Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Επιστρέφει σπάνιος θησαυρός του 12ου αιώνα

Πρόκειται για χειρόγραφη Καινή Διαθήκη

«Ευαγγελίζει χαράν μεγάλην» προς την Ελλάδα το Μουσείο Ζαν Πολ Γκετί, το οποίο μας επιστρέφει μια χειρόγραφη Καινή Διαθήκη του 12ου αιώνα, η οποία είχε κλαπεί κατά τη δεκαετία του '60 από τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", το αμερικανικό μουσείο ανακοίνωσε χθες ότι επιστρέφει το κειμήλιο «εθελοντικά», καθώς πληροφορήθηκε ότι είχε μετακινηθεί παράνομα από το μοναστήρι εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Πηγές του μουσείου έλεγαν χθες στους «Τάιμς του Λος Αντζελες» ότι το χειρόγραφο αποκτήθηκε το 1983, ως μέρος «μιας μεγάλης και καλά τεκμηριωμένης συλλογής». Τώρα παρουσιάζεται στην έκθεση «Ουρανός και Γη» για το Βυζάντιο που έστειλε η χώρα μας στις ΗΠΑ. Ετσι και εντοπίστηκε από τη χώρα μας.

Όταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος έκανε τράκα από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο (φωτο)

Η ιστορική συνάντηση του ηθοποιού με τον έκπτωτο μονάρχη

Η "ιστορική" φωτογραφία όπου ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος, κάνει τράκα τσιγάρο από τον τέως βασιλιά!

Είναι η στιγμή που ο πάντα αυθόρμητος ηθοποιός αφού πάρει το τσιγάρο ζητά και...φωτιά με την ατάκα που έμεινε στην ιστορία   "φωτίτσα, φωτίτσα, Μεγαλειότατε;"!

Πηγή: Parapolitika.gr

Υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης με Βαγγέλη Μαρινάκη και Πέτρο Κόκκαλη υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους

Ερυθρόλευκο χρώμα θα έχει, όπως όλα δείχνουν, η εκλογική μάχη του Μαΐου στον Πειραιά, καθώς, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιάννης Μώραλης, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Πέτρο Κόκκαλη να κατεβαίνουν μαζί του ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Μώραλης, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία του συνεταιρισμού, κατεβαίνει στον στίβο της πολιτικής και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μαζί του στις αυτοδιοικητικές εκλογές κατεβαίνουν και ο ιδιοκτήτης των ερυθρολεύκων Βαγγέλης Μαρινάκης, αλλά και ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος.

Επιζήσασα της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους περιγράφει την φρίκη που έζησε

Της 105χρονης Γιεβνιγκέ Σαλιμπιάν

Μια τεράστια ουλή στον μηρό του δεξιού της ποδιού και ίχνη από βουρδουλιές στην πλάτη της, είναι τα σημάδια που της άφησε ο τουρκικός στρατός

Ήταν παιδί του Πρώτου Μεγάλου Πολέμου, γεννήθηκε σε ένα μακρινό μέρος στα βάθη της Τουρκίας και είναι μια από τις τελευταίες εν ζωή μάρτυρες της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Αρμένιοι από τους Τούρκους στις δύο πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα.

Ο λόγος για την Γιεβνιγκέ Σαλιμπιάν η οποία στα 105 της χρόνια απολαμβάνει πλέον το ζεστό αεράκι και την υπέροχη θέα του Μίσιον Χιλς της Καλιφόρνια, σε αντίθεση με την φρίκη που έζησε στα παιδικά της χρόνια, στην πόλη Αιντάμπ, στην οποία γεννήθηκε.

Η Θεσσαλονικη πριν 150 χρονια (φωτο)

Πώς συνδέονται και τι σχέση μπορεί να έχουν τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης και το πρωτότυπο μιας φωτογραφίας ηλικίας 151 ετών χωμένο στα συρτάρια κάποιου γκρίζου κτιρίου στη σύγχρονη Βιέννη;

Το παραμύθι, όπως το διηγήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Επαμεινώνδας, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), όπου αναπτύσσεται η έκθεση, ξεκινά στα 1863, όταν ο πρόξενος της Αυστροουγγαρίας (τότε) στα Γιάννενα και στη συνέχεια στη Σύρο, ο Γιόχαν Γκιόργκ Χαν ξεκίνησε μια μεγάλη περιήγηση (έτσι ονομάζονταν τότε τα «διπλωματικά ταξίδια» των οριενταλιστών εκπροσώπων της Εσπερίας στη μαγική' Ανατολή).

Συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής


Συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής  Κου Στιβαχτάρη Γρηγορίου και του μέλους του Δ.Σ.  Κας Βαλοδήμου Κατερίνας ,  με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής  Κο Γκιλή Γεώργιο και τον δικηγόρο του Επιμελητηρίου  Κο Φυργάδη Απόστολο.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7/4/2014, είχε ως κεντρικό θέμα το φαινόμενο της παραμεσιτείας στον κλάδο των συμβούλων διαχείρισης ακίνητης περιουσίας - κτηματομεσιτών και πως μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί.

Συζητήθηκαν επίσης και θέματα που αφορούσαν την συνέχιση της άριστης συνεργασίας του συλλόγου με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.