Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ρημάζει η αρχαιότερη μονή του Πόντου

Η μονή ρημάζει, γιατί το τουρκικό κράτος δεν την αντιμετώπισε ποτέ ως πολιτιστικό μνημείο της ανθρωπότητας.

Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ

Ο οδηγός του ταξί ας υποθέσουμε ότι λέγεται Αχμέτ. «Αχμέτ», τον ρωτάμε, «θα μας πας μέχρι τη Μονή Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος;». «Βεβαίως, κύριε», μας απαντά. Βρισκόμαστε στην περιοχή Ματσούκα, που τη χωρίζουν είκοσι οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη της Τραπεζούντας.

Η Παναγία Σουμελά βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, και νοερά την αποχαιρετάμε.

Ο αυτοκινητόδρομος είναι ανηφορικός, ανεβαίνουμε κι όλο ανεβαίνουμε, ενώ οι σκιές από τη μαυροπεύκη, τις κρανιές και την ποντική αζαλέα «κόβουν» την ορατότητά μας.

Μια άγνωστη περιτομή

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Ποιοι έκαναν περιτομή στην αρχαιότητα; Η απάντηση κρύβεται στην καρδιά της Αθήνας και μάλιστα στην Αίθουσα 55 του μεγαλύτερου ελληνικού μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού.

Μέσα στην πλειάδα των εντυπωσιακών και γεμάτων γοητευτικές παραστάσεις αγγείων, δύσκολα το μάτι θα στεκόταν σε μια αττική ερυθρόμορφη πελίκη, αγγείο που μοιάζει με αμφορέα χωρίς λαιμό και την εποχή που κατασκευάστηκε, περί το 470 π.Χ., χρησιμοποιούνταν ίσως για τη μεταφορά λαδιού ή κρασιού και κάποιες φορές ακόμη και για την απόθεση της τέφρας των νεκρών.

Προσχώρησε στον ΛΑΟΣ ο Κιλτίδης

Ο κ. Κιλτίδης με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και βουλευτές του κόμματος στο καφενείο της Βουλής σε φωτογραφία αρχείου. ( Πηγή: EUROKINISSI-ΝΤΙΜΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Δύο μήνες μετά την αποχώρησή του από τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη

Αθήνα

Μια προαναγγελθείσα πολιτική μετεγγραφή ολοκληρώθηκε και επίσημα πριν από λίγα λεπτά με την προσχώρηση του βουλευτή Κιλκίς κ. Κ. Κιλτίδη στον ΛΑΟΣ.

Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρης με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικο τον ενημέρωσε για την απόφασή του να ενταχθεί στην Κ. Ο. του ΛΑΟΣ ο βουλευτής που αποχώρησε πριν δύο μήνες από τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν σήραγγα για να βρουν χρυσές λίρες


Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, την ώρα που έψαχναν χρυσές λίρες, μέσα σε σήραγγα που είχαν διανοίξει, στις Συκιές Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι επίδοξοι χρυσοθήρες, ηλικίας 47 έως 58 ετών, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, τη νύχτα, σε ρέμα της περιοχής, όπου το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν δημιουργήσει υπομονετικά και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί τη σήραγγα, μεγάλου βάθους.

Για τις ανάγκες της «ανασκαφής» χρησιμοποιούσαν διάφορα εργαλεία και καλώδιο, μήκους περίπου 50 μέτρων, που είχαν συνδέσει σε κολώνα φωτισμού της ΔΕΗ για το φωτισμό της σήραγγας.

Στο τραπέζι το όριο ηλικίας για μητροπολίτες


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Απόφαση-σταθμό για την Εκκλησία» χαρακτήρισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, την απόφαση του μητροπολίτη Ζακύνθου να παραιτηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου από τον επισκοπικό θρόνο.

Οκ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι η στάση του μητροπολίτη Ζακύνθου θέτει επί τάπητος ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για την Ελλαδική Εκκλησία, αναφορικά με το εάν θα πρέπει να καθιερωθεί ή όχι όριο ηλικίας.

«Είναι κάτι που προβληματίζει», είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρόσθεσε:

Λαμία - Αθήνα - Λαμία για μια κηδεία

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Η περιπέτεια ενός νεκρού και των συγγενών του επειδή ήταν καθολικός

Αθήνα

Αναγκάστηκαν να διανύσουν πάνω από 400 χιλιόμετρα, από τη Λαμία στην Αθήνα και πάλι πίσω στη Λαμία, για να κηδέψουν τον άνθρωπό τους, εξαιτίας της άρνησης της Μητρόπολης Φθιώτιδας να τελεστεί η κηδεία του στο ορθόδοξο παρεκκλήσι του κοιμητηρίου της Λαμίας, επειδή ήταν καθολικός.

Ο Μάσιμο Μπαρτολίνι, 59 ετών, ζούσε στη Λαμία τα τελευταία 8 χρόνια, μαζί με την οικογένειά του, πολλά από τα μέλη της οποίας μάλιστα είναι ορθόδοξοι.

Σαμοθράκη


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Θ. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ*

Εθεωρείτο η Σαμοθράκη το ιερό νησί για πολλούς αιώνες κατά την αρχαιότητα, λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων που οργάνωναν οι Θράκες. Οι μεγάλοι της κάθε εποχής το θεωρούσαν τιμή τους να πάνε εκεί και να μυηθούν σε αυτά. Λέγεται ότι κατά τη μύησή τους στα Καβείρια γνωρίστηκαν ο Φίλιππος της Μακεδονίας με την Ολυμπιάδα, με αποτέλεσμα να παντρευτούν και να γεννηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Από το νησί πέρασαν οι Πέρσες, οι Αθηναίοι, οι Λακεδαιμόνιοι, οι Μακεδόνες, οι Βυζαντινοί, οι Φράγκοι, οι Γενουάτες της περίφημης οικογένειας των Κατελούζων. Λείψανο των τελευταίων που σώζεται σήμερα είναι ο τεράστιος και επιβλητικός πύργος στην είσοδο της πρωτεύουσας του νησιού, Χώρας, πάνω σε κυκλώπειες βάσεις. Το 1462 μ.Χ. καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Στη Χαλκιδική έφτασε ο δηλητηριώδης λαγοκέφαλος


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr

Αναφορές για εμφάνιση του δηλητηριώδους ψαριού «λαγοκέφαλος» έγιναν στο κέντρο δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από τη βόρειο Ελλάδα. Οι επιστήμονες συνιστούν την προσοχή των πολιτών και την αποφυγή κατανάλωσής του.

Οι αναφορές για εντοπισμού του ψαριού έγιναν από Χαλκιδική και Μεθώνη και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αποφυγή κατανάλωσης ακόμη και των ψαριών που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του.

Το ψάρι μέσω του Ινδικού Ωκεανού εμφανίζονταν τα προηγούμενα χρόνια από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο, αλλά φέτος εμφανίστηκε και σε Χαλκιδική και Μεθώνη.