Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Σώζεται το ενετικό γεφύρι στον Ασσο Κορινθίας

Ξεκινά το έργο αποκατάστασής του έπειτα και από έγκριση του ΚΑΣ

Θερμού Μαρία

Λίθινη, πολύτοξη και με μήκος περί τα 27 μέτρα, κατασκευασμένη κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας (1687 - 1715) στην Πελοπόννησο η γέφυρα-υδραγωγείο κοντά στο χωριό Ασσος της Κορίνθου πρόκειται επιτέλους να αποκατασταθεί και να γλιτώσει από την απειλούμενη κατάρρευση. Διότι, παρά το γεγονός, ότι είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995 λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών της αλλά και της εποχής που κτίσθηκε, είχε αφεθεί στην τύχη της ελλείψει χρημάτων.

Ηδη όμως γίνεται το πρώτο βήμα χάρη στην Δημοτική Ενότητα Ασσου-Λεχαίου Κορινθίας, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη αποκατάστασης της ενετικής γέφυρας, που είναι κόσμημα της περιοχής και το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί, αφού εγκρίθηκε και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το σπήλαιο του Διρού και ο μύθος του Κάτω Κόσμου

Ο αρχαιοελληνικός μύθος για τον Κάτω Κόσμο του Άδη προέρχεται πιθανότατα από ένα σπήλαιο που βρίσκεται στον κόλπο του Διρού, στη Μάνη. Πρόκειται για το σπήλαιο «Αλεπότρυπα», το οποίο οι αρχαιολόγοι εξερευνούν τις τελευταίες δεκαετίες, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται μάλιστα 9.000 χρόνια πριν, δηλαδή λίγο μετά την Παλαιολιθική εποχή.

Επιπλέον, όπως ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν σαν νεκροταφείο όπου λάμβαναν χώρα νεκρικές τελετές. Η διαπίστωση αυτή, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα ενέπνευσε τους μύθους για τον κόσμο του Άδη.

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Ευθύμη Καρανάσιου


Πολύγυρος 25 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το κρίσιμο ζήτημα της προτεινόμενης υποβάθμισης πολλών τελωνείων που λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία, συζήτησαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τον Δ/ντη του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι Βουλευτές, Χαλκιδικής Ευθύμης Καρανάσιος, Ημαθίας Απ. Βεζυρόπουλος, Κιλκίς Γεωργ. Γεωργαντάς και Πέλλας Διον. Σταμενίτης, ζήτησαν να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός της αρμόδιας επιτροπής που εισηγείται την υποβάθμιση των τελωνείων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και της συνακόλουθης εξοικονόμησης πόρων.

Δελτίο Τύπου Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

κλικ για μεγέθυνση

Συνεχίζονται οι δράσεις για παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου

κλικ για μεγέθυνση
ΠΑΜΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (5.00-7.00)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012:
«ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ»

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, στις 5.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, η δεύτερη για φέτος, δράση για παιδιά, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με τίτλο «Γνωριμία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα βιβλία της».

Πρόσκληση Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Χαλκιδικής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Χαλκιδικής
σας προσκαλούν στην Ετήσια Εορταστική Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί
την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ.
στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου

Στην εκδήλωση θα γίνει κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας καθώς
και απονομή τιμητικών διακρίσεων σε μαθητές, φοιτητές και
πολύτεκνες οικογένειες που απέκτησαν παιδί εντός του έτους 2012.

Η παρουσία σας θα αποτελέσει τιμή και στήριξη για την πολύτεκνη οικογένεια.

Η Πρόεδρος
Ιφιγένεια Κυριάκου   

Ο Γ. Γραμματέας
Ηλίας Σταμούλης

Η λάμψη του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο

Φωτισμένος και λαμπερός μέσα στη νύχτα είναι πλέον ο ναός του Απόλλωνα στην αρχαία Κόρινθο ύστερα από την ολοκλήρωση του έργου ηλεκτροφωτισμού του, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ. Την πρωτοβουλία για την ανάδειξη του μνημείου και τη νύχτα είχε η ΛΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων η οποία εκπόνησε τη μελέτη το καλοκαίρι του 2012 σε συνεργασία με την εταιρεία αρχιτεκτονικού φωτισμού Διάθλασις Α.Ε., για να εγκριθεί στη συνέχεια ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η προβολή του μνημείου και όχι η επιβολή του φωτισμού επάνω του ήταν η βασική αρχή της μελέτης αλλά και η προσαρμογή των εντάσεων τόσο στο ίδιο όσο και στο άμεσο περιβάλλον του, η απόδοση των σκιάσεων και η ανάδειξη του δομικού υλικού κατασκευής του που ήταν ο πωρόλιθος.

Αντιδρούν στην επίταξη οι εργαζόμενοι του μετρό

Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι του μετρό, παρά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη.

«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.

Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους».