Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η τόσο σύγχρονη αρχαία ελληνική ιατρική

Μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Υγιείας, 3ος αι. μ.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Κω ( Πηγή: Πάρις Ταβιτιάν)

H έκθεση «Ιασις: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Ομηρο στον Γαληνό» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τις εκπληκτικές γνώσεις των προγόνων μας σε θέματα υγείας, υγιεινής και θεραπείας

Τσώλη Θεοδώρα

Εσείς γνωρίζετε την αμίδα, τις στλεγγίδες, τα αναθήματα, τις μηλωτρίδες, τις σικύες και το λύκιον; Μη βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά διότι μόλις διαβάσετε στο κείμενο που ακολουθεί τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις και για τη δική μας καθημερινότητα και ιδιαιτέρως μόλις διαβάσετε πόσες χιλιάδες χρόνια πριν αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας των προγόνων μας, πιθανότατα θα μείνετε... άφωνοι - δεν θα μπορείτε ούτε να καλέσετε τον i-ja-te ούτε να πάρετε το pa-ma-ko σας για να συνέλθετε!

Τα Φυλακισμένα Μνήματα επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας (Video)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Στους τάφους των αγωνιστών της ΕΟΚΑ [εικόνες - βίντεο]

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙ

Σε μια κίνηση με έντονους συμβολισμούς επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Λευκωσία, καθώς επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Ο Πίρι Ρέις και οι χάρτες της Κεφαλονιάς

Για τους περισσότερους το όνομα «Πίρι Ρέις» συνδέεται με το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων γειτόνων το οποίο κάθε τρεις και λίγο αναστατώνει το Αιγαίο δυναμιτίζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κάποιοι άλλοι μπορεί να γνωρίζουν τον διάσημο «χάρτη του Πίρι Ρέις» ο οποίος αποτελεί ένα πραγματικό μυστήριο αφού απεικονίζει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη δυτική Αφρική, τον κεντρικό και νότιο Ατλαντικό, την Καραϊβική, μέρος της Νότιας Αμερικής, ακόμη και την Ανταρκτική, χωρίς τα στρώματα πάγου που την καλύπτουν.

Ο χάρτης αυτός θεωρείται από πολλούς ότι ήταν αδύνατον να κατασκευαστεί εκείνη την εποχή ενώ ο ίδιος ο Πίρι Ρέις ισχυρίζεται ότι τον δημιούργησε χρησιμοποιώντας 20 σύγχρονους (με εκείνον) και προγενέστερους (από την εποχή του Πτολεμαίου) χάρτες χωρίς επιτόπια παρατήρηση.

Σίγησε το «Αηδόνι της Ηπείρου» - Πέθανε στα Ιωάννινα ο σπουδαίος Αλέκος Κιτσάκης

ΕΙΧΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙ 2.500 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί το «Αηδόνι της Ηπείρου», ο γνωστός τραγουδιστής Αλέκος Κιτσάκης.

Ο Αλέκος Κιτσάκης άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες. Να θυμίσουμε πως ο Αλέκος Κιτσάκης μετά από επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο το 2005, για να πει τα κάλαντα στον Ηπειρώτη φίλο του, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επιστρέφοντας στο σπίτι υπέστη έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο... Ο Αλέκος Κιτσάκης γεννήθηκε στο Ριζοβούνι του Νομού Πρέβεζας το 1934 και έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία.