Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ιστορίες για... φρούτα

O Νίκος Σαραντάκος συλλέγει πληροφορίες για τους καρπούς, τα ονόματα και την ιστορία τους

Κουζέλη Λαμπρινή

Ποιος νομπελίστας ποιητής αποκάλεσε το καρπούζι «πράσινη φάλαινα του καλοκαιριού» σε ποίημά του για το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού; Πώς προέκυψε η προσωνυμία «χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας» για την Ελλάδα; Ποιο φρούτο θεωρούνταν βασιλικό στην αρχαιότητα; Από πού μας ήρθαν πεπόνια, ροδάκινα και δαμάσκηνα; Ποια χώρα είναι ο τόπος καταγωγής των περισσότερων φρούτων που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα; Πώς παρουσιάζεται στο σύκο στον Αριστοφάνη, στον Καζαντζάκη και στον Ελύτη; Τι σχέση έχει η Γρανάδα της Ισπανίας με τα ρόδια; Τις απαντήσεις δίνει ο Νίκος Σαραντάκος στο βιβλίο του Οπωροφόρες λέξεις. Η χυμώδης ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους (Κλειδάριθμος, 2013, σελ. 206, τιμή 13,50 ευρώ), ένα ανάγνωσμα γεμάτο γεύσεις, χυμούς και μυρωδιές που ανακαλούν αναμνήσεις από παιδικά χρόνια και κήπους με λεμονιές, από τα πρώτα κεράσια της άνοιξης να κρέμονται στ’ αυτιά σαν σκουλαρίκια, από παγωμένο καρπούζι μετά το θαλασσινό μπάνιο.

O Google Chrome το δημοφιλέστερο πρόγραμμα πλοήγησης στο Internet παγκοσμίως

Ο Google Chrome αποτελεί το δημοφιλέστερο  πρόγραμμα πλοήγησης (Browser) στο Διαδίκτυο, καθώς τον προτιμά το 43% των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Internet Explorer της Microsoft με ποσοστό 25% και στην τρίτη ο Mozilla Firefox με 20%.

Αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν από μελέτη της εταιρείας Statista, η οποία ειδικεύεται σε θέματα έρευνας αγοράς.

Στην Ευρώπη ωστόσο αλλάζουν τα δεδομένα, όσον αφορά στην δεύτερη και στην τρίτη θέση της κατάταξης. Ο Google Chrome παραμένει και εδώ στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, αλλά με χαμηλότερο ποσοστό 38%.

Δωρήσαι τω κόσμω την λύτρωσιν

¨δωρήσαι τω κόσμω την λύτρωσιν¨

Χρόνια  πολλά

ύμνος εις την Υπεραγίαν
Κατερίνη 15-03-2010

Θεοτόκε, υπέρλαμπρη του φωτός των πάντων.
Θεοτόκε, αγνή και αμόλυντη.
Δέσποινα, υπερένδοξε των ουρανίων Αγίων.
Υπεραγία του απείρου Σύμπαντος
και όλων....  η Μήτηρ.

Αστείρευτης πηγής, τροφοδότη δύναμης.
Ασύνορης αγάπης, πλήρης δεξαμενή.
Αδολης ευσπλαχνίας, του κόσμου ελπίδα.
Θεομήτωρ του κόσμου, 
της Αγίας Τριάδος του Θεού μας μεσίτης.

Οι Παναγιές της Βόρειας Ελλάδας

ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗ

Η «χαρμολύπη», το «χαροποιόν» πένθος διαχέεται στην ατμόσφαιρα μέσα από τους στίχους του Απολυτικίου Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου που ψάλλεται σε όλες τις αφιερωμένες στην Παναγία εκκλησίες τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας, η μητέρα όλων των ανθρώπων, εκοιμήθη, μετέστη στους ουρανούς, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ τους ανθρώπους. Είναι πάντα εκεί για να παρηγορεί, να εμψυχώνει, να βοηθά, να γαληνεύει τις ψυχές και να μεσολαβεί στον Υιό της, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια θεομητορική γιορτή των χριστιανικών εκκλησιών, η οποία γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου.