Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Έβρος: Μουσείο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους


Ένα μουσείο που θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, θα μιμείται έναν αρχαίο τύμβο και θα εγκιβωτίζει τα σπάνια ευρήματα της ανασκαφής, αναμένεται να δημιουργηθεί στη Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, στον Έβρο.

Η αρχιτεκτονική πρόταση για την κατασκευή του εκθεσιακού χώρου έχει λάβει ήδη την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ αναμένεται η ένταξη της κατασκευής στο ΕΣΠΑ (η χρηματοδότηση θα ανέρχεται στο ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ) , προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Η έρευνα στη Μικρή Δοξιπάρα-Ζώνη, που άρχισε το 2002 από τη ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, είχε φέρει στο φως μια ιδιαίτερα σπάνια ταφική πρακτική των αρχών του 2ου αιώνα μ.Χ.: τα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας γαιοκτημόνων αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν μαζί με τα άλογα και τις άμαξες, που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τα σώματά τους στο χώρο της ταφής. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών.

Το ΥΠΕΞ απομάκρυνε τον Θ. Οικονόμου από το Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς


Ελλάς το μεγαλείο σου! Πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι!

Το Υπουργείο Εξωτερικών  Ελλάδος δεν μπόρεσε να αντέξει τον πονοκέφαλο που προκαλούσε με την πατριωτική του στάση ο μέχρι χθες Γενικός Πρόξενος Κορυτσάς Θεόδωρος Οικονόμου και αποφάσισε την ανάκληση του, λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του.

Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου στην επετειακή εκδήλωση των 20 χρόνων της Ομόνοιας στην Κορυτσά, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία. Ο όρος Βόρειος Ήπειρος που χρησιμοποίησε και η παρότρυνση του να δηλώσουν την Ελληνική καταγωγή στην ερχόμενη απογραφή πληθυσμού, «δαιμόνισε»πολλούς φορείς στην Αλβανία ενώ εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα ζήτησε και το ΥΠΕΞ Αλβανίας αφού η Κορυτσά δεν θεωρείτε μειονοτική περιοχή.