Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ζει ο Μέγας Αλέξανδρος στους πρόποδες του Ολύμπου στο Λιτόχωρο


Από χθες το απόγευμα το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στήθηκε στο Αλεξάνδρειο στην περιοχή Ξηροκάμπι στο Λιτόχωρο. Πρόκειται για δωρεά του Γ. Καρατζαφέρη, τα δε αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 29 Ιουλίου. Από σήμερα το πρωί γίνονται οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, και ήδη έγινε και η πρώτη επίσκεψη από έναν μικρό μαθητή.

Χριστιανοί άγιοι στην τουρκική λατρεία

Ο άγιος Γεώργιος λατρεύεται και στη μουσουλμανική θρησκεία

Η καθηγήτρια Ελισάβετ Ζαχαριάδου μίλησε στους Δελφούς για τους αγίους που πέρασαν στη μουσουλμανική θρησκεία

Ο άγιος Γεώργιος κι ο άγιος Θεόδωρος, ο άγιος Νικόλαος και ο άγιος Χαράλαμπος δεν είναι άγιοι μόνον της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας αλλά λατρεύονται και από τους Τούρκους! Υπάρχουν όμως κι άλλοι! Ο αρχάγγελος Μιχαήλ ειδικά, λατρευόταν από τους Γενίτσαρους ενώ και μία αρχαία ειδωλολατρική γιορτή, ο κλήδονας, που πολύ προσπάθησε η Βυζαντινή εκκλησία να καταργήσει, όχι μόνον δεν εξέλειπε αλλά πέρασε και στους μουσουλμάνους! Σε όλα αυτά τα σπουδαία αναφέρθηκε στην ομιλία της «Η λατρεία των αγίων στους Τούρκους» η καθηγήτρια Τουρκολογίας κυρία Ελισάβετ Ζαχαριάδου στο συμπόσιο των Δελφών, που έγινε το Σαββατοκύριακο για «Το Βυζάντιο και την ιστορική του συνέχεια».

Πώς κατέληξαν τα εκρηκτικά στη ναυτική βάση της Κύπρου


Οι ασημένιες σφαίρες, η Κλίντον, οι Ρώσοι, η Χαμάς και το μυστηριώδες πλοίο - βόμβα (infographic)

Αθήνα

Ένα μυστηριώδες πλοίο- βόμβα με 98 κοντεϊνερς γεμάτα πυρίτιδα και εκρηκτικά, κάλυκες όλμων, ασημένιες σφαίρες και συμβατό στρατιωτικό υλικό, απασχόλησε πριν από 2,5 χρόνια σχεδόν όλες τις μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων δυνάμεων. Το φορτίο αυτού του πλοίου ήταν που ισοπέδωσε τα ναυτική βάση στην Κύπρο.

Όλα άρχισαν όταν τον Ιανουάριο του 2009 ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού της Task Force 151, πήρε σήμα από την Ουάσιγκτον να παρακολουθήσει τις κινήσεις ενός φορτηγού πλοίου ρωσικών συμφερόντων

Φωτογραφίες Ελληνικών Αρχαιοτήτων του James Robertson στο Μπενάκη


"James Robertson. Φωτογραφίες Ελληνικών Αρχαιοτήτων, 1853-54" είναι η έκθεση που διοργανώνουν τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

"James Robertson. Φωτογραφίες Ελληνικών Αρχαιοτήτων, 1853-54" είναι η έκθεση που διοργανώνουν τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.

Η γέννηση της φωτογραφίας ανταποκρίθηκε απόλυτα στην έντονη επιθυμία των Ευρωπαίων του 19ου αιώνα να γνωρίσουν μέσα από ακριβείς απεικονίσεις χώρες μακρινές, που έως τότε μόνο με τη φαντασία τους μπορούσαν να προσεγγίσουν βοηθούμενοι από την ταξιδιωτική λογοτεχνία και τις αναπαραστάσεις των περιηγητών ζωγράφων. Αν η "έλξη της Ανατολής", συνυφασμένη με το ενδιαφέρον για τους αρχαίους πολιτισμούς, αποτέλεσε το κίνητρο των πρώτων φωτογράφων που περιόδευσαν στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στην Ελλάδα τους οδήγησε η "δόξα της αρχαιότητας".

Κύπρος: Είχε προειδοποιήσει ο νεκρός διοικητής της ναυτικής βάσης


Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της ναυτικής βάσης, είναι μεταξύ των 12 νεκρών της  φονικής έκρηξης στη βάση " Ευάγγελος Φλωράκης". Ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή, Νικόλας, έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία στην τηλεόραση του ΡΙΚ:  Κατάγγειλε ότι τόσο ο πατέρας του, όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά , όπως είπε, οι προειδοποιήσεις τους " έπεσαν στο κενό".

Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβωτια.

Ειδικά χθες, πρόσθεσε, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία.

Οι δώδεκα που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος:


1. Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ,

2. Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης,

3. Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης,

4. ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης,

5. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης,

Ιδού το έγκλημα!


ΕΤΣΙ «ΑΠΟΘΗΚΕΥΑΝ» ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

Στην φωτογραφία που εξασφάλισε το Politis Online, φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα κοντέινερ, τα οποία περιείχαν την εκρηκτική ύλη, πριν την φονική έκρηξη και την καταστροφή που ακολούθησε στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και στην περιοχή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, το εξωτερικό μέρος των κοντέινερ είχε εξογκωθεί και αλλοιωθεί, ενδεχομένως από έκρηξη στο εσωτερικό τους.

Όπως έγινε γνωστό, ο διοικητής του στρατοπέδου, Αντρέας Ιωαννίδη, ο οποίος σκοτώθηκε από την έκρηξη, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η εγκατάσταση του φορτίου στη Ναυτική Βάση. Είχε μάλιστα αποστείλει επιστολές προς το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες ζητούσε την απομάκρυνση των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή την βελτίωση των συνθηκών φύλαξής τους.

Πηγή: Πολίτης

«Χριστόφια, παραιτήσου και εσύ και οι Υπουργοί σου»


ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Ένα μαύρο πανό που γράφει «αιωνία τους η μνήμη», αναρτήθηκε χθες βράδυ στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σε εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων και διαμαρτυρήθηκαν για την τραγωδία.

Το σύνθημα δόθηκε μέσω διαδικτύου και μηνυμάτων από κινητό σε κινητό και κινητοποίησε πάνω από τετρακόσιους πολίτες. Οι περισσότεροι φορούσαν μαύρα ρούχα και κρατώντας κερί αναμμένο έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το Προεδρικό. Ομάδα νεαρών, κρατώντας μαύρο πανό που έγραφε «το κράτος δολοφονεί, παραιτηθείτε», φώναζαν συνθήματα, όπως «μια παραίτηση δεν είναι αρκετή, κάποιος - κάποιος να πάει φυλακή», «Χριστόφια, παραιτήσου και εσύ και οι υπουργοί σου».

Η θεατρική παράσταση "Φωνάζει ο κλέφτης", στον Πολύγυρο


«ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ» του Δημήτρη Ψαθά
3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Η επιτυχημένη παράσταση του θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο Κλέφτης», η οποία παρουσιάστηκε τον χειμώνα στο Θέατρο Ήβη της Αθήνας, θα περιοδεύσει από την 1η Ιουλίου 2011 σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα τα μηνύματα της παράστασης είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, αφού, όπως ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς είπε: «ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια».

Το θεατρικό έργο γράφτηκε το 1958 και έκτοτε παρουσιάστηκε πολλές φορές με τεράστια πάντα επιτυχία. Στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε από την Φίνος Φιλμς το 1958, και άφησε εποχή με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο, την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Δίσκος της Φαιστού: Η σούπερ γιαγιά που έβαλε τα γυαλιά στους επιστήμονες


Οι επιστήμονες για πάρα πολλά χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού, αλλά τελικά τα κατέφερε μια 84χρονη από τα Χανιά, η οποία έβαλε σκοπό της ζωής της να τον αποκρυπτογραφήσει και τα κατάφερε.
 
Περισσότερα από είκοσι χρόνια από τη ζωή της αφιέρωσε η Ζαφειρώ Γεωργουλάκη για να λύσει, όπως υποστηρίζει, ένα μυστήριο αιώνων. Η αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού αποτέλεσε όνειρο ζωής για δεκάδες διεθνούς φήμης επιστήμονες.

Τελικά τα κατάφερε μια 84χρονη Χανιώτισσα, η οποία μάλιστα δεν πήγε ούτε στο δημοτικό σχολείο.