Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η φωτογραφία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που κάνει το γύρο του κόσμου...


... αφορά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ελλήνων πολιτών που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την απόδοση Ιθαγένειας στους μετανάστες!

Εσείς σε ποια από τις εκατοντάδες εφημερίδες της χώρας και σε ποιο τηλεοπτικό κανάλι την είδατε;

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ.

Πηγή: Δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό

Μεταπτυχιακά Λογιστικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας…


Γιατί ΟΛΕΣ οι πληροφορίες για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Τμήματος Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χάθηκαν ΞΑΦΝΙΚΑ από το ιστολόγιο του Πανεπιστημίου; Υπάρχει σοβαρός λόγος που ΧΑΘΗΚΑΝ τα μαθήματα, οι περιγραφές, και οι…διδάσκοντες;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Προβλήματα στη Χαλκιδική λόγω κακοκαιρίας


Αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων

Κατολισθήσεις βράχων και υπερχείλιση ρεμάτων

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα τρία πόδια της Χαλκιδικής, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν κατολισθήσεις βράχων και υπερχειλίσεις ρεμάτων.

Από τις δύο το μεσημέρι η αστυνομία απαγόρευσε τη διέλευση των οχημάτων σε αρκετούς επαρχιακούς δρόμους στις χερσονήσους της Κασσάνδρας , της Σιθωνίας και στην περιοχή της Ιερισσού.

Τα νερά της βροχής που πλήττει από χθες το πρωί το νομό Χαλκιδικής γέμισαν τα τοπικά ρέματα που υπερχείλισαν και τα νερά μαζί με τα φερτά υλικά κάλυψαν τους δρόμους. Στα ίδια σημεία σημειώθηκαν και κατολισθήσεις βράχων, καθιστώντας αδύνατη την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτροπές της κυκλοφορίας όπου ήταν εφικτό ενώ σε άλλες περιπτώσεις απαγόρευσαν την κίνηση αυτοκινήτων λόγω του κινδύνου για την σωματική ακεραιότητα των διερχόμενων οδηγών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Νίνα Γκατζούλη : "Οι Μακεδόνες αισθάνονται προσβεβλημένοι και ταπεινωμένοι με τον χειρισμό στο Σκοπιανό"


Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, μετά από αίτημα της Υπάτου Προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον επισκεπτόμενο τις ΗΠΑ Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης προς τιμήν του.

Παραβρέθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Β. Κασκαρέλης, η Γενική Πρόξενος κα Αγνή Μπαλτά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Μ. Βεληβασάκης και από το Ύπατο Συμβούλιο της Παμμακεδονικής Ένωσης οι κ.κ. Κ. Χατζηστεφανίδης, Φ. Γερασόπουλος, Π .Σπηλιάκος, Δ.Τασσόπουλος, Β. Γκατζούλης και η Υπατος Πρόεδρος Κα Ν. Γκατζούλη.

Η κα Γκατζούλη εξέθεσε στον κ. Αν. Υπουργό τις αταλάντευτες θέσεις που ασπάζονται τόσον οι Μακεδόνες του Εξωτερικού και του Εσωτερικού όσο και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού και της ομογένειας που απορρίπτουν την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό η οποία θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγα του. Επέδωσε στον συνομιλητή της υπόμνημα εκ μέρους των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο καθώς και Ψήφισμα που υιοθέτησαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις και πλήθος Οργανώσεων της γενέτειρας στα οποία εμπεριέχεται η ανωτέρω θέση.

Επίσης, αναφέρθηκε στην γνωστή επιστολή των 356 Καθηγητών Πανεπιστημίου διεθνούς κύρους προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα με την οποίαν τεκμηριώνεται με αδιαμφισβήτητο ιστορικό τρόπο η θέση των Μακεδονικών Οργανώσεων. Τόνισε εξ’ άλλου ότι οι Μακεδόνες αισθάνονται προσβεβλημένοι και ταπεινωμένοι με τον χειρισμό στο Σκοπιανό του Υπουργείου των Εξωτερικών των εκάστοτε Ελληνικών Κυβερνήσεων και ζήτησε να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός των Μακεδόνων και να εμποδιστεί η χρήση των όρων Μακεδόνας, Μακεδονικός-ή-ό από τους Σλάβους των Σκοπίων.

Τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα το διαιωνίσει και θα το οξύνει, ενώ θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μόνη αναγνώριση παγκοσμίως που θα νομιμοποιήσει την πολιτική της κλοπής και οικειοποίησης τμήματος του Ελληνικού πολιτισμού δια της υφαρπαγής του μακεδονικού ονόματος είναι μόνον η δική μας αναγνώριση. Η κ. Γκατζούλη τόνισε πως είναι ιερό καθήκον του Ελληνισμού να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι ο όρος Μακεδονία και τα παράγωγά του ανήκουν αποκλειστικά στον Ελληνισμό.

Πληροφόρησε, εξ’ αλλού τον συνομιλητή της ότι κατά τις επαφές τους οι υπεύθυνοι της Παμακεδονικής με το Κογκρέσο ή το Αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι είναι επιζήμιο για τον Ελληνισμό, συμπεριλαμβανομένων και των δύο εκατομμυρίων Ελληνοαμερικανών, να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.


Η κ. Γκατζούλη ανάφερε πως οι Βαυαροί πολιτιστικά είναι Βαυαροί. Εθνολογικά και γλωσσικά όμως είναι Γερμανοί και κανείς στον κόσμο δεν αρνείται την προφανή ταυτότητά τους. Θα μπορούσε ποτέ κανείς να δεχθεί ότι μπορεί ένα κράτος γειτονικό της Γερμανίας, να οικειοποιηθεί την κρατική ονομασία «Δημοκρατία της Βαυαρίας», και να μετονομάσει το λαό του σε «Βαυαρικό έθνος», και να ισχυρίζεται ότι μη Γερμανοί μπορούν να αποτελούν Βαυαρική μειονότητα στη Γερμανία; Ποια θα ήταν άραγε η στάση της Γερμανίας σε μια τέτοια περίπτωση;

Θα δεχόταν ποτέ η Γερμανία να δεχτεί κράτος και μάλιστα γειτονικό κράτος να ονομαστεί Βόρεια, Νότια, Άνω, Κάτω Βαυαρία;Επίσης αναφέρθηκε πως πρόσφατα το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας αναίρεσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αποκλειστική οικονομική ζώνη η οποία ήταν βασισμένη στο Δίκαιο της Θαλάσσης. Αυτό έγινε αμέσως μετά που η Ελλάδα είχε συμφωνήσει στην ένταξη της Αλβανίας ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Η κ. Πρόεδρος επεσήμανε πως δεν πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε ευρωατλαντική προσέγγιση πριν επικυρωθεί η τελική συμφωνία βάσει των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας και αφού μόνον περάσει και επικυρωθεί από το συνταγματικό δικαστήριο και το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και ιδιαίτερα η απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από το καινούριο συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ.

Αν όντως οι Σκοπιανοί, επεσήμανε η αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής, συμφωνήσουν στην σύνθετη ονομασία Βόρεια «Μακεδονία», θα σταματήσουν να οικειοποιούνται τα αρχαία Μακεδονικά σύμβολα; Θα σταματήσουν να μιλούν για καταπιεσμένη «Μακεδονική» μειονότητα; Θα σταματήσουν να κατηγορούν την Ελλάδα για γενοκτονία των «Μακεδόνων»; Θα σταματήσουν να διασύρουν την Ελλάδα διεθνώς και να αναρωτιούνται τι δουλειά έχουν οι Έλληνες στη Μακεδονία;

Θα αποτελεί εξαθλίωση του Ελληνισμού η οποιαδήποτε έννοια «Μακεδονικού» στρατού και Ελληνικού στρατού στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Μακεδόνων. Γι αυτό η χρήση των όρων Μακεδόνας/Μακεδονικός-ή-ό από τους Σλάβους της ΠΓΔΜ, πρέπει να εμποδιστεί με απόφαση νομικά δεσμευτική τουλάχιστον απ’ όλα τα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου ΗΠΑ κ. Μ. Βελιβασάκης, ο οποίος συνόδευε την ηγεσία της Παμμακεδονικής, τόνισε πως οι θέσεις της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ είναι και οι θέσεις των μελών του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση τους στο μείζον αυτό εθνικό θέμα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών κ.Δ. Δρούτσας άκουσε με προσοχή τις θέσεις και απόψεις που ανέπτυξε η ηγεσία της Παμμακεδονικής Ένωσης και τόνισε πως τέτοιου είδους συναντήσεις είναι ωφέλιμες και παραγωγικές και η ανταλλαγή σκέψεων είναι πάντοτε θετική.

Οι Μακεδόνες των ΗΠΑ ζήτησαν, τέλος, από τον Αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα να πράξει τα δέοντα ώστε στα πλαίσια των διεθνών συναντήσεων του αλλά και με δηλώσεις του στον Διεθνή Τύπο να σταματήσει ο καθημερινός εξευτελισμός των Μακεδόνων από τους Σλάβους των Σκοπίων.


Νίνα Γκατζούλη
Πρόεδρος Παμμακεδονικών Ενώσεων

Πηγή: Λευτεριά

Νίκος Καββαδίας: 35 χρόνια χωρίς τον Ποιητή των Θαλασσών


Τριάντα πέντε χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καββαδία συμπληρώνονται φέτος, ενώ παράλληλα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του, αφού ήρθε στον κόσμο στις 11 Ιανουαρίου του 1910, στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας στην Κίνα.

Ο πατέρας του ήταν έμπορος, προμηθευτής του τσαρικού στρατού. Με την έναρξη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου η οικογένεια του επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, την Κεφαλονιά και αμέσως μετά στον Πειραιά. Ο μικρός Νίκος ήδη από το σχολείο δείχνει το ταλέντο του και τη στιχουργική του δεινότητα εκδίδοντας ένα σχολικό περιοδικό τον “Σχολικό Σάτυρο”.

Τελειώνοντας το γυμνάσιο δουλεύει υπάλληλος σε ένα ναυτικό γραφείο στο Πειραιά. Όμως το υπαλληλίκι δεν του ταιριάζει και μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό, για να ζήσει αυτά που ονειρεύονταν ανάμεσα στα λογιστικά βιβλία του ναυτικού γραφείου, όπως το περιγράφει έξοχα στο ποιήμα του “Ιδανικός και ανάξιος εραστής...”.

Για να καλυτερεύσει τις συνθήκες εργασίας στα καράβια που δουλεύει αποφασίζει να γίνει "μαρκόνης" (ασυρματιστής). Το 1939 παίρνει το δίπλωμα του ασυρματιστή αλλά τον προλαβαίνει ο πόλεμος και επιστρατεύεται στο αλβανικό μέτωπο. Από εκείνη την εποχή δημοσιεύτηκε το 1987 μετά τον θάνατό του ένα υπέροχο μικρό πεζό, “Στο άλογό μου”.

Με το τέλος του πολέμου μπαρκάρει σαν ασυρματιστής και ταξιδεύει συνεχώς για 30 χρόνια, όταν προβλήματα υγείας τον αναγκάζουν να σταματήσει τα ταξίδια. Μόλις μετά από τρεις μήνες στη στεριά, πεθαίνει το 1975, από εγκεφαλικό.



Πηγή: Foreign Press

Μικρός που είναι ο κόσμος!


Από τον ΠΕΤΡΟ ΜΑΝΤΑΙΟ

Ενδιαφέρουσα θεματογραφία στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας «Μικρασιατική Ηχώ» (φ. 402, τηλ.: 210-3633618):

Κατηγορηματική άρνηση της Ενωσης Σμυρναίων στην αναψηλάφηση της «Δίκης των Εξι» που αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Αναφορά στον Μικρασιάτη απόγονο τρίτης γενεάς, Αμερικανό διοικητή του ΝΑΤΟ και των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Δημήτρη Σταυρίδη, του οποίου ο παππούς, Δημήτρης Σταυρίδης, δάσκαλος στη Μικρασία, έφυγε από τη Σμύρνη με τον Διωγμό.

Μικρό αφιέρωμα-προαναγγελία επετειακών εκδηλώσεων για τα 120 χρόνια από την ίδρυση (στη Σμύρνη) του Πανιώνιου. Κυρίως, εμπεριστατωμένη πρόταση της Ενωσης Σμυρναίων για «Μουσείο Ελληνισμού Μικράς Ασίας και Ανατολής» σε κτίρια των προσφυγικών πολυκατοικιών λεωφόρου Αλεξάνδρας. Προσωπικά, με γοήτευσε «λεπτομέρεια», από εκείνες που μονολογείς: Μικρός που είναι ο κόσμος!

Παλαιά έγγραφα, φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ και άλλα πειστήρια από Σμύρνη και Λέσβο συλλέγει, χρόνια, ο Θεόδωρος Πελεκάνος, από τον Παπάδο Λέσβου. Προ δύο ετών, σε στοίβα με χαρτιά έξω από πολυκατοικία, βρήκε ενυπόγραφο έγγραφο δεκαετίας του '50 επιχείρησης υπό επωνυμία «Λεωνιδόπουλος». Κάτι θυμήθηκε, «σκάλισε» το αρχείο του και ανακάλυψε την ίδια υπογραφή σε έγγραφο του μηχανουργείου Σμύρνης «Χαρ. Λεωνιδόπουλου», χρονολόγησης 18 Αυγούστου 1922, το οποίο είχε αποκτήσει, κάποτε, σε δημοπρασία στη Θεσσαλονίκη!

Εψαξε τα κουδούνια της πολυκατοικίας όπου βρέθηκαν τα -«άχρηστα- χαρτιά... Ετσι γνώρισε τον γιο του Σμυρνιού βιομήχανου Χαρ. Λεωνιδόπουλου και τη σύζυγο του γιου του, Μυρσίνη Αλεπουδέλη, εγγονή της ...πατριώτισσας του συλλέκτη, Μαρίας Βρανά, από τον Παπάδο Λέσβου, και του Παναγιώτη Αλεπουδέλη, πατέρα του... Οδυσσέα Ελύτη! Εάν δεν υπήρχαν οι συλλέκτες, είναι αμφίβολο εάν υπήρχε... Ιστορία -ή, εάν υπήρχε, κατά πόσο θα ήταν ...αρτιμελής. Δύσκολο επάγγελμα (η Ιστορία) για να την εμπιστευτείς σε «νυστέρια» ...οικονομολόγων, κακιά η ώρα!

Πηγή: Foreign Press

Σαμαράς: Το συνέδριο, πράξη επανίδρυσης της Ν.Δ.


Του Γιωργου Π. Τερζη

Συνέδριο «επανίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς το επικείμενο 8ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, κατά τη χθεσινή, πρώτη, συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής.

Σε πανηγυρικό κλίμα, καθώς από σήμερα τα μέλη της επιτροπής, υπό τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο, θα μπουν σε κανονικούς ρυθμούς προετοιμασίας, ο πρόεδρος του κόμματος ουσιαστικά προανήγγειλε την τομή με το παρελθόν, όχι μόνο συνολικά του πολιτικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της Ν.Δ.

Το συνέδριο -υποστήριξε προς τα μέλη της οργανωτικής- θα είναι το τέλος των αναχωμάτων του παρελθόντος, το τέλος του πολιτικού λόγου των προηγούμενων ετών, «θα είναι η πράξη επανίδρυσης της παράταξής μας».

Επανέλαβε την άποψη ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει ξεπεραστεί και επέμεινε στην ανάγκη μιας νέας μεταπολίτευσης. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς οριοθέτησε, εκ νέου, την αντιπολιτευτική ρότα της Ν.Δ. «Ως αντιπολίτευση θα βοηθήσουμε όπου χρειαστεί, θα διαφωνήσουμε όπου απαιτηθεί... θα πάρουμε αποφάσεις, αλλά δεν συγκυβερνούμε», υπογράμμισε.

Η εκκίνηση της προσυνεδριακής πορείας δίδεται με τη συνδιάσκεψη του κόμματος στις 21 Φεβρουαρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για την οποία καταβάλλεται μεγάλη οργανωτική προσπάθεια προκειμένου από ένα κατάμεστο στάδιο να σταλεί μήνυμα συσπείρωσης και αντεπίθεσης.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και Κρήτη, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση των 800.000 και πλέον μελών που ψήφισαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο στις 25-27 Ιουνίου.

Η οργανωτική επιτροπή θα συνεδριάζει σε χώρο που νοικιάστηκε στο κτίριο όπου στεγάζεται και το πολιτικό γραφείο του προέδρου της, κ. Αβραμόπουλου. Ο τελευταίος έχει ήδη καταλήξει στις βασικές καταστατικές αλλαγές, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν εκλογή του προέδρου της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ όχι μόνον από τα μέλη αλλά και τους φίλους του κόμματος, συμμετοχή των πολιτών και στην ανάδειξη των νομαρχιακών επιτροπών αλλά και, πιθανότατα, θέσπιση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.

Στον απόηχο, εξάλλου, της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το μεταναστευτικό, στη Ρηγίλλης επικρατεί ικανοποίηση για την εμφάνιση του κ. Σαμαρά, παρά τον υψηλό πυρετό που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, κατέστησαν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές από την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. θα επιμείνει το επόμενο διάστημα στη συγκεκριμένη ατζέντα, θεωρώντας ότι η κοινή γνώμη δεν επιδοκιμάζει τις «άκριτες πολιτογραφήσεις» του ΠΑΣΟΚ αλλά αντιθέτως διάκειται ευνοϊκά προς την προσεκτική αλλά όχι ξενοφοβική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: Καθημερινή

Θεσσαλονίκη: Εξω από τα οικόπεδα η εξωτερική περιφερειακή


Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δημόσιας διαβούλευσης για την εξωτερική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, μετά την ενημέρωση του δημάρχου Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επί της χάραξης του δρόμου. Σε ανακοίνωσή του ο δήμος αφήνει αιχμές εναντίον της διοίκησης της «Εγνατία Οδός ΑΕ», που μελέτησε το συγκεκριμένο έργο, για τη διαδικασία που ακολούθησε στο πλαίσιο της διαβούλευσης τα δυόμισι χρόνια που το έργο είναι υπό συζήτηση.

Μάλιστα, ο δήμος επισημαίνει ότι οι εναλλακτικές λύσεις χάραξης που μελέτησε η εταιρία για την εξωτερική περιφερειακή «ήταν επιφανειακές, χωρίς κανένα στοιχείο σύγκρισης και αξιολόγησης, ούτε καν με στοιχεία μήκους των χαράξεων, ενώ δεν έχει δημοσιοποιηθεί κανένα τμήμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, που τέθηκε στο αρχείο, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστές οι περιβαλλοντικές παράμετροι».

Ο δήμος Θέρμης, βάσει της απόφασής του, συμφωνεί στην υλοποίηση και την αναγκαιότητα του έργου. Διαφωνεί όμως πλήρως με την πρόταση χάραξης της «Εγνατία Οδός ΑΕ», καθώς υποστηρίζει πως «διέρχεται ή γειτνιάζει άμεσα με οικισμούς, πλήττει τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες χρήσεις γης και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στη χωρική συνοχή του δήμου, στο φυσικό περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων σε πολλές περιοχές του δήμου, στον οικισμό Τριαδίου, αλλά και στο αγρόκτημα Θέρμης και Ν. Ραιδεστού. Το μόνο τμήμα της χάραξης στο οποίο συμφωνούμε είναι αυτό που διέρχεται από το αγρόκτημα των Ταγαράδων».

Ομως ο δήμος πήρε θέση και για το δρόμο Κ11 - Θέρμης – Γαλάτιστας: «Το πρώτο τμήμα (μέχρι Θέρμη) πρέπει να επανασχεδιαστεί ως οδός τοπικής εξυπηρέτησης, να μην κατασκευαστεί το τμήμα από κόμβο Θέρμης – Πανοράματος μέχρι Τριάδι (θα υπάρχει η εξωτερική περιφερειακή), ενώ το τμήμα Τριάδι – Γαλάτιστα προτείνεται να μελετηθεί μαζί με την εξωτερική περιφερειακή, ώστε να κατασκευαστεί ως ενιαίος δρόμος».

Ο δήμος επιμένει η εξωτερική περιφερειακή να περάσει στα ανατολικά όριά του με τα Βασιλικά, προκειμένου να μη θιχτούν τα ακίνητα που είναι προς ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής. Γι' αυτό άλλωστε ζητά να... αξιοποιηθούν (δηλαδή να περάσει από εκεί) οι εκτάσεις του Δημοσίου και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Ωρα για αποφάσεις για την εξωτερική περιφερειακή


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

«Η εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να γίνει "μπαλάκι" και άλλος να ζητά να μετακινηθεί πέντε μέτρα βόρεια και άλλος δέκα μέτρα νότια. Πρέπει να προωθηθεί άμεσα, για να μη χάνουμε χρόνο, αλλά και χρήμα». Αυτό δηλώνει στον «Α» ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος προαναγγέλλει ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το έργο.

Εξάλλου, στο περιθώριο εκδήλωσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Μαγκριώτης απηύθυνε έκκληση να δουν όλοι ζεστά το έργο.

«Η εξωτερική περιφερειακή είναι ένα πολύ δαπανηρό έργο. Ενδεικτικά είναι δεσμευμένα περί τα 300 εκατ. ευρώ στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), όταν το έργο, σύμφωνα με τις πλέον περιορισμένες εκτιμήσεις, θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ. Δώσαμε τη δυνατότητα διαβούλευσης, από το Νοέμβριο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, και τώρα είναι η ώρα των τελικών αποφάσεων. Τα μικροσυμφέροντα πρέπει να μπουν στην άκρη και από κοινού να προτάξουμε όλοι το συμφέρον της πόλης, ώστε να μη χάσει η Θεσσαλονίκη χρήματα από το ΕΣΠΑ και να μην έχουμε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών.

Νέα ηγεσία

Σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικές εξελίξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν αναλάβει η νέα ηγεσία στην «Εγνατία Οδός ΑΕ». Η τοποθέτηση της νέας ηγεσίας φαίνεται ότι είναι πλέον θέμα ημερών. Ετσι, μία από τις πρώτες κινήσεις της θα είναι η οριστικοποίηση της χάραξης της εξωτερικής περιφερειακής.

Και όπως εξηγεί ο κ. Μαγκριώτης, «αν δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη χάραξη, το έργο θα δημοπρατηθεί στο σύνολό του μετά το καλοκαίρι. Αν οι αλλαγές είναι σημαντικές, θα το σπάσουμε σε δύο κομμάτια, για να μη χάνουμε χρόνο: από το Τιτάν μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα, που είναι ώριμο και μπορεί να δημοπρατηθεί γρήγορα, ενώ το υπόλοιπο τμήμα, από τα Κωνσταντινουπολίτικα μέχρι την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, θα δημοπρατηθεί λίγο αργότερα».

Η ταυτότητα του δρόμου

Η εξωτερική περιφερειακή αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του νομού σε επίπεδο 25ετίας. Πρόκειται για έναν κλειστό αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα συνδέει τη σημερινή εσωτερική και εξωτερική περιφερειακή με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τους δρόμους προς Χαλκιδική (Μουδανιά, Γαλάτιστα, Πολύγυρο), ενώ προβλέπεται η σύνδεσή του με την εσωτερική περιφερειακή σε διάφορα σημεία, όπως στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, θα εξυπηρετεί τις υπό δημιουργία πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στην ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Ζώνη Καινοτομίας, ενώ δυτικά θα δίνει διεξόδους από και προς τα νοσοκομεία «Γ. Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου».

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες...


"Σας προειδοποιούμε για άλλη μια φορά και μη μας πείτε στο μέλλον ότι δεν σας είχαμε προειδοποιήσει για όσα θα συμβούν. Όποιος σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες. Αποσύρετε το νομοσχέδιο τώρα". Με αυτά τα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για το λαθρομεταναστευτικό. Ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της Ν.Δ. και του ιδίου προσωπικά ότι, εκτός από την καταψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή (αν η κυβέρνηση δεν το αποσύρει), η ΝΔ θα το καταργήσει αφού κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές.

Η ομιλία του Αντ. Σαμαρά αλλά και αυτή του Γ. Καρατζαφέρη (επιτέλους επέστρεψε σε αντιπολιτευτικούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης) αποτέλεσαν ένα διαρκές σφυροκόπημα για τα έωλα επιχειρήματα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να περάσει το νομοσχέδιο που χαρίζει την πατρίδα μας στους λαθρομετανάστες και καθιστά τους Έλληνες μειοψηφία στον ίδιο τους τον τόπο.

-Κόλαφος για τους εθνομηδενιστές ήταν και όσα ειπώθηκαν από τον Μητροπολίτη Άνθιμο, το Νεοκλή Σαρρή, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Κυριάκο Βελόπουλο, τη Μαριάννα Πυργιώτη, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στο ALTER. Παρουσίασαν τα όσα εφιαλτικά για την πατρίδα και το έθνος έχουμε να ζήσουμε, αν τυχόν αυτό το λαθρονομοσχέδιο περάσει. Μια σκέτη φρίκη, αφού σταδιακά θα πάρουν την ελληνική ιθαγένεια και τα διόμισυ εκατομμύρια λαθρομετανάστες που βρίσκονται τώρα εδώ καθώς και, στη συνέχεια, άλλες πεντακόσιες χιλιάδες κάθε χρόνο!!!

Κάτι που σημαίνει ότι π.χ. σε δέκα χρόνια, οι μετανάστες που θα έχουν την ελληνική ιθαγένεια θα είναι εφτάμισυ εκατομμύρια (7.500.000) και θα είναι πλέον περισσότεροι από μας. Εκείνος πάντως που ήταν "όλα τα λεφτά", ήταν ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μεταναστών Ελλάδος, Κολομπανί, που ξεμπρόστιασε το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ένα φέρνει και ο άλλος στηρίζει το ν/σ για τους λαθρομετανάστες απλώς και μόνο για να πάρουν την ψήφο τους. Είπε λοιπόν ότι η Τζάκρη και ο Ραγκούσης τον απέκλεισαν από τις διαβουλεύσεις όταν είδαν ότι δεν είναι "πράσινος" και ότι δεν ελεγχόταν καθώς και ότι άτομα του ΣΥΡΙΖΑ πλησίασαν τις οργανώσεις των λαθρομεταναστών και τους είπαν "θα σας στηρίξουμε στο νομοσχέδιο αλλά θα μας ψηφίσετε".

Τέτοια αληταρία είναι οι πασόκοι και οι συριζαίοι. Και χίλιες φορές μπράβο στον κ. Κολομπανί που τους αποκάλυψε και τους ξεφτίλισε και τους είπε "τέτοια στήριξη δεν τη θέλουμε. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να έρθει στο μέλλον άλλο μετριοπαθές, στο οποίο να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα". Εκεί να δείτε πώς σκύλιασαν η υφυπουργός Τζάκρη, ο Μαργαρίτης του ΣΥΡΙΖΑ και η ανεκδιήγητη πρασινοσκυλού Μακρή... Ο Μαργαρίτης μάλιστα έβρισε τον εκπρόσωπο των μεταναστών και τον είπε "ακροδεξιό", επειδή δεν βόλευαν τους εθνομηδενιστές λαθρομεταναστολάγνους αυτά που έλεγε...


-Απόλαυση ήταν χθες η ενέργεια ομάδας πατριωτών που διέκοψε την εκδήλωση των θολοκουλτουριάρηδων του Αλιβιζάτου στην Παλιά Βουλή. Και γινόταν διπλή η απόλαυση όταν έβλεπες τον Τσίπρα και το Μαργαρίτη να διαολίζονται και να καταγγέλλουν την πρωτοβουλία αυτή. Θαυμάστε όμως τη δημοκρατικότητα αυτών των εθνομηδενιστών... Όταν τα φιλαράκια τους οι αναρχικοί εισβάλλουν στα πανεπιστήμια και βανδαλίζουν, αυτοί είναι υπέρ του ασύλου και δεν θέλουν την παρέμβαση της Αστυνομίας. Χθες που οι πατριώτες διέκοψαν τη δική τους εκδήλωση, κάλεσαν αμέσως την Αστυνομία και μπήκαν τα ΜΑΤ με τα κράνη μέσα στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής!!! Αίσχος!!!

-Συμφωνούμε απόλυτα με την κρατούσα άποψη των αναγνωστών μας αλλά και των άλλων ιστολογίων, ότι τέτοιες αιφνιδιαστικές πρωτοβουλίες του πατριωτικού κόσμου είναι μονόδρομος πλέον... Αφού η κυβέρνηση κατοχής δεν ακούει τους Έλληνες πολίτες αλλά αντιθέτως, αφενός τους εξοντώνει στα εισοδηματικά, φορολογικά και ασφαλιστικά και αφετέρου υποχωρεί στα εθνικά και θέλει να δολοφονήσει την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος με το λαθρονομοσχέδιο, πλέον όλος ο ελληνικός λαός είναι δικαιολογημένος και νομιμοποιημένος να αντιδράσει.

Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο. Όταν κάποιοι θέλουν να δολοφονήσουν την πατρίδα, δεν μπορεί ο πατριωτικός κόσμος να έχει συμπεριφορά του σαλονιού. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατέψει την πατρίδα του, ασκώντας νόμιμη άμυνα. Με μια δυναμική εξέγερση που θα επεκταθεί σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Η ευθύνη για όσα συμβούν ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

Πηγή: Πατριωτικός Λόγος