Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Αδάμ Ρεγκούζας: Πάω για αιρετός περιφερειάρχης με ή χωρίς χρίσμα


Ανοίγει το παιχνίδι των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων στη Νέα Δημοκρατία. Ο πρώην υπουργός Αδάμ Ρεγκούζας εκδήλωσε χθες δημόσια την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την αιρετή περιφέρεια και ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματός του.

Του Βαγγέλη Πλάκα
plakasv@gmail.com

“Οι υποψήφιοι για τις αιρετές περιφέρειες θα επιλεγούν με πολιτικά κριτήρια. Μέσα από την εμπειρία μου στην κεντρική πολιτική και την αυτοδιοίκηση πιστεύω ότι πληρώ τις προϋποθέσεις και τα χαρακτηριστικά ενός περιφερειάρχη”, είπε ο κ. Ρεγκούζας σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως “θα διεκδικήσω την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, είτε η επιλογή γίνει με απόφαση προέδρου είτε με άμεσες διαδικασίες από τη βάση”, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αν η Νέα Δημοκρατία δεν τον στηρίξει, δεν θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΨΩΜΙΑΔΗ

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τον δεύτερο αυτοδιοικητικό βαθμό (νομαρχία Θεσσαλονίκης ή αιρετή περιφέρεια) αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Τότε μάλιστα είχε ανοίξει και μέτωπο με τον νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη κάνοντας λόγο για εις βάρος του αθέμιτο ανταγωνισμό και καταλογίζοντας στον νομάρχη πως “με όλο τον μηχανισμό του στήριξε συγκεκριμένη υποψηφιότητα στη Β’ Θεσσαλονίκης” (σημ. υπονοεί τον βουλευτή πλέον Σάββα Αναστασιάδη).

Έτσι, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του δεν έλειψαν και οι αιχμές προς τον κ. Ψωμιάδη, ο οποίος επίσης έχει ως στόχο την αιρετή περιφέρεια. “Πρεσβεύω μια διαφορετική πολιτική αντίληψη. Δεν είμαι της πολιτικής των εντυπώσεων. Θα πολιτευτώ με συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και όχι Νίκου Ξανθόπουλου. Δεν διστάζω να συγκριθώ”, είπε ο κ. Ρεγκούζας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η επιλογή του δεν συνδέεται με τον νομάρχη και τις δικές του κινήσεις.

Επίσης για πρώτη φορά αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους έφυγε από την κυβέρνηση κάνοντας ευθέως λόγο για πόλεμο από κυκλώματα που αντέδρασαν στις προσπάθειές του για πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του ο Νίκος Ζηκόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΝΟΔΕ, γνωστοποιεί την απόφασή του να λάβει τη στήριξη της ΝΔ ως υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης.

* Μιλώντας για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο πρώην υπουργός Αδάμ Ρεγκούζας είπε πως έχει ξεχωριστή ποιότητα, “όπως φάνηκε και στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό”.

Πηγή: Μακεδονία

Άρχισαν τα όργανα...

ταραμ ταραμ ταραμ...

Αντώνη πιάσε το μαστίγιο...

Πολλοί οι Νυμφίοι στην Θεσσαλονίκη...

Ας κάνουμε μια πρόβλεψη: Τον Αδάμ θα τον υποστηρίξει η Εύα, δηλαδή το ΛΑ.Ο.Σ.

Εδώ θα είμαστε, θα μας θυμηθείτε.

Την εξαφάνιση του Δημάρχου Παγγαίου Καβάλας, κατήγγειλαν συγγενείς του


Την εξαφάνιση του δημάρχου Παγγαίου Καβάλας Τριαντάφυλλου Κουκούδη, κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές ο αδερφός του. Οπως εξήγησε την περασμένη Κυριακή ο δήμαρχος είπε στη σύντροφο του, ότι έχει ένα επείγον ραντεβού και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του, ενώ δεν απαντά στο κινητό του.

Πληροφορίες που δεν είχαν διασταυρωθεί, ανέφεραν ότι υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα στο ταμείο του δήμου και ίσως η εξαφάνιση του να έχει κάποια σχέση με το γεγονός αυτό.

Ο δήμος Παγγαίου, είναι ένας από τους ορεινούς δήμους του νομού Καβάλας, με πρωτεύουσα τη Νικήσιανη. Τα άλλα χωριά είναι η Γεωργιανή, ο Αγ. Χριστόφορος και το Παλαιοχώρι. Οι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου είναι 4.800.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Εξαφάνιση σορού νεογέννητου στη Θεσσαλονίκη


Την υπόθεση εξαφάνισης της σορού ενός νεογέννητου, το οποίο είχε γεννηθεί πρόωρα και εξέπνευσε λίγες μέρες μετά, διερευνά η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Το κοριτσάκι είχε γεννηθεί, τον περασμένο Απρίλιο, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έπειτα από λίγες μέρες, όμως, εξέπνευσε και από τη νεκροψία-νεκροτομή είχε προκύψει πως ο θάνατος του βρέφους επήλθε φυσιολογικά.

Ωστόσο, οι γονείς του παιδιού, δεν είχαν πειστεί για τα αίτια θανάτου του παιδιού τους και ζητούσαν επίμονα από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης να παραγγείλει την εκταφή της σορού του παιδιού τους.

Τελικά, οι δικαστικές αρχές ενέκριναν το αίτημά τους και το ζευγάρι προχώρησε σήμερα στην εκταφή.

Έκπληκτο έμεινε ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια εκταφής, στα κοιμητήρια Θέρμης, διαπίστωσε πως η σορός του νεογνού τους, δεν υπήρχε πλέον στον τάφο του.

Η υπόθεση διερευνάται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Τα πράγματα: Το νέο τεύχος


Αγαπητοί φίλοι

Στα κεντρικά περίπτερα βρίσκεται πλέον το δέκατο τεύχος του περιοδικού μας ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Σε αυτό μπορείτε να βρείτε:

- Πολυσέλιδες αναλύσεις για την επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά και την ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

- Πώς σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει το πολιτικό σύστημα με ατζέντα οκταετίας

- Ένα αφιέρωμα στον ένα χρόνο από τα επεισόδια της Αθήνας: Τι είναι σήμερα ένας εξεγερμένος άνθρωπος; Τι ακριβώς έγινε τότε; Η "βουβή" εξέγερση της αγοράς- Η εξέγερση πάνω από όλα είναι θέμα Παιδείας

- Γιατί η Βουλή ΔΕΝ είναι γένους θηλυκού

.... κι ακόμα τις γνωστές μόνιμες στήλες μας ΑΚΡΟΠΑΤΩΝΤΑΣ, ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ και όλα, όσα έχετε συνηθίσει να βρίσκετε στις σελίδες μας.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ- Επένδυση στη σκέψη
Στα κεντρικά περίπτερα

Πελατειασμό αντί για εκσυχρονισμό !


Δεδομένο πρώτο. Καταθέτοντας ο υπουργός οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου τον προϋπολογισμό του 2010 ανέφερε με αρκετή δόση κομπορρημοσύνης ότι : «Ο προϋπολογισμός αυτός είναι η αφετηρία μιας νέας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινά η χώρα μας για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες, στους Ευρωπαίους εταίρους, στις διεθνείς αγορές.

Δέσμευσή μας είναι, το νέο αυτό ξεκίνημα να στηριχθεί σε καθαρούς λογαριασμούς».

Δεδομένο δεύτερο. Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2010 από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε με περισσή κομπορρημοσύνη (και αυτός) ότι : «Ο προϋπολογισμός αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάταξη της οικονομίας, και των δυνατοτήτων της χώρας. Θέλω να ξέρετε ότι η δική μας διακυβέρνηση έχει ως όρο την ειλικρίνεια. Το μεγαλύτερο έλλειμμά μας είναι έλλειμμα αξιοπιστίας και το μεγαλύτερο χρέος μας είναι να κατακτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και πολίτη .... Δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος. Καινοτομούμε

Δεδομένο τρίτο. Ο πρωθυπουργός κ. Γ .Παπανδρέου, επισκεπτόμενος χθες το Αττικό Νοσοκομείο, τόνισε ότι «στόχος για την επόμενη χρονιά (2010) είναι η πλήρωση κενών θέσεων στα νοσοκομεία, με την εκπλήρωση της δέσμευσης για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 γιατρών και τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών».

Αυτά με την συνοδεία τηλεοπτικών καμερών προς εκπλήρωση του εβδομαδιαίου «πολιτικού ριάλιτι σόου».

Δεδομένο τέταρτο. Στον προϋπολογισμό που κατέθεσε και ψήφισε προ ημερών το ΠαΣοΚ ,διαβάζω στο κεφάλαιο σχετικά με τις Δαπάνες ότι (μεταξύ άλλων) προβλέπεται «η αύξηση των δαπανών για την υγεία και ο διορισμός ...νοσηλευτικού προσωπικού»

Στον πίνακα με τα αναλυτικά ποσά των Δαπανών του 2010 για την Ασφάλιση , Περίθαλψη και Κοινωνική προστασία , προβλέπονται (κατηγορία Α-3) νέες προσλήψεις (νοσηλευτικού προσωπικού πάντα και όχι ιατρικού) και προς τον σκοπό αυτό διατίθενται 27 εκατ. ευρώ ( φωτο).

Συμπέρασμα. Αναλύοντας τα προηγούμενα ντοκουμενταρισμένα δεδομένα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης για προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών και 2.000 γιατρών, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, ….διαψεύδονται.

Για τους πρώτους προβλέπονται στον κατατεθέντα προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ, που αρκούν μόνο για ... 1.610 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ για τους 2.000 γιατρούς .... δεν υπάρχει κανένα κονδύλι!!!

Παρ` όλα αυτά ο κ. Παπανδρέου στα πλαίσια της ....αξιοπιστίας και της κατάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών αναγγέλλει την πρόσληψη ...3.000 νοσηλευτών και ...1.000 γιατρών.

Είτε αγνοεί ότι τέτοιο κονδύλι δεν προβλέπεται από τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η ίδια η κυβέρνησή του, δικαιώνοντας όσους ισχυρίζονται ότι... "το παιδί δεν κάνει", απλά το έχουν βάλει μπροστά και άλλοι είναι αυτοί που χειρίζονται τα πιόνια της πολιτικής σκακιέρας, είτε ψεύδεται ηθελημένα και αποδεικνύεται ο πολιτικός του αριβισμός , είτε δεν του έχει πει κανείς ότι ...οι εκλογές και τα μπαλκόνια τελείωσαν εδώ και 3 μήνες !

Πηγή: Politis-gr

Άρχισαν οι συζητήσεις στον Πολύγυρο για τον επόμενο Δήμαρχο

Η φωτογραφία του Δημαρχείου είναι από την Ρεσπέντζα

Έντονες είναι οι συζητήσεις που γίνονται σε παρέες και πηγαδάκια στον Πολύγυρο για τον επόμενο Δήμαρχο Πολυγύρου. Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν.

Όλοι περιμένουμε κάποια τοποθέτηση από τον νυν Δήμαρχο Θωμά Καπλάνη, σχετικά με το αν ενδιαφέρεται να είναι και πάλι υποψήφιος.

Τα ονόματα που ακούγονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, προς το παρόν, είναι:

1) Του πρώην Δημάρχου Πολυγύρου και νυν Αντινομάρχη Δημητρίου Τζηρίτη.

2) Του πολιτευτή Χαλκιδικής, Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του ΧΥΤΑ Πολυγύρου, Ευθύμη Καρανάσιου.

3) Του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Πολυγύρου, Δημήτρη Πάχτα.

Βέβαια είναι νωρίς ακόμα και μπορεί να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Για να δούμε αν υπάρξει και άλλο όνομα...

Υπενθυμίζουμε ότι εάν εφαρμοστεί ο Καποδίστριας 2, ο Δήμος Πολυγύρου θα είναι διευρυμένος και θα περιλαμβάνει τον Δήμο Ορμύλιας και τον Δήμο Ανθεμούντα.

Τα Ζερβά μάλλον θα χρησιμοποιηθούν ως Δούρειος Ίππος για να φέρει η Βόρεια Χαλκιδική τα σκουπίδια της στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου.

Με αυτό το πλευρό να κοιμούνται τα τομάρια. Κάποιοι Παυλόπουλοι σχεδίασαν τον Καποδίστρια 2. Μην λέτε μετά ότι σας φταίει το ΠΑΣΟΚ...

Η Κλεοπάτρα από τον βυθό της ιστορίας


Ελληνες αρχαιολόγοι εντόπισαν υποβρυχίως τα ίχνη του μαυσωλείου της στην Αλεξάνδρεια

The Guardian

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Ηταν ένα από τα πλέον διάσημα ζευγάρια στον κόσμο, και οι δύο έζησαν βίους γεμάτους εξουσία και δόξα - όμως οι ύστατες ώρες τους κύλησαν μέσα σε απελπισία και σύγχυση. Σήμερα, περισσότερα από 2.000 χρόνια από τότε που ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα περπάτησαν πάνω σε αυτή τη γη, οι ιστορικοί πιστεύουν ότι μπορεί επιτέλους να έχουν λύσει τον γρίφο όσο αφορά τις τελευταίες ώρες που πέρασαν μαζί.

Oμάδα Ελλήνων αρχαιολόγων η οποία έχει αφιερώσει πολλά χρόνια πραγματοποιώντας υποβρύχιες έρευνες στ’ ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, έφερε στο φως έναν γιγαντιαίο πυλώνα από γρανίτη, ο οποίος πιστεύεται ότι κάποτε ήταν η είσοδος σε ένα μεγαλοπρεπές μαυσωλείο το οποίο είχε χτίσει η Κλεοπάτρα για τον εαυτό της. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το αρχαιολογικό εύρημα που ζυγίζει 15 τόνους θα πρέπει να συγκρατούσε μία θύρα ύψους επτά μέτρων, τόσο βαριά που δεν θα μπορούσε να επιτρέψει στη βασίλισσα να παρηγορήσει τον Ρωμαίο εραστή της προτού πεθάνει ο τελευταίος, γύρω στο 30 π.Χ.

«Μόλις το είδα, σκέφτηκα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ ξεχωριστό αρχαιολογικό εύρημα», είπε ο κ. Χάρης Τζάλας, επικεφαλής της αποστολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαίων και Μεσαιωνικών Αλεξανδρινών Σπουδών. «Δεν είναι δυνατόν ένα τόσο βαρύ κομμάτι, με εξαρτήματα για διπλούς μεντεσέδες και διπλές πόρτες, να είχε μετακινηθεί από τα κύματα, συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανήκε στο μαυσωλείο. Οπως οι μακεδονικές ταφικές είσοδοι, όταν έκλεινε, έκλεινε μια και καλή». Ο κ. Τζάλας πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτού θα ρίξει νέο φως στο αίνιγμα που σκεπάζει τις επιθανάτιες στιγμές του ζευγαριού.

Κατά τον πρώτο μετά Χριστόν αιώνα, ο Πλούταρχος είχε γράψει ότι ο Μάρκος Αντώνιος, αφού εσφαλμένα πληροφορήθηκε ότι η Κλεοπάτρα είχε αυτοκτονήσει, προσπάθησε και αυτός να δώσει τέλος στη ζωή του. Οταν εξέφρασε την επιθυμία να αφήσει την τελευταία του πνοή πλάι στη σύντροφό του, η οποία κρυβόταν μέσα στο μαυσωλείο με τις κυρίες της ακολουθίας της, «τον ανέβασαν αλυσοδεμένο» στον πάνω όροφο του κτίσματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να τον περάσουν μέσα από ένα παράθυρο.

Απάντηση

Ο Πλούταρχος έγραψε ότι «όταν ο μηχανισμός της θύρας του μαυσωλείου έκλεινε, δεν μπορούσε να ξανανοίξει». Η ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου κομματιού της εισόδου του μαυσωλείου φαίνεται να επιβεβαιώνει τα λόγια του αρχαίου Ελληνα ιστορικού. Σύμφωνα με τον κ. Τζάλα: «Επί σειρά ετών, οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνταν τι εννοούσε με αυτή τη φράση ένας τόσο έγκυρος ιστορικός, όπως ο Πλούταρχος. Τώρα, επιτέλους, νομίζω ότι έχουμε την απάντηση».

Πηγή: Καθημερινή

Δίκη των έξι, 87 χρόνια μετά


Αναβιώνει η πρόσφατη απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που κατά πλειοψηφία (3-2) είχε πει «Ναι» στην...

Αναβιώνει η πρόσφατη απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που κατά πλειοψηφία (3-2) είχε πει «Ναι» στην επανάληψη της «δίκης των έξι». Αυτό προκύπτει από τη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και υιοθέτησε την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Κονταξή, ο οποίος είχε τονίσει κατά τη συζήτηση της υπόθεσης πως τελεί εν ισχύ η ετυμηγορία του Ποινικού Τμήματος, υπογραμμίζοντας πως το όλο ζήτημα εσφαλμένα εισήχθη στην Ολομέλεια για τη διαφορά μίας ψήφου και ότι αυτό γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αναιρέσεων και βεβαίως όχι για αιτήσεις που αφορούν επανάληψη δίκης.

Ετσι η «δίκη των έξι» θα επαναληφθεί –μετά από 87 ολόκληρα χρόνια– και το μόνο που υπολείπεται αυτή τη στιγμή είναι ο προσδιορισμός της ημερομηνίας της δικασίμου.

Η γνωστή σε όλους απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε κρίνει, σύμφωνα με την προαναφερθείσα πλειοψηφία, ότι για την υπόθεση αυτή, προϊόντος του χρόνου, έχουν προκύψει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία, νέα άγνωστα γεγονότα και αποδείξεις που καταδεικνύουν ότι οι «6» εκείνης της δίκης του 1922 ήταν αθώοι. Η μειοψηφία των δύο άλλων ανώτατων δικαστικών λειτουργών είχε εκφράσει την άποψη –βάσει του δικού της σκεπτικού– ότι το νέο υλικό που προσκομίζεται δεν θεμελιώνει βασιμότητα για να επαναληφθεί η συγκεκριμένη δίκη.

Στον Αρειο Πάγο είχε προσφύγει στις αρχές Ιανουαρίου του 2008 – δηλαδή σχεδόν πριν από δύο χρόνια– ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Η δίκη του 1922 είχε διεξαχθεί μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και είχε αποτελέσει την κορύφωση του εθνικού διχασμού. Ο προσφεύγων εξαρχής είχε υποστηρίξει τη θέση πως τα νέα στοιχεία καθιστούν πρόδηλη την πλάνη εκείνης της δίκης πριν από 87 χρόνια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Χαλκιδική: Νέος δρόμος Κρήμνης - Μαραθούσας


Ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα του Δήμου Ζερβοχωρίων και των κατοίκων της Κρήμνης για την απόκτηση ασφαλούς οδικής σύνδεσης, μετά την ολοκλήρωση του έργου διαπλάτυνσης του δρόμου που συνδέει το Δημοτικό Διαμέρισμα με τη Μαραθούσα.

Το έργο παραδόθηκε σε χρήση χθες Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009 από το Νομάρχη κ. Αστέριο Ζωγράφο παρουσία της Δημοτικής αρχής και κατοίκων της περιοχής.

Η Νομαρχία προχώρησε στην ολοκληρωτική ανακατασκευή και διαπλάτυνση του δρόμου Διασταύρωση Μαραθούσας -Κρήμνης, εξασφαλίζοντας έτσι την άνετη και ασφαλή κυκλοφορία.

Ο Νομάρχης κ. Αστέριος Ζωγράφος έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το νέο οδικό δίκτυο δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορούν με ασφάλεια οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής. Μια περιοχή που παρέμεινε ξεχασμένη τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία και από την αυτοδιοίκηση. Σήμερα η διοίκηση της Νομαρχίας σε συνεργασία με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζερβοχωρίων αλλά και την τοπική κοινωνία υλοποιήσαμε αυτό που είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.»

Πηγή: Ναυτεμπορική

Καλό… 2011 και βλέπουμε για τα Τέμπη


Για περισσότερο από ένα χρόνο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η απίστευτη ταλαιπωρία όσων αποφασίσουν να ταξιδέψουν στη...

Για περισσότερο από ένα χρόνο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η απίστευτη ταλαιπωρία όσων αποφασίσουν να ταξιδέψουν στη Βόρειο Ελλάδα. Η χώρα πρακτικά είναι κομμένη στα δύο εξαιτίας των κατολισθήσεων στα Τέμπη. Οι οδηγοί αυτές τις ημέρες, αντί χαρούμενων Χριστουγέννων, μάλλον το γολγοθά ανέβηκαν. Στο κομμάτι Λάρισα-Κατερίνη, ανάλογα με την μέρα και την ώρα, έκαναν από μιάμιση έως και δυόμισι ώρες επιπλέον. Πολλοί, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, επέλεξαν το σιδηρόδρομο, όπου η πληρότητα ήταν άνευ προηγουμένου. Μεγάλα προβλήματα αναμένονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μετά την Πρωτοχρονιά, οπότε θα γίνει η μεγάλη επιστροφή.

Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, γίνονται σκέψεις για έργα ενίσχυσης του κακού επαρχιακού δικτύου, όπου διοχετεύεται πλέον όλη η κίνηση και συχνά κινδυνεύουν οι οδηγοί. Γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα στα Τέμπη δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα. Να σημειωθεί πως η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι το σημείο μπορεί να ανοίξει μέχρι το Πάσχα. Κάτι, όμως, που μάλλον δεν θα επιβεβαιωθεί, αφού οι κατολισθήσεις συνεχίζονται. Ως γνωστόν, στην αντίστοιχη περίπτωση της Μαλακάσας, προ ετών, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να φτιαχτεί ο δρόμος.

Στο μεταξύ, δεδομένου ότι ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός για πολλούς μήνες, έντονος είναι ο προβληματισμός σε κύκλους του ΥΠΕΧΩΔΕ για πιθανά φαινόμενα αντιδράσεων και άρνησης να πληρώσουν διόδια μεταξύ των είκοσι χιλιάδων οδηγών που καθημερινώς περνούν από τα Τέμπη.

Αίτημα για έργα στήριξης

Οπως είναι γνωστό, η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου Μαλιακός–Κλειδί, όπου περιλαμβάνεται και η σήραγγα των Τεμπών, εισπράττει διόδια. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι η κατασκευάστρια κοινοπραξία, εδώ και μήνες, γνώριζε ότι η κατολίσθηση ήταν θέμα χρόνου και ότι το βουνό θα αρχίσει να «διαλύεται». Μάλιστα, υπήρχαν σχετικές επιστολές του συμβούλου του έργου, με τις οποίες ζητούσε έργα στήριξης του βουνού και μελέτες γιατί κάτι συμβαίνει. Πολύ περισσότερο ότι αν, δεν γίνονταν τώρα οι κατολισθήσεις, σίγουρα θα σημειώνονταν με τη διάνοιξη της σήραγγας.

Καταγγελίες από ΤΕΕ

«Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι με το έργο παραχώρησης και για να μη δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις με υποχρεωτική διέλευση μέσα από τη σήραγγα με τα υψηλά διόδια έπρεπε να κατασκευαστούν οι επαρχιακές οδοί που θα εξυπηρετούσαν κυρίως τις ενδονομαρχιακές ανάγκες, ενώ στην προκειμένη περίπτωση θα βοηθούσαν σηκώνοντας το βάρος της κυκλοφορίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε», εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλίας κ. Ντ. Διαμάντος. Και πρόσθεσε: «Το κόστος της υπόθεσης πρέπει να επωμισθεί η παραχωρησιούχος εταιρία που κατασκευάζει το έργο της σήραγγας, παρότι η κατολίσθηση δεν αποδίδεται κατά τα φαινόμενα στις εκρήξεις για τη διάνοιξή της, αλλά στις εκτεταμένες βροχοπτώσεις».

Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι «παρά τη δεδομένη επικινδυνότητα και τις κατολισθήσεις που είχαν προκύψει στο παρελθόν, στα Τέμπη, επί δεκαετίες δεν εκπονήθηκε μελέτη για μέτρα προστασίας, ενώ από την εδαφολογική μελέτη του 2003, στην προκήρυξη της σύμβασης προκρίθηκε από τις προτεινόμενες λύσεις εκείνη της κατασκευής μέτρων ασφαλείας στο πρανές του δρόμου». Η εταιρία, πάντως, ισχυρίζεται ότι υπέβαλε πλήρη μελέτη για έργα μέτρων ασφαλείας, η οποία δεν υλοποιήθηκε στο συνολό της, αλλά μόνο τμηματικά. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν ότι έπρεπε να κλείσουν τα Τέμπη, κάτι που «κανένας δεν ήθελε να πάρει πάνω του».

Πάντως, η κατάσταση, από πλευράς αστυνόμευσης, ήταν βελτιωμένη, σε σχέση με τις πρώτες ημέρες από το κλείσιμο των Τεμπών. Συνολικά 400 αστυνομικοί απασχολούνται σε βάρδιες για την «επιχείρηση διευκόλυνσης των οδηγών από τους παρακαμπτήριους δρόμους», μεταξύ των οποίων και 75 που έχουν αποσπαστεί από γειτονικούς νομούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας, κ. Μιχάλη Τολίκα, «οι αστυνομικοί κατευθύνουν τα οχήματα στις εναλλακτικές διαδρομές, ενώ περιπολούν σε πολλά σημεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Πολύγυρος - Ένεπε Μούσα: Παπαδιαμάντη - Λόγος Ηθη και Πά(ν)θη

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Ο Θίασος «Ενεπε Μούσα» μετά την Πτολεμαϊδα και την Αρναία συνεχίζει τις παραστάσεις , του θεατρικού αναλογίου με τίτλο «Παπαδιαμάντη Λόγος Ηθη και Πά(ν)θη» στο Πολύγυρο.

Το σενάριο, η επιμέλεια του σκηνικού χώρου και η σκηνοθεσία είναι του Μιλτιάδη Π. Μαρέτα

Ερμηνεύουν : η Μελπομένη Χριστολιάκου και ο Μιλτιάδης Μαρέτας

Η μουσική επιμέλεια είναι του Αντώνη Κωνσταντινίδη

Παίζουν μουσική στην παράσταση ο Αντώνης Κωνσταντινίδης και η Μαρία Χαριστού.

Οι παραστάσεις θα δοθούν Δευτέρα 28,Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου στις 9 το Βράδυ, στην αίθουσα «Χώρος Τεχνών», που βρίσκεται Εμμ.Παπά και Ρήγα Φεραίου στον Πολύγυρο., κοντά στην Εθνική τράπεζα.

Στην Καστοριά το πιο σύγχρονο σπήλαιο των Βαλκανίων


Εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος, η Σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων. Στη σπηλιά έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τη μετακίνηση των βράχων στο εσωτερικό της, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ενημέρωση για τις γεωλογικές μεταβολές.

Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 29 Δεκεμβρίου, από τον Υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

«Όλα αυτά συνυπάρχουν με το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο της σπηλιάς» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Τσαμίσης, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες για την αξιοποίηση του σπηλαίου ξεκίνησαν από το 1998.

Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν ειδικές διαδρομές κατάλληλα διαμορφωμένες, με σεβασμό στο περιβάλλον και μια πλωτή γέφυρα από την οποία μπορεί κανείς να δει τις επτά λίμνες που υπάρχουν μέσα στη σπηλιά. «Είναι το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα με λίμνες γλυκού νερού. Αυτό συμβαίνει λόγω της εγγύτητας με τη λίμνη της Καστοριάς» διευκρινίζει ο δήμαρχος. Σημειώνει εξάλλου ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του κλίματος του σπηλαίου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ομάδες άνω των 12 ατόμων ώστε να αναπληρώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του.

Η Σπηλιά του Δράκου ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους της Καστοριάς και πήρε το όνομά της από την είσοδό της που έχει τη μορφή στόματος δράκου. Ο μύθος της περιοχής αναφέρει ότι ο δράκος φύλαγε τη σπηλιά και έριχνε φλόγες από το στόμα του σε όποιον τολμούσε να πλησιάσει. Ακολούθησαν εξερευνήσεις και χαρτογραφήσεις του σπηλαίου το 1954, το 1963, το 1967 και το 1977 ενώ η πρώτη προσπάθεια διαμόρφωσης του χώρου της εισόδου έγινε το 1985. Μέσα στη σπηλιά ανακαλύφθηκαν οστά αρκούδας των σπηλαίων η ηλικία των οποίων εκτιμάται σε 10.000 χρόνια.

Η Σπηλιά του Δράκου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης της Καστοριάς, λίγο πριν από τη Μονή Μαυριώτισσας, κοντά στο ξωκλήσι του Αι – Νικόλα και μέσα σε ένα τοπίο με απότομους βράχους και αιωνόβια πλατάνια.

http://www.enet.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Χέρι χέρι με ένα περιστέρι... στου Βόσπορου τα μέρη...

Από έξω εμφάνιση και από μέσα άνεση


Από έξω εμφάνιση και από μέσα άνεση...

Αυτός είναι ο μεστός λόγος του Γιώργου Καρατζαφέρη. Αυτή είναι δική του διαφήμιση για γνωστή εταιρεία με αντρικά εσώρουχα.

Ο λαϊκισμός έχει και όρια σαλτιμπάγκε της πολιτικής.

Τελικά Γιωργάκη δεν ήταν ώρα για τη Ντόρα. Πήρες ανάποδα τις μυρωδιές, που έλεγε και ο Ρακοδάσκαλος στο χωριό Βράσταμα κάποτε...

Δεν τσίμπησε ο Σαμαράς...


Μεγαλύτερη στροφή προς τη λαϊκή δεξιά αναμένεται να πραγματοποιήσει από τις αρχές του 2010 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος βλέπει πλειάδα ψηφοφόρων του κόμματός του να επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογή Σαμαρά.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει στους συνεργάτες του ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του η αντιμετώπιση του ΛΑΟΣ, ότι η απάντηση σε τέτοιου είδους αντιδράσεις θα ενίσχυαν το ρόλο και θα δικαίωναν τη νέα τακτική του τέταρτου κατά σειρά κοινοβουλευτικού κόμματος και πως το άγχος διακατέχει τον κ. Καρατζαφέρη και όχι τον ίδιο. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η φράση του κ. Σαμαρά ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν τσιμπολογά βουλευτές από δεξιά και αριστερά».

Ωστόσο, ο κ. Καρατζαφέρης θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται ως ο γνήσιος εκφραστής της λαϊκής Δεξιάς, ανεβάζοντας τους τόνους κυρίως σε δύο θέματα: στο μεταναστευτικό και στα εθνικά που ούτως ή άλλως του έδιναν ψήφους.

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, τάσσεται ανοικτά κατά του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση περί αναγνώρισης πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες με τη χορήγηση ιθαγένειας και την απόκτηση δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του κ. Καρατζαφέρη στη Βουλή προ ημερών: «Εχουμε κρίση, φόβο για τα εθνικά θέματα και μας φέρνουν και την ψήφο για τους μετανάστες».

Απευθύνθηκε μάλιστα προσωπικά στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντάς του: «Οχι, κ. Σαμαρά, μη συνεργείτε σε αυτό το έγκλημα, μην αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα. Αυτό θέλει το ΠΑΣΟΚ! Παρακαλώ αναθεωρήστε» είπε επί λέξει, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

Ο κ. Σαμαράς όμως, δεν έδειξε να... τσιμπάει, για μια ακόμη φορά. Αποψή του είναι ότι για τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών θα πρέπει να υπάρξει διάλογος εις βάθος, ώστε χωρίς χρονική πίεση να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Μάλιστα από τη Ρηγίλλης διαμηνύουν ότι η νέα ηγεσία του κόμματος κινείται με ιδεολογική και πολιτική αυτοπεποίθηση και πως απώτερος στόχος της είναι να παράγει πολιτική θέσεων και απόψεων. Αυτό ισχύει για όλα τα ζητήματα και πολύ περισσότερο γι’ αυτά της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας, τα οποία ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει άριστα μιας και έχει διατελέσει κατά το παρελθόν και υπουργός Οικονομικών αλλά και υπουργός Εξωτερικών. Και αυτό είναι που δυσκολεύει τον Γιώργο Καρατζαφέρη να εγκλωβίσει τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δική του ατζέντα.

Το άγχος μάλιστα ήταν εμφανές από την πρώτη στιγμή, όταν είχε ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά να μη συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να πάνε σε εκλογές τον Μάρτιο και να αναδείξουν τον Κάρολο Παπούλια στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα αμέσως μετά. Εις μάτην όμως...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Πηγή: Espresso

Μυστικός αρραβώνας για Νικόλαο και Τατιάνα!


Ο πρίγκιπας Νικόλαος αρραβωνιάστηκε την Τατιάνα του! Μπορεί για κάποιους τα επτά χρόνια να είναι... φαγούρας, όμως -όπως φαίνεται- αυτό δεν ισχύει για τους γαλαζοαίματους. Την Κυριακή η Τατιάνα Μπλάτνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσει τον αγαπημένο της, τον πρίγκιπα Νικόλαο βεβαίως, με τον οποίο έχει σχέση από το 2002.

Δεν ήξερε όμως ότι της είχε ετοιμάσει την πιο μεγάλη έκπληξη της ζωής της. Την ίδια μέρα ο γοητευτικός πρίγκιπας της φόρεσε ένα πανάκριβο μονόπετρο, που συνοδεύτηκε φυσικά από πρόταση γάμου. Εκείνη, όπως ήταν λογικό, έλιωσε από συγκίνηση και αμέσως τον αγκάλιασε.

Λίγες ώρες μετά από το γραφείο του τέως βασιλέως Κωνσταντίνου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η βασίλισσα Αννα-Μαρία και εγώ με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τους αρραβώνες του γιου μας Νικόλαου με την Τατιάνα Μπλάτνικ».

Το ζευγάρι θα αλλάξει χρόνο στην Ελλάδα. Είναι κάτι που ήθελαν πάρα πολύ και οι δύο! Ο πρίγκιπας Νικόλαος άλλωστε εδώ και μέρες βρίσκεται στη χώρα μας για τις ημέρες των εορτών. Μαζί του είναι οι γονείς του, ενώ τα μικρότερα αδέλφια του Φίλιππος και Θεοδώρα αποχώρησαν το πρωί της Κυριακής.

Τον Ιανουάριο το ζευγάρι θα δώσει μία μεγάλη συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρευρεθούν οι δύο οικογένειες (του Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας και των γονιών της Τατιάνα) προκειμένου να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες, όπως ορίζει εξάλλου και το βασιλικό πρωτόκολλο.

Οσον αφορά το γάμο, δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί. Αναμένεται να γίνει μέσα στο 2010, το πιθανότερο προς τα τέλη του έτους. Βέβαια, είναι καθαρά τυπικό, αφού οι δύο τους -όπως γράψαμε- είναι μαζί επτά χρόνια κι αισθάνονται σαν αντρόγυνο.

Να σημειώσουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα, με αφορμή την επίδειξη της Αμερικανίδας σχεδιάστριας Diane von Furstenberg, πρώτη φορά έδειξαν μπροστά στο φακό πόσο ερωτευμένοι είναι. Κυκλοφορούσαν χεράκι-χεράκι κι έλαμπαν από ευτυχία. Η ώρα η καλή!

ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

Πηγή: Espresso

Γαλάτεια Σαράντη: Εφυγε η πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός


Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, η συγγραφέας και ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη.

Γεννήθηκε στην Πάτρα και απέκτησε πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 1997, στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Στα Ελληνικά Γράμματα, εμφανίσθηκε το 1945 από το περιοδικό «Νέα Εστία», με το διήγημα «Το Κάστρο», ενώ το μυθιστόρημά της «Επιστροφή» τιμήθηκε το 1953 με το «Βραβείο των Δώδεκα».

Δύο άλλα βιβλία, «Το παλιό μας σπίτι» και το «Να θυμάσαι τη Βίλνα» απέσπασαν αντίστοιχα, το β' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1969 και το α' Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, το 1979.

Επίσης το 1979, η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Βραβείο Ουράνη, για το μυθιστόρημα «Ρωγμές». Κατά καιρούς, συνεργάστηκε με την κρατική ραδιοφωνία σε λογοτεχνικές εκπομπές, καθώς και με αρκετά λογοτεχνικά περιοδικά.

Είχε παντρευτεί τον δικηγόρο Σταύρο Πατσούρη, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Η τελευταία σελίδα του βιβλίου της ζωής της Γαλατείας Σαράντη, θα γραφτεί αύριο στις 12 το μεσημέρι, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: Ναυτεμπορική