Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία για είσοδο του Κατάρ στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική


 «Έκλεισε» το απόγευμα του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία για την είσοδο κεφαλαίων του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Χαλκιδικής «Ελληνικός Χρυσός». Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον εμίρη του Κατάρ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η συμφωνία στέλνει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποκτά αναπτυξιακές ευκαιρίες μετά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι τόνισαν ότι υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ελλάδα είναι μία εν δυνάμει πλούσια χώρα, που μέχρι τώρα έκανε κακή διαχείριση των πόρων της και του πολύ ικανού ανθρώπινου δυναμικού της, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Συνέντευξη του Καθηγητή Κουσκουβέλη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου


- Διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο με την έναρξη των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη φυσικού αερίου. Θεωρείτε ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου ή σε συγκρούσεις;


Η Κύπρος έχει ήδη αναβαθμιστεί στο διεθνές σύστημα και το χρηματιστήριο της διεθνούς πολιτικής εξ αιτίας του συγκεκριμένου γεγονότος και αποκτά, για μία ακόμη φορά, τεράστια σημασία. Αυτή είναι μάλλον μεγαλύτερη και από εκείνη της περιόδου τής κρίσης του Σουέζ, που προκάλεσε τότε, όπως θα θυμούνται πολλοί, σημαντικά προβλήματα στην υπόθεση της ανεξαρτησίας. Μόνο που τώρα είναι προς όφελος της Κύπρου. Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίες οι επισκέψεις κορυφαίων παραγόντων της διεθνούς πολιτικής στη Λευκωσία, όπως της Μέρκελ, του Μεντβέντεφ, του Πάπα και πολλών άλλων. Πρέπει να καταλάβουμε το εξής: ότι η τόσο επιθυμητή για τη Δύση πολιτικοστρατιωτική γέφυρα με το Ισραήλ προέκυψε κατά φυσικό τρόπο, ουσιαστικά και με πρωτοβουλία της Κύπρου.

Βραχογραφίες: Μικροί καλλιτέχνες της παλαιολιθικής εποχής


Τα παιδιά κατά την παλαιολιθική εποχή μάθαιναν να ζωγραφίζουν χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα για τις βραχογραφίες των σπηλαίων της Ντορντόν στη Γαλλία.

Σε πρόσφατο συνέδριο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με θέμα την αρχαιολογία της παιδικής ηλικίας, αποκαλύφθηκαν πτυχές της ζωής των παιδιών κατά την παλαιολιθική περίοδο, περίπου 13.000 χρόνια πριν.

Οι αρχαιολόγοι, μελετώντας ένα από τα γνωστότερα προϊστορικά σπήλαια που φέρουν βραχογραφίες στη Γαλλία, εκείνο του Ρουφινιάκ στην Ντορντόν, γνωστό ως σπήλαιο των εκατό μαμούθ, διαπίστωσαν ότι τα νήπια της εποχής του λίθου πήγαιναν σε ένα είδος... παιδικού σταθμού,

Για όλα φταίει ο Τόλης


Της Ελενας Ακρίτα

Τελικά, το θέμα της φοροδιαφυγής έχει λυθεί και δεν το ξέρουμε. Υστερα από επισταμένες έρευνες οι αρμόδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος φοροφυγάς στην Ελλάδα είναι ο Τόλης Βοσκόπουλος. Δυο χρόνια τώρα, άλλο όνομα δεν έχουμε ακούσει. Προφανώς δεν λουφάρουν εφοπλιστές και βιομήχανοι.

Δεν φοροδιαφεύγουν μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι που δηλώνουν 10.000 ετήσιο εισόδημα. Δεν φοροδιαφεύγουν ιδιοκτήτες στόλων από φορτηγά, νονοί της νύχτας, πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας! Ολοι τους είναι κύριοι, το πόθεν έσχες τους αστράφτει από καθαριότητα και βγάζει ακόμα και τους λεκέδες από το αίμα (μας)!

Η αυγοβολία καλά κρατεί: Παρ' ολίγον θύμα η Ντόρα


Η...αυγοβολία γίνεται το αγαπημένο χόμπι αγανακτισμένων πολιτών που βάλλουν κατά πολιτικών. Μετά το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας στο Ρέθυμνο, όπου ο υφυπουργός Μ. Οθωνας δέχτηκε επίθεση με αυγό, ήρθε χθες, Παρασκευή,  η σειρά της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στάθηκε πιο τυχερή από τον κ. Όθωνα καθώς το αυγό αστόχησε. Η κ. Μπακογιάννη που περιοδεύει στην Αιτωλοακαρνανία, βρισκόταν σε καφετέρια της Ναυπάκτου όπου συνομιλούσε με φίλους του κόμματός της.

Οι τρεις ταφές του Παύλου Μελά


Η ιστορία της σωρού του Μακεδονομάχου, όπως σκιαγραφείται στην Κεφαλή του Νίκου Μπακόλα.

Νέος, ωραίος, κι ευγενής, ο Παύλος Μελάς υπήρξε σίγουρα από τις πιο εμβληματικές μορφές του Μακεδονικού Αγώνα. Ο θάνατός του στη Στάτιστα στις 13 Οκτωβρίου 1904 από μία και μοναδική σφαίρα Τούρκου αποτέλεσε σημείο καμπής του Αγώνα κι ανέδειξε το Μελά σε σύμβολο πατριωτισμού.

Δεν ήταν όμως ο θάνατος, αλλά οι ταφές του Παύλου Μελά εκείνες που αποτέλεσαν την κορύφωση του εν λόγω ιστορικού δράματος: Όπως παραδίδεται από επιστολή του ελληνοδιδασκάλου Βασιλείου Αγοραστού προς τον Ίωνα Δραγούμη, ο Μελάς ετάφη προσωρινά σε ασφαλές μέρος της Στάτιστας, προκειμένου η σωρός να διαφυλαχθεί από τα χέρια του Εχθρού.

Άγριο κράξιμο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πιερίας στην εμποροβιοτεχνική έκθεση στην Κατερίνη


Όλα πήγαιναν καλά στα εγκαίνια της εμποροβιοτεχνικής έκθεσης Πιερίας στην Κατερίνη μέχρι την ώρα που κάλεσαν στο βήμα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη, Θανάση Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου.

Επικράτησε πανζουρλισμός. Πολίτες άρχισαν αμέσως να τους αποδοκιμάζουν άγρια και να τους γιουχαϊζουν έναν έναν καθώς εναλλάσσονταν στο βήμα.