Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Σε κάποιο δρόμο στα Πιέρια Όρη κοντά σε ένα περιβόητο φράγμα...

Από που προέρχονται αυτά τα νερά;

Αυτό το λασπόνερο βγαίνει από το φράγμα

Κατολίσθηση λόγω κακοτεχνίας

Το χρώμα της λίμνης. Σε πόσο καιρό άραγε θα καθαρίσει;

Πηγή: Λευτεριά

Μήπως αυτό το φράγμα βρίσκεται κοντά σε καμιά ΠΕΤΡΑ; Κάπου κοντά στον Όλυμπο; Συγκεκριμένα ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Πιέρια;

Μήπως κάποιοι λέγανε λίγο καιρό πριν ότι υπάρχει ένα "ύπουλο" σχέδιο για να "κλέψουν" το υπέροχο νερό του υπέροχου φράγματος για να υδροδοτήσουν τα χωριά της Νότιας Χαλκιδικής και την μισή Θεσσαλονίκη;

Μήπως μερικοί πολιτικάντηδες είναι πολύ άθλιοι τελικά;

Χεχε είπαμε να το σχολιάσουμε λίγο αδέρφια.

"Περίεργο" χτύπημα με γκαζάκια στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Κατερίνης


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΔΕΥΤΕΡΟ "ΧΤΥΠΗΜΑ" ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου η ώρα 9 περίπου το βράδυ και ένας εκκωφαντικός κρότος αναστατώνει τους ένοικους της πολυκατοικίας της οδού Αντιγόνου 13 στο κέντρο της Κατερίνης. Κάποιοι έχουν τοποθετήσει γκαζάκια πάνω από ένα χαρτόνι με στουπί, το οποίο έχουν περιλούσει με εύφλεκτο υγρό στον πέμπτο όροφο έξω από το διαμέρισμα αλλοδαπού δημοσιογράφου (;) τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος διαμένει εκεί με την οικογένεια του.

Οι άγνωστοι δράστες, αφού βάζουν φωτιά στο στουπί, σπεύδουν να διαφύγουν πιθανώς από το ασανσέρ. Τα γκαζάκια εκρήγνυνται και πετιούνται φλόγες, σύμφωνα με μαρτυρίες των ενοίκων της πολυκατοικίας που άλλοι πετάχθηκαν έξω από τα διαμερίσματα τους έντρομοι και άλλοι ξάπλωσαν κάτω πίσω από τις πόρτες των διαμερισμάτων τους, μη γνωρίζοντας ακόμη τι ακριβώς είχε συμβεί.

Ευτυχώς δεν είχε βγει στο διάδρομο κάποιος άνθρωπος, πριν να γίνει η έκρηξη, γιατί πιθανώς να είχαμε και τραυματία ή ακόμη κάτι χειρότερο. Από τον ισχυρό κρότο έσπασαν τζάμια στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας.


Οι ένοικοι είπαν επίσης ότι οι δράστες είχαν περάσει πρώτα από τον τρίτο όροφο και προσπάθησαν να διαρρήξουν διαμέρισμα, ίσως για να αποπροσανατολίσουν από τον πραγματικό στόχο που ήταν ο συγκεκριμένος ένοικος του διαμερίσματος του πέμπτου ορόφου, έξω από την πόρτα του οποίου είχαν τοποθετήσει πάλι γκαζάκια πριν από μερικούς μήνες, αλλά τότε δεν είχαν εκραγεί.

Ανάστατοι και τρομοκρατημένοι είναι οι γείτονες του ένοικου της πολυκατοικίας που δέχτηκε για δεύτερη φορά επίθεση με γκαζάκια και μάλιστα μια νεαρή δασκάλα που νοίκιασε πρόσφατα διαμέρισμα στον πέμπτο όροφο, δηλώνει πολύ τρομοκρατημένη και σκέφτεται να μετακομίσει.

Επίσης ένας άλλος γείτονας που διαμένει στην πολυκατοικία για πάνω από 30 χρόνια δήλωσε πολύ ανήσυχος για την σωματική ακεραιότητα και την ασφάλεια της οικογένειας του.


Τα ίδια περίπου είπαν και άλλοι ένοικοι των υπόλοιπων ορόφων της πολυκατοικίας που δήλωσαν ότι από τότε που ήρθε στην πολυκατοικία τους ο κύριος που έγινε στόχος, δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα.

Τη σοβαρότητα του θέματος προσπάθησαν να υποβαθμίσουν οι αρμόδιες αρχές και μάλιστα όπως είπαν οι γείτονες, τους συνέστησαν να μη μιλήσουν για αυτό σε "άλλους".

Ο κάτοικοι όμως της περιοχής είναι πολύ ανήσυχοι.

Πηγή: Λευτεριά

Σαμαρά «δαγκωτό» ο Αχιλλέας Καραμανλής


«Τι άλλο ;» απάντησε ο Αχιλλέας Καραμανλής, στην ερώτηση δημοσιογράφου αν η παρουσία του στην πολιτική συγκέντρωση του Αντώνη Σαμαρά στις Σέρρες, υποδηλώνει και υποστήριξη προς την υποψηφιότητα του Μεσσήνιου πολιτικού, για την προεδρεία της Ν.Δ.

Ο πρώην βουλευτής και υπουργός, ήρθε όχι μόνο ήρθε στις Σέρρες για να παραβρεθεί στην πολιτική εκδήλωση του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με τις δηλώσεις του έδωσε το «στίγμα» των προθέσεων του «καραμανλικού» στρατοπέδου στο νομό.

Όπως μετέδωσε το ΔΙΚΤΥΟ τηλεόραση, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ.Καραμανλή ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε «τιμή μου».

Η πολιτική συγκέντρωση του κ.Σαμαρά, χαρακτηρίστηκε απο μέγα πλήθος και πάθος, ενώ αίσθηση σημείωσαν οι απουσίες στελεχών του κόμματος, που μέχρι πρότινος δήλωναν «καραμανλικοί» όπως του δημάρχου Τραγίλου και πρώην προέδρου της ΤΕΔΚ Χρυσόστομου Γκαντίδη.

Πηγή: InfoSerres

Απάντηση «καραμανλικών» η στήριξη Βλάχου στον Σαμαρά


Ως αντεπίθεση του «καραμανλικού» στρατοπέδου στις Σέρρες, εκλαμβάνεται η δημόσια υποστήριξη του δημάρχου Σερρών Γιάννη Βλάχου, στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Ο δήμαρχος Σερρών, που θεωρείται ένθερμος «καραμανλικός» και στις τελευταίες στήριξε την υποψηφιότητα του Αχιλλέα Καραμανλή, υπέγραψε μαζί με 49 ακόμη συνέδρους του κόμματος απ΄ όλη την Ελλάδα, τη δήλωση υποστήριξης του πρώην υπουργού Πολιτισμού, στην κούρσα διαδοχής που έχει ξεκινήσει στη Ν.Δ.

Η κίνηση Βλάχου, αποτελεί ουσιαστικά απάντηση προς τους υποστηρικτές της Ντόρας Μπακογιάννη, που τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα 18 Σερραίων στελεχών του κόμματος, που υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

«Μη ξεχνάτε πως την κυρία Μπακογιάννη στηρίζουν πρώην «πρωτοπαλίκαρα» του Αχιλλέα Καραμανλή, όπως οι δήμαρχοι Τραγίλου Χρυσόστομος Γκαντίδης και Σκοτούσσης Λάζαρος Ευαγγελίδης. Οπότε πήραν την καλύτερη απάντηση από τον πρώτο δήμαρχο του νομού» δήλωσε στο infoserres.gr συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά που το 1993 τον είχε ακολουθήσει στο πολιτικό ενχείρημα της ΠΟΛ.ΑΝ.

Η προτίμηση του πρώην υπουργού και βουλευτή Αχιλλέα Καραμανλή στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, δεν αποτελεί μυστικό.

Εξάλλου, η υποδοχή που του επεφύλαξε κατά την επίσκεψή του στις Σέρρες, ως υπουργό Πολιτισμού τον περασμένο Απρίλιο, σχολιάστηκε ως έμμεση υποστήριξη του προς τον Μεσσήνιο πολιτικό, στην «μετακαραμανλική» εποχή στη Ν.Δ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται δημόσια τοποθέτηση του κ.Καραμανλή, για την εκλογική διαδικασία στη Ν.Δ για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά δημιουργούνται για το γεγονός πως συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, δεν προσέγγισαν και άλλα σερραϊκά στελέχη του κόμματος, προκειμένου να δηλώσουν δημόσια τη στήριξη τους στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Ο δήμαρχος Στρυμόνα Βασίλης Κετσετζής, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, αφού το 1998 εξελέγη δήμαρχος με τη στήριξη της ΠΟΛ.ΑΝ και είχε στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά, σε δύσκολες εποχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία προσέγγιση δεν του έγινε από την πλευρά του πρώην υπουργού Πολιτισμού, αν και ο ίδιος ως δήμαρχος θα λάβει μέρος στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος και θα ψηφίσει τον/την επόμενη/η πρόεδρο.

Πηγή: InfoSerres

Τα ξέρει όλα


Η χθεσινοβραδυνή επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Πολύγυρο είχε ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα απρόοπτα

Το πρώτο που συνέβη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Χαλκιδικής την ώρα που πήγε η υποψήφια αρχηγός για να δει την τοπική κομματική ηγεσία της Χαλκιδικής.

Την ώρα που ανέβαινε τα σκαλιά, παλιό στέλεχος της Τοπικής Ν.Δ. Πολυγύρου και της Ν.Ε. Ν.Δ. Χαλκιδικής, την πλησίασε και της έδειξε παλιές φωτογραφίες από επίσκεψή της στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, στη Χαλκιδική, όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού.

Ξαφνιάστηκε ευχάριστα με τις φωτογραφίες αλλά δεν ξαφνιάστηκε καθόλου όταν ο συγκεκριμένος Νεοδημοκράτης της είπε: "να ξέρεις πως κάποιοι από αυτούς που βγαίνουν μπροστά στη Χαλκιδική για σένα, σου κάνουν ζημία".

Εδώ η υποψήφια αρχηγός της Ν.Δ. δεν ξαφνιάστηκε, ...και από την απάντηση που έδωσε έδειξε πως γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα για τη Χαλκιδική και τους ανθρώπους της.

Το δεύτερο συνέβη στον χώρο του δημοτικού θεάτρου Πολυγύρου και αφορούσε τον Αντιπρόεδρο της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Χαλκιδικής που άρπαξε μια πολύ άγρια κατσάδα από υψηλόβαθμο στέλεχος (πιο υψηλόβαθμο δεν γίνεται), του επιτελείου της Ν. Μπακογιάννη, για δυο λόγους. Πρώτον γιατί βγήκε να την προσφωνήσει και δεύτερον για όσα είπε στην προσφώνησή του.

Πηγή: Χολομώντας

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον Πολύγυρο

Επιθεώρηση ρουτίνας στη Σάμο αποκάλυψε σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες..


Μαρτυρίες κατοίκων οδήγησαν στην υποθαλάσσια έρευνα.

Κάθε άλλο παρά μονότονη ήταν επίσκεψη κλιμακίου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη Σάμο, προκειμένου να εποπτεύσει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμένα Πυθαγορείου και κυρίως τη μεταφορά υπολειμμάτων του ναυαγίου «Ταγκαναρόκ», το οποίο βυθίστηκε μετά από το βομβαρδισμό του το 1943 από τους Γερμανούς.

Μαρτυρίες κατοίκων οδήγησαν στην υποθαλάσσια...έρευνα που έφερε στο φως αξιόλογα ευρήματα.

Συγκεκριμένα, στα βορειοανατολικά της Σάμου εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου με αμφορείς του 3ου αι. π.Χ. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 25-40 μέτρων σε επικλινή πυθμένα και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση παρ' όλο που παρουσιάζει ίχνη μερικής σύλησής του.

Στα ανατολικά της Σάμου εντοπίστηκαν, επίσης, σε πολύ μικρό βάθος στον βραχώδη πυθμένα, συσσωματώματα τμημάτων αμφορέων και κεράμων από φορτίο αρχαίου ναυαγίου αταύτιστου ακόμα χρονολογικά.

Ανάλογος έλεγχος πραγματοποιήθηκε και σε δύο σημεία στη νότια Σάμο, όπου εντοπίστηκαν μεμονωμένα όστρακα και τμήματα αμφορέων από τυχαίες απορρίψεις.

Ο υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος στην περιοχή του Κοκκαρίου είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό κτηριακών καταλοίπων βυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, ενώ -τέλος- από την εκβάθυνση του λιμένα Πυθαγορείου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανελκύστηκαν τμήματα αγγείων διαφόρων χρονολογικών και γεωγραφικών προελεύσεων που δείχνουν τη συνεχή χρήση της λιμενικής θέσης διά μέσου των αιώνων.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τμήματα μελαμβαφών αγγείων κλασικών χρόνων, στα οποία υπάρχουν εγχάρακτα γράμματα και παραστάσεις υψηλής τέχνης.

Πηγή: Greece - Salonika

κ.Κακλαμάνη, σεβασμό στους ΕΥΖΩΝΕΣ!




Σε κάθε αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, οι δίμετροι Εύζωνες από και προς την "Υπηρεσία" τους, εξευτελίζονται. Η αυστηρά καθορισμένη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν με βηματισμό, είναι μπλοκαρισμένη από τα εμπορεύματα των ... και πρέπει να σκύβουν για να μην κουτουλήσουν τους χαμηλούς ηλεκτροφόρους εξώστες των περιπτέρων.

Τι κάνουν οι δημοτικοί αστυνόμοι του Νικήτα? Κυκλοφορούν με παρδαλές στολές (θαυμάστε την τριάδα.Ο τέταρτος με το μαγιό είναι σε άδεια), και κάνουν ότι δεν βλέπουν. Εκτός και ακολουθούν εντολές.

Καλά λένε, από το κεφάλι βρωμάει η ζαργάνα!

Πηγή: adena-gr

“Αναρμόδιο” το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τη Β. Χαλκιδική!!!


Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΝΕΣΥΡΕ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ …ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΑΧΤΑ!

To θέμα που δέσποζε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής την Τρίτη 27 Οκτωβρίου ήταν η συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την ανόρυξη 100 περίπου ερευνητικών γεωτρήσεων σε νέα κοιτάσματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, οι εμπλεκόμενοι στην ΜΠΕ Δήμοι στέλνουν τις γνωμοδοτήσεις τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί τελικά. Από τους τρείς Δήμους, ο Δήμος Παναγίας γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά, ο Δήμος Αρναίας γνωμοδότησε θετικά με αποχή της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, ο δε Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου δεν γνωμοδότησε καθόλου.

Ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου κ. Βλαχόπουλος, αν και είχε λάβει από τις 17 Σεπτεμβρίου το έγγραφο με το οποίο ζητούνταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της ΜΠΕ, για δικούς του λόγους το απέκρυψε από τους πάντες και δεν συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έτσι θα εμφανιζόταν ότι γνωμοδοτεί θετικά. H συνέχεια →

Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Αποκλειστικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο blog της Θεσσαλονίκης "TaXalia"

Ήταν πραγματικά κάτι το αναπάντεχο! Χωρίς κινητοποίηση, χωρίς μηχανισμό, χωρίς πιέσεις και παρακάλια, κοντά δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι πλημύρισαν χθες το βράδυ το χώρο μέσα και έξω από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, για να ακούσουν και να δουν τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Ο κύριος Σαμαρά φανερά συγκινημένος τους ευχαρίστησε όλους και αντί για απλό χαιρετισμό και κάποια ραντεβού με πολιτικούς του φίλους που έπρεπε να κάνει σύμφωνα με το αρχικό του πρόγραμμα, εκφώνησε κανονική πολιτική ομιλία!

Μετά το τέλος της εκπληκτικής σε όγκο και παλμό συγκέντρωσης, κατορθώσαμε να πλησιάσουμε τον Αντώνη Σαμαρά και να του κάνουμε κάποιες ερωτήσεις:

Α.Σ.: Καταρχήν να ξέρετε ότι γνωρίζω καλά το μπλόγκ σας και τη σοβαρή δουλειά που κάνετε στο χώρο του διαδικτύου για την προώθηση σημαντικών θεμάτων που αφορούν την πατρίδα μας και ειδικά τη Μακεδονία μας.

ΤΑΧΑΛΙΑ: Σας ευχαριστούμε και θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε πως αισθανθήκατε από τη σημερινή προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση.

Α.Σ.: Τους ευχαριστώ όλους και να ξέρετε ότι δεν ήταν προγραμματισμένο κάτι τέτοιο. Είχαμε σκοπό να πραγματοποιήσουμε κανονική προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη μετά το συνέδριο. Αυτό που έγινε σήμερα με συγκίνησε και γέμισε τις μπαταρίες μου για τη συνέχεια.

ΤΑΧΑΛΙΑ: Αλήθεια, εσείς τι αλλαγές θα κάνετε ως πρόεδρος – αν εκλεγείτε φυσικά- στην οργανωτική δομή της Νέας Δημοκρατίας;

Α.Σ.: Κοιτάξτε, οι θέσεις μου αφορούν την συνολική οργανωτική επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλαγές παντού, εκτός από όνομα και σύμβολα.

ΤΑΧΑΛΙΑ: Ήταν συγκινητική η αναφορά σας στο όνομα του Κώστα Καραμανλή και..

Α.Σ.: Είπα απλά την αλήθεια και αυτό που πιστεύω: ο Καραμανλής θα δικαιωθεί από τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και η ιστορία θα τον δικαιώσει.
Μόνο οι μεγάλοι ηγέτες λένε τις μεγάλες αλήθειες.

ΤΑΧΑΛΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία

Σήμερα από το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Καβάλα και το απόγευμα θα πάει στις Σέρρες.


Λεπτομέρειες από πρόσωπα και …πολιτικά πηγαδάκια, γράφτηκαν από τον παλιό ΟΝΝΕΔΙΤΗ σε προηγούμενη ανάρτηση.

(Δεν πήρε το μάτι μου αν έγραψε και για τις παρουσίες των Γκιουλέκα, Καλαφάτη, Ορφανού και άλλων)

Εγώ απλά μπορώ να σας κάνω τη σύγκριση με την ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη στον ίδιο χώρο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, στην οποία εκδήλωση ήταν μεν γεμάτη η αίθουσα, αλλά με καθισμένους τους προσκεκλημένους και με μια περίεργη αμηχανία να σκιάζει τα πρόσωπά τους σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας της.

Ήταν περίπου επτακόσιοι άνθρωποι, μεγαλύτερου ηλικιακά ‘’τάργκετ γκρούπ’’ από εκείνου στην συγκέντρωση του Σαμαρά.

Απο τη μια μεριά η οργανωμένη κομματική μηχανή της Ντόρας Μπακογιάννη και απο την άλλη το ανοργάνωτο αλλά πανίσχυρο στη λαική βάση ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Στην ομιλία της Ντόρας ο κόσμος έφυγε νωρίς, ενώ στου Αντώνη καθόταν εκεί και περίμενε με υπομονή να τον δει και να τον χαιρετήσει...

Α και να μην ξεχάσω τη Βίκυ την Ευταξά, που το λαμπερό πρόσωπό της τα έλεγε όλα για την επιτυχία της εκδήλωσης…

Και για τους φίλους από το Κιλκίς που αναρωτιούνται, για το αν πήγε ο ‘’δικός’’ τους:

Ναι ήταν και ο Συμπιλίδης εκεί με τους φίλους του, καθώς επίσης και ο υποψήφιος βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς. Τον Σάββα δεν τον πήρε το μάτι μου…

Αναστάσιος Καζαντζίδης

Πηγή: taxalia

Επίσκεψη Αντώνη Σαμαρά στην Καβάλα και στις Σέρρες


ΚΑΒΑΛΑ

11.00 Συνάντηση με το Νομάρχη Καβάλας

11.30 Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καβάλας

12.15 Συνάντηση με φίλους και μέλη της ΝΔ στο Ξενοδοχείο «ΩΚΕΑΝΙΣ»

14.00 Γεύμα με Δημάρχους, Νομάρχη και ΝΟΜΕΚΕ


ΣΕΡΡΕΣ

18.30 Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Σερρών

19.00 Επίσκεψη στον Δήμαρχο Σερρών

19.30 Επίσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών

20.00 Ομιλία στις Σέρρες, στο ξενοδοχείο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΞΕΝΙΑ»

«Το ’93 έβαλα το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα, δικαιώθηκα και το πλήρωσα»


Συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα "Μακεδονία"

Συνέντευξη στη Λώρα Ιωάννου

“Δεν θα περιχαρακώσω τη Δεξιά. Αλλά ούτε και θα δαιμονοποιήσω τη Δεξιά!” Με αυτή τη φράση ο Αντώνης Σαμαράς “σφραγίζει” το ιδεολογικό στίγμα του στην κούρσα της διαδοχής στη ΝΔ. Με συνέντευξή του στη “Μακεδονία” θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ιδεολογική ανάταξη της παράταξης απορρίπτοντας τις λογικές του “μεσαίου χώρου”: “Δεν πρέπει να κάνουμε ξανά το λάθος κυνηγώντας τον ‘φευγαλέο κεντρώο’ να χάσουμε τον πυρήνα της παράταξής μας” τονίζει χαρακτηριστικά.

Απορρίπτει την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για συγκεκριμένη θητεία προέδρου, καθιστά συνυπεύθυνους της ήττας όσους εισηγήθηκαν πρόωρες εκλογές και συμπυκνώνει τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα στο φοβικό σύνδρομο της κεντροδεξιάς και σε λάθη σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας. “Θεωρήσαμε δεδομένους τους ψηφοφόρους μας” δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς και δεσμεύεται για ένα ανοικτό κόμμα που θα διαποτίζεται από τις αρχές του “κοινωνικού φιλελευθερισμού”.

Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ περνάει στην αντεπίθεση για τη διαφωνία του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς το ’93 στο θέμα των Σκοπίων, που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χαρακτηρίζει “δικαιωμένη” την επιλογή του και προχωράει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας “η παράταξη αυτή χρειάζεται ηγέτες που ξέρουν να βάζουν το συμφέρον του τόπου πάνω απ’ όλα”.

Στην ομιλία σας στην Καλαμάτα είπατε αρκετές φορές “δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, χάσαμε εμείς”. Ποιοι έχουν ευθύνη για την ήττα; Ο πρώην πρωθυπουργός, η πρώην κυβερνητική επιτροπή, το κόμμα ή όλοι σας;

Φταίνε πολλά:
- Δώσαμε την εντύπωση ότι θεωρήσαμε “δεδομένο” τον μέσο οπαδό μας, κυνηγώντας τον “οριακό” και “ταλαντευόμενο” ψηφοφόρο. Τελικά σημαντικό μέρος των οπαδών μας απέδειξαν ότι δεν είναι “δεδομένοι”.

- Φταίει ακόμα ότι δώσαμε την εντύπωση πως κρύβουμε τις ιδέες μας, για να μην ενοχλήσουμε κάποιους. Ενώ τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα προβάλλουν τις απόψεις τους και κερδίζουν την κοινωνία.

- Επίσης, όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση, επιδείξαμε ανακλαστικά και πήραμε σωστά μέτρα, αλλά δεν φροντίσαμε η ρευστότητα να φτάσει σε όλη την οικονομία και να ανακουφίσει ολόκληρη την κοινωνία.

- Φταίει ακόμα το γεγονός ότι χάσαμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας -ιδιαίτερα της δικής μας εκλογικής βάσης- σε μείζονα θέματα, όπως το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας, που είναι δικαίωμα και μάλιστα υπέρτατο δικαίωμα, καθώς αποτελεί την προϋπόθεση όλων των άλλων πολιτικών δικαιωμάτων. Εδώ καταλυτικά ήταν τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου...

- Τέλος, δεν πήραμε το σαφέστατο μήνυμα των ευρωεκλογών και επιλέξαμε την προσφυγή στις κάλπες άκαιρα. Γιατί στην πολιτική δεν χαρίζεις ούτε μία μέρα. Κι εμείς χαρίσαμε έξι μήνες...

Όλα αυτά τα λάθη δεν αναιρούν το πολύ θετικό έργο που έγινε από την κυβέρνηση Καραμανλή. Ας μην το αδικούμε...


Η κ. Μπακογιάννη κατηγορεί όλους όσοι “πυροβολούν” τον Κ. Καραμανλή μετά τις εκλογές. Νιώθετε να σας αφορά η κατηγορία;

Δεν μπορεί να αφορά εμένα αυτή η “κατηγορία”. Γιατί στήριξα συστηματικά τον Καραμανλή, πριν το 2004 και πολύ περισσότερο μετά το 2004, ως ευρωβουλευτής, ως απλός βουλευτής και ως υπουργός Πολιτισμού το τελευταίο οκτάμηνο.

Στο μόνο ζήτημα που εξέφρασα διαφορετική άποψη ήταν στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, αλλά αυτό το είπα δημόσια. Και στη συνέχεια έδωσα τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις. Η Μεσσηνία, μάλιστα, ήταν από τους ελάχιστους νομούς που κερδίσαμε.

Συνεπώς δεν “ανακάλυψα” τη διαφωνία μου τώρα. Την είπα ευθέως και δημόσια από τότε. Για να προστατέψω τον Καραμανλή από κάτι που θεωρούσα επικίνδυνο. Και αποδείχθηκε ότι είχα δίκιο.

Αντίθετα, λόγο στον κόσμο της ΝΔ έχουν να δώσουν όσοι εισηγήθηκαν τις πρόωρες εκλογές, που είχαν τέτοιο καταστροφικό αποτέλεσμα...


Σε τι δεσμεύεστε, αν νικήσετε, ώστε να λειτουργήσει ενωτικά το κόμμα την επόμενη ημέρα; Θα θεσμοθετήσετε συγκεκριμένη θητεία για τον πρόεδρο;

Οι αντίπαλοί μας θέλουν να διαχωρίσουν την παράταξη σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Ένα “παλαιοδεξιό” και ένα “νεοφιλελεύθερο”. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Πρέπει να συνθέσουμε τις παραδοσιακές αξίες μας, με τις πιο σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις: τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και την πατρίδα, μαζί με την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία, τη διάχυση εισοδήματος και ευκαιριών, τη νέα γενιά..

Κι αυτή είναι η βάση της νέας ενότητας που θα εγγυηθώ. Μαζί, βέβαια, με την οργανωτική ανασυγκρότηση, για να γίνουμε ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, ανοικτό στα μηνύματα των καιρών, ανοικτό σε νέες ιδέες.

Όσον αφορά τη θητεία του προέδρου, δεν συνηθίζεται σε κεντροδεξιά κόμματα εξουσίας. Κι αυτό γιατί αποδυναμώνει τη θέση του προέδρου. Το ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε το ρόλο της βάσης στη λήψη των αποφάσεων και στην ανάδειξη των στελεχών. Όχι να αποδυναμώσουμε το ρόλου του προέδρου.


Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα νέο άφθαρτο υπουργικό συμβούλιο. Πιστεύετε στην πλήρη ηλικιακή ανανέωση της ΝΔ, ενδεχομένως και στην επανίδρυσή της ακόμα και σε επίπεδο συμβόλων;

Η ανανέωση γίνεται πρώτα σε επίπεδο μηχανισμών: Σπάμε τα στεγανά και τα κυκλώματα. Ύστερα σε επίπεδο ιδεών: Αναδεικνύουμε τις αρχές μας, δεν τις κρύβουμε. Ύστερα σε επίπεδο πολιτικής: Μετατρέπουμε τις ιδέες μας σε πολιτική και κερδίζουμε την κοινωνία. Ύστερα σε επίπεδο προσώπων: Φέρνουμε νέα κι άφθαρτα πρόσωπα, χωρίς να παραμερίζουμε έμπειρα και άξια στελέχη.

Η ανανέωση δεν είναι μόνο ηλικιακή. Συνδυάζει τη νεανικότητα με την εμπειρία.

Όταν κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν ανανέωση δομών, αξιών, ιδεών και πολιτικής, αναδεικνύουν κάποια άγνωστα πρόσωπα και διαφημίζουν “ανανέωση”. Αυτό, συνήθως, δεν είναι ανανέωση. Αυτό είναι πρόσχημα μη ανανέωσης.


Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στη “Μ” ότι η ΝΔ δεν ψάχνει αντί-Παπανδρέου. Εσείς τι πιστεύετε; Μετά τη βαριά ήττα ψάχνετε αρχηγό που θα περιχαρακώσει τη Δεξιά ή πρωθυπουργοποιήσιμο αρχηγό;

Ασφαλώς δεν θα “περιχαρακώσω” τη Δεξιά. Αλλά ούτε και θα δαιμονοποιήσω τη Δεξιά! Ύστερα, αυτά όλα είναι και λίγο απατηλά “κουτάκια”, που η κοινωνά τα έχει ξεπεράσει πια. Για παράδειγμα, αυτοί που ενδιαφέρονται για δημόσια ασφάλεια -και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη- δεν είναι “δεξιοί”, είναι απ’ όλό το πολιτικό φάσμα.

Αυτοί που δεν επιθυμούν την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας δεν είναι “δεξιοί”, είναι επίσης απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.

Αυτοί που επιθυμούν κοινωνική δικαιοσύνη, δεν είναι “αριστεροί”, είναι απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.

Όταν λέω “δεν χαρίζω τον πατριωτισμό στην άκρα Δεξιά και δεν χαρίζω την κοινωνική δικαιοσύνη στην Αριστερά”, δεν κάνω “περιχαράκωση”...
Κάνω τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση προς όλες τις κατευθύνσεις.
Όπως ακριβώς έκανε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.


Μιλάτε για κεντροδεξιά διεύρυνση. Εσείς μπορείτε να εκφράσετε τον κεντρώο χώρο δεδομένου ότι έχετε πιο παραταξιακό προφίλ;

Δεν πρέπει να κάνουμε ξανά το λάθος, να θεωρήσουμε τον παραδοσιακό μας ψηφοφόρο “δεδομένο”. Δεν πρέπει να κάνουμε ξανά το λάθος κυνηγώντας τον “φευγαλέο κεντρώο” να χάσουμε τον πυρήνα της παράταξής μας. Αν κερδίσουμε ξανά τον παραδοσιακό ψηφοφόρο, τότε θα δυναμώσουμε, και θα αποκτήσουμε “αέρα νίκης”. Οι ταλαντευόμενοι ψηφοφόροι πάνε με αυτόν που έχει “αέρα νίκης”.

Αν, κυνηγώντας τον ευκαιριακό ψηφοφόρο, εξακολουθήσουμε να χάνουμε τον πυρήνα της παράταξης, τότε θα αποδυναμωθούμε κι άλλο, και δεν θα αποκτήσουμε ποτέ “αέρα νίκης” για να κερδίσουμε τον ταλαντευόμενο.

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει απήχηση σε όλη την κοινωνία, πέρα από παραδοσιακούς διαχωρισμούς. Υιοθέτησα πρώτος τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ακριβώς γιατί επιδίωκα να διευρύνουμε την επιρροή μας σε όλη την κοινωνία.

Μιλάω συνεχώς για σύνθεση του παλαιού με το σύγχρονο, των παραδοσιακών αξιών μας με τις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις, ακριβώς για να μη χωρίζουμε αυτά που οφείλουμε να ενώσουμε. Για να μην κυνηγάμε τους μεν χάνοντας τους δε. Για να μην ψάχνουμε τους “ευκαιριακούς” και χάνουμε τους “μόνιμους”...

Όταν ο Σαρκοζί ως υπουργός Εσωτερικών αποκατέστησε αποφασιστικά τη δημόσια τάξη στη Γαλλία, το 2005, δεν κέρδισε μόνο τους “δεξιούς”, κέρδισε την πλειονότητα των γάλλων πολιτών, συμπίεσε την άκρα Δεξιά, απορρόφησε μεγάλο μέρος του Κέντρου και κέρδισε κι από την Αριστερά.

Αυτό είναι πολύ ισχυρότερο και πολύ πιο αποτελεσματικό από το να κυνηγάμε απογοητευμένες ομάδες ψηφοφόρων, πότε από δω και πότε από εκεί.


Δεν μπορούμε να “ξεζουμίζουμε συνεχώς” τη μεσαία τάξη

Ευαγγελίζεστε τον “κοινωνικό φιλελευθερισμό. Συγκεκριμένα, σε ποια οικονομικά και κοινωνικά μέτρα θα σας βρει απέναντι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Στην επιβολή νέων φόρων και νέων βαρών στη μικρομεσαία επιχείρηση και στη μεσαία τάξη. Γιατί η μεσαία τάξη δημιουργεί το 65%-70% των θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. Και δεν μπορούμε να την “ξεζουμίζουμε συνεχώς”.


Ο αντιπολιτευτικός σας λόγος είναι οξύς. Πιστεύετε ότι ο Κ. Καραμανλής έκανε λάθος που μίλησε συναινετικά στις προγραμματικές δηλώσεις;

Δεν υιοθέτησα οξύτητες. Απάντησα σε οξύτητες και μάλιστα ακραίες οξύτητες. Η διαφορά είναι μεγάλη.

Ο κ. Καραμανλής έδωσε μάθημα πολιτικού θάρρους, προεκλογικά όταν βγήκε κι είπε με απόλυτη ειλικρίνεια την ωμή αλήθεια.

Κι έδωσε επίσης μάθημα μετεκλογικά, όταν βγήκε και διακήρυξε ότι στα όποια δύσκολα αλλά σωστά μέτρα που ενδεχομένως προωθήσει το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει καταστροφική κριτική, αλλά θα στηρίξει. Γιατί κάποτε πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο, κάθε κόμμα στην αντιπολίτευση να φρενάρει τα όποια θετικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Καραμανλής και στη μια και στην άλλη περίπτωση έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα. Κι αυτό το προσυπογράφω με τα δύο χέρια...


Η παράταξη αυτή χρειάζεται ηγέτες που ξέρουν να βάζουν το συμφέρον του τόπου πάνω απ’ όλα

Δηλώνετε ότι θα ενώσετε το κόμμα και την ίδια ώρα μιλάτε για “παρεούλες” και “μηχανισμούς”... φωτογραφίζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη. Πώς θα συγκατοικήσετε ενωμένοι, όταν το κόμμα θα έχει χωριστεί σε αντιμητσοτακικούς και αντισαμαρικούς;

Την απόρριψη των μηχανισμών δεν την λέω μόνο εγώ και δεν την εννοώ ως “μομφή” έναντι οιουδήποτε. Κι ασφαλώς όλοι θα εγγυηθούμε την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας και μέχρι την ανάδειξη του νέου αρχηγού και μετά. Σε αυτό άλλωστε έχουμε ήδη δεσμευτεί δημόσια...


Έχετε πει πολλές φορές ότι το ’93 πληρώσατε το κόστος μίας επιλογής σας, η οποία δικαιώθηκε. Η κ. Μπακογιάννη λέει διαρκώς με έμφαση ότι δεν έλειψε από καμία μάχη, υπονοώντας ότι εσείς προδώσατε την παράταξη, δημιουργώντας δικό σας κόμμα. Πιστεύετε ότι οι νεοδημοκράτες σας έχουν συγχωρήσει;

Σας ανέφερα προηγουμένως ότι ο Κώστας Καραμανλής έβαλε το συμφέρον του τόπου πάνω απ’ όλα. Και προεκλογικά και μετεκλογικά. Σας είπα ακόμα ότι προσυπογράφω αυτή την επιλογή -κι αυτή την αρχή, που είναι “κλασικός Καραμανλισμός”- και με τα δύο χέρια.

Αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ το 1993: Έκανα μια επιλογή συνείδησης και εμπόδισα μια μείζονα υποχώρηση σε μείζον εθνικό θέμα. Από την επιλογή εκείνη δικαιώθηκα. Η άποψή μου έγινε δεκτή, αλλά εγώ αποπέμφθηκα!

Επί δεκαεπτά χρόνια τέσσερις διαφορετικοί υπουργοί και έξι διαφορετικοί υπουργοί Εξωτερικών δεν μετακινήθηκαν από εκείνη τη θέση μου για το Μακεδονικό!

Και ο Καραμανλής, μόλις το 2008, είχε μεγάλη εθνική νίκη, με το βέτο στο Βουκουρέστι, επειδή το θέμα είχε παραμείνει ανοικτό τότε.

Έβαλα το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα, δικαιώθηκα και το πλήρωσα. Το πλήρωσα ακριβά. Νομίζω ότι η παράταξη αυτή χρειάζεται ηγέτες που ξέρουν να βάζουν το συμφέρον του τόπου πάνω απ’ όλα. Και η Ελλάδα χρειάζεται τέτοιους ηγέτες...


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει αναπτυχθεί μία δυναμική γύρω από την υποψηφιότητά σας. Πιστεύετε ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ σας και γιατί;

Όντως, τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Όμως, είμαστε ακόμα στην αρχή.


Αδικαιολόγητο σφάλμα η κατάργηση του Μακεδονίας-Θράκης


Ποιο είναι το όραμά σας για τη Βόρεια Ελλάδα; Οι Θεσσαλονικείς μιλούν για πλήρη απαξίωση, για ένα λιμάνι που έχασε την ευκαιρία να παίξει διαμετακομιστικό ρόλο και για μία αποτυχημένη προσπάθεια η Θεσσαλονίκη να γίνει πύλη εισόδου των Βαλκανίων.

Όπως γνωρίζετε, καίτοι Μεσσήνιος ο ίδιος, έχω ισχυρές ρίζες από δω, από τη Μακεδονία. Η μάνα μου λεγόταν Ζάνα και μεγάλωσε στο Ντεπό...
Αν η Ελλάδα έχει “στρατηγικό βάθος”, αυτό οφείλεται στη Μακεδονία, το Αιγαίο και τη διασπορά.

Αν η Ελλάδα έχει “ενδοχώρα”, αυτό οφείλεται κυρίως στη Μακεδονία.
Η Μακεδονία και η Θράκη είναι επίσης ο διαμετακομιστικός πνεύμονας των Βαλκανίων. Μπορεί οι αναστατώσεις της δεκαετίας του ’90 να κλόνισαν κάποια απ’ αυτά τα ατού, αλλά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας δεν ακυρώθηκαν. Πολύ σύντομα θα αναδειχθούν ξανά και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε.


Η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης τι σηματοδοτεί για εσάς; Συνδέεται με την επίλυση του Σκοπιανού;


Αντί να ενισχύσουν με ουσιώδεις αρμοδιότητες ένα υπουργείο που ήταν κυρίως “συμβολικό”, κατάργησαν και το υπουργείο και τους κρίσιμους συμβολισμούς του! Δίνουμε ένα διεθνή αγώνα συμβολισμών και καταργούν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης!

Ο τουρισμός και η ναυτιλία παράγουν πάνω από το 30% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και καταργούν τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας.
Αυτά είναι σφάλματα. Μεγάλα και αδικαιολόγητα...

Πηγή: Μακεδονία