Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Βελτιωμένος ο ΠΑΟΚ στο φιλικό 2-0 επί της Βίλεμ


Το 4-3-3 φαίνεται ότι ταιριάζει καλύτερα στον ΠΑΟΚ, καθώς ο «Δικέφαλος» με το σχήμα αυτό έδειξε βελτιωμένος συγκριτικά με το 4-4-2 της περασμένης σεζόν στο κυριακάτικο φιλικό με την ολλανδική Βίλεμ, της οποίας επικράτησε 2-0 χάρη σε τέρματα των Μουσλίμοβιτς και Αναστασάκου.

Στην αρχική 11άδα του Σάντος βρέθηκαν, ως επί το πλείστον, παίκτες από τον περυσινό κορμό και ο ΠΑΟΚ έδειξε σε καλύτερη κατάσταση από αυτή απέναντι στην Σίβας. Πίεση από ψηλά και καλή κυκλοφορία της μπάλας καταγράφονται στα θετικά στοιχεία, με τους Θεσσαλονικείς να πραγματοποιούν την καλύτερη μέχρι στιγμής εμφάνισή τους και να δείχνουν σε καλό δρόμο ενόψει του γ' προκριματικού γύρου του Europa League κόντρα στην Βαλερένγκα.

Ο Χαλκιάς ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Κοντρέρας, Μπιζέρα, Τσιρίλο και Λίνο να αποτελούν την αμυντική τετράδα (από δεξιά προς αριστερά). Ο Πάμπλο Γκαρσία αγωνίστηκε ως κόφτης λίγο πιο μπροστά από το αμυντικό δίδυμο, με τους Σορλέν και Φωτάκη να συμπληρώνουν την τριάδα του κέντρου. Κονσεϊσάο (δεξιά), Φιλομένο (αριστερά) και Μουσλίμοβιτς (κορυφή) συμπλήρωσαν τους πρώτους 11.

Για λογαριασμό του «Δικεφάλου» καταγράφηκε η πρώτη φάση, με τον Φιλομένο (2'), για να απαντήσουν στο 17' οι Ολλανδοί με τον Σβίνκελς. Καμία από τις δύο ομάδες δεν επέβαλλε τον ρυθμό της στο πρώτο ημίωρο αλλά οι παίκτες του ΠΑΟΚ πίεζαν από την αντίπαλη περιοχή, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τα λάθη των αντιπάλων τους.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και το γκολ του Μουσλίμοβιτς στο 33'. Ο Κονσεϊσάο έκλεψε μερικά μέτρα έξω από την περιοχή, άνοιξε το παιχνίδι δεξιά στον Φωτάκη, η σέντρα του οποίου βρήκε τον Φιλομένο. Ο αργεντίνος επιχείρησε μία κεφαλιά ψαράκι, ο Αερτς απόκρουσε χωρίς να συγκρατήσει και ο βόσνιος που καραδοκούσε άνοιξε το σκορ. Λίγο πριν την λήξη της ανάπαυλας πάντως, οι Ολλανδοί, μετά από λάθος του Κοντρέρας απόλεσν μεγάλη ευκαιρία.

Με μία καλή ευκαιρία για κάθε ομάδα ξεκίνησε το β' μέρος. Αρχικά η Βίλεμ βρέθηκε στο 49' μία ανάσα από την ισοφάριση με τον Γκρεγκουάρ, ενώ ο Φωτάκης στο 54' σούταρε λίγο πάνω από τα δοκάρια.

Οι παίκτες του Σάντος είχαν κατά διαστήματα καλή κυκλοφορία της μπάλας, ενώ με εξαίρεση κάποιες στημένες φάσεις, είχαν σωστές αμυντικές αντιδράσεις. Ορεξάτος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Κουτσιανικούλης (65'), επιχειρώντας κάποιες επελάσεις (χωρίς να ολοκληρώνονται όλες), ενώ και οι επόμενες αλλαγές του Πορτογάλου ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους, με τον «Δικέφαλο» να μην χάνει τον ρυθμό του και να πραγματοποιεί την καλύτερη μέχρι τώρα εμφάνισή του.

Εμφάνιση που ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, όταν μετά από ωραία συνεργασία των Κουτσιανικούλη και Αραμπατζή, η μπάλα κατέληξε στον Αναστασάκο που δεν δυσκολεύτηκε να διαμορφώσει το τελικό 2-0 μέσα από την μικρή περιοχή στις καθυστερήσεις.

ΒΙΛΕΜ: Άερτς, Σβίνκελς, Τουταχάρ, Βελόσο, Μουράτ, Ντίμανς, Ζάιλερ (60' Γιάνσεν), Βάου (60' Μελτς), Περέιρα, Κάργκο (46' Βάλκερς), Γκρεγκουάρ.

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Κοντρέρας, Λίνο (46’ Αραμπατζής), Τσιρίλο (87' Μαλεζάς), Μπιζέρα, Γκαρσία, Σορλέν (87' Βερόν), Φωτάκης (82' Αμπουμπακάρι), Κονσεϊσάο, Φιλομένο, Μουσλίμοβιτς (82' Αναστασάκος).

Πηγή: Το Βήμα

Δεύτερη ήττα για Ηρακλή


Το δεύτερο φιλικό παιχνίδι επί αυστριακού εδάφους έδωσε την Κυριακή το απόγευμα στο Χοφ ο Ηρακλής με αντίπαλο του Κλουζ γνώρισε την ήττα με 2-0. Καλύτερος αμυντικά ο γηραιός στο πρώτο ημίχρονο κυρίως αμυντικά. Πολλές ήταν οι αδυναμίες που έδειξε ο Ηρακλής κυρίως στ' άκρα όπου επιβάλλεται ενίσχυση της ομάδας.

Ο αγώνας είχε προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο, όμως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (έντονη βροχόπτωση) αναβλήθηκε για σήμερα. Ο καιρός στην περιοχή ήταν αρκετά καλός με την θερμοκρασία να δείχνει τους 20 βαθμούς. Ο Όλεγκ Προτάσοφ σ’ αυτό το φιλικό χρησιμοποίησε από το ξεκίνημα του αγώνα τους Λέκι και Παπαζαχαρία στο κέντρο της άμυνας. Ο Ουκρανός θέλησε να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Αργεντινό που αγωνίστηκε για πρώτη φορά, αλλά ταυτόχρονα να δει τον Έλληνα αμυντικό μετά το σύντομο πέρασμα που είχε από την Μπρίστολ Σίτι.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ηρακλής ήταν ακίνδυνος και χωρίς διάθεση για επιθετικό ποδόσφαιρο. Η μοναδική καλή στιγμή έγινε στο 10ο λεπτό όταν ο Μιλάνο μπήκε στην αντίπαλη περιοχή επικίνδυνα, αλλά το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο. Όμως οι Θεσσαλονικείς ήταν πολύ καλοί αμυντικά κλείνοντας τους χώρους και μην αφήνοντας τους παίκτες της Κλουζ να δημιουργήσουν φάσεις μπροστά από τα καρέ του Κοβαλέφσκι.

Από την άλλη πλευρά οι Ρουμάνοι είχαν περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια τους και να πρέσαραν πολύ, όμως ήταν αρκετά φλύαροι. Στο 37ο λεπτό είχαμε ένα επικίνδυνο σουτ του Ντεμπαρμπιέ που πέρασε άουτ.

Ο προπονητής του Ηρακλή έμεινε ικανοποιημένος από την παρουσία του Λέκι που έδειξε διάθεση να βοηθήσει. Μάλιστα ο Αργεντινός που δεν γνωρίζει ακόμα πρόσωπα και πράγματα μέσα στην ομάδα με την παρουσία του στο φιλικό με την Κλουζ έστω και για ένα ημίχρονο έδειξε πολύ καλά στοιχεία και ομαδικό πνεύμα. Βέβαια βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας και όποια συμπεράσματα κι αν βγουν είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε συνολικά είναι λίγο ριψοκίνδυνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Προτάσοφ χρησιμοποίησε μια τελείως διαφορετική 11αδα με περισσότερους έλληνες και μόλις τρεις ξένους τους Ντουμά, Επσταίν και Μπόζνιακ. Η ομάδα της Κλούζ ξεκίνησε πιο επιθετικά και μόλις στο 54ο λεπτό ο Μπαντής επεμβαίνει σωτήρια σε δυνατό σουτ των Ρουμάνων και εξουδετερώνει τον κίνδυνο. Η απάντηση του Ηρακλή έξι λεπτά αργότερα, καθώς ο Μπόσνιακ βγάζει τετ α τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα τον Γιάντση, που επιχείρησε να περάσει, αλλά ο Ρουμάνος γκολκίπερ επενέβη αποτελεσματικά.

Για τα επόμενα δύο λεπτά η άμυνα του Ηρακλή πολιορκήθηκε από τους Ρουμάνους. Στο 61' ο Κατσαμπής σώζει τον Ηρακλή, πάνω στην γραμμή της εστίας του Μπαντή σε σουτ του Ντέακ. Μετά από ένα λεπτό ο ίδιο ποδοσφαιριστής βρήκε στόχο. Ο Ντέακ λοιπόν με κοντινό σουτ, μετά από φάση διαρκείας έκανε το 0-1.

Στο 70ό λεπτό ο Αγρίτης δέχθηκε ένα σκληρό φάουλ με τον Έλληνα επιθετικό να πιάνει τον αστράγαλό του. Ο Όλεγκ Προτάσοφ σήκωσε αμέσως τον νεαρό Βουτσία. Όσο περνούσε ο χρόνος άρχισαν να χαλαρώνουν οι άμυνες και σε μια κάθετη μπαλιά ο Τραορέ βγήκε τετ α τετ με τον Μπαντή και με ιδανικό πλασέ έκανε το 2-0 στο 88ο λεπτό της αναμέτρησης.

Οι συνθέσεις:

ΗΡΑΚΛΗΣ: Κοβαλέφσκι, Μάρτος, Γιαννούλης, Παπαζαχαρίας, Λέκι, Πιλότο, Ντιέ, Μιλάνο, Ιωαννίδης, Ντίκα, Γιάκομπ.

Στο Β΄ Ημίχρονο αγωνίστηκαν οι: Μπαντής, Σαρακατσάνος, Κατσαμπής, Κατσικάς, Παπαστεριανός, Ντουμά, Κονέ, Αγρίτης (7ο’ Βουτσιάς), Επστάιν, Γιάντσης, Μπόζνιακ.

ΚΛΟΥΖ: Στάνσιου, Ζόρζε, Αλκαντάρα, Πανίν, Χούλιο, Ντίκα, Περάλτα, Ντουμπάρμπιερ, Κονέ, Καρντού, Ντάνι

Ικανοποιημένος παρά την ήττα

Ο τεχνικός του Ηρακλή, Όλεγκ Προτάσοφ δήλωσε απ' την μεριά του: «Δεν μας αρέσει το σκορ. Ωστόσο αισθάνομαι ευχαριστημένος. Η ομάδα βελτιώνεται από μέρα σε μέρα. Δεν είναι εύκολο το έργο μας. Υπάρχουν πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές και προσπαθούμε να γίνουμε σύνολο. Το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο. Μπορεί να μην δημιουργήσαμε ευκαιρίες, αλλά δεν αφήσαμε τον αντίπαλο να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ μας».

Ο Ουκρανός τεχνικός ρωτήθηκε για τον Λέκι που έκανε το πρώτο του παιχνίδι με τον Ηρακλή, αλλά και τον τραυματισμό του Αγρίτη: «Ο Λέκι προσπαθεί και αυτό είναι ικανοποιητικό. Υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για όλους. Ο Αγρίτης για κάποιες ημέρες θα πονάει και αυτό θα τον αφήσει εκτός». Ο Ηρακλής θα δώσει νέο φιλικό την Τρίτη με την Μόναχο 1860.

Πηγή: gazzeta.gr

Εκδηλώσεις μνήμης εν όψει της 35ης επέτειου της εισβολής στην Κύπρο


Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, τίμησαν το πρωϊ τις εκδηλώσεις μνήμης αντικατοχικής δράσης, ενόψει της 35ης επετείου της τουρκικής εισβολής στη νήσο, στις 20 Ιουλίου 1974. Διάχυτη μεταξύ των ομιλητών ήταν η αγωνία πως «η καθυστέρηση επίλυσης του Κυπριακού, απλά μονιμοποιεί την κατοχή της βόρειας Κύπρου».

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και την κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα. Οι εκδηλώσεις της Κυριακής περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον Αγ.Διονύσιο Αεροπαγίτη, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και άνοιγμα διήμερης έκθεσης στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του μετρό, στην Πλ. Συντάγματος.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχισθούν το πρωί της Δευτέρας με κατάθεση στεφάνου στο Αλσος Στρατού και τρισάγιο στη στήλη πεσόντων στην πλατεία Μαδρίτης. Για το βράδυ οργανώνεται συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Στις σημερινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος επισήμανε ότι «μοναδική διέξοδο αποτελεί ο δρόμος της συμφιλίωσης» και πως «η συλλογική ασφάλεια και ευημερία του κυπριακού λαού και
ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι προϋπόθεση στην όποια επίλυση του προβλήματος». Κατέληξε δε, ότι «προσδοκούμε μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη, όπου θα ζουν ισότιμα όλοι οι κάτοικοί της, ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνότητα και
θρησκεία».

Εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Αναστάσιος Νεράτζης, σημείωσε πως «οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αποδεικνύουν ότι η τουρκική πρακτική παραμένει αθεράπευτη» και ότι αυτό «θα ληφθεί υπόψη από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα».

Σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι «η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής».

«Η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι, ταυτόχρονα, αφορμή επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης ολόκληρου του Ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

» Το πλαίσιο, εντός του οποίου αναζητείται η λύση, είναι δεδομένο: Είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Η συμφωνία, που όλοι μας ευχόμαστε να προκύψει από τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα των δυο κοινοτήτων, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Βάση της διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

»Τριανταπέντε χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία, η Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες 'δεν ξεχνούν'. Αγωνιζόμαστε -και θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση - για να πέσει το τελευταίο τείχος, που, δυστυχώς, ορθώνεται ακόμη σε ευρωπαϊκό έδαφος» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, ανήμερα της επετείου, ενώ η Βουλή έχει στείλει διακομματική αντιπροσωπεία στην Κύπρο αποτελούμενη από τους Μαρία Κόλλια-Τσαρουχχά (ΝΔ), Αλέξανδρο Αθανασιάδη (ΠΑΣΟΚ), Χαράλαμπο Χαραλάμπους (ΚΚΕ), Σοφία Ανδριοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Γεώργιο Γεωργίου (ΛΑΟΣ), με επικεφαλής την Κρινιώ Κανελλοπούλου (ΝΔ).

Πηγή: Tο Βήμα

Τελικά το " κανό " ...βρέθηκε;


Το είχαμε γράψει στις 3 Ιουλίου ότι το Λιμενικό έψαχνε για 4 ώρες τον Γιώργο Παπανδρέου! (εδώ)

Και μάλιστα ότι είχε ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός..!

Το επαναφέραμε στις 14 Ιουλίου ότι δεν τον αναγνώρισε... ούτε ο ψαράς..! (εδώ)

Επίσης το Antinews έγραψε την προηγούμενη Κυριακή για την περιπέτεια του Γιωργάκη, ότι δηλαδή χάθηκε με το κανό και ότι δεν τον πίστεύε ο ψαράς, όταν τον βρήκε, ότι είναι ο....Γιώργος Παπανδρέου! Δηλαδή ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μάλιστα η εφημερίδα το ΠΑΡΟΝ είχε εκτενές ρεπορτάζ.

Στην αρχή, όταν είχαμε την πληροφόρηση στις 3 Ιουλίου, νομίσαμε ότι είναι ένα αστείο...και το παίξαμε και εμείς ...χαλαρά. Ότι δηλαδή ήταν ένα συμβάν στην προσωπική ζωή του... Γιωργάκη μας.

Οι αντιδράσεις όμως που ακολούθησαν και κυρίως η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να το διαψεύδει ανεπισήμως αλλά όχι επισήμως δημιουργούν άλλες εντυπώσεις.

Στο θέμα επανέρχεται σήμερα το ΠΑΡΟΝ και γράφει με τίτλο: “Όλοι είχαν λόγους να κρύψουν το ναυάγιο με το κανό”


Μερικά ερωτήματα

Δεν περιµέναµε ο κ. Παπανδρέου να επιβεβαιώσει την αποκάλυψή µαs για την περιπέτεια που είχε µε το κανό.

Γιατί αν στην ερώτηση που του έκα­νε ο Βασίλης Μούρτηs δήλωνε ότι όντωs το περιστατικό συ­νέβη, τότε θα ήταν εκτεθειµένος ότι το απέκρυψε. Και θα έπρεπε να εξηγήσει το γιατί δεν το είπε. Και ενδεχο­µένως να ακολουθούσε η ερώτηση αν και άλλα πράγµατα έχουν αποκρυβεί.

Ούτε βέβαια µπορούσε το υπουρ­γείο Εµπορικήs Ναυτιλίαs να δηλώσει ότι ναυάγησε ο Γιώργοs µε το κανό, γιατί αυτόματα θα κατηγορείτο ότι κά­λυψε και προστάτευσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αποκρύπτονταs την περι­πέτεια που είχε.

Είχαν λόγους λοιπόν να µην πουν την αλήθεια για το κανό …

Το «ΠΑΡΟΝ» πάντωs επιµένει ότι αυτά που γράψαµε συνέβησαν. Και δεν επικαλούμαστε αναφορέs που εί­χαν γίνει σε µπλογκ, αλλά και σε άλλη εφηµερίδα που ο κ. Παπανδρέου και ο εκπρόσωπόs του κ. Παπακωνσταντί­νου δεν διέψευσαν.

Και µόνο το γεγονόs ότι αντέδρασε τόσο έντονα είναι σαφέστατη ένδειξη ότι αντιµετώπισε πρόβληµα µε το κα­νό ο Γιώργοs. Έφθασε μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου στο σηµείο να παίρνει συντάκτεs που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ και να τους λέει να χτυπήσουν το «ΠΑΡΟΝ».

Εµείs πάντωs θα θέσουµε κάποια ερωτήµατα κι αν θέλουν µαs απα­ντούν:

1. Πήγε ο Γιώργοs βόλτα µε το κα­νό φεύγονταs από Μαραθώνα; Κι αν ναι, ποια µέρα;

2. Ποιος του «προµηθεύει» το κα­νό; Πρόκειται για φίλο του Βαλλιανάτου. Και εκτόs από το κανό ασχολείται και µε άλλεs δραστηριότητεs στο επι­τελείο του κ. Παπανδρέου;

3. Βούλιαξε ή όχι το κανό και βγήκε κολυµπώνταs;

4. Στον Σχινιά ποιος τον μετέφερε; Και εκεί έψαχνε για το αυτοκίνητό του; Αυτά για σήµερα …

5. Γιατί τον προστατεύει σαν τα...μάτια της η Κυβέρνηση; Τον χρειάζεται τόσο πολύ; Τον θεωρεί πολιτικά...ακίνδυνο;

6. Μήπως για αυτό το γεγονός παραιτήθηκε ο ...Κοραντής από την Ε.Υ.Π.;

Πηγή: Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ.

Κάθοδος των Ρώσων στο βόρειο Αιγαίο


Μαζί με Σέρβους, Βούλγαρους, ακόμη και Κοσοβάρους, καταλαμβάνουν τις παραλίες σε Χαλκιδική και Πιερία

Ελενα Καρανατση

Των Στ. Τζιμα, Θαναση Τσιγγανα, Γιωτας Μυρτσιωτη, Ζ. Κουταλιανού

Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ζορμπάς» είναι ο Βούλγαρος Στάνκο, στην Κασσάνδρα ο κτηματομεσίτης ονομάζεται Βλαντιμίρ και είναι Ρώσος με γραμματέα Λεττονή, στον Πλαταμώνα οι κρέπες μετονομάστηκαν σε «παλατσίνκα», στην Τρυπητή («εμπόλεμοι», κατά τα άλλα…) Σέρβοι και Αλβανοκοσοβάροι κάνουν μαζί ηλιοθεραπεία και στο Δίον της Πιερίας τον κ. Κάρολο Παπούλια εξυπηρέτησαν στο ξενοδοχείο, κατά την επίσκεψή του στους εκεί αρχαιολογικούς χώρους, Ρώσοι και Βούλγαροι σερβιτόροι. Η τουριστική ατμόσφαιρα στις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας έχει εντονότατο βαλκανικό άρωμα με τη μαζική κάθοδο Σλάβων παραθεριστών που εκτοπίζουν από τις παραλίες παραδοσιακούς Ευρωπαίους πελάτες όπως προκύπτει (και) από το οδοιπορικό της «Κ».

Ολο και περισσότεροι Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Σλαβομακεδόνες, ακόμη και πλούσιοι Κοσοβάροι, καταλαμβάνουν ξαπλώστρες στις μαγευτικές πλαζ της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας, της Ουρανούπολης, της Πλάκας Λιτοχώρου, της Παραλίας Κατερίνης και της Νέας Μηχανιώνας, εκεί που πριν από μερικά χρόνια απολάμβαναν τη θάλασσα και τον ήλιο, στη συντριπτική τους πλειονότητα Σουηδοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Αυστριακοί, κ.ά.

Συνακόλουθα, η τουριστική βιομηχανία στα παραθεριστικά κέντρα της περιοχής προσαρμόζεται στις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις συνήθειες της καινούργιας πελατείας. Οι επιγραφές στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα «κατέβηκαν» από τις προσόψεις των καταστημάτων και στη θέση τους αναρτήθηκαν άλλες στα σλάβικα, ενώ τα γουναράδικα από την Καστοριά και τη Σιάτιστα μετακόμισαν στις ακρογιαλιές για τις ανάγκες Ρωσίδων και οι σερβικές εφημερίδες έρχονται από το Βελιγράδι.

Νέες παροικίες

Ολες οι από Βορρά «φυλές» συνωστίζονται τούτες τις μέρες στις ακτές της Χαλκιδικής, στους πρόποδες του Ολύμπου και τη Θάσο, συγκροτώντας με την ομαδική παρουσία τους δικές τους «εθνοτικές παροικίες»: Στην Ουρανούπολη οι Ρώσοι, στην Κασσάνδρα οι Σέρβοι, στη Θάσο οι Βούλγαροι και στην Πιερία οι Σλαβομακεδόνες κυριαρχούν με τους Ρουμάνους και τους Πολωνούς να τους ανταγωνίζονται και τους δυτικοευρωπαίους να «συμπιέζονται», παρέα με πλούσιους Ρώσους, στα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Ο 36χρονος Στάνκο είναι Βούλγαρος και στην πατρίδα του διατηρεί ελληνική ταβέρνα. Φέτος το καλοκαίρι μετακόμισε στην Ουρανούπολη όπου νοίκιασε την ψαροταβέρνα «Ζορμπάς» και προσέλαβε για σερβιτόρους πέντε ομοεθνείς του και έναν Ελληνα. Ο ίδιος προσβλέπει στη σλαβική πελατεία και δηλώνει αισιόδοξος ότι οι δουλειές του θα πάνε καλά.

Ο Στάνκο σκέφθηκε έξυπνα υπολογίζοντας στο γεγονός ότι η Ουρανούπολη μαγνητίζει δεκάδες χιλιάδες Ρώσους κυρίως, αλλά και Βούλγαρους, Ρουμάνους για έναν επιπλέον λόγο: είναι η πύλη εισόδου στο Αγιον Ορος που αποτελεί δημοφιλέστατο τόπο προσκυνήματος για τους θρησκευόμενους λαούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενα μεγάλο ποσοστό αυτών, όπως τονίζουν στην «Κ» τουριστικοί παράγοντες της περιοχής, συνδυάζουν διακοπές σε Ουρανούπολη, Αμμουλιανή, Ιερισσό, με επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία σε μοναστήρια της οποίας (Αγίου Παντελεήμονος, Ζωγράφου, Χιλανδαρίου, Ρουμανική Σκήτη) εγκαταβιούν μοναχοί προερχόμενοι απ' αυτές τις χώρες.

Την τελευταία πενταετία η εικόνα του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή άλλαξε άρδην. Την περίοδο 1996-2002 κυριαρχούσαν, μετά τους Ελληνες, οι Γερμανοί και άλλοι Δυτικοευρωπαίοι. «Σήμερα», λέει η κ. Εφη Κρητικού, ιδιοκτήτρια εστιατορίου, «η αναλογία είναι 50% Ελληνες, 40% Ρώσοι και Βούλγαροι και μόνο 10% Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».

Οι ομογενείς από τη Σοβιετική Ενωση που έχουν γνώση της ρωσικής γλώσσας έγιναν περιζήτητοι στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και οι περισσότεροι επαγγελματίες της Ουρανούπολης και των γύρω οικισμών, προσλαμβάνουν για το καλοκαίρι υπαλλήλους από τις χώρες προέλευσης των πελατών τους. Η κ. Δήμητρα Δροσίνη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με σουβενίρ, αναγκάστηκε να μάθει ρωσικά καθώς «άλλο είναι να μιλάς τη γλώσσα του πελάτη σου κι άλλο είναι να προσπαθείς να συνεννοηθείς με νοήματα και σπασμένα αγγλικά».

Το real estate

«Οποιος χτίζει τελευταία στην περιοχή απευθύνεται σε Ρώσους και Βούλγαρους» ανέφερε στην «Κ» ξενοδόχος της Ουρανούπολης θέλοντας να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον για αγορά γης και διαμερισμάτων από πολίτες αυτών των χωρών.

Ενα υπό κατασκευή ξενοδοχειακό συγκρότημα σε μικρή απόσταση από το πορθμείο της Αμμουλιανής φέρεται ως σύμπραξη Ρώσων κι Ελλήνων επενδυτών, ενώ το 2008 κτηματομεσιτικό γραφείο της Θεσσαλονίκης πούλησε στο νησί της Αμμουλιανής περισσότερα από 10 παραθαλάσσια οικόπεδα και σπίτια σε Βούλγαρους επενδυτές.

Οι διακοπές στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής είναι «της μόδας» για Βαλκάνιους και Ρώσους που συρρέουν τα καλοκαίρια στις ακτές της Κασσάνδρας.

«Υπάρχουν Βαλκάνιοι και ανατολικοευρωπαίοι που ξοδεύουν πολλά χρήματα. Ανώτερης οικονομικής ταξης τουρίστες νοικιάζουν ένα σκάφος δίνοντας 1.500-1.800 ευρώ ημερησίως,αυτοί ψωνίζουν χρυσαφικά και γούνες. Απολαμβάνουν δείπνα με μεγάλα ψάρια, ακριβά κρασιά και δεν θα διστάσουν ν' ανοίξουν μια πανάκριβη σαμπάνια», λέει στην «Κ» ο διευθυντής μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Βέβαια, η πλειονότητα καταλύει σε χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ και αυτοί καταναλώνουν λιγότερα αφού είτε σιτίζονται με το περιβόητο «βραχιολάκι» είτε προτιμούν να μαγειρεύουν στα δωμάτια.

Στην Παραλία Κατερίνης στη Λεπτοκαρυά, τον Ν. Παντελεήμονα, τον Πλαταμώνα και τους Ν. Πόρους, την τουριστική παρτίδα σώζουν οι προερχόμενοι από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία παραθεριστές, μαζί με αυτούς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και τώρα κράτη της Ε.Ε., όπως Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία. Το τουριστικό αμάλγαμα συμπληρώνουν οι λιγοστοί πλέον Γερμανοί, Αυστριακοί και Σουηδοί.

Ηταν εποχές παλαιότερα που οι μαγαζάτορες αναρτούσαν αφίσες και φωτογραφίες του Τίτο για να προσελκύσουν πελάτες, ενώ στις συνθήκες κρίσης με τα Σκόπια το 1993 οι Σλαβομακεδόνες που δεν κατέβαιναν στη θάλασσα της Πιερίας, έφτιαξαν στέκι στην καρδιά της πόλης των Σκοπίων το οποίο ονόμασαν Λεπτοκαρυά σε ανάμνηση του ομώνυμου χωριού έξω από την Κατερίνη όπου παραθέριζαν.

Πολλοί είναι παραδοσιακοί θαμώνες της περιοχής εδώ και χρόνια. «Πέρυσι πήγαμε στη θάλασσα του Μαρμαρά, αλλά σαν το κάμπινγκ εδώ στον Πλαταμώνα δεν υπάρχει. Κι αν οι χώρες μας έχουν προβλήματα, αυτά είναι των κυβερνήσεων, εγώ με τους ανθρώπους του κάμπινγκ έχω φιλίες», λέει στην «Κ» ο κ. Βίκτωρ Τοντορόφσκι από την ΠΓΔΜ που από το 2001 έρχεται με την τετραμελή οικογένειά του στην Πιερία.

6.000.000 Ρώσοι στη Μεσόγειο

Ο υπερεθνικιστής Ρώσος πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Το όραμά του, όπως το είχε διατυπώσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, να… πλύνει ο ίδιος αλλά και ο κάθε Ρώσος - τις μπότες του στις θερμές θάλασσας, έγινε πραγματικότητα.

Τα καλοκαίρια περίπου έξι εκατομμύρια ομοεθνείς του κολυμπούν στη Μεσόγειο και από αυτούς οι μισοί στα νερά του Αιγαίου. Με βάση τα περυσινά στοιχεία η Τουρκία απορρόφησε 1.900.000 Ρώσους, η Αύγυπτος 1.500.000, η Κύπρος 1.200.000, άλλους τόσους το Ισραήλ, ενώ στην Ελλάδα παραθέρισαν 320.000. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό στη ρωσική αγορά είναι τεράστιες.

Οι ανοιχτοχέρηδες, οι «σφιχτοί» και τα γερά ποτήρια

Χανιώτη και Πολύχρονο. Δύο από τα πιο γνωστά και όμορφα τουριστικά θέρετρα στην Κασσάνδρα, τα οποία «σερβοκρατούνται».

Είναι τα στέκια των χιλιάδων Σέρβων που κατακλύζουν το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής και τα βραδάκια διασχίζοντας κάποιος τους κεντρικούς δρόμους, νομίζει ότι βρίσκεται στον πεζόδρομο της Κνέζα Μιχαήλοβα στο κέντρο του Βελιγραδίου!

Πάντως, οι Ρώσοι θεωρούνται οι καλύτεροι πελάτες και οι ντόπιοι τους αποκαλούν «Αμερικανούς της Ανατολής», αφού πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους ξοδεύουν και το τελευταίο ευρώ αγοράζοντας γούνες, κονιάκ, κρασιά, δοχεία με λάδι, τενεκέδες με ελιές και σουβενίρ.

Οι Σέρβοι εμφανίζονται ως οι «πιο σφιχτοί» και οι Πολωνοί τα πιο γερά ποτήρια. «Πίνουν τα πάντα. Ούζο, ρετσίνα, κρασί, ακόμη και αμόλυβδη», λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης κλαμπ αναφέροντας πως δεν θα ξεχάσει μια δωρεάν βραδιά για τους αλλοδαπούς τουρίστες, ανοίγοντας τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν στο κλαμπ του. «Αδειασαν όλα τα βαρέλια από το κρασί. Δεν έμεινε ούτε σταγόνα»!

Το τουριστικό πακέτο στην Κασσάνδρα, όπως και στην υπόλοιπη Χαλκιδική και την Πιερία, εκτός απο ήλιο, θάλασσα, ούζο και ρετσίνα, προσφέρει οικόπεδα, σπίτια «πλάι στο κύμα» και βεβαίως γούνες.

Στον δήμο Παλλήνης, ένας Ρώσος άνοιξε μεσιτικό γραφείο για την εξυπηρέτηση της ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης πελατείας ευκατάστατων Ρώσων, αλλά και Βούλγαρων, Ουκρανών, Ρουμάνων, που ενδιαφέρονται για ενοικίαση ή αγορές εξοχικών κατοικιών και οικοπέδων στη Χαλκιδική. Φήμες για αγορές εκτάσεων, επαύλεων, ακόμη και γνωστών ξενοδοχειακών μονάδων, διατρέχουν τα στέκια και τις παραλίες στην Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και την Ουρανούπολη δίχως να μπορεί να επιβεβαιωθούν αφού συνήθως οι αγοραπωλησίες γίνονται μέσω κυπριακών ή υπεράκτιων εταιρειών…

Καταμεσήμερο στην Καλλιθέα. Μια πανύψηλη Ρωσίδα με μαγιό και σαγιονάρες δοκιμάζει γούνινο παλτό και καπέλα! Το θέαμα να φοράει στους 38 βαθμούς υπό σκιά γουναρικό είναι ενδεικτικό. Το φαινόμενο όμως είναι σύνηθες στις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας όπου τα καλοκαίρια μετακομίζει η μισή… Καστοριά.

Πηγή: Καθημερινή

Και να ήταν μόνο αυτά, τις προάλες που ήμασταν στην Ιερισσό, στην παραλία βρήκαμε ένα Σέρβο-Βουλγάρικο μαγαζί και πήγαμε να αγοράσουμε γύρο και αναψυκτικά (κουτάκι). Πήγαμε εκεί γιατί δεν βρίσκαμε Ελληνική ταβέρνα.

Το κουτάκι το αναψυκτικό το είχανε 2€ και ο γύρος βρωμούσε και τον πετάξαμε. Υγειονομική υπηρεσία δεν λειτουργεί στην Ιερισσό;


Χώρια ότι είχαν κρεμασμένα στον τοίχο Βουλγάρικα γρουνοτσάρουχα.

Στο χωριό του Καπετάν Γιαγκλή, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Βουλγάρων, υψώθηκαν Βουλγάρικες σημαίες.

Αίσχος...

Οι Σλάβοι κατέκτησαν τον τόπο μας αγοράζοντας τον.

Τι περιμένουμε ακόμα για να ξυπνήσουμε;

Και καθώς γνωρίζουμε όλοι, τα Σλάβικα μια γλώσσα είναι με παραλλαγές. Έχουμε και σε εξέλιξη το Μακεδονικό και να μην το ξεχνάμε... Γαμώ τη Βουλγαρία τους και τους απόγονους των Κομιτατζήδων...

Να ξυπνήσουμε σήμερα, είναι ήδη πολύ αργά...

Αποκλιμακώνονται μερικώς οι κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών


Αναστολή κινητοποιήσεων από τους παραγωγούς Ημαθίας. Συνάντηση με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζουν οι παραγωγοί στην Πέλλα.

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας ενώ στο Νομό Πέλλας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.

Τα μπλόκα της περιοχής Ημαθίας έχουν αποσυρθεί ενώ στην Πέλλα παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι σε 4 σημεία.

Στο Μελισσοχώρι Γιαννιτσών, στο Γυψοχώρι Γιαννιτσών, κοντά στο εργοστάσιο ΚΟΝΕΞ στη Σκύδρα και στο Μαυροβούνι Σκύδρας.

Αντιπροσωπεία των παραγωγών του Νομού Πέλλας σχεδιάζει συνάντηση τη Δευτέρα με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων στην Αθήνα όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση που είχαν νωρίτερα.

Πηγή: Καθημερινή

Η Ντόρα, ο Κούβελος, Η Μητρόπολη Βόλου, τα Ταπιά και το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής


Τα «ταπιά» που έκαναν φτερά

«ΑΫΛΟΙ» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Απροσδόκητη τροπή παίρνει η υπόθεση με τους αμφισβητούμενους τίτλους ιδιοκτησίας των εκτάσεων στην περιοχή Νηές της Μαγνησίας, τις οποίες πούλησε η Μητρόπολη Δημητριάδος σε ιδιώτες επενδυτές, ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 που θα διεξαχθούν στην περιοχή: Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, το οποίο επικαλέστηκαν ως πηγή προέλευσης των τίτλων κυριότητας οι εκπρόσωποι της Μητρόπολης, διαψεύδει κάθε σχέση με την υπόθεση.

Το προξενείο

Είχαμε επισημάνει από την περασμένη Κυριακή ότι η χρησιμοποίηση του τουρκικού προξενείου σε ένα τέτοιο ζήτημα φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θέλοντας και μη αναμειγνύεται στην υπόθεση, εφόσον δύο συγγενικά της πρόσωπα έχουν άμεση σχέση με την εξέλιξη αυτής της επένδυσης: ο αδελφός της νύφης της Μίλτος Καμπουρίδης ως επενδυτής και ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Αγώνων. Αλλά και η ίδια η κυρία Μπακογιάννη έχει πάρει ενεργό μέρος στη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων και τιμήθηκε γι' αυτή της την προσφορά από τους δήμους Βόλου και Λάρισας.

Ο τελευταίος «λαγός» που έβγαλε από το μανίκι της η πλευρά της Μητρόπολης ήταν η ύπαρξη κάποιων οθωμανικών τίτλων ιδιοκτησίας, οι οποίοι «βρέθηκαν στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής» («Θεσσαλία», 7/7/09). «Το θέμα κλείνει οριστικά και πέραν πάσης αμφιβολίας», δηλώνει στην ίδια εφημερίδα της περιοχής ο νομικός εκπρόσωπος της Μητρόπολης κ. Μιχάλης Βασιλικός.

Επειδή για μας το θέμα δεν κλείνει, αναζητήσαμε αυτά τα έγγραφα στην πηγή που υποδεικνύει η Μητρόπολη: το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Ο γενικός πρόξενος δήλωσε παντελή άγνοια, αρνείται ότι οι υπηρεσίες του παρέδωσαν παρόμοια έγγραφα, και το σημαντικότερο: όπως μας δήλωσε εκπρόσωπος του προξενείου, δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί η δικαιοδοσία του φτάνει μέχρι την Καβάλα και όχι βέβαια τη Μαγνησία! Δεν γνωρίζουμε ποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να αναμείξουν το τουρκικό προξενείο σε μια υπόθεση που έχει φέρει σε αντιπαράθεση τη Μητρόπολη, τις εταιρείες του κ. Καμπουρίδη και τους αθλητικούς παράγοντες του κ. Κούβελου.

Δεν είναι, ασφαλώς, τυχαίο ότι στο φιλέτο της Μαγνησίας ακόμα και ο Βλαστός έψαχνε να επενδύσει, όπως μαθαίνουμε σε μία από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του. Ποια θα είναι, τελικά, η τύχη της περιοχής; Οι σχέσεις πολιτικών, εταιρειών και δημόσιων λειτουργών είναι πλέον τόσο στενές που είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξουν περιθώρια για διαφάνεια, προώθηση του δημόσιου συμφέροντος και κυρίως διαφύλαξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Πηγή: Ixnos

Άναψε το τσιγάρο δώσ' μου φωτιά έχω μεγάλο ντέρτι μεσ' την καρδιά...

Ας ανάψω εν ευλογημένον σιγαρέττο. Αμήν.