Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες!...


(Στην Κένυα, 15-2-1999 παραδόθηκε στους Τούρκους ο Οτσαλάν)

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν βγάλουμε τα κομματικά γυαλιά που μας μάθανε να φοράμε, ξεπερνώντας πράσινο, μπλε, κόκκινο και τον αχταρμά χρωμάτων τότε μόνο θα ...ξυπνήσουμε, πριν πολύ είναι αργά!

Τη μοναδική ηλιαχτίδα φωτός στο φιάσκο Οτσαλάν θα τη βρούμε στις καρδιές όλων των Ελλήνων που και στις πιό δύσκολες στιγμές της ιστορικής μας πορείας στο χρόνο κρατάμε μέσα μας αιώνια-άσβεστη- τη σπίθα της λευτεριάς ...

Σήμερα κυβερνά μία γενιά που γαλουχήθηκε με την εντυπωσιακή αντίφαση όπου ο Μεταξάς, αρχηγός της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου χωρίς να είναι ο....” νόμιμος ηγέτης”, κατάφερε να συντάξει πίσω του ΟΛΕΣ τις πλατειές λαϊκές μάζες βροντοφωνάζοντας στον Ιταλό το ιστορικό ΟΧΙ!...

Αν πράγματι “ εμπειρίες δεν είναι αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά αυτά που εμείς κάνουμε με όσα μας συμβαίνουν...” όπως έγραψε εύστοχα ο Αλντους Χάξλεη, τότε τι νόημα θα έχει εφεξής για τα παιδιά που εμείς φέραμε στον κόσμο το ρητό του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του βρετανού πολιτικού που περιποιήθηκε τιμή στον ελληνικό λαό δηλώνοντας μετά το έπος του 1940 ότι από εδώ και εμπρός ”...δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν...Έλληνες!”

Λόγια ιστορικής σημασίας και διαχρονικής συνέπειας, ή φτηνά λογοπαίγνια χαμηλού επιπέδου διπλωματικών δημοσίων σχέσεων για να απαλύνουν τον θάνατο και τις κακουχίες του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ λαού που είπε ΟΧΙ στον Άξονα ενώ οι Γάλλοι ρώταγαν «πουρκουά», οι Εγγλέζοι έτρεχαν στα καταφύγια του Λονδίνου και οι ΤΟΥΡΚΟΙ σήκωναν τις μπάρες των συνόρων λέγοντας «Χός γκελντίν Αφέντημ…περάστε!»

Άπο είναι το ψευδώνυμο του λησμονημένου στη φυλακή Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν, που σε ανύποπτη στιγμή είχε δηλώσει, ελληνοπρεπώς, «Είτε αγωνίζεσαι, και νικάς και έτσι επιβιώνεις, είτε χάνεις και τότε πεθαίνεις έντιμα...»

Να του είχαμε συμπαρασταθεί ΕΠΡΕΠΕ στις δύσκολες στιγμές του ΟΛΟΙ οι Έλληνες δικαιώνοντας τη δικιά μας θέση στο πανανθρώπινο Πάνθεο Ηρώων που ακόμη και σήμερα, εποχή του άκρατου κυνισμού, θα επιλέγαμε να πέφταμε για τη Λευτεριά κόντρα στον κ Πάγκαλο, τον κ Σημίτη και άλλους πολιτικούς άνδρες εκείνης της εποχής ....

Ο Στέλιος Παπαθεμελής μιλάει σε εκδήλωση για την οικονομική κρίση


Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα

Blog: www.danagennisi.eu
Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr
Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης

Τηλ.: 6979112273



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

14/2/10

Ο Πολιτικός Όμιλος για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα και το Ίδρυμα Δελιβάνη, σας προσκαλούν εγκάρδια στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα: ΚΡΙΣΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠ΄ ΑΥΤΗΝ, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, Αθήνα.

Προλογίζει ο: Στέλιος Παπαθεμελής, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης. Εισηγούνται οι: Μαρία Δελιβάνη, Καθ. Παν, πρώην Πρύτανης, Σάββας Ρομπόλης, Καθ. Παν. Διευθ. ΙΝΕ, Παν. Ρουμελιώτης, Καθ. Παν. πρώην Υπουργός Οικονομίας.

Παναγιότατος Άνθιμος: "Πάμε για αλλοίωση του πληθυσμού της Ελλάδος;"


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΕΪΝΑ

Συνέντευξη στον Αποστόλη Λέινα παραχώρησε ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση στον ελληνικό λαό.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερ: Παναγιότατε είδαμε ότι αντιδράσατε έντονα στο νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση για τους μετανάστες . Θα μας πείτε λίγα λόγια;

Απ: Μαζί με τα άλλα πολλά και μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας, η ελληνική κοινωνία, και που βλέπω ότι από μέρα σε μέρα γίνονται επιτακτικότερα και πιο ανησυχητικά, προσετέθη τελευταία και το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των προβλημάτων που αφορά τους μετανάστες. Όπως γνωρίζετε αυτό το νομοσχέδιο δημιούργησε μια μεγάλη αντίδραση από την ελληνική κοινωνία που έδωσε την ώθηση, ώστε πριν κατατεθεί να υπάρξουν και μερικές βελτιώσεις, οι οποίες ενδεχομένως και να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του στη Βουλή.

Εγώ προσωπικά από τον άμβωνα της Θεσσαλονίκης κατά την Κυριακή και με δυο συνεντεύξεις, μία με τον κ. Πρετεντέρη και μία με τον κ. Χατζηνικολάου εξέθεσα τις απόψεις μου σαν ένας από τους ποιμένες τους πνευματικούς της εκκλησίας, αλλά και σαν Έλληνας πολίτης, διότι γνωρίζω παρά πολύ καλά το θέμα αυτό και διότι αφετέρου στην Αθήνα, η οποία μου είναι πάρα πολύ γνωστή, διότι εκεί εσπούδασα και έκανα παρά πολλά χρόνια, είδα επιτόπου την σκληρή πραγματικότητα, την οποία αντιμετωπίζει ο λαός και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές.

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 650.000 ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

Ερ : Η εκκλησία της Ελλάδος και ο ελληνικός λαός δεν έχει ερωτηθεί για αυτό το θέμα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα;

Απ : Έθεσα το καίριο ερώτημα, γιατί η πολιτεία, όταν προετοιμάζει αυτό το νομοσχέδιο, δεν αποφασίζει να ρωτήσει και την εκκλησία της Ελλάδος, η οποία εκκλησία της Ελλάδος έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Αττική, όταν μας πληροφορούν ότι στην Αττική υπάρχουν 650.000 χιλιάδες μουσουλμάνοι. Και είναι δυνατόν αυτή η πραγματικότητα να αφήνει τους αρμοδίους αδιαφόρους; Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικοί ή φανατικοί οι Ελβετοί επί παραδείγματι που καταψήφισαν σε δημοψήφισμα την περαιτέρω απαίτηση των μουσουλμάνων, για να κατασκευάσουν και άλλα τζαμιά στις πόλεις της Ελβετίας και δεν είναι κουτός ο Σαρκοζί και οι Γάλλοι, οι οποίοι σφυγμομετρούν να δουν ποιο είναι το φρόνημα του γαλλικού λαού με εθνική συνείδηση για την πατρίδα τους και ταυτόχρονα τους μετανάστες που ήσαν παράνομοι τους επιβίβασε σε αεροπλάνα και τους έστειλε στην πατρίδα τους.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙΣ

Ερ : Και τι θα γίνει στην πατρίδα μας Παναγιότατε, όταν κατακλύζεται πανταχόθεν συνεχώς από λαθρομετανάστες;

Απ : Επομένως εμείς θέλουμε αυτό το νομοσχέδιο που δεν έχει τελειώσει ακόμη να μπορέσει να έχει και άλλες τροπολογίες που να δυσκολέψουν τα πράγματα, για να μη γίνει στην πατρίδα μας αυτό το κακό που έχει γίνει και σε άλλες χώρες που τώρα το βλέπουν ότι είναι ίσως λίγο αργά, για να προσπαθήσουν να το διορθώσουν. Δεν θέλω εγώ να υποδείξω, αλλά δεν μπορούμε να φαντασθούμε την πρωτεύουσα, όπως είναι αυτή τη στιγμή πραγματικά, και που δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις σε περιοχές που είναι δίπλα από την Ομόνοια, και το μεσημέρι, αλλά από τις εννέα το βράδυ και μέχρι τις δώδεκα, και μία και δύο το πρωί να μην μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει ελεύθερα.

Παράδειγμα ανέφερα την περίπτωση της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών που ήταν μία από τις πιο δυνατές συνοικίες των Αθηνών σε πληθυσμό αθηναϊκό και σήμερα οι περισσότεροι έχουν φύγει, οι δε μετανάστες έχουν αποθρασυνθεί και λένε στους κατοίκους , στους Έλληνες πολίτες : «να σηκωθείτε να φύγετε να πάτε στα Βόρεια προάστια, γιατί αυτά τα σπίτια είναι δικά μας». Ήρθαν άνθρωποι από την Αθήνα, ακόμη και σήμερα, που άκουσαν τις ομιλίες μου, για να τους βοηθήσω στο θέμα αυτό. Βέβαια δεν έχω τέτοιες δυνάμεις σε αρμοδιότητα, αλλά προσθέτω και εγώ τη φωνή μου, για να πω προσπαθήστε να διορθώστε το θέμα αυτό.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ; ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ;

Ερ : Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει το λαό μας σε σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον;

Απ : Και για μην θεωρηθεί ότι είμαστε ή ρατσιστές ή απάνθρωποι, εγώ σας λέω ότι τριάντα χρόνια Μητροπολίτης στον Έβρο, δηλαδή ως Αλεξανδρουπόλεως και έξι χρόνια τώρα εδώ, είμαι από τους εκπροσώπους της εκκλησίας που είναι πάρα πολλοί και στην Αθήνα και εδώ και στον Πειραιά και σε άλλες πόλεις και υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν και ετάισαν και επότισαν και περιέθαλψαν τους μετανάστες και σήμερα τους βοηθούμε με δεκαπέντε συσσίτια στη Θεσσαλονίκη και πολλά άλλα που υπάρχουν στα κέντρα που προανέφερα. Δεν είμεθα εναντίον. Όπως επίσης είμαι υπέρ της απόψεως ότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, που τελείωσαν το δημοτικό, όχι μόνο όμως το δημοτικό, αλλά που πρέπει να τελειώσουν και το Γυμνάσιο και το Λύκειο, για να ξέρουν πραγματικά την ελληνική γλώσσα και ίσως σπουδάσουν και στις ανώτατες σχολές, αυτοί να νομιμοποιηθούν και να πάρουν αυτό που το νομοσχέδιο και η πολιτεία τους χαρίζει.

Αλλά με γενίκευση και με τέτοιο μεγάλο αριθμό μεταναστών, έχουμε ανοίξει ήδη την όρεξη τους από τα παράλια της Τουρκίας και έρχονται συνεχώς και από το ποτάμι του Έβρου, αλλά κυρίως και από τη θάλασσα και που είναι υποχρεωμένοι οι ναυτικοί μας του Ναυτικού να τους περιθάλψουν και να τους συμμαζέψουν και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός και εγώ έθεσα το ερώτημα, αν όλοι αυτοί έρθουν και μείνουν εδώ, εμείς που θα πάμε; Πάμε για αλλοίωση του πληθυσμού της Ελλάδος; Για δημιουργία προβλημάτων θρησκευτικών; Για δημιουργία αυτονομιστικών αύριο διεκδικήσεων; Ή πάμε ουσιαστικά να υπηρετήσουμε σχέδια, τα οποία δεν ξέρω, ηθελημένα ή αθέλητα αποβλέπουν στην αποδυνάμωση της Ελλάδος ως εθνότητος, αλλά και ως ορθοδόξου χριστιανικής χώρας;

Πηγή: Λευτεριά

To ΣτΕ για τη Στρατονίκη: Μια απόφαση κατόπιν εορτής


Στις 8 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκαν οι 462/2010 και 463/2010 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες απορρίπονται οι προσφυγές των κατοίκων της Στρατονίκης κατά της εξόρυξης κάτω από τον οικισμό. Οι αποφάσεις αυτές έγιναν δεκτές με άκρατο ενθουσιασμό από τους άσπονδους φίλους του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ και οπαδούς της εξόρυξης.

Παραμερίσθηκε έτσι – προσωρινά – η πολεμική που ασκούνταν κατά του ΣτΕ και ειδικά του Ε’ Τμήματος από όλες τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις της χώρας, λόγω της ακύρωσης μεγάλου αριθμού μεταλλευτικών έργων.

Εμείς δεν πρόκειται βέβαια να κρίνουμε το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο, θα δώσουμε όμως μερικά διευκρινιστικά στοιχεία για την προσφυγή και την άποψη μας για τη σημασία της απόφασης.

Τον Οκτώβριο 2005 ομάδα κατοίκων της Στρατονίκης κατέθεσε ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακυρώσεως της ΚΥΑ 45129/1999 “Περί εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου”, όπως αυτή συμπληρώθηκε/τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 143088/2005 και της Απόφαση Έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης της εξόρυξης. Κατά της ΚΥΑ 45129/1999 που αφορούσε στην εξόρυξη του μεταλλείου “Μαντέμ Λάκκος” ουδείς ουδέποτε προσέφυγε στο ΣτΕ.

Η τροποποίηση της 45129/1999 αφορά στην εξόρυξη κάτω από το δομημένο οικισμό της Στρατονίκης “με τη χρήση του μηχανήματος σημειακής κοπής Road Header σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% της εξόρυξης και περιορισμό των εκρηκτικών (φουρνέλα) σε ποσοστό μικρότερο του 30% σε μηνιαία βάση”. Το σύνολο της ΜΠΕ της “τροποποίησης” δομήθηκε γύρω από το θαυματουργό μηχάνημα Road Header που θα εξασφάλιζε την αδιατάρακτη και ασφαλή για τη Στρατονίκη και τους κατοίκους της εξόρυξη.

Tα δυο βασικά επιχειρήματα της προσφυγής ήταν:

1. Ότι τα περί χρήσης του Road Header για εξόρυξη ενός κοιτάσματος όπως οι Μαύρες Πέτρες συνιστούσαν προσπάθεια εξαπάτησης του αδειοδοτικού μηχανισμού, αφού όποιος έχει έστω στοιχειώδη γνώση της σκληρότητας του μεταλλεύματος και της μορφής του κοιτάσματος αντιλαμβάνεται ότι ένα μηχάνημα μήκους 18 μ. και ύψους 4 μ., με απαιτούμενο ελάχιστο πλάτος εργασίας 5,5 μ. και κλίσεις +/- 5%, δεν μπορεί να εξορύξει ούτε ένα μέτρο “μετώπου εργασίας” στις Μαύρες Πέτρες.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της εξόρυξης ο όρος αυτός, ο βασικότερος της αδειοδότησης, ουδέποτε τηρήθηκε, όπως βεβαιώνει η αρμόδια “Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας” (ΕΠΙΤΗΡΩ). Η ίδια επιτροπή βεβαιώνει επίσης ότι είναι αδυνατόν να τηρηθεί ο όρος της μηχανικής εκσκαφής στο συγκεκριμένο μεταλλείο.

2. Ότι η αδειοδότηση της εξόρυξης κάτω από το δομημένο οικισμό ήταν μη νόμιμη επειδή δεν λάμβανε υπόψιν την ύπαρξη ενός αρχαιολογικού μνημείου ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, του Ναού του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού. Και στις τρεις αδειοδοτήσεις της εξόρυξης, το 2002, το 2003 και το 2005, τόσον η αρμόδια 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όσο και ο Υπουργός Πολιτισμού, διαβεβαίωναν ότι “στην ευρύτερη περιοχή της δραστηριότητας δεν υπάρχει κανένα αρχαιολογικό μνημείο”.

Τον Ιούνιο 2009 για πρώτη φορά, μετά από καταγγελία του Δημοτικού Συμβούλου Σταγείρων-Ακάνθου Τόλη Παπαγεωργίου, η αρμόδια 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων “ομολόγησε” ότι ο Ναός Αγίου Νικολάου Στρατονίκης είναι αρχαίο μνημείο προστατευόμενο από τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου. Η “ομολογία” της 10ης ΕΒΑ κατατέθηκε με Υπόμνημα στο ΣτΕ από την δικηγόρo των προσφευγόντων αμέσως μετά τις θερινές διακοπές του ΣτΕ που έληξαν στις 17.9.2009.

Η συζήτηση της προσφυγής στην Ολομέλεια έγινε στις 25.9.2009, μετά από επτά αναβολές. Με δεδομένο ότι η ισχύς των δυο πράξεων αδειοδότησης της δραστηριότητας έληγε στις 31.12.2009 και ότι ο συνήθης χρόνος εκδόσεως των αποφάσεων της Ολομέλειας είναι αρκετοί μήνες, ήταν περίπου βέβαιο ότι η επίμαχη απόφαση θα εκδιδόταν όταν οι προσβαλλόμενες πράξεις θα ήταν ήδη άκυρες. Παρουσιάζει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον το διατακτικό της απόφασης:

1. Θεωρείται δεδομένο ότι “η χρήση εκρηκτικών υλών θα περιοριστεί κάτω από το 30% του συνολικού εξορυσσόμενου μεταλλεύματος σε μηνιαία βάση”!

2. Απορρίπτεται ως εκπρόθεσμο το Υπόμνημα σχετικά με το Ναό-Αρχαίο Μνημείο: “επειδή λόγοι ακυρώσεως προβάλλονται παραδεκτώς μόνο με το δικόγραφο αιτήσεως ακυρώσεως ή με δικόγραφο πρόσθετων λόγων, τα προβαλλόμενα με υπομνήματα περί υπάρξεως στην περιοχή του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου για την προστασία του οποίου δεν ελήφθησαν ειδικά μέτρα, είναι απορριπτέα ως απαράδεκτα”.

3. Γίνεται δεκτός ο ισχυρισμός της ΜΠΕ ότι “δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις στα υπερκείμενα της εκμετάλλευσης πετρώματα, στην ασφάλεια των κατασκευών, δομών και εγκαταστάσεων της επιφανείας από δονήσεις” αφού, πάντα σύμφωνα με την ΜΠΕ, “έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες και μελέτες στο υπέδαφος του οικισμού” .

Στις θριαμβολογίες περιλαμβάνεται και το ότι “Το ΣτΕ έκρινε ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εξορύσσει νόμιμα”. Για όσους το αγνοούν, σημειώνουμε ότι το ΣτΕ κρίνει συγκεκριμένα και περιοριστικά την Συνταγματικότητα των συγκεκριμένων πράξεων της Διοικήσεως. Το ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου της τήρησης των των περιβαλλοντικών όρων από την εταιρεία ούτε οι τυχόν παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων αποτελούν λόγους ακυρώσεως των αδειοδοτικών πράξεων.

Κατά συνέπεια, η απόφαση δεν σημαίνει ότι “η εταιρεία εξορύσσει νόμιμα” διότι το Ακυρωτικό Δικάστήριο δεν εισήλθε καθόλου σε θέματα τήρησης των όρων της αδειοδότησης. Αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων οργάνων της Διοίκησης, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη διακόψει την δραστηριότητα και να έχουν επιβάλλει στην εταιρεία τις νόμιμες κυρώσεις, αφού η αρμόδια Επιτροπή Ελεγχου (ΕΠΙΤΗΡΩ) έχει βεβαιώσει τη συστηματική παραβίαση του θεμελιώδη περιβαλλοντικού όρου που αφορά την μέθοδο εξόρυξης.

Επίσης, τυχόν αποδοχή της προσφυγής θα ακύρωνε μόνον τις συγκεκριμένες διοικητικές πράξεις της αδειοδότησης. Τίποτα δεν αποκλείει την επαναφορά της δραστηριότητας με μια νέα πράξη αδειοδότησης. Παραβιάζεται επίσης ο όρος Δ.1.47 της ΚΥΑ 45129/1999 σχετικά με τις αρχαιότητες στην περιοχή δραστηριότητας της εταιρείας.

Τίθεται λοιπόν νομοτελειακά ένα κρίσιμο ερώτημα στην εταιρεία: Γιατί δεν μερίμνησε, μέχρι τις 31.12.2009 ή έστω μέχρι σήμερα, να εκδώσει νέες άδειες ή νέα απόφαση παράτασης της ισχύος αυτών που έληξαν στις 31.12.2009;

Η απάντηση, κατά τη γνώμη μας, είναι απλή και προκύπτει και από τις επίμαχες απoφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Πολύ απλά, γιατί τα ίδια ψέματα δεν μπορούν να επαναληφθούν:

1. Η εταιρεία δεν μπορεί να ισχυριστεί ξανά ότι θα γίνει “μηχανική εξόρυξη”, αφού επί πέντε χρόνια δεν έγινε και αφού πλέον ομολογεί ότι είναι αδύνατον να γίνει. Και φυσικά αποκλείεται να προτείνει ως μέθοδο εξόρυξης τα φουρνέλα κατά 100%!

2. Δεν μπορεί να “εξαφανίσει” εκ νέου το Ναό- Αρχαίο μνημείο του Αγίου Νικολάου για να συνεχίσει την εξόρυξη στα θεμέλιά του, αφού ο Ναός είναι πλέον καταχωρημένος στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων.

3. Δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι “έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες έρευνες και μελέτες που εγγυώνται την ασφάλεια του οικισμού της Στρατονίκης”, αφού τόσο το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) όσο και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) βεβαιώνουν την ανυπαρξία οποιασδήποτε τέτοιας έρευνας/μελέτης στο υπέδαφος της Στρατονίκης.

4. Ελλείψει αυτών των μελετών, δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι οι ρωγμές στα σπίτια, την εκκλησία και τους δρόμους της Στρατονίκης δεν οφείλονται στις εξορυκτικές εργασίες με εκρηκτικά στο υπέδαφος του οικισμού. Σύμφωνα με το ΙΤΣΑΚ, για να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια αυτών των φαινομένων απαιτούνται 24 μήνες εργασίας πλήθους επιστημονων και ειδικών τεχνικών του ΙΤΣΑΚ, του ΙΓΜΕ, του ΑΠΘ και του ΔΠΘ, με δαπάνη περίπου 1.500.000 ευρώ και μόνον τότε θα μπορεί να δοθεί απάντηση στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας του οικισμού και των κατοίκων του από τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Και η εταιρεία και πολλοί από τους θριαμβολογούντες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ δυνατότητα αδειοδότησης ή νόμιμης παράτασης ισχύος των άκυρων ήδη πράξεων αδειοδότησης. Εφόσον ακόμα εφαρμόζονται οι νόμοι σ’αυτήν την χώρα, η εταιρεία είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ επειδή παραβιάζει συστηματικά τους βασικούς περιβαλλοντικούς όρους και ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2010 συνεχίζει να δραστηριοποιείται χωρίς άδειες.

Πηγή: Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων