Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Μητσοτάκης: «η ΝΔ είναι δυο κομμάτια, το μεγαλύτερο οι Δεξιοί και το μικρότερο εμείς οι Φιλελεύθεροι»


Στις 30 Οκτωβρίου 2007, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε στο Mega και αφού προέβλεψε ότι το σημερινό κυβερνητικό κόμμα θα διαλυόταν είπε τα εξής για τη ΝΔ:

ΤΡΕΜΗ: Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις και στο γειτονικό χώρο, δηλαδή και στο άλλο μεγάλο Κόμμα εξουσίας τη Νέα Δημοκρατία, εάν αρχίσουν να επικρατούν τέτοιου είδους τάσεις στο ΠΑΣΟΚ; Γιατί ο δικομματισμός κλονίζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας δεν κινδυνεύει σε τίποτε. Ποτέ δεν ήταν πιο ενωμένη η Νέα Δημοκρατία, σας το έχω εξηγήσει κι άλλοτε. Η Νέα Δημοκρατία είναι ουσιαστικά δυο κομμάτια: το μεγάλο κομμάτι της παλιάς Δεξιάς και το μικρότερο κομμάτι ημών των φιλελευθέρων, των παλιών Κεντρώων που ενωθήκαμε μαζί τους. Από την ώρα που εμείς είμαστε αμετακίνητα σταθεροί στη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: «Καραμανλήδες» – «Μητσοτάκηδες» το λένε ορισμένοι εν πάση περιπτώσει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει θέμα. Ποιος θα κινηθεί δηλαδή; Δεν καταλαβαίνω.

ΤΡΕΜΗ: Γιάννη δεν θα ρωτήσουμε για το αν πιστεύει πάντα, αυτό που είχατε πει πριν από 15 μέρες, ότι ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο καταλληλότερος για την αρχηγία του Κόμματος και για την πρωθυπουργία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω.

ΤΡΕΜΗ: Έχετε αλλάξει γνώμη επ’ αυτού;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας απαντήσω καθόλου. Δεν είναι ευπρεπές εκ μέρους μου αυτή την ώρα που υπάρχει εσωτερική αντιδικία στο ΠΑΣΟΚ, να ανακατευτώ. Δεν είναι δουλειά μου. Οι παρατηρήσεις που έκανα ήταν γενικότερες. …

Διαβάστε την όλη εδώ http://www.ikm.gr/files/9566.pdf να δείτε και τι λέει για τα Σκόπια, για τον Ευ. Βενιζέλο κλπ

Σχολίασε τότε το i-reporter:

Ο Μητσοτάκης “κάρφωσε το…φέρετρο” στον Κωστάκη από το Mega

Ο Κ. Μητσοτάκης – αειθαλής πάντα… – ήταν ωμά ειλικρινής, όταν είπε ότι ο Κ. Καραμανλής δεν κινδυνεύει να πέσει γιατί η Ν.Δ. είναι δύο «μέρη». Η πλειοψηφία των «Καραμανλικών» και η «μειοψηφία» των «Φιλελεύθερων» (επανέφερε στο προσκήνιο την συγκεκριμένη λέξη…τυχαία άραγε;).

Για πρώτη φορά (εδώ και πολλά χρόνια) ο Κ. Μητσοτάκης …θύμισε ότι δεν είναι ΝΔ αλλά….προέρχεται από άλλο κόμμα και για πρώτη φορά τόσο ωμά είπε ότι αυτός και η κόρη του κλπ αποτελούν την καθοριστική μειοψηφία στην ΝΔ που χωρίς αυτήν, ο Καραμανλής δεν υπάρχει ..

Βγήκε στο Mega (ο γερόλυκος) για να…στηρίξει υποτίθεται την κόρη του (ως υπουργού των Εξωτερικών) και να διαβεβαιώσει τον Κωστάκη (δημόσια) να μην φοβάται ότι θα πέσει (όπως του λένε όλοι), αλλά στην ουσία έκανε το ακριβώς αντίθετο. Είπε ότι η ΝΔ είναι “σαν το κρασί με το λάδι” (Καραμανλικοί – Μητσοτακικοί) και αυτοί (οι Φιλελεύθεροι) προέρχονται από…αλλού (άρα….όπερ έδει, δείξαι), και επομένως ο Κωστάκης (Καραμανλής) θα είναι πρωθυπουργός όσο θα το θέλει αυτός και η παρέα του κλπ κλπ

http://www.i-reportergr.com/2007/10/mega.html

Πηγή: AntiNews

Το πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Αργώ

κλικ στο πρωτοσέλιδο για μεγέθυνση

"Λάβρος" ο Μ. Λιάπης κατά Ντόρας


Χωρίς προσχήματα και συγκαλυμμένη κριτική ο Μιχ. Λιάπης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» καταψηφίζει την Ντόρα Μπακογιάννη για την προεδρία της Ν.Δ. Σημειώνει μάλιστα με νόημα, απαντώντας σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι η κ. Μπακογιάννη, ως αρχηγός της Ν. Δ, θα επαναφέρει την παράταξη στην εξουσία ότι «εάν εκλεγεί η Ντόρα, ο Καρατζαφέρης θα κάνει πάρτι...».

"Η κ. Μπακογιάννη δεν πρόδωσε την παράταξη, την έβλαψε όμως. Και είναι οξύμωρο να ζητάς να γίνεις αρχηγός για να οδηγήσεις τη Ν.Δ στην εξουσία, όταν εσύ ο ίδιος συνέβαλες για να πέσει από την εξουσία ". Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης Λιάπης απαντά εμμέσως στο δίλημμα "Μπακογιάννη ή Σαμαράς".

Με ακόμη πιο δηκτικό ύφος για τις προθέσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Λιάπης τονίζει ότι "χαρακίρι δικαιούται ο καθένας να κάνει. Να υποχρεώσεις όμως ολόκληρη παράταξη στον χορό του Ζαλόγγου, για ιδιοτελείς σκοπούς, αυτό είναι πολιτικά ανιστόρητο".

Σχολιάζοντας, δε, το ιδεολογικό στίγμα και τις πολιτικές αναφορές της κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι "η Ν. Δ δεν μπορεί να έχει στην ηγεσία προσωπικότητα που να εκφράζει έναν υπέρμετρο ατλαντισμό και έναν ανεπίκαιρο πια νεοφιλελευθερισμό, που να διατηρεί στενές διαπροσωπικές σχέσεις με τα συμφέροντα και προνομιακές σχέσεις με τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ".

Πηγή: Foreign Press

Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Σας ομιλεί η νέα Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρώπη των μονοπωλίων!


Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε ένα σκίτσο που απεικόνιζε εκατοντάδες νέων να βρίσκονται εντός του Πολυτεχνείου και να φωνάζουν με τα χέρια ψηλά, σε αγωνιστική έξαρση. Ένας από τους συμμετέχοντες, λοιπόν, ρωτάει ένα άλλο άτομο: «Τι κάνεις εσύ εδώ;». Και η απάντηση ήταν: «Βιογραφικό…». Ο νους μας πήγε αμέσως στη Μαρία Δαμανάκη.

Πράγματι, αν διεξαγόταν μια δημοσκόπηση με ερώτημα «ποιο πρόσωπο πιστεύετε ότι εξαργύρωσε περισσότερο από κάθε άλλο τους «αγώνες» (ολίγων ημερών) που έκανε στα νιάτα του;», πιστεύουμε ότι η Μ. Δαμανάκη θα έβγαινε πρώτη με ποσοστά Τσαουσέσκου…

Λίγο μετά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση των σπουδών της, εκλέγεται βουλευτής σε ηλικία 26 χρόνων. Εξελίσσεται σε πολιτικό καριέρας, ανελίσσεται γοργά και φτάνει σε υψηλά κομματικά κλιμάκια. Περνάει σχεδόν από όλα τα κόμματα ώσπου …ο αγώνας να δικαιωθεί με την ένταξή της στο αμερικανικό ΠΑΣΟΚ. Φυσική κατάληξη, μετά από όλα αυτά, είναι και η πρότασή της για τη θέση της Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Όταν ξεκινάς με την έξωθεν καλή μαρτυρία και σταδιακά δίνεις την ψυχή σου στο εθνικό κατεστημένο και τη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, γίνεσαι αγαπημένο τους παιδί και φροντίζουν να σε αποκαταστήσουν και με το παραπάνω. Κατά τη γνώμη όσων σ’ αυτόν τον τόπο πιστεύουν ακόμα σε αρχές και αξίες, αυτό είναι κατάντια. Δυστυχώς, όμως, για πολλά νέα παιδιά μπορεί να γίνει παράδειγμα. Και αυτό είναι λυπηρό…

Πηγή: Πατριωτικός Λόγος

Η Εργατική Τάξη δεν πάει…Παράδεισο!


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Από τα μέσα του 19ου αιώνα εποχή που γράφτηκε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο μέχρι και την προτελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική η Εργατική Τάξη, παρά την τόσο προσδιοριστικά επιτυχημένη άποψη του Μαρξ για «την αυταπάτη της Μεσαίας Τάξης» ότι αποτελεί δυνατή οικονομική οντότητα ικανή να αναστείλει την επέλαση του βάρβαρου Κεφαλαίου στην μορφή του «άκρατου» φιλελευθερισμού της Αγοράς κατόρθωνε να…ακουμπά τον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ της οικονομικής ευημερίας εισπράττοντας αξιόλογες αμοιβές για την προσφερόμενη εργασία της εφόσον ήταν ακόμη οικονομικά ενεργή και υποσχέσεις για επάρκεια οικονομικών πόρων όταν έμπαινε στο στάδιο της συνταξιοδότησης.

Βέβαια μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι δεν ζούσαμε, όπως σήμερα, δεκαπέντε και είκοσι χρόνια μετά την συνταξιοδότηση και στην ανταγωνιστικότητα των Οικονομικών συστημάτων Ευρώπης και Αμερικής δεν υπήρχε καμία έξωθεν απειλή….

Το σενάριο, σε υπέρ απλουστευμένη μορφή, ήθελε τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα ως «δούλους» στους τσιφλικάδες και τους γαιοκτήμονες Ευρώπης και Αμερικής, ως «χαμάληδες» στον δευτερογενή τομέα και την μεταποίηση. Στη συνέχεια ακούστηκαν φωνές και μας προέκυψε μετά την Γαλλική και την Αμερικανική κυρίαρχα η Ρωσική Επανάσταση και οι εργαζόμενοι σε γεωργία – κτηνοτροφία - φάμπρικες απέκτησαν δικαιώματα, μετουσιώθηκαν σε ανθρώπινα όντα από απλά «θηλαστικά» (ίσως και…ζώα) και επειδή ο φόβος πάντοτε φυλάει τα….έρμα, τα Συνδικάτα ανδρώθηκαν και «έβγαλαν γλώσσα στις υπερβολές των αφεντικών….»

Στην Ευρώπη και την Αμερική η δύναμη των Συνδικαλισμένων όχι μόνο κατόρθωσε να διασφαλίσει για την Εργατική Τάξη δικαιώματα (καμιά φορά και…προνόμια) αλλά αποσόβησε και το φάσμα μιας Σοσιαλιστικής Επανάστασης ιδιαίτερα στην Ευρώπη μετά την ήττα της Γερμανίας του Κάϊζερ και στην Αμερική μετά το μεγάλο Κραχ της Γουώλ Στρητ! Αυτό είναι το υπέρ απλουστευμένο σενάριο που περιέγραφε το σχετικά μακρινό χτες του 19ου και του 20ου αιώνα.

Ο κόσμος άλλαξε….

Η ΕΝΤΟΝΗ κριτική των συνδικαλιστών της Δύσης για τα αντίστοιχα στελέχη της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ότι εκεί, Συνδικάτα και κορυφαίοι Συνδικαλιστές κατείχαν θέσεις στην Κομματική ηγεσία της ΕΣΣΔ οπότε και δεν υπήρχαν προϋποθέσεις διαφοροποίησης. Ενώ στη Δύση οι Συνδικαλιστές φρόντιζαν η Εργατική Τάξη να πάει…Παράδεισο!.. Στη συνέχεια το Καπιταλιστικό κατεστημένο κατόρθωσε να αφομοιώσει, σταδιακά και μεθοδικά, κορυφαίους Συνδικαλιστές και μετά την πτώση του Τείχους δεν ήταν απαραίτητο να είναι κανείς Μάγος, Κοινωνιολόγος, Οικονομολόγος ή Πολιτικός Επιστήμονας για να προβλέψει τι θα μας προέκυπτε!…

Όταν τις περασμένες δύο δεκαετίες μας ερχόταν από την Αμερική και την Ιαπωνία οι πρωτότυπες τότε ιδέες με νέα εργασιακά σχήματα που εξέφραζε ο ευρηματικός τίτλος «ελαστικά» ή «μειωμένα» ωράρια εργασίας κανείς δεν φανταζόταν τις εξελίξεις που προκύπτουν ραγδαία και ξεπερνώντας τα προσχήματα απογυμνώνουν τον μύθο της «Μεσαίας Τάξης» η οποία στηριζόμενη σε αυτά τα ωράρια θα απολάμβανε «τον ελεύθερο χρόνο» δημιουργικά, αναπτύσσοντας καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με οικογένεια και συναδέλφους αποβαίνοντας ταυτόχρονα περισσότερο ανταγωνιστική στην παραγωγική διαδικασία.

Ξεκινώντας από την Αμερική η ευρεσιτεχνία των «ελαστικών και μειωμένων ωραρίων» απασχόλησης μετουσίωσε την ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ σε έναν απίστευτα διψασμένο για κέρδη αδηφάγα άπληστο ΔΡΑΚΟΥΛΑ που απομυζεί το αίμα της εργατικής τάξης δικαιώνοντας την πράξη με το πρόσχημα της ανάγκης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπροστά στην επέλαση του «κίτρινου κινδύνου» δηλαδή της Κίνας! ΑΚΟΥΣΕ και…ΦΡΙΞΕ φίλε Διεθνιστή Μαρξιστή, ΑΥΤΗ εκπορεύεται από την πατρίδα του Μάο, ανδρώνεται στα σπλάχνα της Κομμουνιστικής ΚΙΝΑΣ και απειλεί όχι μόνο το οικοδόμημα του Δυτικού Καπιταλισμού (είδωλο του οποίου είναι η ανταγωνιστική οικονομία της Κίνας)!...

Η εικονική πραγματικότητα εξαφανίζεται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς δίνοντας τη θέση της στην θλιβερή εικόνα μιας Μεσαίας Τάξης που διαγράφεται από τον χάρτη του κοινωνικού συστήματος χωρίς κανείς να συνειδητοποιεί ότι μόλις εκλείψει η Μεσαία Τάξη αυτομάτως η εργατική τάξη «χάνει» τον παράδεισο!

Τελικά, άσχετα με τα ευφυολογήματα της Ντιρεκτίβας Μπολκενστάϊν με τις ρυθμίσεις ΠΑΣΟΚ στα εργασιακά θέματα STAGE και μπλοκάκι, δηλαδή, ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και στη συνέχεια ανασφάλιστη και με προσβλητικά επίπεδα αμοιβών ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ στον ιδιωτικό τομέα φοβάμαι μήπως ξαναδούμε ΚΑΙ παιδιά κάτω των δέκα ετών να εισέρχονται ως άμισθα ΤΣΙΡΑΚΙΑ στο χώρο εργασίας μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου και να εξέρχονται μία ώρα μετά τη δύση του!

Αναρωτιέμαι, κλείνοντας, μήπως οι ΕΧΟΝΤΕΣ λησμόνησαν τί οδήγησε πριν 160 περίπου χρόνια τον Μάρξ και τον Ένγκελς να συνθέσουν το ανατρεπτικό κάλεσμα «….εργάτες όλους του κόσμου ενωθείτε, δεν έχετε τίποτε να χάσετε παρά μόνο τις αλυσίδες σας;…»

---------------------------------------------------------------------------------------------
* Ο καθηγητής ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτώβρη 2010

Κάτι καινούργιο για το ποτάμι της Μόρνας στην Πιερία







Σημερα το πρωι 20-11-2009 ειδα το ποταμι της Μορνας να ειναι πολυ θολο και να αναδυει μια δυσαρεστη μυρουδια.

Παραξενευτηκα διοτι επρεπε να ειναι καθαρο μια και εχει πολυ καιρο να βρεξει.

Ψαχνοντας την αιτια διαπιστωσα οτι στα Διυλιστηρια καθαριζαν τις δεξαμενες απο την λυματολασπη που ειχε συσωρευτει σ΄αυτες και που ειχε προελευση απο (Φτερη-Φραγμα-Μεταλειο Χρωμιου)

Οπως καταλαβαινετε τα ακρως επικινδυνα λυματα των διυλιστηριων καταλυγουν στο ποταμι,καταστρεφονταςστο διαβα τους οτι ζωντανο υπαρχει σ΄αυτο.

Τι θα απογινουμε εμεις που ζουμε απο αυτο το ποταμι; Θερμοπαρακαλω την Νομαρχια και ολες τις ελεγκτηκες αρχες να μεριμνησουν ωστε να αοφευχθει η καταστροφη μας.

Στο κατω κατω της γραφης υπαρχει αυθονο και προπαντων καθαρο νερο απο τις 32 σφραγισμενες γεωτρυσεις του Ολυμπου για να υδροδοτηθει η Β. Πιερια.

Πιέριος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο mega Σαββατοκύριακο 1/4



Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο mega Σαββατοκύριακο 2/4



Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο mega Σαββατοκύριακο 3/4



Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο mega Σαββατοκύριακο 4/4



Φαβορί στο ντέρμπι της διαδοχής

Παγιώνεται το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά στην κούρσα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, παρά την ανάκαμψη των ποσοστών της Ντόρας Μπακογιάννη

Παγιώνεται το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά παρά την ανάκαμψη των ποσοστών της Ντόρας Μπακογιάννη.

Νέα δημοσκόπηση (Marc) δίνει για το β’ γύρο ποσοστό 50,1% στον κ. Σαμαρά και 45,4% στην κυρία Μπακογιάννη, ενώ ένα 4,5% επιλέγει να μην απαντήσει.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 44,4%, έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη που συγκεντρώνει το 41,0%.

Σε ό,τι αφορά στην παράσταση νίκης, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού προηγείται με ποσοστό 51,2%, τη στιγμή που η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό 35,3%.


Σαμαράς δείχνει και η Metron Analysis

Προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ κατέγραψε και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για την προεδρία του κόμματος, το σύνολο των ερωτηθέντων απαντά: Α. Σαμαράς 44%, Ν. Μπακογιάννη 28% και Π. Ψωμιάδης 14%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ τα στοιχεία δείχνουν τα εξής: Σαμαράς 41.4%, Μπακογιάννη 40.8% και Π. Ψωμιάδης 9.5%.

Ο κ. Σαμαράς έχει σαφές προβάδισμα στους ψηφοφόρους που καλούνται να απαντήσουν ποιον θα επέλεγαν για Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο ίδιος συγκεντρώνει το 42.6%, η κ. Μπακογιάννη 39.7% και ο κ. Ψωμιάδης το 14.6%. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στο ενδεχόμενο δεύτερου γύρου.

Ωστόσο, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν -στον πρώτο γύρο- η Ντόρα Μπακογιάννη (43,7%) και ο Αντώνης Σαμαράς (43,6%) συγκεντρώνουν το ίδιο σχεδόν ποσοστό και ο κ. Ψωμιάδης συγκεντρώνει το 12,2%. Στο δεύτερο γύρο, μεταξύ των «γαλάζιων» ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα πάνε οπωσδήποτε να ψηφίσουν, η Ντόρα Μπακογιάννη προηγείται με 50% έναντι 49,2% του Αντώνη Σαμαρά.

Πηγή: Έθνος

Ο «εξωσυστημικός» που αλλάζει το «σύστημα»...


O Αντώνης Σαμαράς, αν βρισκόταν σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα στον κόσμο, θα ήταν ένας εξαιρετικά συστημικός πολιτικός:

Είναι μορφωμένος, απόφοιτος του Harvard, δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα, οικονομολόγος με βαθιά κατανόηση των διεθνών φαινομένων και ρευμάτων, με εμπειρία της διεθνούς πολιτικής, αφού υπήρξε υπουργός Εξωτερικών σε αντίξοες συνθήκες, όταν κατέρρεε ο υπαρκτός σοσιαλισμός και ξέσπαγαν κρίσεις παντού, στον περίγυρο της Ελλάδας...

Μάλιστα τότε - λίγοι το θυμούνται (ίσως το έχει ξεχάσει και ο ίδιος) - αποσπούσε διθυραμβικά σχόλια για τους χειρισμούς του, από το κόμμα του και απ’ τους πολιτικούς του αντιπάλους!

Ίσως ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία υπουργός Εξωτερικών δεν απέσπασε τόσα κολακευτικά σχόλια από παντού (ιδιαίτερα από τον «δύσκολο» Ανδρέα Παπανδρέου), όσο ο νεαρότατος τότε (μόλις 40 ετών) Αντώνης Σαμαράς...

Είναι εμφανίσιμος (δύσκολα μαντεύει κανείς την ηλικία του, 58 ετών σήμερα), ανεπιτήδευτος αλλά επιβλητικός στην παρουσια του, κι άφθαρτος πολιτικά, αφού ποτέ δεν μπλέχθηκε στο βρόμικο αλισεβερίσι της μικροπολιτικής.

Δέχθηκε τόνους λάσπης κι όλες οι εναντίον του κατηγορίες κατέρρευσαν.

Τις πιο σοβαρές, τις ανέτρεψαν οι ίδιοι οι αντίπαλοι του.

Ο στρατηγός Γρυλλάκης, το 1993 «παρακοιμώμενος» του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη, αποκαλύπτει μετά απο χρόνια συγκλονιστικά παρασκήνια που βγάζουν απολύτως καθαρό τον Σαμαρά: Δεν εφυγε από τη ΝΔ τον «φύγανε». Δεν ανέτρεψε εκείνος το Μητσοτάκη, άλλοι τον ανέτρεψαν. Άλλοι, που αργότερα αναδείχθηκαν στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ...

Και το σπουδαιότερο, ο ίδιος ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1993. Δεν «ανατράπηκε»!

Πάμπολλοι πολιτικοί στην εποχή τους συκοφαντήθηκαν.

Κανείς όμως, δεν είχε τέτοια προσωπική δικαίωση, και μάλιστα από τους ίδιους τους αντιπάλους του, όσο ο Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνέχεια πέρασε μόνος του μια μακρά «έρημο». Από εκείνες που ουδείς επιβιώνει...

Δεν τον μνημόνευε κανείς. Το πολιτικό σκηνικό μετά την αποχώρησή του γινόταν όλο και πιο εχθρικό προς τις απόψεις του. Και τότε δέχθηκε δεύτερο κύμα συκοφαντιών. Όχι επί προσωπικού πια, αλλά επι του πολιτικού και ιδεολογικού

Παρουσιάστηκε ως «εθνικιστής» και «ακροδεξιός». Ενώ όλοι γνώριζαν ότι δεν ήταν ούτε το ένα ούτε το άλλο...

Βέβαια, την εποχή εκείνη, «εθνικιστές» αποκλήθηκαν και ο Ελύτης και ο Σεφέρης, και ο Λεντάκης, κι ο Θοδωράκης ακόμα. Ο Σαμαράς θα γλίτωνε;

Στο μεταξύ, το κλίμα εκείνο ιδεολογικής τρομοκρατίας άλλαξε. Οι διεθνείς συνθήκες άλλαξαν...

Στην Ευρώπη ήλθαν στην εξουσία δυνάμεις με πολύ πιο σαφή τα εθνικά τους προτάγματα. Από τον Νικολά Σαρκοζύ ως την Άγκελα Μέρκελ.

Η Ευρώπη αναθεώρησε τη στρατηγική της Ολοκλήρωσής της. Με τα εθνικά κράτη στο προσκήνιο πλέον, με αναβαθμισμένο κύρος και ρόλο.

Ο Σαμαράς είχε επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία, χάρη ΚΑΙ στην επιμονή του Κώστα Καραμανλή, για να είμαστε δίκαιοι.

Στην αρχή ως ευρωβουλευτής, ύστερα ως βουλευτής.

Αλλά συγκεκριμένα κυκλώματα μέσα στη Νέα Δημοκρατία εμπόδιζαν την υπουργοποίησή του, σχεδόν ως το τέλος...

Στο μεταξύ, εκείνος συνέχιζε να καταθέτει τις απόψεις του. Και να αναδεικνύει την ατζέντα μιας πολιτικής συζήτησης που τότε δεν γινόταν μέσα στη Νέα Δημοκρατία...

Αν η Ντόρα Μπακογιάννη ετοίμαζε τον μηχανισμό για την ανάδειξή της στην αρχηγία του Κόμματος, μόλις αποτύγχανε κι έχανε ο Κώστας Καραμανλής, ο Σαμαράς αθόρυβα, έκανε αυτό που μπορούσε να κάνει – και που δεν μπορούσε η Ντόρα - αναδείκνυε την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης:

Κοινωνικός φιλελευθερισμός, ρόλος της μεσαίας τάξης, ρόλος του κράτους-ρυθμιστή (σε αντίθεση με το κράτος-επιχειρηματία της Σοσιαλδημοκρατίας, και το κράτος-νυχτοφύλακα του νεοφιλελευθερισμού), ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «δημοκρατικό έλλειμα» στην Ευρώπη κλπ.

Κι όταν ήλθε η ώρα, ολόκληρη η συζήτηση καθορίστηκε απο τον Σαμαρά...

Ταυτόχρονα, η πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, να ανοίξει η εκλογή νέου αρχηγού με προσφυγή στη βάση, στηρίχθηκε αμέσως από το Σαμαρά και έπιβλήθηκε σε ένα απρόθυμο κόμμα.

Στην αρχή το επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη, μιλούσε για «περίπατο». Ύστερα μιλούσαν για δύσκολη αναμέτρηση με «φαβορί», όμως, την Ντόρα.

Τώρα δεν μιλάνε ούτε για «περίπατο» ούτε καν για φαβορί. Είναι ντέρμπι!
Η δυναμική Σαμαρά αιφνιδίασε τους πάντες. Ίσως ακόμα και τους πιο αφοσιωμένους οπαδούς του...

Παραμένει εντελώς ξεχωριστή περίπτωση.

Είναι ένας πολιτικός που παντού αλλού θα ήταν απολύτως συστημικός

Κι εδώ θεωρείτο, μέχρι πρόσφατα, εξω-συστημικός

Οπότε σε περίπτωση εκλογής του, μάλλον θα αλλάξει το ίδιο το... σύστημα
Το οποίο δεν χωρούσε μέχρι τώρα, σε ηγετικά κλιμάκια, κανένα αληθινό πολιτικό. Πέρα από τους «γόνους» και τους «κλόνους» των πολιτικών τζακιών...

Ενδεχόμενη – και πιθανή πλέον – εκλογή Σαμαρά θα σημαδοτήσει το τέλος των κομματικών φέουδων στην πολιτική

Παντού αλλού, οι «εξωσυστημικοί» αλλάζουν για να μπούν στο σύστημα
Εδώ είναι πιθανό να συμβεί το αντίθετο:

Το ίδιο το σύστημα να αλλάξει για να χωρέσει ένα «εξωσυστημικό» που τον επιβάλει η ίδια η λαϊκή βάση σε ένα ηττημένο κόμμα.

Που έχασε την εξουσία και (γι’ αυτό μάλλον) βρίσκει την Ψυχή του...

ΝΖ.

Πηγή: δίκτυο21

ΑΝΤΩΝΗ ΘΥΜΗΣΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ
Τα Ανήλια

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Λιτόχωρο








κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση

Το Λιτόχωρο επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετέβη πρώτα στο πεδίο βολής, μετά στην πυροσβεστική υπηρεσία και κατόπιν ακολούθησε σύσκεψη με τους φορείς της περιοχής στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της κωμόπολης, όπου αναφέρθηκαν τα τοπικά προβλήματα.

Στη σύσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων και οι δήμαρχοι Λιτοχώρου, Δίου και Κάτω Ολύμπου. Στη σύσκεψη τονίσθηκε το αίτημα για απομάκρυνση του πεδίου βολής από την περιοχή, καθώς και άλλα ζωτικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους, όπως η ανάπτυξη και ο τρόπος μείωσης της ανεργίας, η προστασία του φυσικού πλούτου του Ολύμπου κ.α.

Πηγή: Λευτεριά