Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ

Δελτίο Τύπου

Συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2011

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ,με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά και για την αρχή της προσπάθειας να υπάρξει μία νέα και ενιαία εκπροσώπηση των Ελλήνων φοιτητών και σπουδαστών, θα δώσει συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, 11 το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΟΝΝΕΔ , Μεσογείων 15.

Από το γραφείο Τύπου

Πόρος Κεφαλλονιάς: Μνημειώδες οικοδόμημα ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου


Τη μέρα που υπέβαλα την παραίτηση μου από την υπηρεσία είχα προγραμματίσει να υποβαλω στην κεντρικη υπηρεσία την έκθεση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής μου στην Κεφαλληνία.

Σήμερα διαβίβασατην αναφορά, αλλά τα τοπικά ΜΜΕ, συμβατικά και ηλεκτρονικά με πιέζουν να δημοσιοποιήσω τα απαοτελεσματα.σε συντομία λοιπόν:

Ανακάλυψα και ανέσκαψα σε μεγάλο τμήμα του ένα μνημειώδες οκοδόμημα της ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου (1400-1200 π.Χ.), πολύ κοντά στο γνωστό βασιλικό θολωτό τάφο στα Τζαννάτα Πόρου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε τα ίχνη του Οδυσσέα στον Πόρο της Κεφαλλονιάς!


Ο Προϊστάμενος Αρχαιοτήτων Αντώνης Βασιλάκης, αποκάλυψε στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο τα αποτελέσματα των ανασκαφών του στον Πόρο.

 Σην περιοχή Ρίζα (Πόρου) ,  κοντά στον θολωτό Μυκηναϊκό τάφο οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν ένα νέο εντυπωσιακό οικοδόμημα της Μυκηναϊκής περιόδου (1400-1200 π.Χ). 

Το οικοδόμημα είναι τμήμα ενός εκτεταμένου οικιστικού κέντρου και είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται στην Κεφαλονιά.

Κ. Μαργαρίτης: Το ΠΑΣΟΚ διασπά τη συνοχή των Ελλήνων


Η ατελείωτη ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τελειωμό! Μετά τους φόρους σ’ ότι μας ανήκει και σ’ ότι ονειρευόμασταν να αποκτήσουμε, την εργασιακή εφεδρεία, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα από το κλείσιμο των επιχειρήσεων, ακολουθούν το ‘’κούρεμα’’ του χρέους κατά 50% , όπως φημολογείται από Μέρκελ και Σαρκοζί και ακόμη σκληρότερα μέτρα για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη.

Όλα αυτά από μια ανίκανη και άτολμη κυβέρνηση, που συνεχίζει να κυβερνά χωρίς να έχει την εντολή του λαού! Με άλλη ατζέντα εξελέγη ο πρωθυπουργός, σε άλλες συμφωνίες με το ΔΝΤ προχώρησε, δίχως να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός!

11 Οκτωβρίου 1912: Η Απελευθέρωση της Κοζάνης


Την αυγή της 5ης Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα άπλωνε τα χέρια της στα σκλαβωμένα παιδιά της, στην Ήπειρο και στη Μακεδονία. Τα όνειρα αιώνων είχαν αρχίσει να μεταβάλλονται σε πραγματικότητα. Πέντε ελληνικές μεραρχίες, δύο ταξιαρχίες ευζώνων, τέσσερα συντάγματα ορεινού πυροβολικού και δύο μοίρες ορειβατικού πυροβολικού σφυροκοπούσαν τις τούρκικες θέσεις στο μέτωπο των συνόρων της Θεσσαλίας.

Ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε από τον Προφήτη Ηλία, το Μπουρνάζι του Τυρνάβου, το Ρεσένι και τη Μελούνα και πολύ γρήγορα κατέλαβε την Ελασσόνα και τη Δεσκάτη. Βρέθηκε σύντομα μπροστά στα στενά του Σαρανταπόρου, στις "Σιδηρές Πύλες", όπως τις λέγανε τότε και που οι Τούρκοι είχαν ετοιμάσει την πρώτη γραμμή άμυνας καθώς τις θεωρούσαν απόρθητες.

Οι φούσκες που δημιούργησαν τις… φούσκες!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεν αντελήφθημεν ποιο ήταν το νόημα των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού των Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με την τρόικα, από τις οποίες προέκυψε νέο μνημόνιο, ύψους τουλάχιστον 6 δις ευρώ ως το 2014.

Ο κ. Βενιζέλος τύλιξε το νέο πακέτο με ένα χιλιοτσαλακωμένο από την επαναλαμβανόμενη χρήση περιτύλιγμα, αναφερόμενος στο (φαύλο) παρελθόν και στο (άθλιο) παρόν, αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση του προβλήματος.

Όταν ένας πολιτικός (εν προκειμένω ο κ. Βενιζέλος, αλλά δεν είναι ο μόνος ούτε ως προς την πολύχρονη θητεία στον δημόσιο βίο, ούτε ως προς την κομματική παράταξη),

Ουρανοκατέβατος Αλβανός "κληρονόμος" διεκδικεί τον συνοικισμό Καταφυγιωτών Κατερίνης


Κεραυνός εν αιθρία στην Κατερίνη! Ενας Αλβανός υπήκοος, απόγονος παλαιών κατοίκων της περιοχής, κατέθεσε αγωγή εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητεί να του δοθεί κληρονομικώ δικαίω η… μισή πόλη!
  
Ο… ουρανοκατέβατος «κληρονόμος» υποστηρίζει ότι μια περιοχή έκτασης 300 στρεμμάτων στον συνοικισμό των Καταφυγιωτών ανήκε σε μακρινό συγγενή του, ο οποίος είχε χτίσει έναν… τεκέ του 18ου αιώνα!

Ο Ταχίρ Τσεπάνι, όπως λέγεται ο διεκδικητής, έχει εξουσιοδοτηθεί από άλλους τέσσερις ομοεθνείς του, που επίσης υποστηρίζουν ότι είναι νόμιμοι κληρονόμοι μέρους της περιοχής.

Εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας στην Αθήνα στα Γραφεία του ΠΑΣΟΚ


Φωτογραφίες

20 ρέματα απειλούν με πλημμύρες το δήμο Βόλβης


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Είκοσι επικίνδυνα ρέματα και χείμαρροι, που απειλούν με πλημμύρες το δήμο Βόλβης, έχουν καταγραφεί στη λίστα των περιοχών όπου πρέπει να γίνουν άμεσα επεμβάσεις. Τα ρέματα αυτά είναι «στο κόκκινο», καθώς μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και τις φερτές ύλες έχουν γεμίσει και πρέπει να καθαριστούν χωρίς καθυστέρηση.

Το συνολικό κονδύλι που απαιτείται είναι 29 εκατομμύρια ευρώ και το ζήτημα είναι ποιος θα το διαθέσει, ενώ, παρότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, δεν έχει εκδοθεί καν μια απόφαση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να γίνουν τουλάχιστον οι καθαρισμοί, τους οποίους μπορεί να κάνει ο τοπικός δήμος.

Πίσω από το λουκέτο στη Σχολή της Χάλκης


Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Νομικά παράδοξα και αναμνήσεις από τα μαθητικά χρόνια συναντώνται στην οθόνη και χτίζουν το προφίλ του φιμωμένου θεολογικού ιδρύματος μέσα από ένα ντοκιμαντέρ

Σιωπά εδώ και τέσσερις δεκαετίες και ας πέρασαν από τα θρανία της 938 μαθητές, εκ των οποίων 12 πατριάρχες. Πίσω από τους τοίχους της περιμένουν ακόμη τα χαραγμένα από τα μολύβια των παλαιότερων μαθητών θρανία. Οι φαρδείς και καθαροί διάδρομοι περιμένουν να αντηχήσουν από φωνές. Και οι άδειοι μαυροπίνακες να γεμίσουν από γράμματα και αριθμούς γραμμένα με κιμωλία.

Εικόνες που ίσως λίγοι έχουν καταφέρει να δουν καθώς η πόρτα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στον κατάφυτο λόφο της Ελπίδας

Κλίμα αποσύνθεσης στην κυβέρνηση


Κωβαίος Αγγελος

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η χώρα

 Η αγωνία για την συνοχή της ίδιας της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο εκδήλωσης (και) πολιτικής κρίσης, είναι έκδηλη πλέον στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος βρίσκονται πλέον απέναντι σε έναν γόρδιο δεσμό, στον οποίο περιπλέκονται από τη μία πλευρά η όποια «λύση» κυοφορείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την κρίση του χρέους και οι επιπτώσεις της στο πεδίο της εθνικής κυριαρχίας, και από την άλλη, το έλλειμμα ενημέρωσης των υπουργών εν όψει του νέου κύματος επώδυνων αποφάσεων που θα κληθούν να επικυρώσουν τις επόμενες εβδομάδες και όσο θα προχωρεί η συζήτηση για τη «λύση».

Πολιτιστικές διαδρομές με «πράσινο» χρώμα

Η κοίτη του Ηριδανού στον Κεραμεικό, εγκιβωτισμένη από την αρχαιότητα για την αποφυγή πλημμύρων

Μαρία Θερμού

Προτάσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη του περιβάλλοντος των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

«Πράσινες» πολιτιστικές διαδρομές αλλά και «πράσινα» μουσεία! Γιατί ο πολιτισμός είναι μία ευρεία έννοια που δεν σχετίζεται μόνον με κινητά και ακίνητα μνημεία αλλά οπωσδήποτε και με τον περιβάλλοντα χώρο τους, όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος του 2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».