Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

«Τα αποκηρυγμένα» ποιήματα Καβάφη σε επετειακή έκδοση

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη, το 1840.

Έκδοση συμβολή στη μνήμη του μεγάλου Αλεξανδρινού

 «Τα αποκηρυγμένα» ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις vakxikon.gr, ως συμβολή στη μνήμη του μεγάλου Αλεξανδρινού, καθώς διανύουμε το έτος Καβάφη και γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή που πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του (29 Απριλίου 1933 ).

Το εξώφυλλο του βιβλίου των 56 σελίδων κοσμείται από φωτογραφία των νεανικών του χρόνων και η υπογραφή είναι Κ. Φ. ΚΑΒΑΦΗΣ, δηλαδή Κωνσταντίνος Φωτιάδης Καβάφης, τα ποιήματα του οποίου αποκήρυξε ο Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης λέγοντας ... χωρίς άλλες εξηγήσεις, ότι ανήκαν σε κάποιον εξάδελφό του.

Το ΠΑΣΟΚ κατά της συμμετοχής αρμάτων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Ανάκληση της απόφασης για συμμετοχή των μηχανοκίνητων τμημάτων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ζητεί με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ.

Όπως σημειώνει: «Η απόφαση να μη μετέχουν μηχανοκίνητα τμήματα στις παρελάσεις δεν ελήφθη μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και λειτουργικούς με εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα.

Μοναχικός πλανήτης περιφέρεται στο Σύμπαν


Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανήτη PSO J318.5-22.

 Ένα γιγάντιος πλανήτης, έξι φορές μεγαλύτερος από το Δία, βρέθηκε να πλανάται μόνος του στο Σύμπαν, δίχως τη συντροφιά κάποιου άστρου.

Πρόκειται για τον PSO J318.5-22, ο οποίος βρίσκεται στη «γειτονιά» μας, μόνο 80 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Είναι ένας  πολύ νεαρός πλανήτης, που σχηματίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια.  Τον εντόπισε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων από την αχνή του υπέρυθρη ακτινοβολία.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ένα αντικείμενο σαν αυτό. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά νεαρών πλανητών που ανήκουν σε κάποιο ηλιακό σύστημα, όμως περιφέρεται μόνο του», λέει ο Δρ. Μάικλ Λιου ερευνητής αστρονόμος του πανεπιστημίου της Χαβάη.

Παύλος Μελάς: Σαν σήμερα το 1904 έπεσε στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας

Στη μάχη στη Στάτιστα

Αποτέλεσε υπόδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της πατρίδας στην ελληνική ιστορία

«Βούλγαρος να μη μείνει». Αυτή ήταν η τελευταία φράση του Παύλου Μελά, λίγο πριν ξεψυχήσει στις 13 Οκτωβρίου του 1904, θανάσιμα τραυματισμένος στη μάχη που δόθηκε στη Στάτιστα με Τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς.

Γύρω από το σώμα του νεκρού Π. Μελά εκτυλίχθηκε μια διπλωματική επιχείρηση για την παραλαβή και ενταφιασμό του. Οι Έλληνες δεν ήθελαν να γίνει γνωστό στους Τούρκους ποιος ήταν ο νεκρός, και συγκεκριμένα ότι ήταν Έλληνας αξιωματικός, διότι αυτό θα δημιουργούσε διπλωματική κρίση.

Εμβατήριο Παύλου Μελά



Παύλος Μελάς - Αθάνατος

Ο Παύλος Μελάς στη Μακεδονία

Ύστερα από τον πόλεμο του 1897 όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, απασχολημένες με σοβαρά εσωτερικά ζητήματα, είχαν εγκαταλείψει την άμυνα του ελληνισμού της Μακεδονίας στην αυθόρμητη αντίδραση των πατριαρχικών. Ακόμα δεν είχαν συνέλθει από την πρόσφατη καταστροφή και δίσταζαν σε κάθε πράξη που θα μπορούσε να εκληφθεί σαν πράξη εχθρική προς την Τουρκία και να κλονίσει τη συνθήκη που είχε υπογραφεί.

Μόνο από το 1901 και ύστερα δινόταν κάποια μικρή ενίσχυση στις ελληνικές κοινότητες κι αυτή για τα σχολεία και τις εκκλησίες που μόνες συντηρούσαν. Ούτε σκέψη γινόταν για αποστολή ανδρών, οπλισμού και σωμάτων στη Μακεδονία. Έτσι το πεδίο είχε αφεθεί ελεύθερο όλο το 1902 και το 1903 στη δραστήρια προπαγάνδα των Βουλγάρων και στη διάκριση των κομιτατζήδων.

Πυκνή ομίχλη απλώθηκε πάνω από τη Θεσσαλονίκη


Σκηνικό από θρίλερ το κέντρο!(φωτο)

Ακόμα και σκηνικό από ταινία θρίλερ θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη σημερινή εικόνα του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Πυκνή ομίχλη έχει κατακλύσει την πόλη και ειδικότερα το κέντρο αφού όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες δεν φαίνεται σχεδόν τίποτα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι από το ύψος της Αγίας Σοφίας με παραλιακή, δεν φαίνεται ο Λευκός Πύργος! Παρά την ομίχλη, όμως ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους, άλλοι περπατούν άλλοι ψαρεύουν και κανείς δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να χάσει την κυριακάτικη βόλτα του λόγω "λίγης" ομίχλης.

Εντοπίστηκε αστεροειδής πλούσιος σε νερό


Αποτελεί την πρώτη ένδειξη κατοικήσιμου πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος
Τα απομεινάρια ενός αστεροειδούς, πλούσιου σε νερό, που βρίσκεται στην τροχιά ενός «λευκού νάνου» εντόπισαν αστρονόμοι.

Η σημασία της συγκεκριμένης ανακάλυψης είναι μεγάλη, μιας και αποτελεί την πρώτη ένδειξη κατοικήσιμου πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Και αυτό γιατί φέρει τα δύο βασικά στοιχεία ενός κατοικήσιμου πλανήτη: νερό και βραχώδη επιφάνεια.

Ο αστεροειδής εντοπίστηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Χάμπλ σε απόσταση περίπου 150 εκατ. φωτός από την Γη.

Πώς να αντιδράσετε και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού

Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε σε έναν σεισμό αφού η Ελλάδα είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του κόσμου και συχνά-πυκνά πλήττεται από καταστροφικούς σεισμούς

Οι περισσότεροι τραυματισμοί αλλά και θάνατοι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, οφείλονται κυρίως στον πανικό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν σημειωθεί σφοδροί τραυματισμοί αλλά και θάνατοι από συνωστισμό κατά τη σεισμού.

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού:

Δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου με αναφορά στον Καρυωτάκη

Η ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες ενάντια στο Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα, την Χρυσή Αυγή, με κορυφαίο γεγονός την προφυλάκιση τριών βουλευτών και την δίωξη (μέχρι στιγμής…) τριών άλλων, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η «δημοκρατία» τους, όπως αυτοί την εννοούν είναι ένα πολίτευμα… ελευθερίας μόνον για «δημοκράτες», στους οποίους «δημοκράτες» συμπεριλαμβάνουν χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ και κατ’ εξοχήν αρνητές της, οι οποίοι δημόσια διακηρύσσουν ότι επιδιώκουν την δικτατορία του προλεραριάτου.