Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Όπως στον «Πόλεμο των Άστρων»: Βρέθηκε πλανήτης με δύο ήλιους! (Video)


H NASA ανακοίνωσε ότι βρέθηκε πλανήτης που έχει τροχιά γύρω από δύο ήλιους! Πρόκειται για τον Κέπλερ-16b που πήρε το όνομα του από το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο Κέπλερ και πιστεύεται ότι είναι ένας παγωμένος γίγαντας που μοιάζει στον πλανήτη Κρόνο.

Η εκπληκτική αυτή ανακάλυψη θυμίζει την ταινία επιστημονικής φαντασίας "Πόλεμος των Άστρων" όπου ο φανταστικός πλανήτης Τατόιν είχε δύο ήλιους. Έτσι και στον Κέπλερ-16b όταν η ημέρα τελειώνει, υπάρχει διπλό ηλιοβασίλεμα!

Στο στόχαστρο της Χαλκιδικής ο συνεδριακός τουρισμός


Της Μαρίας Μαθιοπούλου
mathiopouloum@makthes.gr

Ενα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν, αυτό του συνεδριακού τουρισμού, σχεδιάζει να προωθήσει η Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τις σημαντικές συνεδριακές υποδομές της, επιμηκύνοντας παράλληλα την τουριστική περίοδο.

Η περιοχή διαθέτει τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 12.500 συνεδριακών θέσεων, που είναι διάσπαρτες στα ξενοδοχεία της και σήμερα αξιοποιούνται με τις μεμονωμένες κινήσεις των επαγγελματιών του κλάδου. Τώρα που το καλοκαίρι πέρασε και το μοντέλο “ήλιος - θάλασσα” θα βρεθεί σε δεύτερη μοίρα, θα καταβληθεί προσπάθεια να αναδειχθεί το συνεδριακό μοντέλο, το οποίο μπορεί να γεμίσει με δραστηριότητα τα διαστήματα πριν και μετά το τέλος της αμιγώς τουριστικής σεζόν για τη Χαλκιδική.

Ο δρόμος ανοίγει για τη δημιουργία του Αστρονομικού Πάρκου στα Γρεβενά


«Ξεκόλλησε» το έργο


Υπεγράφη τελικά η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στο όρος Όρλιακα των Γρεβενών.

Η σύμβαση, την οποία υπέγραψαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Γρεβενών και η εταιρεία Αναπτυξιακή Γρεβενών ΑΕ, είναι το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή του έργου από τα προβλήματα που το καθυστερούν εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο.

Το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα, έχει προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί σε περίπου 2,5 χρόνια από την στιγμή που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.

Τα greek statistics ξαναβρομάνε

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δίπλα του τον πρόεδρο Α. Γεωργίου. Αριστερά ο παραιτηθείς από νωρίς Ν. Λογοθέτης και στην άκρη δεξιά ο νυν καρατομηθείς Α. Φιλίππου

Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ», ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, «ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ» ΚΑΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Επρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας», αποκαλύπτει στην «Ε» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωή Γεωργαντά.