Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Άρχισε το ξήλωμα των κεραιών στον Χορτιάτη


Οι πρώτες κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στο πάρκο κεραιών του Χορτιάτη άρχισαν να ξηλώνονται χθες, ύστερα από πολυετείς δικαστικούς αγώνες του δήμου Χορτιάτη, κατοίκων του, αλλά και των δήμων Θέρμης, Πανοράματος και Πυλαίας.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

“Η σημερινή μέρα είναι ιστορική. Ζητάμε να εφαρμοστεί η κοινή υπουργική απόφαση και να μείνουν στο βουνό 25 κεραίες”, δήλωσε στη “Μ” ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος ήταν παρών στη διαδικασία της αποψίλωσης των κεραιοσυστημάτων, την οποία περιφρουρούσαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για την αποφυγή επεισοδίων.

Χθες το πρωί στο πάρκο κεραιών είχαν συγκεντρωθεί ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών, τόσο αυτών που αποφασίστηκε να απομακρυνθούν όσο και άλλων που περιμένουν νέες δικαστικές αποφάσεις για απομάκρυνση. Δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ ιδιοκτητών και των εκπροσώπων της διεύθυνσης Δασών και του δασαρχείου που εφάρμοσαν την απόφαση του συμβουλίου αναστολών του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία εγκρίθηκε η καταστροφή των πρώτων εννέα κεραιών.

Η πρώτη κίνηση για την απομάκρυνση των κεραιών από τον Χορτιάτη ήταν η προσφυγή του δήμου στα διοικητικά δικαστήρια και μαζί οι αποφάσεις του δασαρχείου Θεσσαλονίκης ότι 30 ιδιοκτήτες κατέλαβαν παράνομα δασική έκταση των 110 κεραιών που υπάρχουν στο “πάρκο”. Για 20 ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν ήδη εκδοθεί πρωτόδικες αποφάσεις, για τις οποίες οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες υπέβαλαν εφέσεις, οι οποίες έχει προσδιοριστεί να εκδικαστούν από τον επόμενο μήνα και μετά στο Διοικητικό Εφετείο. Ωστόσο, με προσωρινές διαταγές επί των πρώτων αποφάσεων, διατάχθηκε η απομάκρυνση των κεραιοσυστημάτων για τους χαρακτηριζόμενους παράνομους σταθμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μικρής εμβέλειας - ένας μόνο ανήκει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ζήτησαν αναστολή, αλλά για εννέα σταθμούς δεν έγινε δεκτό το αίτημα, με συνέπεια να αρχίσει το έργο της αποψίλωσης.

“Επιτέλους βγήκαν οι πρώτες αποφάσεις για τις παράνομες κεραίες του Χορτιάτη. Η πολιτεία τόσα χρόνια δεν έχει βρει λύση για τη διασπορά του πάρκου κεραιών”, επισήμανε ο κ. Γεράνης. Τόνισε ακόμη πως επί οκτώ χρόνια ο δήμος ήρθε αντιμέτωπος με τις ηγεσίες υπουργείων που δεν έφταναν στο σημείο να λύσουν οριστικά το πρόβλημα του πάρκου κεραιών. “Υπάρχουν αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες, αλλά το θέμα δεν προέκυψε τώρα. Υπάρχουν αποφάσεις που έχουν εκδοθεί εδώ και δύο χρόνια, είχε δρομολογηθεί και όλοι το περίμεναν”, υπογράμμισε στη “Μ” η δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Κίκα, η οποία επέβλεψε το έργο της κατεδάφισης των κεραιοσυστημάτων.


“Είμαστε οι... σαρδέλες”

Εντονες ήταν οι λεκτικές αντιδράσεις των ιδιοκτητών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, οι οποίοι είχαν χθες τις πρώτες κεραίες να απομακρύνονται. Όπως επισήμαναν, οι αρχικές προσφυγές δεν αφορούσαν μεγάλους σταθμούς και εταιρείες αλλά τις “σαρδέλες” της ραδιοσυχνότητας, όπως οι ίδιοι χαρακτήρισαν τις εταιρείες τους. Υπέβαλαν μάλιστα σωρεία ενστάσεων, επισημαίνοντας πως όλες οι κεραίες στον Χορτιάτη λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας και πως δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση για κανέναν. “Όλοι έχουν άδειες και όλοι δεν έχουν”, τόνιζαν, σημειώνοντας την ατολμία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να επιλύσει οριστικά το ζήτημα των συχνοτήτων.

“Μας λένε ότι δεν είχαμε περιβαλλοντικές μελέτες. Μα πώς να έχουμε, αφού με υπουργική απόφαση αναφέρεται πως πρέπει πρώτα να δοθούν οριστικά οι συχνότητες και στη συνέχεια να κατατεθούν αυτές οι μελέτες. Στα ποινικά δικαστήρια όλοι έχουμε αθωωθεί στο εφετείο και τώρα κίνησαν τη διαδικασία από τα αστικά. Όλοι εμείς όμως είμαστε οι μικροί”, υποστήριξε ο ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού Studio 3 (Παραδοσιακός FM) Απόστολος Φίλης.

* Παρουσία ΜΑΤ. Στο πάρκο κεραιών από νωρίς το πρωί είχαν παραταχθεί δύο λεωφορεία με διμοιρίες της Υπηρεσίας Μέτρων Τάξης της ΕΛΑΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιμακούμενες αντιδράσεις των ιδιοκτητών. Το έργο της απομάκρυνσης των κεραιών ανέλαβε συνεργείο του δήμου Χορτιάτη, οι υπάλληλοι του οποίου με γερανό αποσύνδεσαν όλα τα συστήματα των κεραιών, ενώ συνεργείο της ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ρεύματος. Η πρώτη φάση της απομάκρυνσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα. Τώρα αναμένονται νέες δικαστικές αποφάσεις για άλλους σταθμούς,


Δύο δεκαετίας με τον φόβο της ακτινοβολίας

Το χρονικό της εγκατάστασης του πάρκου κεραιών στον Χορτιάτη

Έχουν περάσει δύο και πλέον δεκαετίες από την παράνομη εγκατάσταση των πρώτων κεραιών ραδιοφώνου και τηλεόρασης στο βουνό του Χορτιάτη με το ξέσπασμα της ελεύθερης ραδιοφωνίας και την άνοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, κιόλας, δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα από τα πολύ σημαντικά πειράματα γενετικής που έκαναν ο καθηγητής Θωμάς Ξένος από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και ο καθηγητής Κτηνιατρικής Ιωάννης Μάγρας. Οι δύο ερευνητές του ΑΠΘ εντόπισαν σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των πειραματόζωων λόγω της έκθεσής τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπεμπόταν και από τις κεραίες ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Το 1996 κοινή υπουργική απόφαση πρόκρινε τρεις διαφορετικούς χώρους στο πολεοδομικό συγκρότημα για να στηθούν οι κεραίες της Θεσσαλονίκης. Τότε στο πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη υπήρχαν 17 παράνομες κεραίες. Το 2005 δικαστική απόφαση καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση και σε πρόστιμο 10.000 ευρώ 17 άτομα. Είχε προηγηθεί, δύο χρόνια πριν, το 2003, έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, που ανέφερε πως υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς στο δάσος του Χορτιάτη από την παράνομη εγκατάσταση των κεραιών.

Οι κάτοικοι των περιοχών Χορτιάτη, Πανοράματος και Θέρμης πολλές φορές διαδήλωσαν για την απομάκρυνση του πάρκου κεραιών από την περιοχή τους, καθώς ανησυχούσαν έντονα για την ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που συνδέεται με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών, προβλήματα υπογονιμότητας, ακόμη και καρκινογενέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, αντί το πάρκο να διαλυθεί, είχαν αρχίσει να πληθαίνουν οι αδειοδοτήσεις και μαζί οι υπερβάσεις των ορίων εκπομπής ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Η τελευταία πράξη για το πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη ήταν για τους κατοίκους της περιοχής μια ευχάριστη έκπληξη.

ΣΤΕΛΙΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

Πηγή: Μακεδονία

Νέα Δημοκρατία: Η πρώτη διαγραφή του Σαμαρά


To πρώτο βήμα της αυτοκάθαρσης που προανήγγειλε έκανε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διέγραψε τον Αριστοτέλη Παυλίδη, στο πλαίσιο και της τακτικής του να χαράξει “κόκκινη γραμμή” με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Του Βαγγέλη Πλάκα

Καθοριστική για την απόφαση του προέδρου της ΝΔ ήταν η επιμονή του πρώην υπουργού να παραστεί στη σημερινή συνδιάσκεψη του κόμματος για την τουριστική ανάπτυξη στη Ρόδο, πολιτική έδρα του, καθώς εκλεγόταν βουλευτής Δωδεκανήσου. Είχε προηγηθεί πολυήμερο μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταστήσουν σαφές στον κ. Παυλίδη πως δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του στη συνδιάσκεψη και πως ουσιαστικά δεν έχει θέση στη Νέα Δημοκρατία.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι παρέμενε αμετακίνητος στην άποψή του και δήλωνε πως τα μηνύματα του προέδρου για αυτοκάθαρση δεν τον αφορούν, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε χθες να κάνει πράξη τη σκληρή προειδοποίηση που απηύθυνε την Κυριακή από την Καλαμάτα και να ζητήσει με επιστολή του προς την επιτροπή δεοντολογίας την οριστική διαγραφή του.

Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ στηρίχθηκε στο επιχείρημα πως “με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του προκάλεσε και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κόμματος”. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την επιτροπή δεοντολογίας, που συνεδρίασε χθες το απόγευμα υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη. Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, μέχρι το συνέδριο του Ιουνίου θα ακολουθήσουν και άλλες διαγραφές στελεχών που προκάλεσαν με τις συμπεριφορές ή τις πολιτικές αποφάσεις τους, κάτι που προφανώς φωτογραφίζει στελέχη όπως οι Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας κ.ά.

Ανανέωση μέσω... ποσόστωσης

Ανανέωση προσώπων προωθεί η Νέα Δημοκρατία, όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η γραμματεία Οργανωτικού για τις εκλογές στις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις.

Σε αυτές θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, όχι μόνο ως ψηφοφόροι αλλά και ως υποψήφιοι, και τα νέα μέλη του κόμματος που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου. Μάλιστα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Αντώνη Σαμαρά να αναδειχθούν νέα πρόσωπα από την κοινωνία και εκτός του κομματικού σωλήνα, δεν επιτρέπεται σε όσους προέδρους έχουν κλείσει δύο θητείες να θέσουν νέα υποψηφιότητα, ενώ προβλέπεται ποσόστωση 20% για υποψήφιους που δεν είχαν διατελέσει μέλη στο παρελθόν, 20% για νέους ώς 35 ετών και 30% για γυναίκες.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 30 Μαΐου για τον πρόεδρο των ΝΟΔΕ και τον πρόεδρο και τα μέλη των ΔΤΟ, ενώ, αν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει την Τετάρτη 2 Ιουνίου. Την Κυριακή 13 Ιουνίου θα εκλεγούν από τις νομαρχιακές συνελεύσεις τα μέλη των συμβουλίων των ΝΟΔΕ.

Τα πρόσωπα της Θεσσαλονίκης

Το όριο των δύο θητειών οδηγεί σε σημαντική ανανέωση στη Θεσσαλονίκή. Οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα Μηνάς Σαμαντζίδης, Δυτικού Τομέα Τάκης Δημόπουλος και Ανατολικού Τομέα Μάκης Στεργίου δεν έχουν δικαίωμα νέας υποψηφιότητας, καθώς συμπληρώνουν 6, 25 και 10 χρόνια αντίστοιχα στις θέσεις τους.

Στη ΝΟΔΕ Κέντρου υποψήφιος θα είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος Τάσος Εμμανουηλίδης. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του αντιπροέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Χρήστου Κοπατσάρη και του τομεάρχη Έβρου Φώτη Τσιπέλη. Ο τελευταίος μάλιστα κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ ότι δεν του δίνει στοιχεία των μελών της ΝΟΣ. Ο κ. Σαμαντζίδης απηύθυνε ερώτημα προς τη γραμματεία Οργανωτικού, σημειώνοντας πως πρόκειται για προσωπικά δεδομένα και δεν μπορεί εκ του καταστατικού να τα κοινοποιήσει.

Ένταση υπάρχει και στη ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα, καθώς στελέχη της ΔΑΚΕ διατύπωσαν στον πρόεδρο της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Βαρτζόπουλο τη διαφωνία τους με πιθανή υποψηφιότητα του Γιώργου Παπασουλιώτη. Εκτός του κ. Παπασουλιώτη υποψήφιος θα είναι ο Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ενώ ακούγονται και οι Νίκος Βαδραχάνης, Γιάννης Λιάμης και Γιάννης Πάιδας. Στα δυτικά υποψήφιοι θα είναι οι Μίλτος Τασούλης και Κώστας Πάντσης ενώ στη Β΄ περιφέρεια να επανακάμψει θα επιδιώξει ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημήτρης Παρχαρίδης. Ο νυν πρόεδρος Θανάσης Βενέτης και οι Κυριάκος Λαζός και Δημήτρης Κίρλας ακούγονται για υποψήφιοι.

Πηγή: Μακεδονία

Ο Αργύρης Λαφαζάνης για τον "Καλλικράτη" 23/4/2010 - Video


Συνέντευξη του Αργύρη Λαφαζάνη στο TV Χαλκιδική

Ηρακλής ο…ένας!


Του Άγγελου Σκλαβουνάκη

Ο «γηραιός» της Θεσσαλονίκης είναι ο πιο γνωστός Ηρακλής σε όλη την Ελλάδα και εκτός από τους χιλιάδες οπαδούς του φαίνεται ότι εμπνέει και αρκετές ομάδες.

Ο Ηρακλής ιδρύθηκε το 1908 στην Τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη και επέλεξε τα συγκεκριμένα χρώματα προς τιμή της σημαίας της Ελλάδας και υποδηλώνει το πάθος για απελευθέρωση που είχαν οι ιδρυτές του συλλόγου.

Η κορυφαία σεζόν του συλλόγου θεωρείται η χρονιά 1975-76 όπου οι «κυανόλευκοι» κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδας, έπειτα από ένα συναρπαστικό τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους «κυανόλευκους» εκείνη την περίοδο ήταν ο Βασίλης Χατζηπαναγής ενώ άξιοι συμπαραστάτες του ήταν οι Φνάρας, Δινόπουλος, Καλαϊτζίδης, Χριστοφορίδης και Μ.Ξανθόπουλος.

Οι Ηρακληδείς των μεγάλων κατηγοριών

Ο Ηρακλής της Θεσσαλονίκης είναι ο…μοναδικός που έχει αγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια ωστόσο υπάρχουν ομάδες με την ονομασία Ηρακλής όπου έχουν αγωνιστεί σε Β΄ και Γ΄ Εθνική.

Συγκεκριμένα ο ..πρόδρομος του Πανσερραϊκού Ηρακλής Σερρών κατέλαβε την 2η θέση στην Β΄ Εθνική την σεζόν 1964-65. Πλέον ο σύλλογος υπάρχει και καλλιεργεί αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου.

Μοναδική ήταν και η πορεία του Ηρακλή Καβάλας την σεζόν 1962-63 όπου κατέκτησε την 3η θέση στην Β΄ Εθνική.

Ακόμα αξιοσημείωτη είναι η πορεία του ιστορικού Ηρακλή Λάρισας με έδρα την περιοχή της Νεαπόλεως όπου την σεζόν 1962-63 τερμάτισε στην 12η θέση.

Επιπλέον σπουδαία ήταν και η πορεία του…γειτονικού Ηρακλή Βόλου τη σεζόν 1963-64 όπου τερμάτισε στην 15η θέση του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.

Σε ότι αφορά τον Ηρακλή Πτολεμαϊδας έκανε αισθητή την παρουσία του την σεζόν 1993-94 όπου τερμάτισε στην 11η θέση του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας

Ακολουθεί λίστα με ποδοσφαιρικές ομάδες με την ονομασία Ηρακλής από τις εξής περιοχές:

Χάλκης
Σοφάδων
Καρδιτσομαγούλας
Αγίων Θεοδώρων
Αστακού
Ροδίτσας
Μοναστηρακίου
Ασωπείας
Ελευσίνας
Ασπροπύργου
Πειραιά
Περιστερίου
Αγίων Δέκα
Σφακερών
Θυμιανών
Μαριτσών
Λάρδου
Λεχαίου
Πατρών
Βερβενών
Μύλων
Καρυάς
Καλαμάτας
Νιδιπίτου
Ηρακλείου
Νευροκοπίου
Ψαχνών
Ξυλοκάστρου
Σαγήνης
Σαππών
Διαλαμπής
Μυλοποτάμου
Μαυροβατού
Παναιρεστίου
Αριάδνης
Μυρτοφύτου
Χειμαρρού
Μονόβρυσου
Λιμνοχωρίου
Αμμουδιάς
Αγριανού
Θόλου
Αργυρούπολης
Φύσκας
Κοιλαδίου
Κάρπης
Αμπελοκήπων
Χρυσαυγής
Παπαφίου
Μοδίου
Μεγάλης Παναγιάς
Νέας Φώκαιας
Έδεσσας
Λούκα
Αγροσυκιάς
Αρμενοχωρίου
Χράνης
Πολυκάρπης
Κρυοβρύσης
Φιλιάτων
Αγίου Γεωργίου

Πηγή: Gazzetta.gr