Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Μονή Ζυγού, Ουρανούπολη

Γενική άποψη της Μονής Ζυγού.

Τα ερείπια της άλλοτε αγιορειτικής Μονής του Ζυγού βρίσκονται στην περιοχή της σημερινής Ουρανοπόλεως, περί τα σαράντα μέτρα έξω από την σημερινή οριογραμμή του Αγίου Όρους.

Η πρώτη γνωστή αναφορά «του Ζυγού» στην χερσόνησο του Άθω, προέρχεται από έγγραφο του 942. Από αυτήν αντιλαμβανόμεθα ότι επρόκειτο για βασικό τοπογραφικό σημείο αναφοράς στην περιοχή, πλην όμως δεν διευκρινίζεται αν ήταν τόπος, χωριό ή μονή.

Το 958 ο όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης «γίνεται προς τω Ζυγώ ούτω καλουμένω', όπου άρχισε την αθωνική άσκησή του υποτασσόμενος σε γέροντα ασκητή της περιοχής. Το 991 φαίνεται ότι είχε ιδρυθεί ήδη η μονή του Ζυγού, για την οποία όμως η πρώτη σαφής μαρτυρία είναι μόλις του 996. Ήταν αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Είναι ντροπή να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής…


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΤΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ Ν. ΠΑΡΑΛΙΑ


Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: «Η Κυβέρνηση με τελείως αυταρχικό και παράνομο τρόπο και με εντολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς την ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου) θα επιχειρήσει στις επόμενες δύο τρεις ημέρες να σταματήσει το έργο της τοποθέτησης του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Νέα Παραλία, στην περιοχή της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας.

Του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που τόσο αγάπησε και τόσα προσέφερε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην Μακεδονία μας γενικότερα.

Διαβεβαιώνω τους Θεσσαλονικείς ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Χαλκιδική- Διάρρηξη σε κελί της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους


Οι δράστες αφαίρεσαν ιερά κειμήλια

Στόχος θρασύτατων διαρρηκτών έγινε το ιστορικό κελί "Άξιον Εστί" της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, οι διαρρήκτες, αφού εισέβαλαν στο ιστορικό κελί της Ιεράς Μονής, αφαίρεσαν απ’ αυτό τέσσερις εικόνες, έναν χρυσοκέντητο ρώσικο Επιτάφιο και τρία κεντητά καλύμματα Αγίας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις αρχές, η διάρρηξη εκτιμάται ότι έγινε σε αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, ενώ οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν κατά το διάστημα αυτό την απουσία του γέροντα του κελιού.

3+1 κτίρια για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη


Δυο κτίρια του ΕΘΙΑΓΕ προγραμματίζονται να φιλοξενήσουν τις αγροτικές υπηρεσίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Τέσσερα κτίρια, προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του. Στόχος είναι αφενός να αξιοποιηθούν ανενεργά κτίρια, που όμως είναι του Δημοσίου και μπορούν να παραχωρηθούν, αφετέρου να περιοριστεί το κόστος της στέγασης των υπηρεσιών, που σήμερα μόνο για τη νομαρχία φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,8 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Η διοίκηση της νομαρχίας γνωρίζει πως δύσκολα και ως διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην ενοικίαση 32 κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών της, δεδομένου μάλιστα ότι μειώνονται σχεδόν στο μισό και τα τέλη ταξινόμησης, κυκλοφορίας κ.λπ., που σημαίνει λιγότερα έσοδα στην... τσέπη από την οποία πληρώνονται τα ενοίκια.

Πολύγυρος

Εικόνες «Βαβέλ» στα Βόρεια της Αλβανίας


Κάποιοι αρνούνται να βγουν από τα σπίτια τους γιατί είναι σε βεντέτα.

Περισσότεροι από 11.000 Αλβανοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, που "χτύπησαν" τη χώρα, την περασμένη εβδομάδα. "Η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχουν ακόμη περιοχές που είναι αποκλεισμένες, εξαιτίας των πλημμυρών", δήλωσε εκπρόσωπος της αλβανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 7.500 σπίτια έχουν πλήρως καταστραφεί κι άλλα 2.600 έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένες ζημιές ενώ η συνολική επιφάνεια που πλημύρισε είναι 140.000 στρέμματα. Η μεγαλύτερη πόλη του βορρά Σκόδρα μετατράπηκε σε «Βενετία» με τις βασικές είσοδοι της πόλης μπλοκαρισμένες και, μάλιστα, σε αρκετά τμήματα της πόλης το νερό έφτανε τα δύο μέτρα, έχοντας προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην ηλεκτροδότηση.