Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Διάσπαση Μακεδονικού Μετώπου. Γράφει ο Ανθυπολοχαγός κ. Ιωαννίδης Δημήτρης


Το Ανώτατο πολεμικό συμβούλιο συνεδριάζει από τον Ιούνιο του 1918 στις Βερσαλλίες, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε και αποφασίζεται οριστικά η έγκριση του σχεδίου ντ’ Εσπεραί. Ως χρόνος έναρξης της γενικής επίθεσης ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου, εφόσον ο Αρχιστράτηγος συναινεί και εγγυάται την ετοιμότητα των στρατευμάτων του.

Ο Αρχιστράτηγος προσανατολίζεται στην πλήρη καταστροφή του βουλγαρικού στρατού και την απομόνωση της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Γερμανούς ως σύνδεσμος, στην απελευθέρωση των σερβικών εδαφών, για να μπορούν να κινηθούν στρατεύματα μέσω της κοιλάδας του Δούναβη και κατόπιν μετωπική επίθεση στις Κεντρικές Αυτοκρατορίες.

Κιλκίς: Εκδήλωση για τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου


Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Διασυμμαχικό Μνημείο του Πολυκάστρου Κιλκίς, για τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου.
«Η σημερινή εκδήλωση ήταν ένα από τα καλύτερα μνημόσυνα για την τιμή των πεσόντων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πτέραρχος ε.ά., Γιώργος Τσαλουχίδης, που συμμετείχε στην εκδήλωση και συμπλήρωσε: «Σ’ αυτούς οφείλουμε τον καθαρό αέρα που αναπνέουμε σήμερα».
Τέλος, πρόσθεσε ότι «αυτοί (οι ξένοι) ξέρουν να τιμούν τους νεκρούς, εν αντιθέσει με μας που τους αγνοούμε». 

Το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής


Δεν υπάρχει κανείς λόγος που να δικαιολογεί την ύπαρξη τουρκικού προξενείου στην πόλη της Κομοτηνής σήμερα, αφού εκεί δεν υπάρχουν Τούρκοι.

Ούτε  Ελβετικό, μήτε Σουηδικό Προξενείο υπάρχει , αφού εκεί δεν υπάρχουν ούτε Ελβετοί, μήτε Σουηδοί. 

Το Τουρκικό Προξενείο δηλητηριάζει με την έκνομη δραστηριό τητά του τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που πρέπει να είναι σχέσεις καλής γειτονίας. 

Θεσσαλονίκη: Μια γειτονιά κάτω από τα πόδια μας


ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα εντυπωσιακό ψηφιδωτό της πρώιμης παλαιοχριστιανικής περιόδου έφερε στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη στην ανασκαφή που πραγματοποιείται από το Μάρτιο του 2009 στο οικόπεδο επί της Βασιλέως Ηρακλείου, ιδιοκτησίας της εταιρίας «Δομοτεχνική ΑΕ».

Το ψηφιδωτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων σπουδαίων ευρημάτων (δρόμος, οικίες, εργαστήρια, αποχετευτικό σύστημα, μαρμαροθετήματα, δημόσια, ιδιωτικά και θρησκευτικού χαρακτήρα κτίρια) μεταξύ των οποίων και ένα ταφικό μνημείο που πιθανολογείται πως ανήκει στην Αγία Θεοδώρα.