή στην ηγεσία της λεγόμενης «Ανωτάτης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης».

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: