Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Σε κώμα ο Κληρίδης

Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης

Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της υγείας του, δήλωσαν οι γιατροί του

Σε κώμα έχει πέσει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος νοσηλεύεται από την Τετάρτη (οπότε «εισήχθη σε πολύ κρίσιμη κατάσταση») στην κλινική Ευαγγελίστρια της Λευκωσίας.

Ο ειδικός παθολόγος, Μπάμπης Νικολαΐδης, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου «είναι μη αναστρέψιμη».

Η υγεία του Γλαύκου Κληρίδη επιδεινώθηκε από νεφρική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε ο υψηλός διαβήτης.

Η Βεργίνα στο επίκεντρο έκθεσης στο Ευρωκοινοβούλιο


Η έκθεση - διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την έναρξη της πανεπιστημιακής ανασκαφής.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την έναρξη της ανασκαφής

 Στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  χτυπά για λίγες ημέρες η καρδιά της αρχαίας Μακεδονίας.

Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Arts and crafts in Greek antiquity: Selected finds from a royal necropolis in Northern Greece» με εκθέματα φωτογραφίες των ευρημάτων αλλά και της ιστορίας της ανασκαφής στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας που διοργανώνεται από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη (Καθηγήτρια της αρχαιολογίας του ΑΠΘ και εκ των ανασκαφέων της Βεργίνας με τον αείμνηστο δάσκαλό της Μανόλη Ανδρόνικο).

Βρέθηκε ο ανάδοχος που θα κατασκευάσει το τέμενος στον Βοτανικό

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ύστερα από μια σειρά διαγωνισμών οι οποίοι κατέληξαν να χαρακτηριστούν άγονοι στο σύνολο τους, σήμερα βρέθηκε η κοινοπραξία η οποία θα αναλάβει να κατασκευάσει το τέμενος στον Βοτανικό.

Πρόκειται για μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, οι J&P Αβαξ, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η εξεύρεση του κατασκευαστή δεν ανοίγει εντελώς τον δρόμο για την κατασκευή του τεμένους, αφού εκκρεμεί η εκδίκαση από το ΣτΕ της προσφυγής που έχουν κάνει κάτοικοι της περιοχής και άλλοι φορείς σχετικά με τους περιβαλλοντολογικούς όρους.

Συμφωνία Λεπέν - Βίλντερς για ακροδεξιό «μπλόκο» στο ευρωκοινοβούλιο

REUTERS/UNITED PHOTOS

Σε συνάντησή τους στη Χάγη την Τετάρτη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ογκούμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας, οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης.

Στο φόντο της ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού

Ευρωπαϊκή συμμαχία για να προβάλουν εμπόδια στη λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου μέσω μιας ισχυρής ευρωσκεπτικιστικής ομάδας στο εσωτερικό του αποφάσισαν να συγκροτήσουν οι ηγέτες της γαλλικής και ολλανδικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν και Γκέερτ Βίλτερς αντίστοιχα.

Μίλησαν μάλιστα χαρακτηριστικά για προσπάθεια να σκοτώσουν «το τέρας των Βρυξελλών».

Η Επανάσταση στη Χαλκιδική και η καταστροφή της Κασσάνδρας

Προτομή του Εμμανουήλ Παπά στη γενέτειρά του

Δεκαετίες πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, οι Τούρκοι είχαν ήδη επιβληθεί στη Μακεδονία. Ο Ελληνικός πληθυσμός της δεινοπάθησε κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Εφαρμόστηκαν σε βάρος του σκληρά μέτρα όπως το παιδομάζωμα, οι βίαιοι εξισλαμισμοί και η εξοντωτική φορολογία.

Συμπαγείς πληθυσμοί Τουρκομάνων εποίκων (Γιουρούκοι) τρομοκρατούσαν τους χριστιανούς με βιαιοπραγίες και ληστρικές επιδρομές. Παρόλα αυτά ο ελληνισμός της Μακεδονίας επιβίωσε και άρχισε να ανακάμπτει οικονομικά και πολιτιστικά. Παράλληλα ο πόθος για ελευθερία παρέμεινε άσβεστος.

Κατά τις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης πολυάριθμοι Μακεδόνες είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Στις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ηγέτης της Εταιρείας, διέβη τον ποταμό Προύθο, σηματοδοτώντας την έναρξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία. Το Έθνος είχε ανάγκη από εμπνευσμένους ηγέτες.

Ρωμαϊκός τάφος βρέθηκε στην αρχαία Κόρινθο


Χρονολογείται γύρω στον 1ο με 2ο αιώνα μ. Χ.

Ως εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, λόγω του περίτεχνου διακόσμου του αλλά και της πολύ καλής διατήρησής του, χαρακτήρισαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) τον ρωμαϊκό τάφο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην αρχαία Κόρινθο.

Ο καμαροσκεπής θαλαμοειδής υπόγειος τάφος, που χρονολογείται γύρω στον 1ο με 2ο αιώνα μ. Χ., ίσως και παλαιότερα, ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο των εργασιών διάνοιξης της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, που εντάσσεται στο έργο «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα» της Ολυμπίας Οδού.

Πέθανε ο Νικόλαος Μάρτης

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Νικόλαος Μάρτης.

Η επικήδειος ακολουθία τελέστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών ενώ η ταφή θα γίνει την Πέμπτη στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Μουσθένη Καβάλας.

Ο Ν. Μάρτης γεννήθηκε στις 7/1/1915 στη Μουσθένη του νομού Καβάλας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και ήταν παντρεμένος με την Αναστασία Τσιάμκαρη, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μία κόρη.

ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Χαλκιδικής: Το Σάββατο 16/11 οι εσωκομματικές εκλογές στη Χαλκιδική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 16/11 οι εσωκομματικές εκλογές στη Χαλκιδική

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 και κατά τις ώρες 10.00 έως 19.00 θα διεξαχθούν σε όλο το Νομό εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάδειξη νέων Προέδρων και Συμβουλίων των  Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα εγγεγραμμένα -έως τις 3 Νοεμβρίου 2013- μέλη της Οργάνωσης, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή κάποιο άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ταυτοπροσωπία.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν: