Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Θέμα Τσαμουριάς ανακινεί ο Τρεμόπουλος



"Περίεργες" και "ανερμήνευτες" για τα εθνικά μας θέματα ήταν οι θέσεις των τριών υποψηφίων Ευρωβουλευτών των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννη Παρασκευόπουλου, Όλγας Κήκου και Ιωάννας Κοντούλη, που βρέθηκαν χθες στα Γιάννενα.

Κάνοντας γενικές αναφορές για δήθεν "πράσινη λύση στην κρίση", οι θέσεις που παρουσίασαν για τα εθνικά μας θέματα δεν ήταν μόνο προκλητικές, αλλά άγγιζαν (αν δεν τα ξεπερνούσαν) τα όρια της γελοιότητας.

Σε άλλες εποχές θα μιλούσαμε για "προδοσία".

Σιγά - σιγά οι οικολόγοι αυτοαποκαλύπτονται…

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος υποστηρίζει την ανακίνηση του ανύπαρκτου ζητήματος της Τσαμουριάς, αφού υιοθετεί την άποψη ανιστόρητων ιστορικών ότι "...η εκδίωξη των Τσάμηδων από τις κωμοπόλεις και τα χωριά τους ήταν μια εξαιρετικά βίαιη διαδικασία. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού θανατώθηκε, πολλοί κακοποιήθηκαν, ενώ τα υπάρχοντά τους διαρπάγησαν!..."

Από "θύτες" οι Τσάμηδες, παρουσιάζονται ως "θύματα" κατά τον Τρεμόπουλο, το κόμμα του οποίου διεκδικεί την ψήφο του Έλληνα πολίτη, για να μπει στην Ευρωβουλή.

Και αν τύχει και μας αντιπροσωπεύσει, οι εκπρόσωποί του θα υπεραμύνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των απόψεων των λεγόμενων Τσάμηδων της Αλβανίας, που διεκδικούν την μισή Ήπειρο και έχουν προσφύγει μάλιστα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας την επιστροφή των ...περιουσιών τους!

Ο Κεμαλικός Μιχάλης Τρεμόπουλος γράφει μεταξύ άλλων τα εξής ακατανόητα και αστήριχτα σε ιστοσελίδα:

"...Είχα φιλοξενηθεί, με δική του επιμονή, στο σπίτι ενός στελέχους της Ένωσης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, όπου γνώρισα τη μητέρα του. Ανήκε σε μια ομάδα 70 περίπου παιδιών που είχαν γλιτώσει από το λεπίδι του Ζέρβα με πρωτοβουλία των Ελλήνων κατοίκων της Πάργας. Οι άξιοι αυτοί συμπολίτες τους, αφού τα έκρυψαν στα σπίτια τους, προτίμησαν να μη τα στείλουν στην Αλβανία -όπως τα άλλα - αλλά στην Τουρκία, όπου 7 χρονών αυτή και ο μετέπειτα άντρας της, αναγκάστηκαν να μάθουν τουρκικά και να ενσωματωθούν στην τουρκική κοινωνία. Η γιαγιά, μάλιστα, μιλούσε ακόμη τα ελληνικά αλλά τραγουδούσε πολύ καλύτερα αντάρτικα τραγούδια, που της είχαν μάθει οι γονείς της. Αυτό ήταν και το αμάρτημά τους: εκτός από μουσουλμάνοι ήταν και αριστεροί…".

Π.Λ.

Πηγή: gianniotis.gr

Θέλω την Τζαβέλλα εκτός Ευρωβουλής



Μια κοινωνική προσφορά από ta-anilia.blogspot.com στους επισκέπτες μας και στους φίλους bloggers

Καρατζαφέρης και coca cola ... πάνε με όλα


κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Είχαμε γράψει για το αντιαισθητικό περίπτερο της Τσιμισκή...

Εντοπίστηκε κι άλλο Καρατζαφέρειο περίπτερο στη Βασιλίσσης Όλγας, μετά την Μπότσαρη.

Το αίσχος επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν δημοσιευμένες φωτογραφίες από Πύργο και Καβάλα σε άλλα blogs.

Κατά τα άλλα ήταν αντιαισθητικές οι Χριστιανικές εικόνες για αυτόν, τις οποίες και κατέβασε από όλα τα κομματικά γραφεία...

Θέλω την Τζαβέλλα εκτός Ευρωβουλής, πειράζει;

Χαμηλά ο πήχυς του ΛΑΟΣ

«Μια ψήφο παραπάνω από ό,τι είχαμε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές». Αυτός είναι ο στόχος του ΛΑΟΣ για την κάλπη της 7ης Ιουνίου, όπως τον περιέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης. «Και θα είμαι ευγνώμων σε εκείνον που θα μου τη δώσει», πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης, μετά το πέρας της ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων του στρατού ξηράς στην Κόρινθο.

Μία ημέρα νωρίτερα, από την Τρίπολη, ο κ. Καρατζαφέρης είχε επικρίνει, για άλλη μία φορά, τα δύο κόμματα εξουσίας για τη σκανδαλολογία. «Ασχολούμαστε με παπαγαλάκια, βαρβαρότητες και φοβικά σύνδρομα και με αυτά πάμε στις εκλογές... μέσα σε ένα οξυμένο κλίμα πόλωσης που ευνοεί τους δύο μονομάχους, οι οποίοι αυξάνουν καθημερινά τα κρεσέντο τους», σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Νίκη Τζαβέλλα, η οποία σημείωσε (Flash): «ό,τι πάρουμε παραπάνω από τις τελευταίες εκλογές για μας είναι επιτυχία». Σχολιάζοντας τη σκανδαλολογία των ημερών, επισήμανε πως «από τα δύο μεγάλα κόμματα αρχίζει ο καβγάς για τα σκάνδαλα, για τη διαφθορά, για όλα αυτά τα οποία μπορεί να είναι ακραία φαινόμενα πολιτικής συμπεριφοράς... δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να το συζητήσουμε ούτως ώστε ο πολίτης να έχει μια πιο καλή εικόνα τι είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο κ. Καρατζαφέρης πραγματοποιεί σήμερα την κεντρική προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα ψηφίσει το πρωί της Κυριακής. Χθες είχε συνάντηση με εκπροσώπους αθιγγάνων. Ο ίδιος έχει προτείνει την πρόσληψη αθιγγάνων στην ελληνική αστυνομία, προκειμένου να ελέγχονται καλύτερα οι οικισμοί τους σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Καθημερινή

Χάνουνε που χάνουνε, πλακώσανε κι οι "γύφτοι" μπας και σωθούνε

Ο Α. Σαμαράς κατηγορεί ον Μητσοτάκη για το "Μακεδονικό"

Π. Κοροβέσης - Ο Τ-ρομπεν της Βουλης

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ: Ο στρατός θα καθαρίσει την παραλία Προσκυνητών στη Μαρώνεια Ροδόπης

Αύριο Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009 και ώρα 09.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς και της αποκατάστασης και διατήρησης της περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΘΑ, καθαρισμός της παραλίας Προσκυνητών του Δήμου Μαρώνειας, από προσωπικό των μονάδων της 29 ΤΑΞΠΖ και της ΧΧΙ ΤΘΤ. Η παραπάνω δραστηριότητα επαναλαμβάνεται τα τελευταία 3 έτη.

Πηγή: Χρόνος

Είναι δυνατόν να βγάζουν τα παιδιά που είναι στον στρατό να καθαρίσουν τις παραλίες;

Δεν μπορεί ο Δήμος Μαρώνειας να καθαρίσει την παραλία;

Οι στρατιώτες δεν είναι για να μαζεύουν σκουπίδια. Να πάει ο ίδιος ο Μεϊμαράκης να τα μαζέψει, όχι να βγάζει τα παιδιά. Αρκετά πια ελεεινοί πολιτικάντηδες.

Η μαρίνα του Πλαταμώνα



Χθες πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παράδοσης της μαρίνας του Πλαταμώνα Πιερίας. Η μαρίνα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 96 σκάφη και διαθέτει όλες τις απαιτούμενες υποδομές για την εξυπηρέτησή τους. Κατά την τελετή παράδοσης του έργου ο υπουργός τουριστικής ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε πως πραγματοποιείται μελέτη για τη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης όλων των μαρίνων της χώρας, έτσι ώστε να διευκολύνονται όλοι οι επαγγελματίες και ιδιώτες του τουρισμού.

Για την ολοκλήρωση της κατασκευής της μαρίνας του Πλαταμώνα η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας διέθεσε μέσω του ΠΕΠ συνολικά 2.320.000 ευρώ στη νομαρχία Πιερίας, που αποτέλεσε και τον κύριο φορέα υλοποίησης του έργου. Ο Πλαταμώνας απέκτησε πλέον ένα σύγχρονο λιμάνι σε συνδιασμό με το αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως τόνισε ο νομάρχης Γιώργος Παπαστεργίου, από τη λειτουργία του σύγχρονου λιμανιού η Πιερία προσδοκά σημαντικά οφέλη τόσο στον αλιευτικό, όσο και στον τουριστικό τομέα, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η κατασκευή ενός τεχνητού υφάλου, ο οποίος θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του Θερμαϊκού με ψάρια.

Όλο το λιμάνι του Πλαταμώνα μαζί με τη μαρίνα, το φτιάχνουν εδώ και 20 χρόνια, ίσως και παραπάνω, κορδέλα έκοψαν απλά για να νομίζουν οι πολίτες ότι είναι νέο έργο.

Ο Αργύρης Λαφαζάνης για την ένταξη του οδικού έργου "Ποιτίδαια - Καλλιθέα"



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετίζουμε την ένταξη του οδικού έργου Ποτίδαια - Καλλιθέα στο Δ΄ Κ.Π.Σ. και προσδοκούμε την γρήγορη δημοπράτηση και ολοκλήρωσή του.

Η μελέτη του έργου αυτού ανατέθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πριν από μια δεκαετία και ολοκληρώθηκε πριν από πέντε περίπου χρόνια. Μάλιστα τον Μάρτιο του 2005 πληρώθηκαν οι αντίστοιχες απαλλοτριώσεις και ήταν πανέτοιμο για ένταξη όχι στο Δ΄ αλλά στο Γ΄ Κ.Π.Σ.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό οδικό έργο που εντάσσεται την τελευταία τριετία και θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η Νομαρχία δεν έχει καμία σχέση ούτε με την μελέτη ούτε με την κατασκευή του.

Ευχόμαστε να προχωρήσει άμεσα και η ένταξη της παράκαμψης Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου και κυρίως το τμήμα Γαλάτιστας – Θέρμης για το οποίο δυστυχώς δεν ακούγεται τίποτα.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ"
ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Τέλος από το 2012 στην ταλαιπωρία όσων ταξιδεύουν προς Χαλκιδική

Το προσεχές φθινόπωρο θα δημοπρατηθεί το έργο της κατασκευής του οδικού τμήματος Ποτίδαια-Κασσανδρεία, το οποίο ανήκει στο δίκτυο της Κασσάνδρας.

Τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται επί σειρά ετών τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής αναμένεται να βάλει το έργο της κατασκευής του οδικού τμήματος Ποτίδαια - Κασσανδρεία, το οποίο ανήκει στο οδικό κύκλωμα της Κασσάνδρας. Πρόκειται για νέο άξονα, συνολικού μήκους δεκαεπτά χιλιομέτρων, η κατασκευή του οποίου θα χρηματοδοτηθεί με 80 εκατ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013. Το έργο, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, αναμένεται να δημοπρατηθεί το προσεχές φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την περιφέρεια, το έργο έχει αφετηρία το τέλος των προσβάσεων της νέας γέφυρας Ποτίδαιας και πέρας τη συμβολή με την υφιστάμενη οδό Καλλιθέας - Κασσανδρείας. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του νέου οδικού τμήματος πρόκειται να παρακαμφθούν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί της Νέας Φώκαιας, της Αθύτου και της Κασσανδρείας, γεγονός που θα προσφέρει υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας σε πεζούς και οδηγούς. Ο δρόμος, όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός οδικού δικτύου ταχείας κυκλοφορίας, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας, δύο εκατέρωθεν εσωτερικές και εξωτερικές λωρίδες και παράπλευρο οδικό δίκτυο διπλής κυκλοφορίας, συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο ανισόπεδοι κόμβοι (σε Νέα Φώκαια και Κασσανδρεία), δέκα άνω διαβάσεις και επτά κάτω διαβάσεις, τοίχοι αντιστήριξης και μικρά τεχνικά έργα.

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

Σύμφωνα με τον κ. Τσιότρα, στα πρώτα 5,5 χιλιόμετρα θα διαπλατυνθεί ο υφιστάμενος δρόμος, ενώ τα υπόλοιπα 11,5 χιλιόμετρα θα αποτελέσουν νέα χάραξη. “Το έργο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον νομό, θα διευκολύνει σημαντικά τους κατοίκους και τους επισκέπτες, είτε αυτοί είναι τουρίστες είτε παραθεριστές, και θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται επί χρόνια όσοι επισκέπτονται τη χερσόνησο”, ανέφερε σχετικά ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι “η σπουδαιότητα του έργου είναι δεδομένη, αφού θα παρακάμπτονται όλοι οι οικισμοί, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων”.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιότρας, οι απαλλοτριώσεις έχουν πληρωθεί και η απαιτούμενη γη έχει αποκτηθεί, ενώ η διεύθυνση Δημοσίων Έργων της περιφέρειας ολοκλήρωσε όλες τις αναγκαίες μελέτες, ώστε το έργο να είναι απολύτως ώριμο, για να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. “Ο νέος δρόμος θα βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας σε όλες τις μετακινήσεις, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους διερχόμενους, ενώ θα επιφέρει σημαντικότατη ελάφρυνση των κυκλοφοριακών φόρτων στα τουριστικά θέρετρα, με θετικότατα αποτελέσματα στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού. Θεωρούμε πως με το συγκεκριμένο έργο οι συνηθισμένες σήμερα ουρές των μποτιλιαρισμένων οχημάτων θα πάψουν να υπάρχουν ως εικόνα και θα δοθεί ανάσα σε χιλιάδες κατοίκους, ειδικά τα καλοκαίρια”, τόνισε ο κ. Τσιότρας.

Πηγή: Μακεδονία

34 Χιλιόμετρα μπόρεσαν να εγκρίνουν για την Ποτίδαια. Ο δρόμος καρμανιόλα Βασιλικών - Γαλάτιστας τι θα γίνει;

Στην Ποτίδαια δεν υπάρχει πρόβλημα σε μήκος 34 χιλιομέτρων. 4-5 χιλιόμετρα είναι ο προβληματικός δρόμος.

Μήπως πρέπει να ρίξουμε στην κάλπη φωτογραφία τη στροφή της Γαλάτιστας με τη γέφυρα για να καταλάβουν ότι υπάρχει πρόβλημα;

Ενα σπίτι για τα ευρήματα


Ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί από τις πλούσιες ανασκαφικές «σοδειές» των τελευταίων 25 χρόνων στη βόρεια Πιερία στοιβάζονται ώς σήμερα διασκορπισμένοι σε αποθήκες και υπόγεια μουσείων της Μακεδονίας, χωρίς καν να υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφούν στο σύνολό τους. Η προοπτική καλύτερης προστασίας και ανάδειξής τους είναι πλέον ορατή μετά το ομόφωνο «ναι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) σε προμελέτη για τη διαμόρφωση αποθηκευτικών χώρων και εργαστηρίου συντήρησης σ' ένα ευρύχωρο κτίριο στο Μακρύγιαλο, που έχει παραχωρήσει ο δήμος Μεθώνης στο υπουργείο Πολιτισμού.

Νεολιθικός οικισμός

Το κτίσμα, το οποίο σήμερα είναι ημιτελές, προβλέπεται να φιλοξενήσει στο ισόγειο και τον πρώτο όροφό του συνολικού εμβαδού 1.800 τ.μ. έναν τεράστιο όγκο κινητών ευρημάτων από την αρχαία Μεθώνη και την αρχαία Πύδνα, που είναι από τους σημαντικότερους της Μακεδονίας, με κατοίκηση ήδη από τα νεολιθικά χρόνια (5.000 π.Χ.). Αρκεί να σκεφτεί ότι μόνο τα καταγεγραμμένα ευρήματα ανέρχονται σε 40.000. Μοναδική θεωρείται η συλλογή των ευρημάτων της νεολιθικής εποχής, αφού η ανασκαφή στο νεολιθικό οικισμό Μακρυγιάλου κάλυψε έκταση εξήντα στρεμμάτων, ενώ μοναδικό για ολόκληρο τον ελληνικό χώρο είναι και το σύνολο από την ανασκαφή της Μεθώνης, με τις χαραγμένες σε αγγεία επιγραφές σε πρώιμα ελληνικά αλφάβητα. Στη συγκομιδή συγκαταλέγονται και εξαιρετικά δείγματα γλυπτικής του 5ου και 4ου π.Χ. αιώνα, αλλά και χρυσά κοσμήματα, μικρό μέρος των οποίων εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (περιοδική έκθεση «Ο χρυσός των Μακεδόνων»). Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε τέσσερις αποθήκες διάσπαρτες μέσα στον οικισμό του Μακρύγιαλου, οι οποίες ωστόσο είναι «ευάλωτες» στην υγρασία και δεν είναι ασφαλείς από πλευράς φύλαξης.

Να προστατευτούν...

«Η μεγάλη μας αγωνία είναι να συγκεντρωθούν τα πολύτιμα ευρήματα της βόρειας Πιερίας σε ένα κτίριο και να προστατευτούν», ανέφερε η προϊσταμένη της αρμόδιας εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΚΖ' ΕΠΚΑ), Εφη Πουλάκη-Παντερμαλή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης της αποθήκης, ώστε να είναι επισκέψιμη, «να μπορεί και κάποιος άλλος πλην των μελετητών να δουν αυτούς τους θησαυρούς». Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν τα εύσημα στο δήμαρχο Μεθώνης, Κώστα Αβραμίδη, για την παραχώρηση του δημοτικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του, έκτασης 7,5 στρεμμάτων, στο ΥΠΠΟ για τα επόμενα 25 χρόνια. Για να γίνει όμως «σπίτι» κατάλληλο για τις αρχαιότητες, μένει να βρεθούν τα χρήματα...

«Πράσινη» σύγκρουση στη Χαλκιδική

Επίθεση Πάχτα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκα

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Χρήστος Πάχτας στον βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δριβελέγκα με επιστολή του αλλά και δηλώσεις σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αφορμή της διαμάχης η αποκάλυψη από τον Γ. Δριβελέγκα, πριν από μία εβδομάδα, εγγράφου σύμφωνα με το οποίο επιχειρείται αποχαρακτηρισμός 17.000 στρεμμάτων δασικής γης στην περιοχή του Πόρτο Καρρά, πράξη η οποία συνδέεται με τη γνωστή υπόθεση της περίφημης «τροπολογίας Πάχτα» πριν από πέντε χρόνια.

Ο Χ. Πάχτας χαρακτηρίζει το βουλευτή «συκοφάντη» και «λασπολόγο» που «υπονομεύει την ανάπτυξη του τόπου και «ύπουλα και υποκριτικά ανακινεί και επαναφέρει την υπόθεση της τουριστικής επένδυσης στη Σιθωνία».

Ο πρώην υπουργός επικαλείται ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία χαρακτήριζε «ψευδή» την αναφορά περί προσπάθειας αποχαρακτηρισμού σημειώνοντας ότι «σκοπίμως» δίνεται στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας για ευνόητους λόγους.

Με βάση την καταγγελία Δριβελέγκα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Γεώργιος Μπόμπολης έχει διατάξει διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Στην επιστολή του ο Χρήστος Πάχτας κατηγορεί επίσης τον Γ. Δριβελέγκα πως «με την παρέα του» εξυπηρετεί συμφέροντα που «θέλουν την επένδυση σε “ομηρία”».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Καλημέρα

Αισιόδοξος ο Κώστας Καραμανλής περιμένει το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου



Μια εικόνα χίλιες λέξεις...

Ο Παπαχρήστος από την Άρτα και η νηστεία της Παρασκευής...

Από το Τηλεάστυ - Η μαλακία



Από εκπομπή του Τηλεάστυ...

40.000 στρέμματα στο σχέδιο πόλης



Γενικά πολεοδομικά σχέδια (ΓΠΣ) αποκτούν όλοι οι δήμοι της Χαλκιδικής, εκτός του Ανθεμούντα.

Πέντε από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί, τέσσερα είναι στο τελικό στάδιο και σε τέσσερα εμφανίζονται μεγάλες καθυστερήσεις. Με την ολοκλήρωση όλων των ΓΠΣ υπολογίζεται ότι θα ενταχτούν συνολικά στο νομό περίπου 40.000 στρέμματα.

Το δυστύχημα είναι ότι τόσο οι τοπικές κοινωνίες και αρχές, όσο και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τα ΓΠΣ ως ακόμη μια ευκαιρία συγκυριακού πλουτισμού, παρά το γεγονός ότι τους δίνεται η ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν και να προσελκύσουν περισσότερο και ποιοτικότερο τουρισμό, αλλά και να προστατεύσουν το φυσικό πλούτο, αναδεικνύοντάς τον.

Κυριότερο χωροταξικό πρόβλημα της Χαλκιδικής είναι η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, ενώ ως «τελευταία» ευκαιρία για να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση ο νομός προβάλλει το νέο χωροταξικό, ειδικά για τον τουρισμό.

Αυτά επισήμανε στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων του νομού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, ο πολεοδόμος - χωροτάκτης, δρ Κωνσταντίνος Χριστιανόπουλος. Η εκδήλωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής είχε θέμα «Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός - Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και Τρόποι Εξοικονόμησης Ενέργειας - Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα 4ης Προγραμματικής Περιόδου».

Στρεβλή ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον κ. Χριστιανόπουλο, «στη Χαλκιδική, η αναπτυξιακή διαδικασία, τις τελευταίες δεκαετίες, στηρίχτηκε στην τεράστια ανάπτυξη του τουρισμού-παραθερισμού και της αναψυχής, που εκμεταλλεύτηκε το στρατηγικό πλεονέκτημα, που αποτελεί το ιδιαίτερα ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, και στήριξε τις εμπορικές, βιομηχανικές, οικιστικές και άλλες δραστηριότητες. Η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα που, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών και την άνιση κατανομή της ανάπτυξης στο γεωγραφικό χώρο της Χαλκιδικής, καθιστά απαραίτητη την προώθηση του χωροταξικού-περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αλλά και την ποιοτική άνοδο των προδιαγραφών, ώστε η ανάπτυξη να μην κατευθύνεται αποκλειστικά στο μαζικό τουρισμό-παραθερισμό».

Ο κ. Χριστιανόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει να προσεχτούν στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού στη Χαλκιδική οι στόχοι του ειδικού πλαισίου για τον τουρισμό, «όπως η ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση, η θεματική χρονική και χωρική διερεύνηση της τουριστικής δραστηριότητας, η προώθηση μιας υγιούς επιχειρηματικότητας υψηλού επιπέδου, η προσαρμογή στις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, η διάχυση της ανάπτυξης σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες, η ανάπτυξη στα πλαίσια μιας αειφόρου, ισόρροπης , ολοκληρωμένης διαχείρισης των χώρων και η αναπροσαρμογή των στόχων με βάση τα νεότερα δεδομένα».

Τρεις ζώνες

Ο νομός Χαλκιδικής συγκεντρώνει τρεις κατηγορίες τουριστικών ζωνών:

1. Ανεπτυγμένες: Κασσάνδρα, μυχός, τμήμα της Σιθωνίας.

2. Αναπτυσσόμενες: Σιθωνία, περιοχή Ακάνθου-Σταγείρων, λοιπές παράκτιες περιοχές).

3. Εσωτερικό: ο τουρισμός δεν αποτελεί την κυρίαρχη δραστηριότητα.

«Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα αποτελεί το γεγονός ότι η εθνική τουριστική πολιτική και για τις τρεις αυτές χωρικές ενότητες θέτει στόχους που αφορούν την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή των τουριστικών πόρων, τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, την οργάνωση και αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων 4 και 5 αστέρων», τόνισε ο κ. Χριστιανόπουλος.

Τα ΓΠΣ

Στόχος είναι η περιβαλλοντική προστασία και συνάμα η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Βασικό εργαλείο είναι τα ΓΠΣ. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξή τους, ο κ. Χριστιανόπουλος είπε ότι ήδη έχουν θεσμοθετηθεί τα ΓΠΣ στους δήμους Σιθωνίας, Μ. Παναγιάς, Τορώνης, Ορμύλιας, Ν. Μουδανιών.

Στο τελικό στάδιο σύνταξής τους βρίσκονται οι μελέτες Σταγείρων-Ακάνθου, Αρναίας, Ζερβοχωρίων, Ν. Τρίγλιας, ενώ στις παράκτιες περιοχές με ένταση δραστηριοτήτων ή διοικητικές λειτουργίες όπως Κασσάνδρας, Παλλήνης, Πολυγύρου, Ν. Καλλικράτειας παρουσιάζονται καθυστερήσεις λόγω αδυναμίας των τοπικών φορέων να συμφωνήσουν σε ένα κοινώς αποδεκτό πλαίσιο ανάπτυξης, καθώς και στην ύπαρξη ειδικών προβλημάτων (μεταλλεία, υπουργείο Γεωργίας, δασικές εκτάσεις, θεσμοθετημένες ΖΟΕ κ.λπ.).

«Οι μελέτες αυτές ΓΠΣ του Ν. 2508/97, που διαφοροποιούνται από τις παλαιότερες μελέτες ΓΠΣ γιατί δεν αφορούν μόνον επεκτάσεις, αλλά καλύπτουν με χρήσεις γης το σύνολο των διοικητικών ορίων των καποδιστριακών δήμων, προτείνουν πολεοδομικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις χρήσεων γης που εναρμονίζονται με τις αρχές και τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού προγραμματισμού του χωροταξικού σχεδιασμού και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, στην οποία περιλαμβάνεται και η διαφύλαξη των δασών των τοπίων, της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας κ.τ.λ. Στο πλαίσιο αυτό, οι μελέτες περιλαμβάνουν μία ''ζωνοποίηση '' χρήσεων γης στις εκτός σχεδίου περιοχές με αυστηρότερους όρους και περιορισμούς δόμησης στις περιοχές ειδικής προστασίας (δάση, γη υψηλής παραγωγικότητας, τοπία-ακτές ιδιαίτερου κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι κ.τ.λ.). Στις άλλες περιοχές (γεωργική γη, ζώνες τουρισμού, παραγωγικών δραστηριοτήτων κ.λπ.) θεσμοθετείται μεγαλύτερο εύρος επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων», σημείωσε ο κ. Χριστιανόπουλος.

Κέρδη και κίνδυνοι

Η θεσμοθέτηση των ΓΠΣ θα έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στο χωροταξικό - πολεοδομικό σχεδιασμό του νομού. Διαπιστώνεται όμως ταυτόχρονα ότι η μη αποδοχή των αυστηρότερων προδιαγραφών που έχουν υιοθετηθεί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και αφορούν την οικιστική-τουριστική ανάπτυξη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την κάλυψη των τεχνικών υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα κ.τ.λ.) δημιουργεί κινδύνους ανάλωσης των φυσικών πόρων στις αναπτυγμένες παράκτιες περιοχές και κατά συνέπεια υποβάθμισής τους με καταστροφικά αποτελέσματα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

«Η σύγχρονη αναπτυξιακή διαδικασία θέτει ευκαιρίες, αλλά έχει και κινδύνους. Η ύπαρξη πολλών χωρικών συστημάτων που υποβαθμίστηκαν σταδιακά ως τύποι τουρισμού-παραθερισμού-αναψυχής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η θεσμοθέτηση των νέων ΓΠΣ θα πρέπει να γίνει κατανοητή ως μία ευκαιρία αναβάθμισης της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσω ανόδου των προδιαγραφών σχεδιασμού και εφαρμογής σε όλα τα επίπεδα και όχι ως μία ακόμη ευκαιρία συγκυριακού πλουτισμού», τόνισε ο κ. Χριστιανόπουλος.

Πηγή: Αγγελιοφόρος