Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Γρηγόρης Μπιθικώτσης - Η νήσος των Αζορών

Αναδεικνύεται το ιστορικό Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο


Πράσινο φως δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την ανάδειξη του ιστορικού Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

Η διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων θα επισκευάσει την στέγη του ιστορικού Τεμένους που βρίσκεται στο κέντρο του Διδυμότειχου.

Το σημαντικότερο μουσουλμανικό μνημείο της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζεται, άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 14ου αιώνα, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου Βαγιαζήτ του Α' και ολοκληρώθηκε από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Α' περίπου το 1420. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, όπως αναφέρεται και στην επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο του μνημείου, το Τέμενος εγκαινίασε ο γιος του Βαγιαζήτ, σουλτάνος Μεχμέτ...»

Έρχονται "βόμβες" από το Wikileaks - Ενημέρωση Δ. Δρούτσα από τον Αμερικανό πρεσβευτή...


Έγγραφα που "μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα καταδεικνύουν αυξημένη παρεμβατικότητα στα ελληνικά πολιτικά και αμυντικά πράγματα κατά την περίοδο 2006-2009" περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις του site Wikileaks τα οποία θα δημοσιευθούν τις επόμενες ώρες, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ.

Στα έγγραφα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιήσει οι Αμερικανοί στην ελληνική πλευρά, εμφανίζονται οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν σε ότι αφορά την ελληνορωσική προσέγγιση της εποχής από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, να υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, να τοποθετούνται αρνητικά για το σκοπιανό και γενικά να δρουν "σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων".

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας επικοινώνησε με τον νέο Αμερικανό πρέσβευτή στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για το τι θα περιλαμβάνουν οι αποκαλύψεις του Wikileaks (τουλάχιστον αυτές που ξέρουν οι ΗΠΑ) για την Ελλάδα και απ'ότι λέχθηκε στο defencenet.gr από έγκυρη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών "Κανείς δεν είναι χαρούμενος για αυτά που θα ακουστούν".

Φορολογικό «πραξικόπημα» στα Σκόπια


Τρεις ημερήσιες εφημερίδες των Σκοπίων, η «Βρέμε» (Vreme), «Σπίτς» (Spic) και «Κόχα ε Ρε» (Koha e Re), οι οποίες ανήκουν στον όμιλο του επιχειρηματία Velia Ramkovski, δεν κυκλοφόρησαν σήμερα, καθώς η Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σφράγισε τα γραφεία τους κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου που πραγματοποίησε την Πέμπτη στις εγκαταστάσεις τους.

Οι διευθυντές των τριών εντύπων ανακοίνωσαν ότι οι εφημερίδες αναστέλλουν την κυκλοφορία τους, μέχρι να αποσφραγισθούν τα γραφεία τους και κατηγόρησαν τις Αρχές για μεροληπτικό έλεγχο και για προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου.

Την Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκε ένταση στις εγκαταστάσεις του ομίλου Ramkovski, στα Σκόπια, όταν επιθεωρητές της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, μετέβησαν εκεί για την πραγματοποίηση ελέγχου, μετά από υποψίες που είχαν για φοροδιαφυγή ύψους 7,5 εκατ. ευρώ από εταιρείες του Σκοπιανού επιχειρηματία.

Γκάφα ολκής, του Οικουμενικού Πατριάρχη


Φωτογραφήθηκε με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής σε θρησκευτικό συνέδριο στην Κων/πολη.  Μια εικόνα που ταξίδεψε στο διεθνή χώρο


Δεν δικαιολογείται να μην γνώριζε  ο ίδιος ή το περιβάλλον του…


Τι σηματοδοτεί η φωτογραφία; Ότι κάποιοι ετοιμάζονται να μας τους επιβάλλουν ως «θρησκευτική αρχή»;

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Πολλά τα ερωτηματικά που γεννιούνται με την  φωτογραφία που είδαμε να ταξιδεύει σε ιστοσελίδες τουρκικών ΜΜΕ όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, τον αγώνα του οποίου υποστηρίζει σύμπας ο ελληνισμός,  φωτογραφίζεται εν μέσω των δύο κίβδηλων ψευτομουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης Ιμπράμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ,  που φορώντας τις λευκές στολές των ιερωμένων της Τουρκίας καμαρώνουν εμφανώς για το «επίτευγμά τους». 

Θεσσαλονίκη : Άνοιξε το Χριστουγεννιάτικο πάρκο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο


Άνοιξε σήμερα και εγκαινιάζεται αύριο Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 στις 18:00 το Χριστουγεννιάτικο πάρκο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως το παζλ εκφράσεων, το εργαστήρι Μακιγιάζ, τα ομαδικά παιχνίδια ανάμεσα σε ταράνδους και χιονάνθρωπους, ανάμεσα σε Αι Βασίληδες και ξωτικά, να κατασκευάσουν παιχνίδια, το γιορτινό τους σακίδιο και χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Οι επισκέπτες του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου, το οποίο είναι σκηνοθετημένο από τον Άρι Γεωργίου, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στάσεις σε θεατρικές παραστάσεις, θεάματα, συναυλίες, δημιουργικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, carousel, παγοδρόμια και να απολαύσουν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

Δήμος Θεσσαλονίκης: «Ο ανδριάντας Καραμανλή θα τοποθετηθεί εκεί που πρέπει»


«Στον αέρα» βρίσκεται στην ουσία το θέμα της τοποθέτησης του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη νέα του θέση, στη Νέα Παραλία, στο ύψος της στάσης Στρατηγείο. Κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Ανδρέας Κουράκης (στη φωτογραφία με τον Π. Αβραμόπουλο) από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη ζήτησε την ανάκληση αυτής αλλά και άλλων δύο αποφάσεων του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, καθώς, όπως είπε, καμία από αυτές δεν είχε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως προβλέπει ο νόμος.

«Ευτυχώς, υπάρχουν όργανα που ελέγχουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης, αναφερόμενος προφανώς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ακόμη δεν έχει εγκρίνει τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Θέλουμε να μας εξηγήσει η διοίκηση ποιο είναι το κατεπείγον που να δικαιολογεί την απόφαση για τη χωροθέτηση του ανδριάντα στη Νέα Παραλία. Τον ανδριάντα θα τον βάλουμε εμείς εκεί όπου πρέπει να μπει, μετά από μελέτη», ξεκαθάρισε.

Νυμφόπετρες

Νυμφόπετρες: Το απολιθωμένο πέτρινο δάσος


Έξω από το χωριό Νυμφόπετρα, στο δρόμο για Προφήτη, βρίσκονται οι «Νυμφόπετρες», ιδιόμορφος γεωλογικός σχηματισμός, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σειρά από όρθιους ασβεστολιθικούς βράχους, για την προέλευση των οποίων υπάρχει πλούσια λαογραφική παράδοση.

Ο μύθος

Έτσι, σύμφωνα με μια εκδοχή της τοπικής λαογραφικής παράδοσης, οι Νυμφόπετρες είναι μια ομάδα από κυνηγούς οι οποίοι ενώ αναζητούσαν θηράματα σε μια κυνηγητική εξόρμηση, συνάντησαν τυχαία μια παρέα από νύμφες του δάσους οι οποίες λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής. Οι άνδρες έμειναν εκστατικοί παρακολουθώντας το θέαμα, αλλά η θέα Άρτεμις που τους αντιλήφθηκε εξοργίστηκε τόσο με την ασέβειά τους ώστε τους πέτρωσε στο σημείο που στέκονταν.