Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ξεκινάνε οι Ακαδημίες του ΑΟΠ


Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί γονείς.

Μια νέα αθλητική περίοδος ξεκινά και ο Α.Ο. Πολυγύρου συνεχίζει την προσπάθεια του, για μετάδοση των ιδεών του αθλητισμού μέσω της ανάπτυξης των αθλημάτων της Καλαθοσφαίρισης και της Πετοσφαίρισης και του Πινγκ-Πονγκ.

Τα τμήματα υποδομών μπάσκετ του ΑΟΠ την χρονιά που μας πέρασε κατέκτησαν, το Πρωτάθλημα Παιδων καθώς και το Πρωτάθλημα Παμπαιδων του Νομού με προπονητή το Αλέκο Τσοπουριδη, ο οποίος ανανέωσε τη συνεργασία με τον Όμιλο και θα προπονεί τα τμήματα Junior, Προπαιδικο και Κορασίδων Basketball.

Οι επιτυχίες για τον ΑΟΠ υπηρξαν πολλές, όπως η συμμετοχή αθλητή μας στην Εθνική Ομάδα Παιδων, η συμμετοχή αθλητών μας σε διάφορα τουρνουά στα οποία διακρίθηκαν κ.α.

To τμήμα Volleyball κορασίδων είχε αξιοπρόσεχτη παρουσία στο Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης όπου συμμετείχε και αντιμετώπιζε ομάδες όπως ο ΑΡΗΣ, η ΜΕΝΤ, ο ΕΟΣταυρούπολης, ο Παναθλητικος κ.α, με τα κορίτσια του ΑΟΠ να απόκτουν μεγάλη εμπειρία αλλά και σεβασμό από τις αντίπαλες ομάδες.

Προπονήτης του νέου τμημάτος παγκορασίδων βόλλευ θα είναι ο γυμναστής Μπιζέτας Αποστόλης, προπονητής και της ανδρικής ομάδας. Θα τον βοηθά ο Μαριος Χαραλαμπίδης, ο οποίος φέτος απουσιάζει λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Και τέλος το παιδικό τμήμα Ping-Pong με προπονήτη τον αθλητή του Α.Ο.Π. Γιάννη Κελιαφάνο στο Κέντρο Νεότητας, με το πρόγραμμα προπονήσεων να έχει ως εξης: Τρίτη-Τέταρτη-Πέμπτη, ώρες 17.00-19.00

Έτσι και φέτος σας προσκαλούμε να εμπιστευθείτε σε μας, τα παιδιά σας για την αθλητική διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη. Στόχος μας είναι η εξειδικευμένη μάθηση των δεξιοτήτων του αθλήματος του basketball, του volleyball και του ping-pong. Οι προπονητές του Α.Ο.Π. χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους μάθησης και διαπαιδαγώγησης στοχεύουν να βοηθήσουν τους αθλητές/τριές:

Να αποκτήσουν υγιη αθλητική νοοτροπία,

Να διοχετεύσουν την ενεργητικότητα τους σε αθλητικές δραστηριότητες

Να μάθουν να συνεργάζονται με συμπαίχτες, προπονητές και εφόρους

Να λαμβάνουν αποφάσεις και να αποκτούν ευθύνη των ενεργειών τους κατά την προπόνηση και τον αγώνα

Να χαρούν παίζοντας basketball και volleyball και ping-pong.

Να υιοθετήσουν ως στάση ζώνης το ‘’ευ αγωνίζεσθε’’.


ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΕΦΟΡΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Υπεύθυνος έφοροι: Παιδικό τμήμα basketball: Λαμνιδου Κωνσταντια, τηλ. 6977762125

Junior τμήμα basketball: Λαμνίδου Κωνσταντία & Σαπιτζής Τάσος

Προπαιδικο τμήμα basketball: Σαπιτζής Τάσος, τηλ. 6940642841

Τμήμα Κορασίδων basketball: Αρδά Μαρία τηλ. 6945701923

Τμήμα Παγκορασίδων volleyball : Αρβανίτης Χρήστος τηλ.6947271007

Παιδικό Τμήμα Ping-Pong: Κελιαφάνος Γιάννης τηλ. 6946448253

Νέοι αθλητές γεννηθέντες από 1996 και μικρότεροι τόσο για τις Ακαδημίες κοριτσιών όσο και αγοριών

Βγήκαν -πάλι- τα τρακτέρ στους δρόμους στην Χαλκιδική


Οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής παρέταξαν πριν λίγο τα τρακτέρ τους στην Θεσσαλονίκης-Μουδανιών.

Παραταγμένοι με τα τρακτέρ τους σε δύο σημεία της οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων και συγκεκριμένα στον κόμβο Πορταριάς και τη διακλάδωση Τρίγλιας, βρίσκονται εδώ και μερικές ώρες ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής,χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν προς το παρόν την κίνηση των οχημάτων.

Αντίστοιχη κινητοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει αύριο και στο ύψος της Ορμύλιας.

Αιτία της διαμαρτυρίας...το γεγονός πως οι έμποροι της Χαλκιδικής άρχισαν ήδη να συγκεντρώνουν ελιές από τη φετινή συγκομιδή, χωρίς προηγουμένως να έχουν ανακοινώσει τις τιμές αγοράς.. Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης το βράδυ του Σαββάτου όπου συμμετείχαν περίπου 250 ελαιοπαραγωγοί

Πηγή: Greece-Salonika

Έχει γενέθλια ο Καραμανλής


Εμείς ευχόμαστε χρόνια πολλά στον Κώστα Καραμανλή και του χρόνου να εξακολουθήσει να είναι αρχηγός στη Νέα Δημοκρατία.

Οι δηλώσεις του Σάββα Τσιτουρίδη

Σκληρό μήνυμα Τσιτουρίδη με αποδέκτες σε Ρηγίλλης και Μαξίμου

Ολόκληρη η δήλωση του πρώην υπουργού


«Δεν θα σιωπήσω... δεν θα κάνω το χατίρι σε κανένα να καθίσω στο σπίτι μου»

Με βαρύτατες εκφράσεις για την ηγεσία της Νέα Δημοκρατίας και το πρωθυπουργικό περιβάλλον -κάνουν κουμάντο οι εκλεκτοί της διαπλοκής, δήλωσε- αντέδρασε ο Σάββας Τσιτουρίδης στην ανακοίνωση του αποκλεισμού του από τις εκλογικές λίστες του κόμματος. Με γραπτή του δήλωση ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να σιωπήσει, γιατί αυτό θα πρόδιδε την εμπιστοσύνη των οικείων του και όσων των πιστεύουν. Και έστειλε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάτσει σπίτι του.

Ολόκληρη η δήλωση του Σ. Τσιτουρίδη για τον αποκλεισμό του από τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας:

Η απόφαση αποκλεισμού μου από τα ψηφοδέλτια της Νέας δημοκρατίας είναι μία ανήθικη πολιτικά απόφαση αυτών που φαίνεται να κάνουν κουμάντο σήμερα στην Ρηγίλλης και στο Μαξίμου.

Η απόφαση αυτή, πριν απ’ όλα, παραβιάζει μία βασική αρχή μίας πολιτείας δικαίου. Αυτή που επιβάλει ώστε ο καθένας να κρίνεται από την αποδεδειγμένη αλήθεια και μόνο απ’ αυτήν. Και κανείς δεν μπορεί να συκοφαντείται, να απαξιώνεται και να ευτελίζεται αυθαίρετα από κρυπτόμενες εξουσίες για επικοινωνιακούς λόγους ή για να χρησιμοποιηθεί, για μία ακόμη φορά, ως σωσίβιο στην προσπάθεια αποτυχημένων και διαπλεκομένων να διασωθούν.

Στο παρελθόν, όταν και πάλι σήκωσα τον σταυρό άλλων, προέταξα την ανάγκη της συντεταγμένης πορείας και σιώπησα. Τώρα δεν θα κάνω το ίδιο. Το οφείλω στους γονείς μου. Το οφείλω στα παιδιά μου. Πρώτιστα όμως το οφείλω σ’ αυτούς που με πιστεύουν, είναι υπερήφανοι για μένα σε όλη την Ελλάδα και με εξέλεξαν και το 2007 στο Κιλκίς, κλείνοντας τα αυτιά τους στη λάσπη και στη συκοφαντία και εκείνης της εποχής.

Από τότε έως και σήμερα υπηρέτησα συντεταγμένα και με ευθύνη την παράταξη και στήριξα με όλες τις δυνάμεις μου τις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή.

Η απαράδεκτη απόφαση αποκλεισμού είναι προσβλητική για αυτούς που με τίμησαν το 2007. Στημένες και ιδιοτελείς δημοσκοπήσεις επαγγελματιών μυστικοσυμβούλων και σταλινικές πρακτικές αποκεφαλισμού διαφωνούντων με τους εκλεκτούς της διαπλοκής, δεν μπορούν να υποκαθιστούν την κρίση των πολιτών.

Είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω. Για το πλαίσιο και τη βάση της περαιτέρω πολιτικής πορείας μου θα μιλήσω στις επόμενες ημέρες.

Θέλω να διαβεβαιώσω στους φίλους μου και σε όσους με πιστεύουν ότι δεν θα κάνω το χατίρι σε κανένα να καθίσω στο σπίτι μου. Οι αρχές, οι ιδέες, οι αξίες και η φλόγα που μας οδήγησαν στον ριζοσπαστισμό του 1997 και αποτέλεσαν την βάση για αντίσταση σ’ αυτούς που θέλουν να διαφεντεύουν τον τόπο εξωθεσμικά, θα είναι και πάλι ο δρόμος για πολλούς από εμάς. Δύσκολος και ανηφορικός δρόμος. Αλλά πιο αναγκαίος από ποτέ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αργύρης Λαφαζάνης


Συγκεκριμένα θα επισκεφθεί αύριο Τρίτη 15/09:

Τον Άγιο Παντελεήμονα στις 6:30 μ.μ.

Την Τένεδο στις 7:00 μ.μ.

Το Ζωγράφου στις 7:30 μ.μ..

Θα μιλήσει στα Φλογητά στις 8:00 μ.μ.

και στο Διονυσίου στις 9:00 μ.μ.

Την Τετάρτη, 16/9/09, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Επίσκεψη στη Σωζόπολη στις 6:30 μ.μ.

Επίσκεψη στα Ν.Πλάγια στις 7:00 μ.μ.

Επίσκεψη στην Κρήνη στις 7:30 μ.μ.

Επίσκεψη στα Πετράλωνα στις 8:30 μ.μ.

Ομιλία στην Τρίγλια στις 9:00 μ.μ.

Υπό διάλυση η Νέα Δημοκρατία


Άρχισαν τα όργανα...

Παραλίγο να πιαστούν στα χέρια ο Σάββας Τσιτουρίδης με τον Λευτέρη Ζαγορίτη.

Οργισμένη δήλωση μπροστά στις κάμερες περί διαπλοκής και διαπλεκομένων στην κυβέρνηση, στο Μαξίμου και στο κόμμα γενικότερα.

Η αλαζονεία τους και η αγάπη τους για την εξουσία, υπήρξε τέτοια που δεν κατάλαβαν πως τους έφυγε η βάση του κόμματος.

Τουλάχιστον 10% ψηφοφόροι από τη Νέα Δημοκρατία, οι μισοί τραβάνε για το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι μισοί για το ΛΑ.Ο.Σ.

Το ποσοστό του Ράλλη του 1981 αν πιάσουν θα φαντάζει άθλος...

Οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Πιερία


Δημόπουλος Κωσταντίνος

Καρπούζας Αντώνης

Κουκοδήμος Κώστας

Κωνσταντόπουλος Γεώργιος

Τόκας Αστέριος

Τσιντικίδου Μαρίνα

Οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Χαλκιδική


Βαγιωνάς Γεώργιος

Καρανάσιος Ευθύμιος


Κυριάκου Ιφιγένεια


Πάππας Βασίλειος

Φλωρίνης Αθηναίος

Ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας


Εκτός Νέας Δημοκρατίας είναι οι Πέτρος Δούκας, Αριστοτέλης Παυλίδης και Σάββας Τσιτουρίδης. Μέσα στα ψηφοδέλτια είναι ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Ευάγγελος Μπασιάκος.

Στην Πιερία είναι υποψήφιοι βουλευτές ο Κώστας Κουκοδήμος και η Μαρίνα Τσιντικίδου.

Σε λίγη ώρα θα ψάξουμε ενδελεχώς τα ψηφοδέλτια, θα δημοσιεύσουμε τα ονόματα και θα τα σχολιάσουμε.

Αλμούνια: Οι πολιτικοί στην Ελλάδα γνωρίζουν


«Οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, υπενθυμίζοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει στις 24 Οκτωβρίου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και του Ecofin

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης των τετραμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, ο κ. Αλμούνια επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώσει, ως το τέλος Οκτωβρίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει και αυτά που θα λάβει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.

«Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβουμε γνώση των μέτρων, που υιοθέτησε η Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσουμε αν οι δράσεις, που υιοθετήθηκαν για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κυρίως για τη μείωση του ελλείμματος ως το τέλος του 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ, είναι αποτελεσματικές», ανέφερε ο Χ. Αλμούνια και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ελληνικά μέτρα το Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε πριν το τέλος του χρόνου, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και στην περίπτωση των άλλων χωρών με υπερβολικά ελλείμματα, αν ελήφθησαν αποτελεσματικές δράσεις. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και σε συνδυασμό με το πώς αξιολογούμε τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν», κατέληξε ο Επίτροπος.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ο Γιάννης Δριβελέγκας στα Σήμαντρα


Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας

την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009 στις 20.00 το βράδυ

θα μιλήσει στα Σήμαντρα Χαλκιδικής

Το ναυάγιο της πολιτικής βγήκε να κάνει δηλώσεις για την οικονομική πολιτική του Παπανδρέου


Αντί να βρει τρύπα για να κρυφτεί, επειδή υπονόμευσε τον Κώστα Καραμανλή και έριξε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτός ο θλιβερός πολιτικάντης βγήκε με το περισσό Λαρισινό θράσος που τον διακρίνει και μίλησε κατά της οικονομικής πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου.

Για γενικολογίες, ασάφειες, παλαιάς κοπής προτάσεις και αντιφάσεις κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Σουφλιάς.

Αυτό το θλιβερό πολιτικό ον αφού έσωσε πολιτικά το τομάρι του μέσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, βγαίνει και προκαλεί κιόλας, το ανθρώπινο ερείπιο.

Κοιτάξτε έναν χάχα που νομίζει ότι θα γίνει Πρωθυπουργός ή έστω Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Ας είχε τα μπαλάκια να κατέβει με σταυρό και μετά να λέει αυτές τις σαχλαμάρες που κάθεται και ξεστομίζει, για να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στη Νέα Δημοκρατία που υπονόμευσε και είναι υπό κατάρρευση και διάλυση.

Ψηφοφορία για τον Κώστα Καραμανλή


Φίλοι αναγνώστες

Εάν θέλετε μπορείτε να πάρετε μέρος στην ψηφοφορία που κάνουμε σχετικά με το τι θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής μετά τις εκλογές.

Μπορείτε να επιλέξετε μόνο μία από τις 6 επιλογές.

Το ερώτημα της ψηφοφορίας είναι:

Τι νομίζετε ότι θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής μετά τις εκλογές;

Θα παραμείνει αρχηγός της Ν.Δ.

Θα παραιτηθεί από αρχηγός της Ν.Δ.

Θα γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας

Θα φύγει στο εξωτερικό

Θα μείνει εκτός πολιτικής

Θα παίζει Playstation

Η ψηφοφορία λήγει στις 2 Οκτωβρίου 2009.

Δύο αλλοδαποί εργάτες νεκροί σε φρεάτιο στην Κηφισιά


Στην οδό Σουλίου 6 στη Νέα Κηφισιά βρήκαν τραγικό θάνατο δύο αλλοδαποί εργάτες από αναθυμιάσεις μέσα σε φρεάτιο αποχέτευσης που έσκαβαν.

Το πρόγραμμα του Αργύρη Λαφαζάνη για σήμερα


Τη Δευτέρα 14/9/2009 το πρόγραμμά του Αργύρη Λαφαζάνη έχει ως εξής:

-Επίσκεψη στο Γεροπλάτανο στις 6:30 μ.μ.

-Επίσκεψη στην Κρήμνη στις 7:00 μ.μ.

-Ομιλία στη Μαραθούσα στις 7:30 μ.μ.

-Επίσκεψη στα Ριζά στις 8:30 μ.μ.

-Ομιλία στην Παλαιόχωρα στις 9:00 μ.μ.

Η επιστολή παραίτησης του Βασίλη Μαγγίνα


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ο πρ. Υπουργός κ. Βασίλης Μαγγίνας, απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή την ακόλουθη επιστολή:

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες με την, επί μακρόν δημόσια αμφισβήτηση της υποψηφιότητάς μου, αποφάσισα να μη διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου, οι οποίοι για πολλά χρόνια με τίμησαν με τη στήριξή τους.

Ομολογώ ότι η εξέλιξη αυτή, με προσβάλλει και με αδικεί, αφού δεν αισθάνομαι ότι υπέχω κάποια πολιτική ή άλλη ευθύνη την οποίαν οφείλω να αναδεχθώ.

Προέχει, ωστόσο, η παράταξη και κυρίως το συμφέρον του τόπου.

Θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη σου και να σε διαβεβαιώσω ότι θα αγωνιστώ για την επικράτηση του Κόμματός μας, στις προσεχείς εκλογές.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Βασίλης Μαγγίνας

Πηγή: ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάει και ο Μαγγίνας


Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός, Βασίλης Μαγγίνας, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

Πριν να στείλει την επιστολή ο βουλευτής είχε αρχίσει ήδη τον προεκλογικό του αγώνα.

Προφανώς αναγκάστηκε να στείλει την επιστολή, μάλλον του το ζήτησαν για να μην το ανακοινώσει η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία κλέβει υποψήφιους του ΛΑ.Ο.Σ.

Τάνια Ιακωβίδου

Αυτά λοιπόν που κάνει η Νέα Δημοκρατία φανταζόμαστε ότι δεν συμβαίνουν ούτε στην Ουγκάντα.

Ακολουθούν την τακτική του Καρατζαφέρη... του κλέβουν τους υποψήφιους...

Πρώτα βούτηξαν την Μαρίνα Τσιντικίδου, που την πλάσαρε πολύ έξυπνα ο Νίκος Μαστοράκης, συζητούσε με το ΛΑ.Ο.Σ. και κοιτούσε προς την Ρηγίλλης.

Χθες ο Ζαγορίτης έψησε την Τάνια Ιακωβίδου, το γνωστό ξανθό καμάρι του Καρατζαφέρη από τις αλησμόνητες ειδήσεις του Τηλεάστυ (αλλά και του Extra3), υποψήφια βουλευτή με το ΛΑ.Ο.Σ. την προηγούμενη φορά στο υπόλοιπο Αττικής.

Τον Παϊτέρη ποιός θα προλάβει να τον πάρει; Το ΛΑ.Ο.Σ. ή η Νέα Δημοκρατία;

Καλά, αυτοί δεν μπορούν να κλείσουν συνδυασμούς στην μισή Ελλάδα, δεν ξανάγινε.

Ο Καραμανλής με τις πρόωρες εκλογές αιφνιδίασε μόνο τη Νέα Δημοκρατία τελικά...

Φωτιά στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ στην Ιερά Οδό


Διεκόπη η κυκλοφορία

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 6: 45 το πρωί στο εργοστάσιο της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων ΕΒΓΑ στην Ιερά Οδό 80, στο Ρουφ.

Από τον πυκνό καπνό, που έχει καλύψει την περιοχή, ένα άτομο παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση (περίπου 200 άτομα) είναι καλά στην υγεία τους, καθώς όσοι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το κτίριο.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε όλο το κτίριο, το οποίο καίγεται απ' άκρη σ' άκρη. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά ξεκίνησε από το υπόγειο και εν συνεχεία επεκτάθηκε και στο υπόλοιπο κτίριο.

Επί τόπου βρίσκονται 19 πυροσβεστικά οχήματα με 60 πυροσβέστες, που καταβάλλουν προσπάθειες να μην επεκταθούν οι φλόγες σε γύρω κτίρια και να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Η κυκλοφορία στην Ιερά Οδό και στους γύρω δρόμους έχει διακοπεί.

Πηγή: Το Βήμα

Νικόλα Καπόνε: Ο πρίγκιπας που ζητούσε τη μισή Ελλάδα!

Η απίστευτη δικαστική διαμάχη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ενός απογόνου των... Παλαιολόγων και η παρέμβαση του Μουσολίνι

ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ιστορία που για πρώτη φορά εκτίθεται σε όλο της το εύρος αφορά τη δικαστική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη η ελληνική κυβέρνηση μεταξύ 1912-1930 με αφορμή τη γελοία όσο και σκανδαλώδη απαίτηση ενός Ιταλού, ονόματι Νίκολα Καπόνε, μονίμου κατοίκου Νάπολι, ο οποίος εμφανιζόμενος ως πρίγκιπας,
κατευθείαν απόγονος των Παλαιολόγων, ζητούσε να του επιστραφεί ούτε λίγο ούτε πολύ ολόκληρη η Θεσσαλία, η οποία είχε προσαρτηθεί στο τότε νεοσύστατο ελληνικό κράτος με την ελληνοτουρκική συνθήκη του 1881, και η Ηπειρος, η οποία είχε ενσωματωθεί στην ελληνική επικράτεια μετά τη νικηφόρο προέλαση του Ελληνικού Στρατού στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Το εξώφυλλο μεγάλου σχήματος ολιγοσέλιδης έκδοσης που κυκλοφόρησε στη Νάπολι το 1930 εις μνήμην του δικαστικού αγώνα τον οποίο ξεκίνησε ο... πρίγκιπας Νίκολα Καπόνε κατά του ελληνικού κράτους

Στην πραγματικότητα, ο χρόνος που για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε η μνήμη του συγκεκριμένου Ιταλού και θυμήθηκε πώς, ως κατιών του κλάδου «Νεμάνια- Παλαιολόγων- Ορσίνι- Αγγελων- Κομνηνών» , του ανήκε ολόκληρη η Θεσσαλία από τον Δομοκό και τα Φάρσαλα έως τα Τζουμέρκα της Ηπείρου δεν ήταν καθόλου άσχετος. Οπως προκύπτει από την ανάγνωση των δικογράφων αλλά και της ιστορικής μελέτης που εξέδωσε ο γνωστός στην εποχή του καθηγητής Βιτόριο Σιαλόγια, η πρώτη αίτηση προσφυγής του στα ιταλικά δικαστήρια ήταν η 10η Ιουνίου 1912, όταν με την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων και τις νικηφόρες επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού στην Ηπειρο και στη Μακεδονία η κατάσταση στις ευρωπαϊκές κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε γίνει χαώδης.

Οπως δε ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον της ελληνικής, αλλά και της ιταλικής κυβερνήσεως (δεδομένου ότι η Ιταλία ενεπλάκη επίσης στους Βαλκανικούς κηρύσσοντας και αυτή τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1911) ήταν στραμμένο σε πολύ σοβαρότερα ζητήματα που δημιουργούσε η ανατροπή του status quo στον χώρο των Βαλκανίων σε σχέση με την απαίτηση ενός ιδιόμορφου, όπως αρχικά εμφανιζόταν, ιδιώτη· που όμως έμελλε τελικώς να συμπαρασύρει τις δύο κυβερνήσεις σε έναν διάλογο άχαρο και παράλογο, ο οποίος άλλοτε άγγιζε τα όρια του κωμικού και άλλοτε εμφανιζόταν απειλητικός για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ακόμη πιο παράδοξο εμφανίζεται σε έγγραφο της δεκαετίας του 1930 με συντάκτη τον τότε έλληνα πρεσβευτή στη Ρώμη Νίκο Μαυρουδή, που τόσο θαύμαζε ο γνωστός μας Εμμανουέλε Γκράτσι όταν τον βρήκε στη θέση του προσωπάρχη στο ΥΠΕΞ το 1940, το γεγονός ότι ο ιταλός δικτάτωρ Μπενίτο Μουσολίνι έδινε οδηγίες στους υπουργούς του για την ευνοϊκή υπέρ της Ελλάδος έκβαση του ζητήματος! (Προφανώς για να μη χρειασθεί να αποζημιώσει και ο ίδιος για δεύτερη φορά τον Καπόνε, όταν θα επιχειρούσε την είσοδό του στη χώρα μας διά των αλβανικών συνόρων...)

Ας δούμε όμως τα πράγματα πώς εξελίχθηκαν μέσα σχεδόν σε μία εικοσαετία ώσπου να χρειασθεί μετά και η ανάμειξη του Τύπου της εποχής, για να λήξει το σκάνδαλο με κινητοποίηση της ιταλικής κυβερνήσεως και συγκεκριμένα δύο υπουργών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι λάμβαναν σε απευθείας επικοινωνία τους οδηγίες από τον Μουσολίνι.

Μετά την απορριπτική θέση που πήρε το Πρωτοδικείο Νεαπόλεως τον Ιούνιο του 1912 με το δικαιολογητικό ότι αδυνατούσε να υπεισέλθει σε ζητήματα που αφορούσαν ξένη χώρα, ο Καπόνε προσέφυγε στο Ακυρωτικό της Ρώμης με σκοπό να εφεσιβάλει στη συνέχεια κατά της αποφάσεως του Πρωτοδικείου της Νεαπόλεως προσφεύγοντας στο Εφετείο της Ρώμης.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιώντας με την πάροδο του χρόνου ότι το θέμα έπαιρνε διαστάσεις, με τον Καπόνε να επιμένει και τον ιταλικό Τύπο μάλλον να δημιουργεί ευνοϊκές υπέρ αυτού εντυπώσεις στην ιταλική κοινή γνώμη, υποχρεώθηκε να προσλάβει διά της πρεσβείας της Ρώμης δύο εγκρίτους νομικούς της εποχής: τον γερουσιαστή και πρώην πρόεδρο του Ακυρωτικού Ludovico Μortara και τον καθηγητή Gabriele Fraggella. Βρισκόμαστε αισίως εν έτει 1930 που απεδείχθη και το κρισιμότερο, ιδίως το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουλίου, όταν το Ακυρωτικό αντί να κλείσει την υπόθεση την παρέπεμψε στο πολιτικό της τμήμα.

Ετσι προκλήθηκε σάλος στον ελληνικό Τύπο και ανησυχίες στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, αν και αντλούσε διαβεβαιώσεις του πρεσβευτή Μαυρουδή ότι βάσει του Νομοθετικού Διατάγματος αρ. 1621 της 30ής Αυγούστου 1925 που επεκυρώθη το 1926 η Ιταλία δεν είχε το δικαίωμα να προβεί σε κατασχέσεις περιουσίας τρίτης και δη φίλης χώρας στο έδαφός της, εξέδιδε διά του ΥΠΕΞ οδηγίες για αναστολή παραγγελιών και κάθε είδους οικονομική δοσοληψία μεταξύ Ελλάδας- Ιταλίας.

Μάλιστα, σε μια απέλπιδα συνομιλία του με τον ιταλό πρεσβευτή στην Αθήνα, ο τότε ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Βενιζέλου Ανδρέας Μιχαλακόπουλος υπογράμμιζε ότι «είναι ζήτημα αξιοπρεπείας δι΄ Ελληνικόν Κράτος να μη φαίνεται καταδικαζόμενον δι΄ αποφάσεως ανωτάτου δικαστηρίου φίλης χώρας εις πληρωμήν υπερόγκων ποσών δι΄ απαίτησιν, ης το γελοίον είναι ολοφάνερον» (ΑΠ 221, 8 Φεβρουαρίου 1930), ζητούσε δε από τον ιταλό διπλωμάτη να ειδοποιήσει εσπευσμένα τον Μουσολίνι ώστε να δώσει τέλος στην υπόθεση επιλαμβανόμενος προσωπικά της υποθέσεως.

Ωστόσο, όπως ενημέρωνε με πολυσέλιδο έγγραφό του ο Μαυρουδής στις 11 Απριλίου 1930: «Ο κ. Μουσολίνι προ της εκδόσεως νέας αποφάσεως του Ακυρωτικού διεμήνυσε προς ους έδει την επιθυμίαν του περί τροποποιήσεως ταύτης. Αλλ΄ ηναγκάσθη να μη επιμείνη μετά της υπό του κ. Υπουργού της Δικαιοσύνης δοθείσης αυτώ πληροφορίας καθ΄ ας η απόφασις καίτοι μη δημοσιευθείσα ήτο γνωστή όχι μόνον εις τους ενδιαφερομένους, αλλ΄ εις ευρύν κύκλον δικηγόρων και δικαστών και ότι το διατακτικόν ταύτης ουδεμίαν ζημίαν επέφερεν εις το Ελληνικόν Δημόσιον» (ΑΠ 576).

Προέβλεπε, με δύο λόγια, ο έμπειρος έλληνας διπλωμάτης ότι μάλλον θα ζημίωνε την υπόθεση αν έπαιρνε διάσταση η πληροφορία της προσωπικής παρεμβάσεως του ιταλού πρωθυπουργού στο έργο της Δικαιοσύνης, αφού ούτως ή άλλως η όποια μη ευνοϊκή υπέρ της Ελλάδος απόφαση προδιαγραφόταν εξαρχής μη εκτελεστέα με βάση το Διάταγμα του 1925 αρ. 1621. Το ζήτημα, πάντως, αναμφίβολα δεν μπορούσε παρά να πλήττει το γόητρο της Ελλάδας και σε αυτό, πλην άλλων, οφειλόταν η επιμονή του Μιχαλακόπουλου.

Ο κίνδυνος να κατασχεθούν τα ελληνικά πολεμικά

Το δημοσίευμα του «Ελευθέρου Βήματος» στις 4 Ιουλίου 1930

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ Τύπος συνηγορούσε υπέρ της πολιτικής Μιχαλακόπουλου. Εγραφε στις 4 Ιουλίου 1930 το «Ελεύθερον Βήμα»: «Η χονδροειδής αυτή φάρσα του εξοχωτάτου κυρίου Καπόνε αρχίζει να χάνη κάθε διασκεδαστικόν χαρακτήρα. Ο αμίμητος αυτός άνθρωπος, ως κατ΄ ευθείαν απόγονος των... Βυζαντινών αυτοκρατόρων, διεκδικεί ως ατομικήν ιδιοκτησίαν ολόκληρον σχεδόν την Πελοπόννησον και την Ηπειρον. Και το καταπληκτικώτερον, αντί να τον παραπέμψουν εις φρενίατρον, τα ιταλικά δικαστήρια εδέχθησαν την απαίτησιν και του ανεγνώρισαν δικαίωμα κατασχέσεως επί πάσης περιουσίας του ελληνικού κράτους ευρισκομένης επί ιταλικού εδάφους. Μεθ΄ ο και τα πολεμικά μας ακόμη, προσορμιζόμενα εις ιταλικούς λιμένας, απειλούνται να κατασχεθούν από τον σινιόρ Καπόνε! Οσον και αν είνε οπερεττικόν, το πράγμα δεν είνε καθόλου προς γέλωτα.

Ημείς δεν ημπορούμεν, δυστυχώς, ν΄ ανακαλύψωμεν κανένα αυθεντικόν απόγονον του Καίσαρος ζώντα μεταξύ μας διά να διεκδικήσωμεν, εις αντιστάθμισμα, μερικάς ιταλικάς επαρχίας. Και αν μη τι άλλο, αν δεν διευθετηθή το ζήτημα το ταχύτερον, υπάρχει κίνδυνος προστριβών με τας ιταλικάς αρχάς. Αναμένομεν επομένως ότι θα επιζητηθή άνευ αναβολής μία καθαρά εξήγησις με την ιταλικήν κυβέρνησιν. Η τελευταία αυτή δεν δύναται να μη αναγνωρίση ότι πολύ μάκρος επέτρεψεν ήδη να λάβη η γελοία αυτή ιστορία, έστω και αν με το εξ αιτίας ακριβώς αυτής υφιστάμενον από τετραετίας νομοθετικόν διάταγμα ο Καπόνε δεν δύναται να πραγματοποιήση τας κωμικάς απειλάς του κατά της Ελλάδος». Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Le Μessager d΄Αthenes» (28 Ιουνίου 1930) και «Le Ρrogres» της Θεσσαλονίκης (29 Ιουνίου 1930).

Ωστόσο, την ίδια ημέρα που το «Ελεύθερον Βήμα» δημοσίευε το συγκεκριμένο, ιδιαίτερα σκληρό, άρθρο, η ιταλική πρεσβεία υποχρεωνόταν σε έκδοση ανακοινωθέντος προκειμένου να καθησυχάσει την ελληνική κοινή γνώμη και να αποκαταστήσει το καλό έως τότε κλίμα των ελληνοϊταλικών σχέσεων, το οποίο όμως επρόκειτο τελικά να αλλάξει με τον πιο δραματικό τρόπο, αφού η Ιταλία θα κήρυττε τον πόλεμο κατά της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1940.

Η κυρία Φωτεινή Τομαή είναι προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Το Βήμα