Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Αγλαονίκη η Θεσσαλή Αστρονόμος

Κάπου στην Θεσσαλία του 5ου αιώνα π.Χ., μια κοπέλα κοιτούσε με απληστία τον έναστρο ουρανό. Τα ουράνια σώματα την μάγευαν, το ηλιακό σύστημα ήταν γι’ αυτήν ό,τι  τελειότερο υπάρχει σε αυτόν τον φθαρτό κόσμο. Σ’ όλη της την ζωή προσπαθούσε να ανακαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος. Αυτή η νεαρή γυναίκα, ήταν η Αγλαονίκη, η πριγκίπισσα, η κόρη του βασιλιά Ηγήτωρα, μιας πόλης κάπου στην γη της Θεσσαλίας. Παρατηρούσε και κατέγραφε λεπτό προς λεπτό τις φάσεις της σελήνης. Μετρούσε τα διαστήματα από την μια φάση στην άλλη.

Η Αγλαονίκη απομονώνονταν συχνά στο δωμάτιό της για να κάνει τις παρατηρήσεις της. Η αγάπη της για το ουράνιο στερέωμα και η ζέση της να ανακαλύψει τα μυστικά του, την έκανε να αναζητεί και να διαβάζει οποιοδήποτε σύγγραμμα μαθηματικών κι αστρονομίας. Κάθε μέρα περίμενε πώς και πώς το λυκόφως για να κάνει τις μετρήσεις της. Ανακάλυπτε συνέχεια καινούρια πράγματα που την συνάρπαζαν και κατέφερε να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τα μέχρι τότε συστήματα.

Οι Ισπανοί δείχνουν την έξοδο στον βασιλιά Χουάν Κάρλος!

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισπανών θέλουν ο βασιλιάς τους να παραιτηθεί του θρόνου και να παραδώσει το στέμμα στον γιό του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα -ημέρα των γενεθλίων του Χουάν Κάρλος- και δείχνει τη μεγάλη μείωση της δημοτικότητας του ισπανού μονάρχη.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος βρίσκεται στον ισπανικό θρόνο επί 38 χρόνια κι υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς μονάρχες στον κόσμο. Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, ο Χουάν Κάρλος απολάμβανε τον σεβασμό, καθώς βοήθησε στον εκδημοκρατισμό της χώρας τη δεκαετία του ‘70 μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.

Ωστόσο, παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη μεταστροφή στην ισπανική κοινή γνώμη, εξαιτίας της έρευνας για σκάνδαλο διαφθοράς,