Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Οι αρχαίες Σκουριές

ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΙΑΓΚΙΟΖΗ

Κατηφορίζαμε τις τελευταίες στροφές από τα Στάγειρα. Το πρωινό του Ιουλίου ανάμεσα από τα πεύκα μάς γέμιζε με μια μοναδική γαλήνη. Η θάλασσα της Ακάνθου γυάλιζε σαν τζάμι. Στην πάνω άκρη της το ακρωτήρι «Αράπης» φαινόταν σαν να κρατούσε στην πλάτη του το γέρο Αθω. Ο μεγάλος μας αρχαιολόγος ξανάφερνε στη μνήμη του τη μεγαλειώδη υποδοχή που του επεφύλαξαν οι Βιεννέζοι στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου τους, όπου πριν από λίγες εβδομάδες αφηγούνταν στην ελίτ της Αυστρίας «πώς βρήκε τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας».

Λίγο πριν αφήσουμε την τελευταία στροφή του Ισβορου, μου είπε: «Να εδώ είναι οι αρχαίες σκουριές από τα χρόνια του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Πιο πέρα, κάτω από αυτά τα βουνά, ο χρυσός που έβγαζαν οι πρόγονοί μας ίσως χρησιμοποιήθηκε για τα αντικείμενα των μακεδονικών τάφων. Το χωριό δίπλα είναι το πρώτο βιομηχανικό χωριό που ηγείται μιας συστάδας άλλων οικισμών. Από την εγκατάσταση στρατοπέδου του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, δηλαδή του στρατονισμού των στρατιωτών, πήρε το όνομά της η περιοχή και ονομάσθηκε Στρατώνι».

Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο!

Το μνημείο παρέμεινε όρθιο και ορατό για περισσότερες από δύο χιλιετίες

Στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, σε ένα γεωλογικό έξαρμα που βρέχεται στις τρεις πλευρές του από τη θάλασσα, ορθώνεται ο αρχαίος ναός που έκτισαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν και να λατρεύσουν τον Ποσειδώνα, τον πανίσχυρο θεό κυρίαρχο της θάλασσας.

Κατά την παράδοση, η έριδα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την πνευματική ηγεμονία της αττικής γης, είχε λήξει με την ήττα του τελευταίου, όταν ο βασιλιάς των Αθηνών επέλεξε την ιερή ελιά από τα θαλάσσια άλογα του Ποσειδώνα. Ωστόσο η Αθήνα ήταν άμεσα εξαρτημένη πάντα από τη θάλασσα. Στην κορυφή λοιπόν του ακρωτηρίου του Σουνίου βρήκε η λατρεία του Ποσειδώνα την κατάλληλη θέση για να εδραιωθεί.

Αχλάδι: το «δώρο των θεών» και τα διατροφικά του οφέλη

Τα οφέλη του αχλαδιού για την υγεία μας, είναι αμέτρητα. Πίνετε φρέσκο χυμό από αχλάδι για να δροσιστείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, για να καταπολεμήσετε τον πονόλαιμο και για πολλά ακόμη οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Ο Όμηρος το ανέφερε ως « δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.

Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια είναι στην εποχή όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.

Βενιζέλος: Να λύσουμε τα προβλήματα δημοκρατικής και αστικής τάξης

Τι είναι η κυβέρνηση, τι είναι οι κάμποι, τι είναι η ΕΡΤ σε μαύρο φόντο που χρυσολάμπει;

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΧΙ ΩΣ ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ»


Για ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας και ανάγκης επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος από την Ιπποκράτους, προσθέτοντας ότι η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών θα συνεχιστεί μεθαύριο Τετάρτη το απόγευμα.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «τέθηκαν όλα τα θέματα, με βασικό θέμα την προγραμματική βάση της κυβέρνησης συνεργασίας» και την ανάγκη «να αξιολογήσουμε την πορεία της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας» ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί ως κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ που απλώς ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους».

Κουβέλης: Ο πρωθυπουργός να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Ο κυρ Φώτης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο ... Και ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ .. και ένα κιλό φέτα ..

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ "ΜΑΥΡΟ" ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ»

«Αναμένουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα και να λειτουργήσουν κανονικά» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ.

Σε δηλώσεις του μετά την κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι  «η απόφαση του Συμβουλίου συντάσσεται με αυτό που είχαμε πει, δηλαδή ότι κανεις δεν έχει δικαίωμα να κλεινει την ραδιοτηλεόραση και να βάζει "μαυρο" στην οθόνη».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «βάλει μπροστά τις διαδικασίες ώστε να εκπέμπψει άμεσα η ΕΡΤ».