Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Περσέας και Ανδρομέδα

Ο Περσέας και η Ανδρομέδα (από τοιχογραφία στην Πομπηία)

Ο Περσέας ήταν ήρωας της Αρχαιότητας. Γιος του Δία και της Δανάης. Παππούς του ήταν ο Ακρίσιος, βασιλιάς του Άργους.

Ο χρησμός και η γέννηση

Ο Ακρίσιος ήθελε πάντα να αποκτήσει έναν διάδοχο για τον θρόνο του. Μετά την γέννηση της Δανάης, προσπάθησε και πάλι να αποκτήσει γιο αλλά δεν τα κατάφερε. Αποφασίζει να πάει στην Πυθία και να μάθει αν θα αποκτήσει αγόρι. Η Πυθία του ανακοινώνει πως θα αποκτήσει εγγονό από την Δανάη και πως θα σκοτωθεί από αυτόν.

ΝΙΚΗ Πολυγύρου - Φλέσσας: "Δε μας ικανοποιεί η ισοπαλία"


Στην αδυναμία των παικτών του στο σκοράρισμα στάθηκε ο προπονητής της ΝΙΚΗΣ Πολυγύρου Φώτης Φλέσσας δηλώνοντας: "Θεωρώ ότι ήμασταν καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο καθώς στη μεγαλύτερη διάρκεια ελέγχαμε το παιχνίδι.

Δημιουργήσαμε τουλάχιστον πέντε κλασσικές ευκαιρίες αλλά οι παίκτες μας που βρέθηκαν τετ-α-τετ με την αντίπαλη εστία, δεν έδειξαν την ανάλογη ψυχραιμία. Αντίθετα ενήργησαν με άγχος και νευρικότητα με αποτέλεσμα να χαθούν εύκολα γκολ. Άλλες ομάδες με μια τέτοια φάση παίρνουν το διπλό σε ανάλογα παιχνίδια.

"Είμαστε όλοι εξωγήινοι''


Οι άνθρωποι και οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί ήρθαν στη Γη από το διάστημα, με "όχημα" τους περιπλανώμενους κομήτες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα νέα αστρονομικά στοιχεία που συνεχώς έρχονται στο φως, σύμφωνα με κορυφαίο βρετανό επιστήμονα.

Ο καθηγητής Τσάντρα Γουικραμασίνγκε, διευθυντής του Κέντρου Αστροβιολογίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σε άρθρο του στο "International Journal of Astrobiology" (Διεθνές Περιοδικό Αστροβιολογίας) του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Τέλεγκραφ", τονίζει ότι η γήινη ζωή έχει κοσμική προέλευση, αλλά ένα "πολιτισμικό φράγμα" εμποδίζει τους ανθρώπους του πλανήτη να παραδεχθούν τη διαστημική τους καταγωγή.

Αγαλμα τριών μέτρων του Αμενχοτέπ


Τμήμα του αγάλματος του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ’ -παππού του Τουταγχαμών- ηλικίας άνω των 3.000 ετών ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι στο Λούξορ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς.

Το τμήμα αυτό του αγάλματος έχει ύψος 1,3 μέτρα και πλάτος 95 εκατοστά. Oπως είπε ο Χαουάς, «το γλυπτό είναι φανταστικό, αφού διακρίνονται πολύ καθαρά όλες οι λεπτομέρειες του προσώπου του Αιγύπτιου βασιλιά, ενώ είναι ένα από τα καλύτερα ευρήματα της περιοχής λόγω της εξαιρετικής τέχνης με την οποία είναι φιλοτεχνημένο».

Το άγαλμα ηλικίας 3.000 ετών ανήκε στον Φαραώ Αμενχοτέπ Γ’

Λαθρεμπόριο καπνού: Προς καρατόμηση ο αντινομάρχης Χαλκιδικής


Σήμερα απολογούνται δέκα από τους είκοσι κατηγορούμενους για την υπόθεση που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά την εξάρθρωση της σπείρας των λαθρεμπόρων και επίδοξων… εργοστασιαρχών τσιγάρων με έδρα την Κασσάνδρα.

Ανάμεσα στους δέκα (από τους συνολικά είκοσι εμπλεκόμενους), που κατηγορούνται για κακουργήματα, είναι και τα δύο αδέρφια αστυνομικοί, ο υποδιοικητής του τμήματος Κασσανδρείας και ένας αστυφύλακας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες ημέρες θα απολογηθούν οι υπόλοιποι, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης εταιρείας security, που φέρεται ως εγκέφαλος της σπείρας.

Μυστικά και θαύματα 7.500 ετών


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Σε μία καταπράσινη περιοχή με λόφους, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αργος Ορεστικό, στο νομό Καστοριάς, ο νεολιθικός οικισμός της Αυγής έχει αποκαλύψει τα τελευταία χρόνια πολλά από τα πανάρχαια μυστικά του, κρύβει όμως πολύ περισσότερα: Πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκεί πριν από 7.500 χρόνια και πώς οργάνωναν την οικονομική και την κοινωνική ζωή τους; Τι καλλιεργούσαν; Πώς έθαβαν τους νεκρούς τους;

Οι απαντήσεις ξαφνιάζουν ακόμη και τους εξοικειωμένους στην ανασκαφική καθημερινότητα αρχαιολόγους που ασχολούνται με την έρευνα εκεί -πόσο μάλλον το κοινό, που έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το χώρο. Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα, που βρίσκεται υπό σχεδιασμό, υπόσχεται να κάνει το «θαύμα» της Αυγής ακόμη πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον στους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με τη βοήθεια σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων και εκπαιδευτικών δράσεων.

«Γαλάζιος» καπνός στο κύκλωμα


Κόλαφος για τους εμπλεκομένους οι τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν ύστερα από εισαγγελική άδεια

Νέα τροπή προσλαμβάνει το σκάνδαλο παραγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από πολυμελές κύκλωμα, καθώς στην όλη υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται και η «γαλάζια» διοίκηση της Νομαρχίας Χαλκιδικής.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν και ο διευθυντής της Ασφάλειας Πολυγύρου, ο διευθυντής Ασφάλειας του τμήματος Κασσανδρείας και δύο αστυνομικοί, από τους οποίους ο ένας υπηρετούσε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.