Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Περισσότερα από 2.600 αρχαία νομίσματα επέστρεψαν στην Ελλάδα

Τα νομίσματα είχαν κατασχεθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 στις αποσκευές Έλληνα πολίτη που ταξίδευε οδικώς προς το Μόναχο (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Είχαν κατασχεθεί από τη Γερμανία

Επαναπατρίστηκαν από τη Γερμανία 2.607 αρχαία νομίσματα, που είχαν κατασχεθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 στις αποσκευές Έλληνα πολίτη που ταξίδευε οδικώς προς το Μόναχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στην υπόθεση εμπλέκονται άτομα τα οποία συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση αρχαιοκάπηλων που εξαρθρώθηκε τον Μάρτιο του 2012 από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στην πλειονότητά τους πρόκειται για χάλκινα νομίσματα κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και υστερορωμαϊκών χρόνων.

Γερμανία: Δικαστήριο επιτρέπει στους ενοικιαστές να ουρούν όρθιοι

Ως αναφαίρετο δικαίωμα κάθε (άνδρα) ενοικιαστή, το οποίο δεν αντιβαίνει στο πνεύμα των συμφωνητικών ενοικίασης, αναγνώρισε γερμανικό δικαστήριο την... ούρηση σε όρθια στάση.

Η ρηξικέλευθη απόφαση ήρθε με δικαίωση ενοικιαστή, την εγγύηση του οποίου κρατούσε ο σπιτονοικύρης για να επισκευάσει ζημιά σε πάτωμα μπάνιου.

Συγκεκριμένα, δικαστήριο του Ντύσελντορφ ασχολήθηκε, όπως γράφει η Sueddeutsche Zeitung (SZ), με την μήνυση ενοικιαστή σε βάρος του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος που είχε νοικιάσει επειδή ο δεύτερος δεν του επέστρεψε ολόκληρη την εγγύηση των 3.000 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης είχε κρατήσει 1.900 ευρώ για την επισκευή του μαρμάρινου πατώματος του μπάνιου.

Ένα σπάνιο σκανδιναβικό πουλί στην Ελλάδα

Φωτό: Γιάννης Μαρκιανός

Το χιονοτσίχλονο εντοπίστηκε στο Δέλτα Αξιού

Ένα σπάνιο για την Ελλάδα πουλί καταγράφηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα από ομάδα ερασιτεχνών ορνιθοπαρατηρητών. Η καταγραφή του χιονοτσίχλονου Plectrophenax nivalis, στο παράκτιο τμήμα Γαλλικού – Αξιού, σήμανε συναγερμό μεταξύ των ορνιθοπαρατηρητών, πολλοί από τους οποίους κατέφτασαν από άλλα μέρη της Ελλάδας για να δουν και να φωτογραφίσουν το πουλί.

Το πουλί –στο μέγεθος σπουργιτιού- δεν φάνηκε να ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία, πράγμα που πιθανόν να σημαίνει ότι στις περιοχές όπου ζει δεν έχει «βιώσει» ενοχλήσεις και απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Δελτίο Τύπου του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης "Ο Αριστοτέλης"

κλικ για μεγέθυνση