Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Κινδυνεύει να γίνει βούρκος το Βουρκάρι


To τρίτο μεγαλύτερο οικοσύστημα της Αττικής απειλείται με κατάρρευση ύστερα από δεκαετίες ανεξέλεγκτης απόρριψης παντός είδους αποβλήτων αλλά και λειτουργίας παράνομων βιομηχανιών

Στην παράκτια ζώνη των Μεγάρων, ανάμεσα στην Πάχη και τη Σαλαμίνα σχηματίζεται ο αβαθής Ορμος του Βουρκαρίου, ο τρίτος μεγαλύτερος υγρότοπος της Αττικής, ο οποίος είναι σταθμός ζωτικής σπουδαιότητας για τα πουλιά. Για δεκαετίες η υποβάθμιση είναι διαρκής στο υδάτινο οικοσύστημα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν παράνομες βιομηχανικές δραστηριότητες, αλλά και αυθαίρετες κατοικίες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Αύγουστο προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του υγρότοπου, αναστέλλοντας για 9 μήνες την έκδοση αδειών ανέγερσης οικοδομών, καθώς και εργασιών, με το σκεπτικό της σημασίας διατήρησης των οικοτόπων.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος για τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Νικόλαο Νικολαίδη

ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΙΔΕΕΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Υποψήφιος Περιφερειάρχης – ΛΑ.Ο.Σ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
09-10-2010

Τις εξής δηλώσεις έκανε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Κυριάκος Βελόπουλος    του συνδυασμού «Καθαρά χέρια, Καθαρές ιδέες, Καθαρές λύσεις» κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Χαλκιδική όπου και παρουσίασε τον Αντιπεριφερειάρχη κ Νικόλαο Νικολαϊδη :

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε χτες από τη Μακεδονία ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Κυριάκος Βελόπουλος του συνδυασμού «Καθαρά χέρια, Καθαρές ιδέες» εναντίον των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την περιθωριοποίηση του Νομού Χαλκιδικής.

Εκδηλώσεις για το περιβάλλον και τον πολιτισμό


Σε μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση καλεί το κοινό, το σαββατοκύριακο 9 και 10 Οκτωβρίου, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κεντρικό θέμα για το 2010 «Φωνές νερού μυριάδες».

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, 150 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία και χώροι πολιτισμού της χώρας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επιχειρώντας να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ο τίτλος της δράσης «Φωνές νερού μυριάδες» είναι εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και αναφέρεται στην ποικιλία, τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου, όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα.