Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Σάλος με το Δεσπότη Ευρυτανίας...

Αλβανός έκανε ανάληψη 2 εκατομμυρίων από το λογαριασμό του...

Χαμός στο Καρπενήσι και σ' όλη την Ευρυτανία. Ένας Αλβανός που δήλωσε φίλος του Μητροπολίτη Νικόλαου έκανε 235 αναλήψεις από τον προσωπικό λογαριασμό του Δεσπότη, αποσπώντας ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ!

Κατ' αρχήν που βρήκε τόσα λεφτά ο Νικόλαος (παρεπιμπτόντως φίλος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και αδελφός του ηγούμενου της μονής Προυσσού). Και κατά δεύτερον πως είχε δυνατότητα πρόσβασης στο λογαριασμό του ο Αλβανός;

Πριν από 15 μέρες ο Νικόλαος κατήγγειλε τον Αλβανό και τον συνέλαβαν. Ο τελευταίος δηλώνει φίλος του Δεσπότη και σ' ολόκληρο το νομό δίνουν και παίρνουν τα σχόλια και τα κουτσομπολιά...

Πηγή: nonews-News

Εκλογές και κόμματα με φρου φρου κι αρώματα...

Μητσάκης - Γεωργακοπούλου: Το καπηλειό

Εθνικό μνημείο χαρακτηρίστηκε η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά


Δικαιώθηκαν οι προσπάθειες του Δήμου Κηφισιάς από το υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά τις έντονες πιέσεις του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Νίκου Γ. Χιωτάκη προς το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για την διάσωση της οικίας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά το υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από την υπουργική απόφαση χαρακτηρίζει ως μνημείο την οικία του Παύλου Μελά επί της οδού Τατοΐου 50 καθώς αυτό αποτελεί ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό δείγμα εξοχικής κατοικίας που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και παράλληλα αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού αποτέλεσε την κατοικία του Παύλου Μελά έως το 1904.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χιωτάκης είχε παρευρεθεί στην συνεδρίαση της 25/06/2009 του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων υποστηρίζοντας το αίτημα του Δήμου Κηφισιάς για την διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά. Ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης σε δήλωση του αναφέρει.

«Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά που από την πρώτη στιγμή που του ετέθη το ζήτημα διάσωσης της ιστορικής αυτής οικίας ευαισθητοποιήθηκε, κίνησε άμεσα τις διαδικασίες και φτάσαμε σήμερα σε αυτό το θετικότατο αποτέλεσμα. Επίσης ευχαριστώ το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για την άψογη συνεργασία που είχαμε και την αμέριστη συμπαράσταση στην προσπάθεια που κάναμε από κοινού για την διαφύλαξη και ανάδειξη ενός ιστορικού μνημείου» .

Πηγή: Καθημερινή

Κώστας Καραμανλής, Δεν συνεργάζομαι με τα άκρα. Σίγουρα;


Κ. Κιλτίδης Από την «4η Αυγούστου» στον κεντρώο χώρο

Γόνος φτωχής αγροτικής οικογενείας, ο 51 ετών βουλευτής έμεινε στα 11 του μόνος στην πόλη του Κιλκίς για να μαθητεύσει στο εξατάξιο γυμνάσιο, ενώ οι γονείς του έπαιρναν τον δρόμο της μετανάστευσης στη Γερμανία. Προσφυγικών καταβολών από την Καππαδοκία, ο νεαρός Κιλτίδης είχε από μαθητής στο προσκεφάλι του το πορτρέτο του Γεώργιου Γρίβα-Διγενή.

Αντικομμουνιστής από τα γεννοφάσκια του, καθώς είχε χάσει την περίοδο του Εμφυλίου τους δύο παππούδες του και τη μία γιαγιά του, γαλουχήθηκε με εθνικιστικές ιδέες. Είχε περάσει από την ακροδεξιά κίνηση της «4ης Αυγούστου», ενώ στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε, συμμετείχε στην εθνικιστική Φοιτητική Εθνική Πρωτοπορία ως τη διάλυσή της.

Το 1978 προσχώρησε στη ΝΔ. Στα ψηφοδέλτια τον έβαλε ο κ. Μ. Εβερτ, ενώ από το 1998 που γνωρίστηκε με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διατηρεί μαζί της μια στενή πολιτική φιλία (κάποιοι τον αποκαλούν «ομαδάρχη της Ντόρας»).

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=162763&dt=25/03/2007


υγ ή πρέπει να ξεκαθαρίσει ο καραμανλής το τι εννοεί ''συνεργάζομαι'' ή αλλιώς πρέπει να μας εξηγήσει τι έννοεί με λέξη άκρα

Πηγή: to sisaki

Χωρίς αρχηγό κατεβαίνει στις εκλογές η ανανεωτική αριστερά


Αυτόνομα με τον τίτλο του Συνασπισμού κατεβαίνει στις εκλογές η ανανεωτική αριστερά.

Επικεφαλής της προσπάθειας μπαίνει ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.

Όσες από τις πρώην συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλουν, μπορούν να ακολουθήσουν και να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σαν αρηγός κόμματος δεν θα είναι υποψήφιος σε δύο εκλογικές περιφέρειες, όπως μπορούσε λόγω της θέσεως του Προέδρου, που κατέχει στον Συνασπισμό.

Επίσης ζήτησε να εκλεγεί με ψήφο από τον Ελληνικό λαό, δεν θα χρησιμοποιήσει δηλαδή το δικαίωμα του να εκλεγεί χωρίς σταυρό προτίμησης.

Άννα Διαμαντοπούλου πριν λίγο στο Alter: "Θα βάλουμε φόρους"


Πριν λίγα λεπτά στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, μετά από ερώτηση του Γιώργου Αυτιά, για το αν θα μπούνε νέοι φόροι, η Άννα Διαμαντοπούλου απάντησε: "Φυσικά και θα υπάρχουν φόροι, ξέρετε κανένα κράτος χωρίς φόρους;" και μετά αρπάχτηκαν...

Άλλη μουτσούνα αυτή... Θα την τρώμε στη μάπα συχνά από εδώ και πέρα...

Υπουργός χωρίς κράνος …


Άραγε θα του καταλογιστεί πρόστιμο;

Είναι ο Γιάννης Ιωαννιδης υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού που κυκλοφορεί χωρίς κράνος μέσα στη πόλη με μηχανή ενόψει της ΔΕΘ και των πολλών υποχρεώσεων προεκλογικά

Για την ιστορία ο τότε υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης είδε φωτογραφίες του νομάρχη που κυκλοφορούσε χωρίς κράνος ενώ ήταν αναβατής σε μηχανή , μετα από τηλεφωνική του επικοινωνία με την Τροχαία Θεσσαλονίκης ζήτησε να χρεωθεί πρόστιμο στον κ. Ψωμιάδη ύψους 350 ευρώ και να του καταλογιστούν και πέντε βαθμοί ποινής.

Πηγή: seleo.gr

Εκτός ελέγχου η φωτιά στον Έβρο - Εκκενώνονται οικισμοί


Ανεξέλεκτες διαστάσεις έχει πάρει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέπασε το μεσημέρι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τραϊανούπολης στον Έβρο.

Η πυρκαγιά η οποία κατακαίει δασική έκταση με πεύκα έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα, ένα στο Αετοχώρι και ένα στη Νίψα.

Το δεύτερο, το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο πλησιάζει στους οικισμούς Πεύκα και Λουτρά, οι οποίοι έχουν εκκενωθεί μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επί τόπου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με οχήματα και δύο τμήματα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη θέση Βρανά στον Μαραθώνα.

Η φωτιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Πηγή: Zougla.gr

"Έγραψε" ο Kazlauskas


Ο αγώνας της Ελλάδας με τα Σκόπια για την πρώτη αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας άρχισε νωρίς… Το πολιτικό παρασκήνιο του αγώνα παίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο και βάζει το αγωνιστικό μέρος σε δεύτερο πλάνο.

Μετά την παρουσίαση της φανέλας της χώρας των Σκοπίων και τις δηλώσεις των Ελλήνων παικτών σχετικά με την ονομασία, ένα τρίτο «επεισόδιο» ήρθε να φορτίσει περισσότερο το κλίμα.

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Ελλάδας Σκοπιανός δημοσιογράφος προσέγγισε τον Jonas Kazlauskas για να του κάνει δηλώσεις ενόψει της αυριανής αναμέτρησης.

Ο δημοσιογράφος στις ερωτήσεις τους αναφέρονταν με τη λέξη «Μακεδονία», ενώ από την πλευρά του ο Λιθουανός τεχνικός ατάραχος απαντούσε αποκαλώντας την αντίπαλο της Ελλάδας ως ΠΓΔΜ (FYROM).

Αφού αυτό επαναλήφθηκε κάποιες φορές, ο Σκοπιανός δεν… άντεξε, έκλεισε το μαγνητόφωνο και απομακρύνθηκε εξοργισμένος, χωρίς να αφήσει τον ομοσπονδιακό μας τεχνικό να ολοκληρώσει την απάντησή του.

Πηγή: zougla.gr

Υποστηρίζουμε και ψηφίζουμε Πολυγυρινούς


Το blog μας προτείνει στους αναγνώστες του, αν ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν τον Ευθύμιο Καρανάσιο και αν ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσουν τον Αργύρη Λαφαζάνη.

Πρέπει κάποτε να μάθουμε ότι τα κόμματα δεν ενδιαφέρονται για τον Πολύγυρο. Αν ενδιαφερόταν θα είχαν γίνει πολλά έργα που λείπουν από την Πρωτεύουσα.

Οι παππούδες και οι προπαππούδες μας ακόμα, παρακαλούσαν από το 1912 τους πολιτικούς για να φτιάξουν τον δρόμο Πολυγύρου - Θεσσαλονίκης. Πέρασαν 97 χρόνια και δεν έγινε τίποτα. Συνηθίσαμε να αποκαλούμε δρόμο καρμανιόλα το τμήμα της Εθνικής οδού από τον κόμβο της Θέρμης μέχρι και την Δυτική είσοδο της Γαλάτιστας. Ο υπόλοιπος, από την Γαλάτιστα μέχρι τον Πολύγυρο είναι απλά υποφερτός.

Όσο είναι το ένα ρεύμα της Εθνικής Θεσσαλονίκης Μουδανιών, είναι ολόκληρος ο δρόμος Πολυγύρου - Γαλάτιστας.

Με βουλευτές Πολυγυρινούς, γιατί όχι και στα δύο κόμματα, θα τρέξουν και κάποιο έργο θα γίνει στον Πολύγυρο.

Ας βάλουμε μια φορά το συμφέρον του Πολυγύρου πάνω από τα παιχνίδια που παίζουν διάφοροι στις πλάτες μας.

Να στηρίξουμε λοιπόν όλοι μας τον Καρανάσιο και τον Λαφαζάνη, χωρίς να μας ενδιαφέρει το ποσοστό που θα πάρουν.

Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουμε με βάση το συμφέρον του Καποδιστριακού Δήμου Πολυγύρου και ιδιαίτερα του ιστορικού Πολύγυρου.

Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί κανένας αυτοδιοικητικός δεν προσπάθησε να χαρακτηριστεί ο Πολύγυρος ιστορική πόλη, όπως αντίστοιχα έχουν ονομαστεί πόλεις που πρόσφεραν, όπως και ο Πολύγυρος, στους Εθνικούς Αγώνες. Για παράδειγμα το Μεσολόγγι ονομάζεται Ιερή Πόλη. Η Νάουσα ονομάζεται Ιστορική Πόλη. Ο Χορτιάτης Μαρτυρικό Χωριό.

Ο Πολύγυρος που έχει προσφέρει τόσα πολλά σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, θα πρέπει και αυτός να πάρει σειρά, ανάμεσα στις άλλες ανακηρυγμένες επίσημα, ιστορικές πόλεις.

Με γνώμονα λοιπόν το μέλλον της πόλης μας, υποστηρίζουμε τα παιδιά του Πολυγύρου.

Καλή επιτυχία Ευθύμη

Καλή επιτυχία Αργύρη

Αναστολή στρατιωτικών ασκήσεων


Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν μέχρι τις εκλογές, ακόμα και αυτές για τις οποίες έχουν κληθεί έφεδροι για εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, όλοι όσοι κλήθηκαν για τις ασκήσεις δεν θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς οι ασκήσεις δεν θα γίνουν. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν όλοι όσοι κλήθηκαν είναι να επιστρέψουν τα ατομικά φύλλα πρόσκλησης στα αρμόδια στρατολογικά γραφεία.

Επίσης, αναστέλλονται οι μεταθέσεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι μεταθέσεις των φαντάρων αλλά και οι προγραμματισμένες μετασταθμεύσεις μονάδων καθ' όλη την προεκλογική περίοδο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Παρωδία εκλογών 2009



Το video το βρήκαμε στο φιλικό blog Foreign Press

Μάχες επιβίωσης για «γαλάζιους» βουλευτές


Α' Θεσσαλονίκης

Eάν ο Κ. Καραμανλής είναι εκ νέου υποψήφιος στην έδρα του και κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι από 7 έδρες η ΝΔ θα πάει στις 4, προβλέπεται σκληρή μάχη. Οι υφυπουργοί Κ. Γκιουλέκας και Γ. Ιωαννίδης προσέρχονται από θέση ισχύος, ενώ Γ. Ορφανός και Ε. Ράπτη θεωρούνται φαβορί έναντι του νεότερου Απ. Τζιτζικώστα. Δεν ξεχάσαμε τον υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, όμως όλα δείχνουν ότι «κλειδώνει» η υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της πόλης και αφήνει το Κοινοβούλιο...

Β' Θεσσαλονίκης

Από τους 3 βουλευτές της ΝΔ προβλέπεται να «διασωθεί» μόνον ένας. Ο Θ. Καράογλου είναι φαβορί και ίσως αυτό εξηγεί γιατί ο Γ. Σαλαγκούδης «βγήκε στα κάγκελα» εναντίον των πρόωρων εκλογών.

Χαλκιδική

Δύσκολη η πρόβλεψη. Εάν η ΝΔ χάσει μία από τις δύο έδρες της, οι Γ. Βαγιωνάς, Β. Πάππας θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων, εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο πρώτος εξετάζει το ενδεχόμενο να μην κατέβει.

Σέρρες

Το γαλάζιο «κάστρο» ίσως κλονιστεί. Εάν χαθεί μία από τις 4 έδρες, τότε -πλην του Αχ. Καραμανλή, που είναι άγνωστο εάν θα επιδιώξει την επανεκλογή- οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές του κόμματος (Μ. Κόλλια, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Καριπίδης) ξεκινούν από το ίδιο σημείο.

Πέλλα

Ντέρμπι για τρεις, με στόχο μία έδρα. Οι Ι. Τζαμτζής και Π. Φουντουκίδου πρωτοστάτησαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις για να κερδίσουν πόντους έναντι του Γ. Καρασμάνη, που είχε εκλεγεί πρώτος το 2007.

Κιλκίς

«Ιερός πόλεμος» ανάμεσα στον υφυπουργό Κ. Κιλτίδη και στον πρώην υπουργό Σ. Τσιτουρίδη, που σε αυτήν τη μάχη θεωρείται αουτσάϊντερ. Ετσι εξηγούν ορισμένοι και την «ιερά αγανάκτηση» Τσιτουρίδη για την πρωθυπουργική απόφαση που οδηγεί στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου.

Κοζάνη

Η ΝΔ προβλέπεται να χάσει μία από τις τρεις έδρες της. Τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν το 2007 οι πρώην «λοχαγοί» Γ. Κασαπίδης, Ν. Τσιαρτσιώνης, αλλά ο Μιχ. Παπαδόπουλος που εξελέγη τρίτος είναι πλέον υφυπουργός και αισθάνεται περισσότερο σίγουρος...

Φλώρινα

Ο Ευστ. Κωνσταντινίδης εξελέγη για πρώτη φορά το 2007 και πολλοί θεωρούν ότι έμεινε «άφαντος» στο Κοινοβούλιο. Ομως, ίσως πάρει μία δεύτερη ευκαιρία, καθώς η ΝΔ δύσκολα θα χάσει τη μοναδική έδρα της στο νομό.

Καστοριά

Η Π. Μπουζάλη τα πήγε γενικά καλά, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη στην εξεταστική επιτροπή για τον Αρ. Παυλίδη. Λογικά δε θα έχει πρόβλημα.

Δράμα

Η ΝΔ προβλέπεται να χάσει μία έδρα και ο Σ. Δαϊλάκης είναι με το ένα πόδι... έξω από τη Βουλή. Απομένει ο Μ. Τζίμας, που θα έχει πιθανότατα ευκολότερο έργο, σε σύγκριση με το 2007.

Γρεβενά

Η ΝΔ λέει «αντίο» στη μονοεδρική και ο Χ. Φώλιας στη Βουλή.

Καβάλα

Εδώ η ΝΔ θα ηττηθεί «κατά κράτος», χάνοντας δύο από τις τρεις έδρες που κατέχει. Φαβορί για επανεκλογή ο Γ. Καλαντζής, ενώ οι Ν. Παναγιωτόπουλος και Δ. Χριστοφιλογιάννης αγωνιούν.

Ξάνθη

Η ΝΔ θα κρατήσει την έδρα που κατέχει, ενώ ο υπουργός Αλ. Κοντός επανεκλέγεται εκτός απροόπτου.

Ροδόπη

Ενα από τα μεγάλα θρίλερ της 4ης Οκτωβρίου, καθώς η ΝΔ παλεύει για να κρατήσει τη μοναδική έδρα της και ο Ευρ. Στυλιανίδης για να σώσει την παρτίδα...

Εβρος

Λογικά η ΝΔ θα χάσει δύο από τις 3 έδρες της. Δύσκολα τα προγνωστικά, αλλά οι Αλ. Δερμεντζόπουλος και Κ. Γεροντόπουλος θεωρούνται τα φαβορί. Ακολουθεί ο Σ. Κελέτσης.

Λάρισα

Θρίλερ και εδώ. Ο «δυναμικός» στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων Μ. Χαρακόπουλος δικαιώνεται μάλλον και ίσως διατηρήσει την πρωτιά. Λογικά θα τον ακολουθήσει στη Βουλή ο υφυπουργός Χρ. Ζώης, ενώ δύσκολη μάχη δίνει ο Κ. Αγοραστός, καθώς ο νέος και αξιόλογος βουλευτής ίσως πληρώσει «τα σπασμένα», επειδή η ΝΔ χάνει μία από τις τρεις έδρες της. Ο πολιτευτής της ΝΔ Γ. Γαρουφαλιάς μεταπήδησε στο ΛΑΟΣ, με στόχο την έδρα του Α. Ροντούλη, που θεωρείται «αδύναμος κρίκος».

Μαγνησία

Η ΝΔ κινδυνεύει να εκλέξει μόνον ένα βουλευτή τώρα, λόγω της αναλογικότητας του εκλογικού νόμου. Γι' αυτό ο Γ. Σούρλας αγωνιά και διαφώνησε δημόσια με την πρωθυπουργική απόφαση για πρόωρες κάλπες, αντιπροτείνοντας δημόσια έκτακτο συνέδριο.

Καρδίτσα

Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας φέρεται ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας. Αποτέλεσμα: οι Κ. Τσιάρας, Σ. Ταλιαδούρος και Γ. Αναγνωστόπουλος θα παλέψουν για δύο έδρες με τον τρίτο σε δυσκολότερη θέση.

Τρίκαλα

Ο υπουργός Σ. Χατζηγάκης και ο υφυπουργός Ν. Λέγκας αισθάνονται μάλλον ψύχραιμοι, αφού η ΝΔ λογικά θα κρατήσει τις δύο έδρες που κατέχει και το ΠΑΣΟΚ τις δύο δικές του.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Σκιά του εαυτού του ο Καραμανλής


Σε μια συνέντευξη παρωδία μετέτρεψε το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου την σημερινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Πέρα απο το ακροατήριο το οποίο θύμιζε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ το οποίο χειροκροτούσε σε κάθε δήθεν ...ξεκάθαρη απάντηση του πρωθυπουργού ο κ. Αντώναρος φρόντισε να δημιουργήσει κλίμα δίνοντας τις πρώτες ερωτήσεις σε δημοσιογράφους που είτε αμείβονται απο κρατικά μέσα ενημέρωσης είτε διέπονται φιλικά προς την κυβερνώσα παράταξη.

Παρ' αυτά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να ξεφύγει απο τον εκνευρισμό επαναλαμβάνοντας μονότονα το ίδια και τα ίδια για δήθεν "δομικές αλλαγές" ενώ σε ερωτήσεις όπως για τον κ. Λιάπη ή για τον προκλητικό τρόπο διαβίωσης των υπουργών του έδειχνε να οργίζεται και να χάνει τα λόγια του ,όπως στην ερώτηση της δημοσιογράφου του CNN που μπερδεύτηκε λέγοντας ότι τα πράγματα είναι απλά και αμέσως μετά να λέει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα .

Κατά τα λοιπά όπως παρατήρησαν αρκετοί παρευρησκόμενοι στην αίθουσα ο Κ. Καραμανλής ήταν ο χειρότερος Καραμανλής των τελευταίων πέντε ετών φανερά κουρασμένος και αρκετά αδιάβαστος αφού πέρα απο τις ανακρίβειες -όπως ότι η Γερμανία έχει μείωση του ΑΕΠ κατά 5% ενώ γνωρίζει ότι το τελευταίο τρίμηνο παρουσίασε αύξηση κατά 0,3 % - δεν μπόρεσε να υποστηρίξει ούτε καν τις δικές του χθεσινοβραδινές εξαγγελίες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Γιάννης Κατέβας - Ζωναράδικα Θράκης

Θα πάνε στο ΛΑ.Ο.Σ.;


Από το ΛΑ.Ο.Σ. διαρρέουν ότι τα παρακάτω στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα προσχωρήσουν στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Η Ελενα Κουντουρά, ο ηθοποιός Κώστας Καρράς, οι πρώην υφυπουργοί Γιάννης Λαμπρόπουλος (Μεσσηνία) και Θανάσης Γιαννόπουλος (Φθιώτιδα), αλλά και ο πρώην υπουργός Ιωάννης Παλαιοκρασσάς.

Επίσης ακούγεται το όνομα του νυν Βουλευτή Ημαθίας Ηλία Φωτιάδη. Όπως επίσης και το όνομα του Γιάννη Μανώλη.

Θα περιμένουμε να δούμε αν επαληθευτούν αυτές οι διαρροές.

Αγνώριστος ο Καραμανλής στην συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο



κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Ένας Καραμανλής αγνώριστος εμφανίστηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους.

Σκιά του παλιού του εαυτού, χαμένος στις σκέψεις του, προσπαθεί να τονώσει το ηθικό των οπαδών του.

Ένας Καραμανλής υπό κατάρρευση...

Δεν παραιτούμαι από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας


"Δεν παραιτούμαι ακόμα και στην περίπτωση ήττας" δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής στην συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο πριν από λίγα λεπτά.

«Δεν παραιτούμαι. Όσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου» είπε.

Για να σε δούμε τώρα Μητσοτάκαινα... τι θα κάνεις; θα βάλεις τα κλάματα; θα ιδρύσεις κόμμα; θα συνεχίσεις να ροκανίζεις τον Καραμανλή και μετά τις εκλογές;

Καθώς καταλαβαίνεις, όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα συνήθως.

Ο Καραμανλής είναι μόνο 53 ετών, θα μείνει η Νέα Δημοκρατία τουλάχιστον δύο τετραετίες στην αντιπολίτευση, τότε ο Καραμανλής θα είναι 61 και εσύ ακόμα θα είσαι στο περίμενε για Πρωθυπουργός.

Γκέκε ψηλοθοδώρα;

Γελοιογραφία: Η "Αγία" Οικογένεια ανοίγει σαμπάνια

Σκίτσο του Ηλία Μακρή, από την Καθημερινή

Χθες οι αγρότες στην Θεσσαλονίκη πέταξαν φρούτα και λαχανικά μπροστά από το Βελλίδειο






Πηγή: laikoyra

1959-2009: Τούμπα: Πενήντα χρόνια ζωής


Πενήντα χρόνια «ζωής» συμπληρώνει στις 6 Σεπτεμβρίου το γήπεδο της Τούμπας. Στο μισό αιώνα «ζωής» μεγάλωσαν γενιές και γενιές φιλάθλων. Γιγαντώθηκε η ομάδα. Καταγράφηκαν ιστορικές στιγμές. Μεγαλούργησαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι σήμερα το όνομα του ΠΑΟΚ ταυτίστηκε με την Τούμπα, την προσφυγική γειτονιά της Θεσσαλονίκης που έγινε γνωστή ανά την Ελλάδα γιατί με το μεγαλεπήβολο έργο κατασκευής του νέου σταδίου του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών έδωσε στέγη στα οράματα και τις προσδοκίες συλλόγου και φιλάθλων. Η θαυματουργός ιδιωτική πρωτοβουλία των εκάστοτε διοικήσεων, μελών και φιλάθλων αλλά και η κρατική υποστήριξη υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες στην επίτευξη ενός έργου ζωής και αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη των ομάδων του Συλλόγου.

Η αγορά δημόσιας έκτασης 8.000τ.μ. περίπου, που χρησιμοποιούσε ο ΠΑΟΚ για γήπεδο στην περιοχή της σημερινής Θεολογικής Σχολής, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σήμαινε αυτομάτως την ανάγκη μεταφοράς του Σωματείου από την μέχρι τότε έδρα του, παρά το γεγονός ότι η Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος είχε θέσει όρο να συνεχίσει ο ιστορικός σύλλογος να χρησιμοποιεί το χώρο μέχρι την εξεύρεση άλλου κατάλληλου χώρου. Η πρόθεση του Πανεπιστημίου για στέγαση του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου αλλά και η γενικότερη προνοητικότητα και εγρήγορση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ οδήγησαν στις πρώτες ενέργειες τον Ιανουάριο του 1955.

Η Γ.Δ.Β.Ε. συγκρότησε 6μελή επιτροπή εξεύρεσης κατάλληλου γηπέδου αποτελούμενη από τους Γ. Γρηγορίου, Γ. Κονταξόπουλο, Α. Ζαρούκα, Κ. Γκινάλη, Β. Ορφανίδη, Ι. Κοντόπουλο, η οποία ύστερα από εντατικές εργασίες και σε σύντομο χρόνο βρήκε το χώρο, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμύνης, που παραχωρήθηκε για την κατασκευή του νέου σταδίου του ΠΑΟΚ, στην περιοχή της Τούμπας, όπου βρισκόταν στρατιωτικά έμπεδα και στη συνέχεια τα δώδεκα τολ που στέγασαν τους «ανταρτόπληκτους». Παράλληλα, άρχισε η έντονη προσπάθεια από τη Διοίκηση του Συλλόγου για την εξεύρεση και την αποταμίευση χρημάτων θεσπίζοντας ειδικό ποσοστό επί των εισπράξεων των εισιτηρίων.

Το ενδιαφέρον του Προέδρου της Κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Πέτρου Λεβαντή, του βουλευτή Θεσσαλονίκης πτέραρχου Γιώργου Θέμελη, του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Γ' Σώματος Στρατού σε συνδυασμό με τις συντονισμένες ενέργειες του Δ.Σ. του ΠΑΟΚ και ιδιαίτερα του Προεδρου, Γεωργίου Χαραλαμπίδη και του Γενικού Γραμματέας, Δημητρίου Δημάδη, έδωσε γρήγορα αποτελέσματα.

Στις 10/3/1957 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση για την εκλογή των μελών ειδικής επιτροπής ανεγέρσεως του νέου Σταδίου του ΠΑΟΚ. Η επιτροπή καταρτίστηκε υπό την προεδρία του φιλάθλου βουλευτή Γ. Θέμελη και με μέλη τον Πρόεδρο του συλλόγου Γ. Χαραλαμπίδη, το Βογιατζή ως αντιπρόεδρο, το Δ. Δημάδη ως Γ.Γ., τον Π. Αναστασιάδη ως ταμία, και τους πολιτικούς μηχανικούς Κοσμίδη, Ζέρβα και Βασίλα ως μέλη. Δύο μέρες αργότερα, η επιτροπή κατέβαλε την 1η δόση αποπληρωμής.

Η επιτροπή εργάστηκε ακούραστα και χάρη στο αποφασισμένο για υλικές θυσίες φίλαθλο κοινό του ΠΑΟΚ συγκέντρωσε ένα σεβαστό ποσό απαραίτητο για τα πρώτα έξοδα της κατασκευής. Δύο μήνες αργότερα, στις 11/5/1957, υπογράφηκε το παραχωρητήριο υπ' αριθμόν 41.485, σύμφωνα με το οποίο εκποιήθηκε γήπεδο ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Αμύνης, εκτάσεως 30.000τ.μ. στο συνοικισμό της Άνω Τούμπας, αντί τιμήματος 1.500.000 δραχμών, που θα αποπληρωνόταν σε 20 εξαμηνιαίες δόσεις, οπότε και η κυριότητα του ακινήτου θα περιέρχονταν στον Α.Σ. ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Στην συνέχεια άρχισαν οι ενέργειες για την απελευθέρωση του χώρου από τα υπάρχοντα τολ και παραπήγματα. Ήδη τον Αύγουστο του 1957 άρχισε η αποξήλωση και επανατοποθέτηση μέρους των τολ των οικογενειών των βομβόπληκτων και σεισμόπληκτων, εργασία που στο σύνολό της θα κόστιζε 70.000δρχ. στον ΠΑΟΚ και ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 1958, οπότε και άρχισαν οι χωματουργικές εργασίες.

Σημειωτέον ότι τα σχέδια του νέου σταδίου ήταν έτοιμα από το 1957 σύμφωνα με μαρτυρία του Μηνά Τρεμπελά, αρχιτέκτονα του Σταδίου του ΠΑΟΚ και υπήρχε η σχετική άδεια για την οικοδόμηση αθλητικής εγκατάστασης που την εποχή εκείνη δινόταν από το Υπουργείο Παιδείας για την κατασκευή σταδίου και όχι μόνο γηπέδου. Φαινόταν όμως ότι χωρίς την κρατική υποστήριξη το έργο δε θα έφτανε εις πέρας. Τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει η επιτροπή θα εξαντλούνταν πριν αρχίσει η κατασκευή. Οι χιλιάδες φίλαθλοι του Σωματείου κλήθηκαν και πάλι να συνεισφέρουν για την ολοκλήρωση του σύγχρονου ιδιόκτητου γηπέδου του ΠΑΟΚ και παράλληλα τον Απρίλιο του 1958 ο ΠΑΟΚ εξέδωσε «Λαχείο Υπέρ Ανεγέρσεως του Νέου Σταδίου του ΠΑΟΚ» με αντίτιμο 20δρχ. για την ενίσχυση του συλλόγου στον τομέα αυτό.

Τον Ιούλιο του 1958 πέντε στρατιωτικοί εκσκαφείς της μονάδας μηχανικού Γ' ΜΟΜΕ διατέθηκαν κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γ. Θέμελη και σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσαν την εκσκαφή του χώρου. Τα μηχανήματα χειρίστηκαν δύο βάρδιες στρατιωτών με επικεφαλής το λοχαγό Ευσταθίου, οι οποίοι ανέσκαψαν το στίβο και μετέφεραν το χώμα περιμετρικά δημιουργώντας περιφερειακό στίβο 400μ. και φυσικές κερκίδες. Τελικά κατασκευάστηκε η θύρα των επισήμων για του ευεργέτες του συλλόγου, ενώ οι θύρες 2,3,4,5 και 6 ολοκληρώθηκαν μόνο ως προς το πρώτο διάζωμα, έτσι ώστε το γήπεδο απέκτησε χωρητικότητα 20.000 θέσεων. Παράλληλα τοποθετήθηκε χλοοτάπητας και υδραυλικές εγκαταστάσεις για πότισμα με τεχνική βροχή.

Μέχρι το φθινόπωρο του 1958 είχαν ήδη προωθηθεί τα έργα θεμελίωσης. Είχε ολοκληρωθεί το περίφραγμα και άρχισε η εργασία για τη θεμελίωση της μιας πλευράς των κερκίδων στην ανατολική πλευρά του γηπέδου. Αξίζει να αναφέρουμε έναν απολογισμό των μέχρι του Οκτώβρη γενομένων εξόδων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αθλητικά Νέα, 27/10/1958. Από το ποσό των 1.500.000δρχ. του συνολικού κόστους του γηπέδου, ο ΠΑΟΚ είχε πληρώσει 375.000 στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης, 400.000δρχ (από τις 500.000δρχ. που απαιτούνταν) για μανδρότοιχο, 135.000δρχ. για την απομάκρυνση 182 προσφυγικών οικογενειών, 110.000δρχ. για μισθώματα μηχανημάτων, τοπογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, 150.000δρχ. για την τοποθέτηση αγριάδας, ποτιστικού συστήματος, τη διαμόρφωση του αγωνιστικού χώρου του ποδοσφαίρου, τη μεταφορά - κοσκίνισμα - τοποθέτηση 500 αυτοκινήτων κοκκινοχώματος.

Η ανάγκη για την αποχώρηση από το παλιό γήπεδο ήταν επιτακτική και το ταμείο της επιτροπής ανεγέρσεως είχε αρχίσει να εξαντλείται. Ωστόσο έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Συμβούλιο Εξωσχολικού Αθλητισμού και πίστωση από τη Γ.Γ. Αθλητισμού βοήθησαν την κατάσταση. Παράλληλα για με την ολοκλήρωση των κερκίδων των επισήμων ο ΠΑΟΚ άρχισε την πώληση αριθμημένων μόνιμων θέσεων αντί του ποσού 200 δραχμών. Σύμφωνα μάλιστα με την μαρτυρία του Μηνά Τρεμπελά, ο κάτοχος μόνιμης θέσης δεν απαλλασσόταν από την καταβολή του τιμήματος του εισιτηρίου εισόδου.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Στα μέσα του καλοκαιριού οι πρώτες εργασίες ανέγερσης βάση της σχετικής μελέτης του αρχιτέκτονα Μ. Τρεμπελά και του πολιτικού μηχανικού Α. Τριγλιανού είχαν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε ανακοινώθηκε στον τύπο η τέλεση των εγκαινίων του νέου Σταδίου την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την προκαθορισμένη ημέρα Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 1959 μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα παρά τον γκρίζο φθινοπωρινό ουρανό. Μέσα σε χρονικό διάστημα 14 μηνών η αρχική μακέτα πήρε σάρκα και οστά και δικαίωσε τα όνειρα και τις στερήσεις των φιλάθλων αλλά και το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου για την ιδιόκτητη στέγη του συλλόγου.

Η είσοδος των επισήμων ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα από τη νότια κεντρική πύλη με την μπάντα του Δήμου Θεσσαλονίκης να παιανίζει. Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, λόγω εκτάκτου κολλήματος δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί. Παρέστησαν ωστόσο ο Υπουργός Βιομηχανίας Ν. Μάρτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γ, Θέμελης, ο επίσκοπος Ταλλαντίου κ.κ. Στέφανος, ο Γ.Γ. Υ.Β.Ε. Γ. Παπαγεωργίου, ο Στρατιωτικός διοικητής Γ' Σ.Σ. Καλλικούρδης, ο Νομάρχης Νικόγλου, βουλευτές, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Παπαηλιάκης, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Καρατζάς, ο Γ.Γ. Αθλητισμού Βήχος, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Μέρμηγκας, ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Νικολαϊδης, συμβούλια τοπικών σωματείων κ.α.
Στις 5.30μ.μ. αεροπλάνο της Βάσεως Σέδες έριξε την μπάλα στο γήπεδο και ο υφυπουργός Θέμελης πραγματοποίησε το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα, ενώ στις 6.30μ.μ. ο Υπουργός Μάρτης έκανε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας που κόσμησε τη δυτική πλευρά των κερκίδων.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ο ιστορικός αγώνας μεταξύ των δύο αδερφών σωματείων, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, που σήμανε την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου, ήταν συναρπαστικός και έληξε 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ ύστερα από γκολ του Κιουρτζή στο 20'. Για τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν οι Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Χαβανίδης, Γιαννέλος, Λέναδρος, Τσίντογλου, Κουϊρουκίδης, Κιουρτζής και Νικολαϊδης, ενώ για την ΑΕΚ οι Σεραφείδης, Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Βερνέζης, Παλύζος, Ζωγράφος, Τζανούλας, Αργυρόπουλος, Κανάκης, Σταματιάδης και Σοφιανίδης.

Οι εργασίες ωστόσο δεν σταμάτησαν, καθώς το στάδιο ολοκληρωνόταν τμηματικά. Στα τέλη του χρόνου δημιουργήθηκε γήπεδο μπάσκετ με τερέν επιστρωμένο με το ειδικό μείγμα φελλού και πίσσας στο χώρο του πετάλου, μια λύση που τουλάχιστον διευκόλυνε τις προπονήσεις των αθλητών. Σύντομα ωστόσο, από τον Απρίλιο του 1960, άρχισε να χρησιμοποιείται και για αγώνες του πρωταθλήματος μπάσκετ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960η χωρητικότητα του γηπέδου έφτασε τις 30.000 θέσεις, ενώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι γενναίες επιχορηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Ευάγγελου Μυλωνά, του Γεωργίου Παντελάκη και του Βασίλη Σεργιαννίδη και η ολοκλήρωση των έργων για την επέκταση κατά μήκος των θυρών 7 και 8, έδωσε στο φίλαθλο κοινό της πόλης ένα γήπεδο 45.000 θέσεων.

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Πηγή: paokfc.gr

Επικίνδυνα ψάρια στον Νέστο

Εννέα είδη έχουν έρθει μέσω Βουλγαρίας και κάποια από αυτά είναι κίνδυνος για τον αυτόχθονα πληθυσμό

Ποταμός Νεστος

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά εννέα εισαγόμενα είδη μπήκαν από τη Βουλγαρία στον ποταμό Νέστο, κάποια από αυτά μάλιστα είναι πολύ επικίνδυνα για τον αυτόχθονα πληθυσμό. Ανάμεσά τους το ηλιόψαρο, που ζει στις εκβολές του ποταμού και τρέφεται με τα αβγά άλλων ψαριών εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους, αλλά και η ψευδορασμπόρα, ένα είδος που έχει προέλευση την... Απω Ανατολή κι έχει εισαχθεί άγνωστο για ποιο λόγο στα οικοσυστήματα των Βαλκανίων με καταστροφικές συνέπειες, αφού έχει εύκολη προσαρμοστικότητα και διώχνει τα άλλα ψάρια.

Ελληνες και Βούλγαροι ιχθυολόγοι «χαρτογράφησαν» την ιχθυοπανίδα του Νέστου κι ο Ατλας θα κυκλοφορήσει σύντομα σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και βουλγαρικά. Ο κατάλογος θα περιέχει όλα τα είδη της ιχθυοπανίδας κατά μήκος του ποταμού Νέστου από τις πηγές έως τις εκβολές του.

«Κάποια από τα είδη των ψαριών που έχουν έρθει στο ελληνικό τμήμα ως ξενικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους αυτόχθονες ιχθυοπληθυσμούς, αφού αυξάνουν τον ανταγωνισμό για τα ενδιαιτήματα κατά την αναζήτηση τροφής. Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων ξενικών ειδών, αλλά και η μεταφορά τους σε γειτονικά συστήματα, όπως αυτό της Βιστωνίδας μέσω της άρδευσης, είναι μεγάλος, με άγνωστες συνέπειες στην οικολογική ισορροπία του συστήματος», είπε στο «Εθνος» ο συντονιστής του έργου καταγραφής από την ελληνική πλευρά, βιολόγος αναπληρωτής ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας, Μάνος Κουτράκης.

Ο βιολόγος ερευνητής Μ. Κουτράκης


Ο Ατλας της ιχθυοπανίδας άρχισε να γράφεται το 2006 και ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες. Το έργο εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Δράσεις Διαχείρισης, Προστασίας και Ανάδειξης Ιχθυοπανίδας Ποταμού Νέστου», στο πλαίσιο του INTERREG ΙΙΙ και χρηματοδοτήθηκε από αυτό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο υδάτινο οικοσύστημά του (ποταμός, περίπου 50 παραπόταμοι, φραγμαλίμνες, λιμνοθάλασσες) έχουν βρεθεί συνολικά 37 είδη της ιχθυοπανίδας, εκ των οποίων τα 17 διαβιούν στο σύστημα των εκβολών του ποταμού. Από τα είδη που ζουν στο ποτάμι, στους παραπόταμους και στις λιμνοθάλασσες τα 9 είδη είναι εισαγόμενα από τη Βουλγαρία, ενώ τα περισσότερα αυτόχθονα είδη ανήκουν στην οικογένεια των κυπρινοειδών.

Στα τρεχούμενα νερά (ποτάμι και παραπόταμοι) κυριαρχούν το τυλινάρι και η μπριάνα, ενώ στις φραγμαλίμνες κυριαρχούν το τσιρώνι και η πέρκα. Μάλιστα η πέρκα δεν υπήρχε στο οικοσύστημα πριν από την κατασκευή των φραγμάτων της ΔΕΗ στον Θησαυρό και στην Πλατανόβρυση Δράμας και θεωρείται πως μεταφέρθηκε εκεί από άλλα ποτάμια ή λίμνες της ευρύτερης περιοχής, μάλλον από τη βουλγαρική πλευρά. Στα κανάλια απορροής της εκβολικής περιοχής του Νέστου έχουν βρεθεί το χέλι και το μικροσίρκο, ενώ το ποτάμι αποτελεί τον... παράδεισο της άγριας πέστροφας.

Από τα πιο περίεργα είδη -ένα από τα 9 που θεωρούνται εισαγόμενα- είναι και το κουνουπόψαρο, ένα ψάρι που έλκει την καταγωγή του από την Κεντρική Αμερική και χρησιμοποιείται για τη βιολογική καταπολέμηση των κουνουπιών.

Οσο για τα αυτόχθονα είδη ψαριών που βρίσκονται στον Νέστο, ανάμεσά τους συναντάται η άγρια πέστροφα που για τους επιστήμονες χρήζει αυστηρής προστασίας, καθώς οι πληθυσμοί της δέχονται πίεση από την παράνομη αλιεία και την υποβάθμιση των οικοτόπων της. Η άγρια πέστροφα είναι ένα ενδημικό είδος προστατευόμενο από την Κόκκινη Βίβλο και απειλείται άμεσα από την αμερικανική πέστροφα που έχει εισαχθεί από τη γειτονική Βουλγαρία.

Η θρακοβελονίτσα είναι ένα άλλο από τα αυτόχθονα είδη, που όπως και η μουρμουρίτσα τρέφεται με φυτά και προνύμφες εντόμων. Το τσιρονάκι, το πετροχείλι και η σαλιάρα είναι είδη μικρά σε μέγεθος που συναντώνται σε διάφορα σημεία του ποταμού και αποτελούν εύγεστους μεζέδες.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων προσελκύει η σαρδελομάνα, ένα είδος που μεταναστεύει από τη θάλασσα σε περιοχές των ποταμών για να αναπαραχθεί. Η παρουσία της στον Νέστο δεν έχει επιβεβαιωθεί, θεωρείται όμως δεδομένο ότι υπάρχει εκεί, καθώς έχει εντοπιστεί σε όλα τα ποτάμια οικοσυστήματα της Μεσογείου.

«Η κατασκευή των δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Πλατανόβρυση και στον Θησαυρό Δράμας στο τέλος της δεκαετίας του 90 δημιούργησε τις δύο ομώνυμες φραγμαλίμνες και ως εκ τούτου μια σημαντική περιβαλλοντική αλλαγή στο ποτάμι και στους οργανισμούς που ζουν σε αυτό, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του Νέστου στην Ελλάδα μετατράπηκε από ποτάμιο σε λιμναίο», μας είπε ο κ. Κουτράκης.

Προκειμένου να προστατευτούν οι πληθυσμοί των ψαριών, οι επιστήμονες από Ελλάδα και Βουλγαρία προτείνουν στις Αρχές των δύο χωρών να περιοριστεί η ρύπανση με τη διαρκή παρακολούθηση της ποιότητας των νερών, αλλά και γενικότερα του υδρολογικού καθεστώτος. Κατά μήκος του ποταμού θα μπορούσαν επίσης να κατασκευαστούν μικρά, πλωτά φράγματα ή συστήματα πλεγμάτων, τα οποία θα συγκέντρωναν τα απορρίμματα χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση των ψαριών.

ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ
Ο Νέστος πηγάζει από το όρος Ρίλα της Βουλγαρίας και χύνεται στο Θρακικό πέλαγος απέναντι από τη Θάσο. Είναι από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας, στην οποία έχει μήκος 130 χλμ. από τα 234 χλμ. συνολικά.

Εχει περίπου 50 παραπόταμους, από τους οποίους ο Δεσπότης πηγάζει από τη Βουλγαρία, είναι ο μεγαλύτερος και ενώνεται με την κύρια κοίτη του Νέστου, εντός του ελληνικού εδάφους, ενώ άλλοι μεγάλοι παραπόταμοί του είναι το Αρκουδόρεμα, το Διαβολόρεμα, το Μουσδάρεμα κ.ά. Στις παραποτάμιες περιοχές απαντώνται μερικά από τα σπανιότερα θηλαστικά της χώρας, όπως η βίδρα, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει 250 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Πηγή: Έθνος

Το εξώφυλλο της Εφημερίδας: Η Χώρα

Κλικ στο εξώφυλλο για μεγέθυνση

Στρώνουν χαλί στο ΠΑΣΟΚ

Ενώ το ΠΑΣΟΚ παγιώνει το δημοσκοπικό προβάδισμά του, παίρνει και έξτρα μπόνους από την εξελισσό­μενη διάλυση της ΝΔ και το σχίσμα στον Σύριζα

Το μόνο που μένει να αποσαφηνιστεί την 4η Οκτωβρίου είναι αν οι κάλπες αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ ως αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η χώρα βαδίζει αργόσυρτα σε μια ακόμα πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, όπου τα θεμελιώδη ερωτήματα είναι περισσότερα από τις διαθέσιμες απαντήσεις. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σύρθηκε στην απόφαση να διαβεί τον εκλογικό Ρουβίκωνα, έχοντας από καιρό αποδεχθεί την πολιτική του ειμαρμένη.

Το πανελλήνιο διάγγελμα της περασμένης Τετάρτης ήταν για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, μια πανηγυρική ομολογία αποτυχίας για όλα όσα εξουσιοδοτήθηκε να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και δεν μπόρεσε.

Είναι φανερό ότι ο χρόνος πλέον δεν μετράει αντίστροφα μόνο για την κυβέρνηση που αποχωρεί, βυθισμένη στο πέλαγος των σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης αλλά και για την ίδια τη χώρα και τη δυνατότητά της να υπάρχει ως υπολογίσιμο μέγεθος σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη Ευρώπη ή να περιοριστεί σε ρόλο διεθνούς παρία, σαν μια ασήμαντη βαλκανική επαρχία.,

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα των περισσότερων Ελλήνων, το πολιτικό σκηνικό εμφανίζει συνθήκες αδιευκρίνιστης ρευστότητας.

Ανετη νίκη. Η έρευνα που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής» επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κόψει με άνεση την πρωτιά. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί, είναι αν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ένα ισχυρό «μπλοκ» πολιτών αρνείται ακόμα και τώρα να δηλώσει κομματική προτίμηση, κρατώντας το κομματικό σύστημα σε μια ιδιότυπη ομηρεία.

Βλέποντας ότι η νίκη έχει κριθεί αλλά η αυτοδυναμία «παίζεται», στην Ιπποκράτους εκτιμάται ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα η ΝΔ εμφανίζει απογοητευτικά ποσοστά συσπείρωσης την ώρα που το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε τα στελέχη του, «έχει πιάσει ταβάνι». Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου παρακολουθούν προσεκτικά τις αθρόες μετακινήσεις εντός των ορίων της λαϊκής Δεξιάς, όπου ο Γ. Καρατζαφέρης «κόβει εισιτήρια», διεμβολίζοντας καίρια ένα σημαντικό τμήμα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Και τρίβουν από χαρά τα χέρια τους, διαβάζοντας στις δημοσκοπήσεις, ότι για κάθε δύο ψηφοφόρους τους που «αυτομολούν» στο δεξιό στρατόπεδο, άλλοι οκτώ χτυπάνε τη δική τους πόρτα.

Αφετέρου, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν να μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΝ και τις όμορες δυνάμεις, υπολογίζουν πως αφού έκλεισε η στρόφιγγα των διαρροών προς τα «αριστερά» σήμανε η ώρα της αυτοδυναμίας. Ετσι εξηγούν αρκετοί στην πολιτική σκηνή την επίθεση φιλίας της Ιπποκράτους προς την Κουμουνδούρου, ένα τμήμα της οποίας δεν έπαψε ποτέ να επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως λένε οι «κοντινοί» του, σπατάλησε χωρίς φρόνηση την εμπιστοσύνη των πολλών και τώρα δεν έχει πολλές επιλογές.

ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΧΗ
Εγκαταλείπουν το καράβι που βουλιάζει

Οι επιτελείς της Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι καλούνται να δώσουν μια μάχη εκ των προτέρων χαμένη, τρέμοντας στη σκέψη ότι τα κόμματα εκτός Βουλής που θα υποδεχθούν την πολιτική δυσφορία θα δώσουν και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι μάχες της πολιτικής μεθορίου ανάμεσα σε ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ και ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ θα βαρύνουν αποφασιστικά. Το μόνο που χρειάζεται, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, είναι τετρακομματική Βουλή και ένα ΠΑΣΟΚ στο 39,5%. Ο,τι και να συμβεί, είναι αλήθεια ότι η ΝΔ μπαίνει στον εκλογικό στίβο βαθιά τραυματισμένη και χωρίς συνοχή. Πολιτικοί δεσμοί διαρρηγνύονται και το δόγμα της ατομικής σωτηρίας πρυτανεύει στο «καράβι» που φαίνεται πια ολοκάθαρα ότι ταξιδεύει πλησίστιο στην ξέρα! Ο κ. Καραμανλής, λένε οι «κοντινοί» του, σπατάλησε χωρίς φρόνηση την εμπιστοσύνη των πολλών και τώρα στην άκρη του δρόμου δεν έχει και πολλές επιλογές. Το 2007 όταν με το εκστρατευτικό τζάκετ και μοιράζοντας τριχίλιαρα στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας να γυρίσει μπόρεσε το χαρτί στη μεριά του, δεν έχει τίποτε κοινό με το σήμερα. Τότε ακόμα, ο κόσμος για τον πρωθυπουργό ήταν ένα στρείδι που θα άνοιγε με το ξίφος του.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
Παρέδωσε στον Σουφλιά και στην Ντόρα

Στον διετή απολογισμό της δεύτερης γαλάζιας θητείας, βλέπει κανείς έναν Καραμανλή που αφενός έχει παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας στον Γ. Σουφλιά, προνομιακό του συνομιλητή και την τύχη του κόμματος στα χέρια της Ντόρας Μπακογιάννη που δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία των φιλοδοξιών της.

Στους διαδρόμους της Βουλής και το περιστύλιο τις προηγούμενες μέρες, έβλεπε κανείς ότι το Καραμανλικό στρατόπεδο που βαθμηδόν φυλλορροεί, ενδιαφέρεται κυρίως να διαπραγματευθεί την τύχη του από καλύτερες θέσεις.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές έδειχναν να αναπολούν τις «ωραίες εκείνες ημέρες», όπου το κόμμα τους έχοντας μια λαμπρή ηθική πανοπλία, απέναντι σε έναν πολιτικά καταρρακωμένο αντίπαλο, αρμένιζαν τις φιλοδοξίες τους, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Απέναντί τους είχαν ένα ΠΑΣΟΚ που έβγαινε καθημαγμένο από μια βαριά οκταετία με τα ρούχα πολλών στελεχών του να καπνίζουν ακόμα από την εμπλοκή σε δύσοσμες υποθέσεις, όπου χάθηκε δημόσιο χρήμα.

Ολα δείχνουν πλέον ότι οι «πράσινοι» επανακάμπτουν στην εξουσία, με τρόπο όμως που σηματοδοτεί την έλευση μιας νέας εποχής στην οποία οι πολίτες δεν έχουν καμιά επιείκεια. Η κοινή γνώμη τώρα, όπως επιβεβαιώνουν τα ευρήματα, εμπιστεύεται περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να αίρει τη δυσπιστία της εξαιτίας του κυβερνητικού του παρελθόντος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πηγή: Έθνος

Αναφορά για παρατυπίες στη Νομαρχία Χαλκιδικής από τον Αργύρη Λαφαζάνη και τους Συμβούλους της Μειοψηφίας

κλικ στα έγγραφα για μεγέθυνση
Πηγή: Το Στίγμα

Ο Αργύρης Λαφαζάνης είναι πρώην Νομάρχης Χαλκιδικής, νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Νομαρχία. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα είναι υποψήφιος Βουλευτής Χαλκιδικής με το ΠΑΣΟΚ.

Οι μικροί κρίνουν την αυτοδυναμία

Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων δεν έχει τόσο σημασία όσο το πόσοι σχηματισμοί θα μπουν στη Βουλή

«Κλειδί» το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και το ποσοστό των «λοιπών»

κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση

Σε «κλειδί» για την αυτοδυναμία εξελίσσονται οι παράλληλες κρίσεις σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ- οι ενδεχόμενες διαρροές ψηφοφόρων από το κυβερνών κόμμα προς το ΠΑΣΟΚ και η διαφαινόμενη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί το όριο του 3% προϊδεάζουν για ανατροπές. Σύμφωνα μάλιστα με πολιτικούς αναλυτές, ενδέχεται να αποτελέσουν τον μοχλό για την αυτοδυναμία, χωρίς να χρειαστεί δεύτερη προσφυγή στις κάλπες.

Σημειώνεται ότι με βάση τη φιλοσοφία του εκλογικού νόμου, οι μικροί βγάζουν κυβέρνηση, αφού η πιο κρίσιμη παράμετρος της αυτοδυναμίας δεν είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, αλλά το εάν θα καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι και το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν τα πολύ μικρά- εκτός Βουλής - κόμματα.

Όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο πιο δύσκολο γίνεται για το πρώτο κόμμα να κερδίσει αυτοδυναμία. Και όσο περισσότερες ψήφους πάρουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερο γίνεται για το πρώτο κόμμα να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Δηλαδή η αυτοδυναμία επί της ουσίας δεν κρέμεται τόσο από τη διαφορά ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. (έτσι κι αλλιώς το «μπόνους» των 40 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη το παίρνει το πρώτο κόμμα, έστω κι αν έχει μία ψήφο διαφορά από το δεύτερο). Η αυτοδυναμία εξαρτάται από το πόσο ενισχυμένα θα βγουν τα μικρά και πολύ μικρά κόμματα από την επόμενη αναμέτρηση.

Ο πήχυς. Έτσι, όσες περισσότερες ψήφους βρουν στην κάλπη κόμματα όπως οι Έλληνες Κυνηγοί, η Δράση, η Ένωση Κεντρώων κ.λπ. τόσο χαμηλότερο ποσοστό χρειάζεται να πάρει το πρώτο κόμμα για να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα, εάν τα λοιπά κόμματα των δημοσκοπήσεων λάβουν 9%, τότε ο πήχυς για την αυτοδυναμία κατεβαίνει στο 38,85%. Εάν λάβουν 5%, τότε η αυτοδυναμία των 151 βουλευτών κατακτάται με ποσοστό 40,55% και εάν οι «λοιποί» πάρουν 2% τότε ο πήχυς ανεβαίνει στο 41,83%. Σημειώνεται ότι το άθροισμα των ψήφων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα εκτός Βουλής κόμματα στις ευρωεκλογές ανήλθε στις 360.000 ψήφους. Πρόκειται για διόλου ευκαταφρόνητη πολιτική δύναμη, αφού συνολικά πήρε ποσοστό 7,39%- το οποίο ωστόσο είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε εθνικές εκλογές και με συνθήκες πόλωσης.

Όπως εξηγεί ο Θοδωρής Λιβάνιος, διευθυντής Πολιτικής Έρευνας της Οpinion, το όριο της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου μπορεί να είναι γύρω στο 40,5% αν το άθροισμα ποσοστών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή είναι λίγο κάτω από το 95% (δηλαδή το 5% των ψήφων πάει σε κόμματα που συγκέντρωσαν κάτω του 3%). Μπορεί όμως να φτάσει το 42% αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή είναι 98,5%. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε μια εξακομματική Βουλή το όριο της αυτοδυναμίας αυξάνεται, ενώ αντίθετα όσο λιγότερα κόμματα εκπροσωπούνται στη Βουλή τόσο η αυτοδυναμία απαιτεί μικρότερο ποσοστό» τονίζει ο κ. Λιβάνιος.

Η «άλγεβρα» του νόμου Σκανδαλίδη

Στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με τον νόμο Σκανδαλίδη, ο τελικός αριθμός των εδρών κάθε κόμματος δεν εξαρτάται από τις επιμέρους επιδόσεις του στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες, αλλά από το ποσοστό που συγκεντρώνει στο σύνολο της επικρατείας σε συνδυασμό με το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που υπερβαίνουν το φράγμα του 3%.

Σύμφωνα με τον νόμο Σκανδαλίδη οι 260 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 3% στην επικράτεια, ενώ οι υπόλοιπες 40 προσκυρώνονται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα.

Το μπόνους. Έχει επίσης ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, ότι στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο διεξαχθούν νέες εκλογές (μετά την 4η Οκτωβρίου) με τον νόμο Παυλόπουλου «η μόνη ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τον νόμο Σκανδαλίδη είναι ότι από τις 300 έδρες οι 250 διανέμονται αναλογικά (αντί των 260) και το “μπόνους” του πρώτου κόμματος αυξάνεται από 40 σε 50 έδρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε σχέση με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα θα λάβει 10 έδρες παραπάνω όπως εσφαλμένα θεωρείται. Η αύξηση των εδρών του πρώτου κόμματος είναι της τάξης των περίπου 6 εδρών» σημειώνει.

Πηγή: Τα Νέα

Αλητεία Ντε Μπλέκερε!


Μέχρι το... άλλο Σάββατο να έπαιζε αυτή η Ελβετία με την Εθνική όχι γκολ αλλά ούτε φάση δεν θα μπορούσε να κάνει!Ας είναι καλά, όμως, ο Φρανκ Ντε Μπλέκερε! Ο Βέλγος διαιτητής προσέφερε μαθήματα... χειρουργείου, απέβαλλε δίχως λόγο τον Βύντρα στο 42' και οι παίκτες του Ρεχάγκελ άντεξαν μέχρι το 83' όταν και κατέρρευσαν! Γκρίχτινγκ στο 83' και Πανταλίνο στο 87' τα γκολ των γηπεδούχων! Δοκάρι ο Σπυρόπουλος στο 68' για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που πλέον ελπίζει μοναχά σε ήττα των Ελβετών στις τελευταίες αγωνιστικές για να πάει απευθείας στην Νότιο Αφρική.

Στα μέτρα της αλλά...

Στο πρώτο μέρος η εθνική μας έκανε το παιχνίδι της. Με σφιχτή αμυντική γραμμή κρατούσε χωρίς πρόβλημα μακριά τους Ελβετούς. Στόχος της ομάδας του Ρεχάγκελ να... χτυπήσει στην αντεπίθεση. Αν υπήρχε περισσότερο καθαρό μυαλό στην τελική πάσα ίσως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να έκανε την ζημιά.

Και ενώ το τέλος του ημιχρόνου θα έβρισκε την εθνική ευχαριστημένη από την εικόνα της, ο διαιτητής Ντε Μπλέκερε απέβαλλε δίχως λόγο και αιτία τον Λουκά Βύντρα δίνοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα στους γηπεδούχους.

Πλήρωσε μια φάση!

Αν και οι Ελβετοί είχαν το αριθμητικό πλεονέκτημα οι «γαλανόλευκοι» αντιμετώπισαν εξαιρετικά το παιχνίδι! Δεν απειλήθηκαν από τους Ελβετούς και μάλιστα είχαν την μεγάλη ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ με τον Σπυρόπουλο 68'. Έπαιξαν στα ίσια τους γηπεδούχους και δεν φοβήθηκαν στιγμή το ματς.

Και πάνω που ακόμη και οι ίδιοι οι γηπεδούχοι άρχιζαν να συμβιβάζονται με την ισοπαλία η κεφαλιά του Γρίχτινγκ στο 83' νίκησε τον Χαλκιά και έκανε το 1-0! Στην συνέχεια ήρθε η κατάρρευση και το κεφάλι του Πανταλίνο στο 87' διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

MAN OF THE MATCH: Στο πρώτο μέρος ήταν εξαιρετικός και έκανε όλο το παιχνίδι για τους Ελβετούς. Στην επανάληψη κατέβασε ρυθμούς αλλά ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το 2-0 και... σφράγισε την νίκη για τους γηπεδούχους. Ο λόγος για τον Μάρκ Πανταλίνο των Ελβετών που μαζί με τον Φράι ήταν ότι καλύτερο είχαν να δείξουν οι αποψινοί μας αντίπαλοι.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Σε αυτή την κατηγορία δεν συμπεριλαμβάνεται μοναχά ένας παίκτης αλλά τρεις! Η τριπλέτα των κεντρικών αμυντικών του Ότο Ρεχάγκελ! Μόρας, Κυργιάκος και Παπασταθόπουλος «καθάρισαν» όλες τς σέντρες των Ελβετών και ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στον... εναέριο χώρο της ελληνικής άμυνας! Εξαιρετικό ματς και συνεργασία από τους διεθνείς στόπερ.

Όλα αυτά μέχρι το 83'. Από εκεί και μετά ήρθε η... κατάρρευση! Ο Γκρίχτινγκ στο 83', τον οποίο έχασε ο Κυργιάκος και ο Πανταλίνο στο 87' έδωσαν την νίκη στους Ελβετούς.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ήταν παντού στην αριστερή πτέρυγα και αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στην σημερινή προσπάθεια. Ο Νίκος Σπυρόπουλος βοήθησε τόσο ανασταλτικά όσο και επιθετικά και θα μπορούσε να γίνει... ήρωας αλλά η μπάλα στο σουτ που έκανε στο 68' βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του Μπενάλιο.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο Φάνης Γκέκας με το που έχει μπει στο ματς πηγαίνει στα αριστερά, εκεί όπου μάρκαρε ο Αμανατίδης. Ο άσος της Λεβερκούζεν χάνει την μπάλα εύκολα και από εκεί ξεκινάει η φάση του πρώτου γκολ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο ορισμός του... χειρουργείου! Ο Φρανκ Ντε Μπλέκερε όχι μόνο σφύριξε προκλητικά «έδρα» αλλά... καθάρισε για τους Ελβετούς στο πρώτο μέρος με την αστεία αποβολή του Λουκά Βύντρα στο 42'! Για τους γηπεδούχους ήταν ένας ανέλπιστος συμπαραστάτης ενώ για τους παίκτες του Ρεχάγκελ εκείνος που τους έκανε την ζωή ακόμη πιο δύσκολη!

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Ελβετική ομάδα δεν είχε να δείξει τίποτα. Έπαιζε με δέκα από το 42' και δεν είχε κάνει μια φάση. Το γήπεδο... γιούχαρε τους παίκτες του Χίτζφελντ, οι οποίοι είχαν το αριθμητικό πλεονέκτημα με την κωμική απόφαση του Ντε Μπλέκερε. Εκεί κρίθηκε και το παιχνίδι. Η Εθνική μας ήταν καλύτερη μέσα στο γήπεδο μέχρι το 83'. Έκανε μεγάλη προσπάθεια, είχε τις φάσεις για να... κλέψει το ματς αλλά δεν άντεξε και το πλήρωσε στο τέλος!

ΕΛΒΕΤΙΑ: Μπενάλιο, Νεφ (62' Ντερτιγιόκ), Μανίν, Φον Μπέργκεν, Χούγκελ, Μπαρνέτα, Φερνάντες (68' Γιακίν), Φρέι, Ν'Κούφο (81' Φονλάνθεν), Πανταλίνο, Γκρίχτινγκ

ΕΛΛΑΔΑ: Χαλκιάς, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Πατσατζόγλου, Κατσουράνης, Αμανατίδης (81' Γκέκας), Σαλπιγγίδης (46' Σαμαράς), Χαριστέας (73' Α.Παπαδόπουλος)


LIVE

1': Ο Αμανατίδης άργησε πολύ μόνος απέναντι από τον Μπενάλιο και τον πρόλαβαν οι αμυντικοί των γηπεδούχων.

7': Κίτρινη κάρτα στον Βύντρα.

18' Σουτ του Φράι από μακριά, θα μπλοκάρει ο Χαλκιάς.

25': Σουτ του Αμανατίδη από το ύψος της μεγάλης περιοχής η μπάλα λίγο πάνω από τα δοκάρια του Μπενάλιο.

41': Ο Μπαρνέτα πήρε τις κόντρες, μπήκε στην περιοχή αλλά οι Έλληνες αμυντικοί θα κοντράρουν και θα στείλουν την μπάλα κόρνερ.

42': Απίστευτος ο διαιτητής Ντε Μπλέκερε, ο οποίος θα δώσει δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Βύντρα που θα απολβληθεί!

46': Ο Σαλπιγγίδης δίνει την θέση του στον Σαμαρά.

60': Ο Κατσουράνης θα προσπαθήσει να... κρεμάσει από μακριά τον Μπενάλιο αλλά δεν θα βρει στόχο!

61': Ο Ντερτιγιόκ αντί του Νεφ.

68': Ο Σπυρόπουλος από αριστερά θα πάρει την πάσα του Αμανατίδη, θα σουτάρει δυνατά αλλά ο Μπενάλιο θα αποκρούσει και η μπάλα θα βρει και στο οριζόντιο δοκάρι!

68': Ο Γιακίν αντί του Φερναντέζ

73': Ο Αβράαμ Παπαδόπουλος αντί του Χαριστέα.

80' : Ο Φονλάντεν αντί του Ν'Κούφο

80' : Ο Γκέκας αντί του Αμανατίδη

81': Κίτρινη στον Σπυρόπουλο.

83': ΓΚΟΛ!1-0 για την Ελβετία! Ο Γιακίν εκτελεί το φάουλ και ο Γκρίχτινγκ με κεφαλιά θα νικήσει τον Χαλκιά.

87': ΓΚΟΛ!2-0 για την Ελβετία! Ο Φράι θα κάνει την σέντρα, η μπάλα θα κοντράρει και ο Πανταλίνο στο δεύτερο δόκαρι θα στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα!

Μικρά- Μικρά


Οι εκλεκτοί του Ρεχάγκελ

Όπως ανακοινώθηκε οι εκλεκτοί του Ότο Ρεχάγκελ είναι οι: Χαλκιάς, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Κυργιάκος, Πατσατζόγλου, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Χαριστέας, Αμανατίδης.

Στον αντίποδα ο Ότμαρ Χίτζφελντ επέλεξε τους: Μπενάλιο, Νεφ, Μανίν, Φον Μπέργκεν, Χούγκελ, Μπαρνέτα, Φερνάντες, Φρέι, Ν'Κούφο, Πανταλίνο, Γκρίχτινγκ

Φανταστική ατμόσφαιρα

Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να έχουμε συνηθίσει αλλιώς αλλά τα πράγματα στο εξωτερικό είναι φυσιολογικά. Έτσι, λοιπόν, αρκετές ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού Έλληνες και Ελβετοί απολάμβαναν μαζί τις στιγμές πριν την αναμέτρηση. Οι μπύρες είχαν την... τιμητική τους. Όπως, φυσικά, και τα πειράγματα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο αποψινών «μονομάχων». Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο ήταν είναι και θα είναι παιχνίδι!

Σε δύο γλώσσες

Ένα εξαιρετικό περιοδικάκι(Match program) έχουν ετοιμάσει οι ιθύνοντες της ελβετικές ομοσπονδίας για το αποψινό παιχνίδι. Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία είναι γραμμένα τόσο στα ελβετικά όσο και στα ελληνικά!

«Γαλανόλευκη» γωνιά!

Αν και οι άνθρωποι της ΕΠΟ περίμεναν μοναχά 250 φίλους της Εθνικής να δώσουν το παρών στο «Σεντ Γιάκομπ» τελικά περίπου 1000 Έλληνες είναι στις κερκίδες. Μάλιστα, η πλειοψηφία τους αποτελείται από ομογενείς που δεν έχασαν την ευκαιρία να φύγουν από τις γύρω περιοχές και να βρεθούν στο πλευρό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Κατακόκκινο το «Σεντ Γιάκομπ»

Από την πλευρά τους οι Ελβετοί που περίμεναν πως και πως αυτό το παιχνίδι, έχουν φροντίσει ώστε σε κάθε κάθισμα του γηπέδου να υπάρχει και μια σημαία της χώρας. Έτσι το... φόντο του γηπέδου είναι κατακόκκινο!

Πηγή: Gazzetta.gr