Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ο "Μαραθώνιος" του Opportunity στον Άρη και το format της μνήμης του

Το όχημα Οpportunity της NASA αξίζει αναμφίβολα τον χαρακτηρισμό του «γηραιού» του Άρη, καθώς εξερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη εδώ και 11 χρόνια. Καθώς το όχημα πλησιάζει το αντίστοιχο ενός μαραθωνίου όσον αφορά στην απόσταση που έχει καλύψει, οι τεχνικοί που το ελέγχουν προέβησαν σε νέοformat της flash μνήμης του, μετά από αποφυγή χρήσης του για διάστημα τριών μηνών.

Η ομάδα ελέγχου έλαβε επιβεβαίωση στις 20 Μαρτίου ότι το reformat ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, το όχημα άρχισε να χρησιμοποιεί αναβαθμισμένο λογισμικό για την αποφυγή χρήσης μιας από τις επτά μνήμες.

Αυστραλία: Προκαλεί το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ

Αντιδράσεις προκαλεί η ανέγερση του μνημείου του Κεμάλ Ατατούρκ στο Σίδνει της Αυστραλίας!

Έλληνες και Αρμένιοι αντιδρούν στην ανέγερση μνημείου προς τιμήν του Κεμάλ Ατατούρκ στο Hyde Park του Σίδνεϊ. Φορείς της ομογένειας, κυρίως ποντιακοί οργανισμοί, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το συγκεκριμένο μνημείο.

«Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν υπεύθυνος για την μαζική δολοφονία των εθνοτικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Τουρκία καθώς κι εκείνων των Τούρκων πολιτών που ήταν αντίθετοι στην δικτατορία του στις αρχές του 20ού αιώνα» αναφέρει η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αρμενικής Νεολαίας, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Βίκτορ Ντομινέλο, υπουργό αρμόδιο για ζητήματα παλαίμαχων της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας,

Ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο Πολυγύρου

Από το Ταμείο του Δήμου Πολυγύρου ανακοινώνεται ότι αρχίζει άμεσα η εφαρμογή του Ν. 4321/2015 (Φ.Ε.Κ. 32/ τεύχος Α΄ /21-3-2015), που προβλέπει ρύθμιση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Ταμείο του Δήμου Πολυγύρου από Δευτέρα 30-3-2015, για να τακτοποιήσουν τυχόν οφειλές τους. Οι οφειλές μπορούν με βάση τον παραπάνω νόμο να εξοφληθούν: α). εφάπαξ, με 100% απαλλαγή από προσαυξήσεις β). με δόσεις, από 2 μέχρι 100 και υπάρχει ανάλογα έκπτωση στις προσαυξήσεις.

Οι μαύρες τρύπες φτιάχνουν άστρα και αυτά πλανήτες

Καλλιτεχνική απεικόνιση του γαλαξία IRAS F11119+3257. H γιγάντια μελανή οπή του παράγει εκρήξεις στον πυρήνα του με αποτέλεσμα να διαρρέεται προς κάθε κατεύθυνση κοσμική ύλη από την οποία στη συνέχεια σχηματίζονται χιλιάδες άστρα Credit: (ESA/ATG Medialab)
Νέες αποκαλυπτικές θεωρίες για τις μελανές οπές και τις εκρήξεις σουπερνόβα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν άγνωστες όσο και εντυπωσιακές πτυχές των μελανών οπών και των υπερκαινοφανών αστέρων. Οπως φαίνεται, οι μαύρες τρύπες δεν είναι μόνο σημεία καταστροφής και εξαφάνισης της ύλης αλλά και πηγές δημιουργίας της. Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, οι μαύρες τρύπες προκαλούν εκρήξεις στον πυρήνα των γαλαξιών. Οι εκρήξεις αυτές εκτοξεύουν στο Διάστημα κολοσσιαίες ποσότητες ύλης από την οποία γεννιούνται στη συνέχεια χιλιάδες άστρα.

Τα ζώα πράγματι προαισθάνονται τους σεισμούς

Τα τρωκτικά, όπως το εικονιζόμενο πάκα, ήταν η πιο ευαίσθητη ομάδα ζώων και εξαφανίστηκαν παντελώς οκτώ ημέρες πριν από το σεισμό, σύμφωνα με την Γκραντ.

 Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά τη συμπεριφορά άγριων ζώων πριν από σεισμικές δραστηριότητες, με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά για τη βελτίωση των βραχυπρόθεσμων σεισμικών προβλέψεων.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πως διάφορα ζώα στο Περού, όπως τα πούμα και διάφορα εξωτικά πτηνά, έτρεχαν να προστατευτούν ακόμα και μέρες πριν από το σεισμό. Η συμπεριφορά αυτή αποδίδεται από τους επιστήμονες σε αερομεταφερόμενα ιόντα.