Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Ελληνες πρωθυπουργοί που πέθαναν στην ψάθα

Εζησαν λιτά, χάρισαν περιουσίες, «έφυγαν» πάμφτωχοι

Μπορεί τη σημερινή εποχή να κυριαρχεί η γενική καχυποψία για τους πολιτικούς και πόσους από αυτούς βάζουν το... χέρι στο μέλι, αλλά υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, ακόμη και πρωθυπουργοί, που πέθαναν πάμφτωχοι, είτε γιατί χάρισαν την περιουσία τους είτε γιατί επέλεξαν σε όλη τους τη ζωή ένα λιτό τρόπο διαβίωσης.

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Ιωάννης Καποδίστριας, με τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας να κάνει λιτή ζωή, παρότι ήταν εύπορος, όπως αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Μάλιστα, μοίρασε αρκετή από την περιουσία του στις ανάγκες του κράτους και των συμπολιτών του, ενώ αρνήθηκε να λαμβάνει το μισθό του κυβερνήτη, δηλώνοντας ότι τα ιδιαίτερα εισοδήματά του του αρκούν για να ζήσει.

Εκτός τόπου και χρόνου ο Παπανδρέου

Ολική επαναφορά Γ.Α.Π.

Γενικότητες και συνθήματα αλλά τίποτε για τρόικα, ΔΝΤ και σχέδιο εξόδου από την κρίση

- Εκτός από τα ''copy paste'' συνθήματα από το παρελθόν ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε σα να ζούσε σε άλλη χώρα και να μην ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με το Καστελόριζο, και αυτός που έφερε το ΔΝΤ και την τρόικα
- Δεν είμαι διασπαστής αλλά λυτρωτής - Επικαλούνται τον Αντρέα εναντίον μου - Τρίτη Γενάρη πάμε ξανά
- ''Μετά τις εκλογές Συνέδριο για να αποφασιστούν:Ηγεσία από βάση, οριστικό όνομα και έμβλημα''
- Νωρίτερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο Γιώργος Παπανδρέου κατέθεσε την ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματος που ονομάζεται «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών»

«Άφαντος στον Ψηλορείτη» ο ενδημικός αγριόγατος της Κρήτης

Η μοναδική αυτή φωτογραφία δείχνει τον κρητικό αγριόγατο που αιχμαλωτίστηκε για λίγο το 1996 (Πηγή: Α. Τριχάς, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης)

Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι το σπάνιο αιλουροειδές οδεύει προς την εξαφάνιση

Βαγγέλης Πρατικάκης

Ο σπάνιος κρητικός αγριόγατος, μοναδικό στην Ελλάδα υποείδος του ευρωπαϊκού αγριόγατου , έχει χρόνια να φανεί στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, αναφέρουν κτηνοτρόφοι του νομού Ρεθύμνης.

Ο  κρητικός αγριόγατος, ή φουρόγατος, καταγράφηκε για πρώτη φορά επίσημα μόλις το 1953.

Αναγκαίες οι αλυσίδες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου στη Β. Ελλάδα και Θεσσαλία

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας εξαιτίας των χιονοπτώσεων των τελευταίων ημερών και του παγετού που επικρατεί.

Στον νομό Πέλλας, αναγκαίες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Κερασιάς, μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, στο δημοτικό επαρχιακό δίκτυο του νομού και στη δημοτική ενότητα Βεγορίτιδας του δήμου Έδεσσας, συμπεριλαμβανομένων της επαρχιακής οδού Άρνισσας- χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, του ορεινού και επαρχιακού δικτύου δημοτικής ενότητας Αριδαίας και Εξαπλάτανου δήμου Αλμωπίας, για τη διαδρομή από τοπική κοινότητα Φούστανης- όρια Ν. Κιλκίς.

Στον νομό Κιλκίς, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας- Μεγ. Λειβαδιών.

Μυρτώ Τάσιου: Η μητέρα μου, η Κατερίνα Γώγου

«…Νίκησα. Τώρα η ψυχή μου ησύχασε. Αυτό το βιβλίο το χαρίζω σε όποιον αγωνίζεται ακόμα, γιατί «la vita è bella».

Έχει είκοσι χρόνια να έρθει στην Ελλάδα. Έφυγε ένα χρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας της, της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου και δεν ξαναγύρισε.

Η ζωή της είναι στο Ουτζέντο, μία κωμόπολη, μεταξύ Καλλίπολης και Λέτσε, στην Ιταλία.

Όμως, τον τελευταίο καιρό, από την έκδοση της πρώτης ποιητικής συλλογής της και μετά -πέρα από τους σταθερούς φίλους που κρατούν επαφή μαζί της- η Ελλάδα έρχεται όλο και περισσότερο κοντά της.

Συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός

Στη φωτογραφία από τη σύλληψή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Χρ.Ξηρός φαίνεται εμφανώς αδυνατισμένος, ενώ για να μην αναγνωρίζεται είχε βάψει τα μαλλιά του ξανθά και είχε γένια.

Βρέθηκε βαρύς οπλισμός

Συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το σπίτι, που είχε νοικιάσει με πλαστά στοιχεία στην Ανάβυσσο πριν από περίπου τρεις μήνες, ο Χριστόδουλος Ξηρός. Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα όπλο με σφαίρα στη θαλάμη και ένας γεμιστήρας με 13 σφαίρες, ενώ βαρύς οπλισμός βρέθηκε στο εσωτερικό του σπιτιού.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εύρεση τουλάχιστον πέντε καλάσνικοφ και τμήματος ρουκετοβόλου RPG.