Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΟΝΝΕΔ - Αλλαγή Θεσσαλονίκης


Ξεκινάμε υπενθυμίζοντας τη μεστή νοημάτων αποστροφή του λόγου του σημερινού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, στη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας για τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου είχε αναρωτηθεί:

«Πώς και γιατί ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σαρώνει σε όλα σχεδόν τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, η ΟΝΝΕΔ παρουσιάζεται όχι μόνο αδύναμη αλλά συχνά ανύπαρκτη…Πού και γιατί χάνονται οι χτεσινοί δυναμικοί φοιτητές και φοιτήτριες που σήμερα είναι νέοι και νέες επιστήμονες και δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητες της ΟΝΝΕΔ με αριθμούς και με δυναμισμό που θα περίμενε κανείς εφόσον η ΟΝΝΕΔ είναι η φυσική μετεξέλιξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ;»

Το πικρό αυτό ερώτημα του Προέδρου μας απαιτεί, δυστυχώς, να αναδείξουμε τις απλές αλλά οδυνηρές για όλους μας αιτίες ότι, δηλαδή, στο παρελθόν άτομα, ομάδες και μηχανισμοί αφού εκμεταλλεύονταν τον ενθουσιασμό, τη δουλειά, την προσφορά των χιλιάδων γαλάζιων φοιτητών και φοιτητριών των Πανεπιστημίων, των σπουδαστών και σπουδαστριών των ΤΕΙ στη συνέχεια περιχαράκωναν την ΟΝΝΕΔ και τα όργανά της αφήνοντας απέξω τους ειλικρινείς, τους άδολους, τους ιδεολόγους αγωνιστές για να μπορούν ελέγχουν αυτοί τα όργανα και τις διαδικασίες!

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ τη δράση τους τέτοια εγωκεντρικά άτομα και ομάδες, να εκλείψουν οι μηχανισμοί αποκλεισμού ΟΛΩΝ των υγειών νέων επιστημόνων και της εργαζόμενης νεολαίας….

Με την δημιουργία της κίνησης ΑΛΛΑΓΗΣ από τη Θεσσαλονίκη καλούμε ας ΟΛΟΥΣ τους ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ που θέλουν να ενταχθούν και να δουλέψουν μέσα στην ΟΝΝΕΔ. Χρειαζόμαστε μαζί μας κάθε νέο και νέα που επιθυμεί να προσφέρει και να συμμετέχει να συμπορευθεί στον ωραίο μας αγώνα για αποκοπή του κακού μας χτες και δημιουργία ενός ελπιδοφόρου αύριο.

ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ απαιτούνται να στελεχώσουν την ΟΝΝΕΔ καθώς είναι τεραστίων πλέον διαστάσεων η ποικιλία, τα μεγέθη και η σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σε επίπεδο Έθνους, Περιφέρειας, Νομού και Δήμου.

Δυστυχώς, σήμερα, στον ιστορικό ελλαδικό χώρο αλλά και στον χώρο της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης υπάρχει κάτι εντυπωσιακά κοινό ανάμεσα στους νεολαίους και αυτό είναι το παράπονο ότι δεν βρίσκουν κομμάτι "σταθερής γης" για να...πατήσουν, έχουν χάσει το απαραίτητο "πλαίσιο αναφοράς..."

Απαιτείται να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε "σταθερό χώμα" ώστε να βάλουμε τον ώμο μας στον τροχό και να σπρώξουμε προς τα μπροστά ΜΕ την ΟΝΝΕΔ ως το εξέχον ψυχοκοινωνικό και πολιτικό-οικονομικό όχημα, την ελληνική "άμαξα", - την ελληνική κοινωνία - που μοιάζει να έχει τελματωθεί σε πολύχρωμες και πολύμορφες λάσπες!

Πιστεύουμε ότι διαθέτουμε τα νέα οράματα, τις νέες προοπτικές που θα είναι εδραιωμένες στο ελληνικό φιλότιμο, την αξιοπρέπεια, το κυμπαριλίκι μας μέσα στα πλαίσια της μεγάλης παράταξης του κοινωνικού Φιλελευθερισμού που λέγεται Νέα Δημοκρατία.

Οι καιροί απαιτούν νέους και ικανούς οραματιστές που σίγουρα υπάρχουν και περιμένουν το «κάλεσμα» για να βγούνε στο προσκήνιο της δράσης…

Εάν είσαι ΔΑΠΙΤΗΣ που σε πίκραναν, σε απογοήτευσαν, σε παραμέρισαν και σε προσπέρασαν τα άτομα, οι ομάδες, οι μηχανισμοί που μέχρι χτες φρόντιζαν να πλαταίνει και να βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στην Δυναμική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ανύπαρκτη σχεδόν ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης πύκνωσε τις γραμμές μας έλα μαζί μας!

Εάν δεν ήσουν ενεργός ΔΑΠΙΤΗΣ αλλά η παρούσα πολιτική, οικονομική, ηθική συγκυρία σε «πνίγει» έλα μαζί μας επειδή εμείς αναζητούμε τους νέους και τις νέες που μπορούν, που θέλουν και που είναι έτοιμοι όχι μόνο να οραματίζονται αλλά και να εργαστούν για την πραγμάτωση νέων και αναγκαίων ΟΡΑΜΑΤΩΝ στην μέχρι στιγμής εντυπωσιακά «πεζή» πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα …

Πηγή: ΟΝΝΕΔ - Αλλαγή Θεσσαλονίκης

Ανασταίνοντας το Μακεδονικό Αγώνα


Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας. Ήταν το πρώτο από πέντε αδέλφια. Ήρθε στην Αθήνα, όπου παντρεύτηκε την κόρη του Στέφανου Δραγούμη, Ναταλία Δραγούμη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Μιχάλη και τη Ζωή. Με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας, που προέρχεται από τα υποκοριστικά ονόματα των παιδιών του, ο Παύλος Μελάς ανέβηκε στη Μακεδονία για να συμμετέχει στον Μακεδονικό Αγώνα...'.

Με τα λόγια αυτά και με έντονη συγκίνηση, κάθε φορά που τα επαναλαμβάνει, ξεκινά να αφηγείται την ιστορία του μακεδονομάχου ο 65χρονος σήμερα Γιώργος Κάκαλος, φύλακας του μουσείου Παύλου Μελά. Εκείνου του μουσείου που έχει δημιουργηθεί στο σπίτι, όπου ο Μελάς άφησε την τελευταία του πνοή, στο Δήμο Κορεστίων του νομού Καστοριάς.

"Το σπίτι αυτό ήταν του παππού μου, που ονομαζόταν Χατζής Ιωάννης Καντζάκης και ήταν παπάς και δάσκαλος. Εκεί, ο Παύλος Μελάς έφαγε τη φασολάδα που τού πρόσφερε η γιαγιά μου. Είχε φτάσει στο χωριό για να οργανώσει την τοπική άμυνα απέναντι στους Βούλγαρους κομιτατζήδες και τους Τούρκους", λέει ο κ. Κάκαλος. Ο ίδιος, χωρίς σταματημό, συνεχίζει την αφήγηση. Μιλά για την άφιξη του Μελά στο χωριό Στάτιστα, που σήμερα φέρει το όνομά του.

"Κάποιος από τους κατοίκους διέδωσε το μυστικό. Στις 13 Οκτωβρίου του 1904, ο Βούλγαρος κομιτατζής Μητρόβλαχος, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής, ενημέρωσε τον Τούρκο διοικητή για την άφιξη του Μελά και των παλικαριών του. Εκατόν είκοσι Τούρκοι στρατιώτες έφτασαν στο χωριό. Ο Μελάς ειδοποιήθηκε. Θα μπορούσε να φύγει, όμως έδωσε σε όλους τους κατοίκους την εντολή να μην βγουν από τα σπίτια τους για να μην δώσουν στόχο. Πράγματι, έτσι έγινε. Όμως, τη στιγμή που έρχονταν οι Τούρκοι, οι γιαγιάδες έβγαζαν το ψωμί από τους φούρνους. Βλέποντάς τους μπήκαν γρήγορα στα σπίτια.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να μπουν στο διπλανό από το σπίτι όπου βρισκόταν ο Παύλος Μελάς. Έσπασαν την πόρτα, όμως ο Βολάνης τράβηξε πιστόλι και σκότωσε τον τούρκο στρατιώτη. Οι σάλπιγγες άρχισαν να χτυπούν και ξέσπασαν πυροβολισμοί. Ο Μελάς προσπάθησε να βγει από το διπλανό σπίτι για να βοηθήσει απ έξω, αλλά οι άσπρες κάλτσες που φορούσε έδωσαν στόχο και οι σφαίρες τον βρήκαν στην κοιλιά. Το τραύμα ήταν θανατηφόρο", λέει ο κ. Κάκαλος.

"Η γιαγιά μου- συνεχίζει- εκείνο το βράδυ έφυγε από το σπίτι και κοιμήθηκε στη διπλανή γειτονιά. Όταν ήρθε το επόμενο πρωί, δεν βρήκε τίποτε στο σπίτι. Το είχαν ρημάξει οι Τούρκοι. Μπαίνοντας, όμως, στο στάβλο αντίκρισε, κάτω από τα άχυρα, τον Παύλο Μελά νεκρό. Οι Τούρκοι δεν τον είχαν βρει. Τον αναγνώρισε και μαζί με άλλες γυναίκες, πήραν το άψυχο σώμα του και το έθαψαν 400 μέτρα πιο ψηλά από το χωριό".

Ο Γιώργος Κάκαλος θυμάται σαν χθες την ημέρα που η γιαγιά του, κλαίγοντας, τού αφηγήθηκε την ιστορία: "Μου είπε, με δάκρυα στα μάτια, τα τελευταία του λόγια προς το πρωτοπαλίκαρό του, Νικόλαο Πίρζα: 'Νίκο, πάρε το τουφέκι και δώστο στο γιο μου, το σταυρό στη γυναίκα μου και πες τους ότι έκανα το καθήκον μου'. Από τα χείλη της την άκουσα την ιστορία και έχω τάξει στον εαυτό μου να τη λέω σε όλους. Αυτό έκανα μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω".

Το σπίτι, όπου ο Παύλος Μελάς άφησε την τελευταία του πνοή, εξαγοράστηκε το 1970 από τη Νομαρχία Καστοριάς και μετατράπηκε σε μουσείο υπό την ευθύνη του Δήμου Κορεστίων. Εκεί, μπορεί να δει κάποιος αντικείμενα της εποχής, όπλα, σπαθιά, στολές Μακεδονομάχων, βιβλία και φωτογραφίες των παλικαριών, που έδρασαν στην περιοχή μεταξύ της Καστοριάς και της Φλώρινας. Πρόσφατα, έγινε μια ριζική προσπάθεια αναστήλωσης και ανακαίνισης του σπιτιού και του περιβάλλοντος χώρου με τη μέριμνα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τη συμβολή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο, το επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι από την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό.

Πηγή: Αθήνα 9.84

Ανέκδοτο: με 3 «επιτηρητές» Η Ελλάδα


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


(Επειδή τα πολύ δύσκολα ή ευαίσθητα θέματα τα
χειριζόμαστε πιο εύκολα χρησιμοποιώντας συμβατικά ή τύπου black
humor ανέκδοτα, σκέφτηκα ότι για τα πολύ δύσκολα που μας έρχονται
το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ένα ανέκδοτο
πριν…βγούμε στους δρόμους…)

*****
Η ελληνική οικονομία με έναν…επιτηρητή;
Αυτό θα ήταν...έρωτας
*****
Η ελληνική οικονομία με δύο επιτηρητές;
Η περίπτωση είναι γνωστή ως "τρίγωνο" του Ibsen
(Από εδώ ο σύζυγος και από εκεί... το...αίσθημα!)
*****
Η ελληνική οικονομία με...τρείς επιτηρητές;
Πρόκειται αναμφίβολα για..."πάρτι"!!!
(ο γνωστός Γαλλικός όρος ΔΕΝ προσφέρεται για δημοσίευση...)

Πνίγηκε 10χρονη στον Ολύνθιο


Μια 10χρονη βρήκε το απόγευμα της Κ.Δευτέρας τραγικό θάνατο στα ορμητικά νερά του Ολύνθιου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα 15χρονο κορίτσι πήρε μια μηχανή (τύπου γουρούνα) και μαζί με τη 10χρονη ξαδέρφη της, επεχείρησαν να περάσουν το ρέμα του Ολύνθιου στο δρόμο μεταξύ Ολύνθου και Καλυβών.

Ο χείμαρρος, που από το πρωί είχε κατεβάσει πολύ νερό λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν τις προηγούμενες μέρες τη Χαλκιδική, ήταν αδιάβατος. Τα δύο μικρά κορίτσια δεν υπολόγισαν το βάθος του χειμάρρου και επιχειρώντας να περάσουν το ποτάμι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Ένας κάτοικος που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε παρακείμενο χωράφι άκουσε τις φωνές τους και έτρεξε να δει τι συμβαίνει. Τελικά, το 10 χρονο κοριτσάκι πνίγηκε στον χείμαρρο και βρέθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω από την αστυνομία και την πυροσβεστική που έφθασαν άμεσα στο σημείο.

Η 15χρονη ανασύρθηκε με τη βοήθεια του αγρότη που την έβγαλε με σχοινί και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με υποθερμία στο Κέντρο Υγείας Ν.Μουδανιών.

Η Όλυνθος βυθίστηκε στο πένθος μετά το τραγικό συμβάν, ενώ την υπόθεση διερευνά η αστυνομία.