Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Νέα πολιτική εξαπάτηση του….. Γιωργάκη


Η είδηση που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, και συγκεκριμένα από τον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη, ότι το θέμα του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δεν θεωρήθηκε από το ΔΝΤ ως σημαντικό και έτσι δεν τέθηκε ποτέ από το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για διαπραγμάτευση, καθόσον, όπως κρίνει το ΔΝΤ είναι ένα θέμα που θα διαμορφωθεί από μόνο του στην ελεύθερη πλέον αγορά της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και αφορά εργοδότες και εργαζόμενους, έχει φέρει σε πλήρη αμηχανία το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όλα τα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ, προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι….ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έδωσε τάχα ολονύκτια μάχη και κέρδισε τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή προσπάθησαν να μας πείσουν για ένα θέμα που δεν ασχολήθηκε κανείς ούτε το ΔΝΤ, ούτε η κυβέρνηση.

Για του λόγου το αληθές το http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aqUKEXajkSzk&pos=1# αναφέρει επί λέξει. "η Ελλάδα συμφώνησε με τα μέτρα που η ΑΔΕΔΥ θεωρεί "άγρια". Στην Ελλάδα θα περικόψουν τους μισθούς αυτών, και θα παγώσουν τις συντάξεις για τρία χρόνια ".

Πουθενά δεν αναφέρεται σε ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Επίσης το δελτίο τύπου του Δ.Ν.Τ λέει ρητά. ( Δείτε εδώ ) «Τα μέτρα για το 2010 περιλαμβάνουν την μείωση μισθών ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ και των συνταξιοδοτικών δαπανών που είναι αναπόφευκτο, εφόσον αυτά τα ΔΥΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από μόνα τους αποτελούν περίπου το 75% των συνολικών ( άτοκων ) δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα».

Επίσης δηλαδή ούτε και εδώ αναφέρονται οι εφευρεμένοι 13οι και 14οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους έδωσε την ανύπαρκτη μεγάλη μάχη ο τροπαιομαλάκας Γιωργάκης. Αυτό ήταν ένα εφεύρημα για να δείξει δήθεν ότι κάτι κέρδισε με τον μεγάλο αγώνα του, ενώ στην ουσία ο αγώνας του ήταν για να τα πάρουν πάλι οι… τράπεζες.

Δηλαδή σε χρεώνουμε μαλάκα έλληνα με υποθήκη το μέλλον και την περιουσία των παιδιών σου, για να κάτσουμε στους τραπεζιτο-τοκογλύφους να σε αποτελειώνουν σιγά - σιγά. Αυτό φαίνεται και στο δελτίο τύπου του Δ.Ν.Τ. «Θα διασφαλιστεί ένα ακλόνητο επίπεδο τραπεζιτικών κεφαλαίων?».

Για αυτό και τα παπαγαλάκια μας διαφημίζουν τον… έρπη της.. αγωνίας. Μάλλον τον έβγαλε επειδή ξέρει το μέγεθος της προδοσίας του και φοβάται την… μελλοντική κρεμάλα.

Πηγή: Ixnos

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Διαύγεια και Διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών.


«Βγαίνω έξω και ακούω τον κόσμο να λέει το εξής, κάτι που εμένα με ενοχλεί: “Οι 300 της Βουλής” . Κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιδράσει. Θεωρώ ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, πέραν των λαθών που έχει κάνει κι έφερε την Ελλάδα εδώ που την έφερε, είναι όμηρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από πού κι ως πού έχω εγώ ευθύνη, που είμαι ένας από τους 300, με αυτούς που έφεραν την Ελλάδα εδώ; Από πού και ως πού το Κ.Κ.Ε. έχει ευθύνη; Καμία ευθύνη. Εν πάση περιπτώσει, είναι 300 οι Βουλευτές, οι 70 με 80 έγιναν υπουργοί. Να πω ότι φταίνε αυτοί πολιτικά; Οι υπόλοιποι τι φταίμε εδώ μέσα;»

Αυτό τόνισε κατά την ομιλία του στην βουλή στη συζήτηση της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Κ. Βελόπουλος.

Και συνεχίζοντας με μια δυναμική ομιλία ο Κ. Βελόπουλος ανέφερε:

«Χθες χάρηκα πάρα πολύ γιατί με συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας το συζητήσαμε και είπαμε να βγούμε στο διαδίκτυο, να βγάλουμε όλοι στη δημοσιότητα τι λεφτά έχει ο καθένας, τη φορολογική μας δήλωση, αν θέλουμε να είμαστε διαυγείς και διαφανείς. Να τη βγάλουμε και να απαντήσουμε στον κάθε επιχειρηματία που το παίζει ελληνοπατέρας και αρχοντοπατέρας του τόπου. Να τους πούμε: «Κύριοι, αυτή είναι η περιουσία μας, αυτά είναι τα πόθεν έσχες». Τα πραγματικά όμως πόθεν έσχες, όχι πόσα έχουμε, αλλά πού τα βρήκαμε. Να τα βγάλουμε στο διαδίκτυο και να απαντήσουμε στους κυρίους, για να ξέρουν ότι στο πολιτικό σύστημα δεν είναι όλοι ίδιοι. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και το λέω με αγανάκτηση, γιατί δεν ακούτε τι γίνεται έξω. Δεν έχει απαξιωθεί μόνο το πολιτικό σύστημα. Ένα είναι βέβαιο: Ότι αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε έτσι, σε λίγο καιρό δεν θα είμαστε μόνο δακτυλοδεικτούμενοι, αλλά θα μας πετάνε πέτρες και ό, τι άλλο βρίσκουν μπροστά τους.

Αυτή λοιπόν είναι η πρόταση των 10, 15 Βουλευτών που συζητήσαμε χθες. Να συνυπογράψουμε κείμενο και να ζητάμε να μπουν στο διαδίκτυο ό,τι χρήματα είχαμε τα τελευταία δέκα χρόνια και πώς τα βγάλαμε. Είναι η καλύτερη λύση για να τελειώνει η ιστορία, για να μπορούμε να απαντήσουμε στους κυρίους αυτούς.

Και ο Κ. Βελόπουλος συνέχισε λέγοντας: « Δεν μπορεί ο κ. Βγενόπουλος, σοβαρός επιχειρηματίας, να δείχνει κάποια πράγματα, τα οποία είναι μεμπτά κατά τη δική μου άποψη και να μην απαντάμε. Δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις. Δίνουμε δικαίωμα σε έναν επιχειρηματία να μας κάνει υποδείξεις, να κάνει υποδείξεις στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει λοιπόν να απαντήσουμε διά των επιχειρημάτων. Να πούμε τι έχει ο καθένας στο διαδίκτυο. Και αυτή η πρόταση θα γίνει γραπτώς στον Πρόεδρο της Βουλής. Και το ανακοινώνω. Είναι προσωπική θέση, όχι μόνο δική μου, αλλά και άλλων 10, 15 Βουλευτών. Θα το κάνουμε.

Την πρόταση του Βουλευτή Θεσσαλονίκης επικρότησαν και Βουλευτές των άλλων Κομμάτων όπως ο κ. Κοντογιάννης και η κ. Σακοράφα αναφέροντας χαρακτηριστικά:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μερικοί το έχουμε κάνει ήδη.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ξέρω, κύριε Κοντογιάννη.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Και του επιχειρηματία να βγει κάποια στιγμή στο διαδίκτυο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το κάνουμε. Γιατί, κυρία συνάδελφε, όταν βγαίνει ο κάθε Βγενόπουλος, δεν απαντάτε εσείς. Όχι εσείς προσωπικά. Δεν απαντάει η Βουλή, δεν απαντάνε οι Βουλευτές. Θα απαντήσουμε. Μπορεί να έχει και δίκιο ως ένα βαθμό, γιατί η Ελλάδα έχει φθάσει στο χείλος του γκρεμού. Του δίνω το δίκιο, αλλά όχι έτσι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Πανελλαδικές: Παιδιά, Ψυχραιμία & Χιούμορ!...


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πιστεύω ότι εάν υπήρχε τρόπος να επανεξετάσουμε τις στάσεις μας απέναντι στην τριτοβάθμια Παιδεία σίγουρα θα αλλάζαμε τους δικούς μας στόχους και μαζί τους στόχους των παιδιών μας και δεν θα κατευθύναμε τα παιδιά μας τόσο καταναγκαστικά και δραματικά όπως κάνουμε στο πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ υποβαλλόμενοι σε οικονομικά έξοδα και ψυχοσυναισθηματικούς κόπους που δεν αντισταθμίζονται από την στυγνή πραγματικότητα...

Η αλήθεια είναι ότι οι πεποιθήσεις γονιών, συγγενών και παιδιών, δεν μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη και έτσι μια θέση σε ΑΕΙ η σε ΤΕΙ, εξακολουθεί να θεωρείται ως απαραίτητο εισιτήριο για μια αυριανή επιτυχημένη καριέρα στην κοινωνία. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο, αυτή η περίοδος των εξετάσεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που φέτος ξεκινούν στις 14 Μαϊου στιγματίζει με ψυχοκοινωνικό τραύμα χιλιάδες αγόρια και κορίτσια και μαζί μαμάδες, μπαμπάδες και συγγενείς που "ψήνονται" κυριολεκτικά προσπαθώντας να βρουν το κλειδί που ανοίγει τη "μαγική πόρτα" Πανεπιστημίων και και ΤΕΙ.....

Υπάρχει μια συνταγή επιτυχίας, ένας συνδυασμός ψυχολογικής στρατηγικής και τεχνικών που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας ώστε να τα βοηθήσουμε να επιτύχουν; Μετά από δεκαετίες ενασχόλησης με τις εξετάσεις καταλήγω στο συμπέρασμα ότι μία «ΜΑΓΙΚΗ» συνταγή επιτυχίας ΔΕΝ…υπάρχει, αλλά μπορώ να προτείνω αναπιφύλακτα ότι η προσοχή των παιδιών και των οικογενειών τους χρειάζεται να εστιασθεί σε τρία συγκεκριμένα σημεία:

*** Στο σπίτι όπου συνιστώ συναισθηματική ανακωχή ανάμεσα σε γονείς, αδέλφια, θείους και θείες γιαγιάδες και παππούδες

*** Στον εξεταστικό χώρο


*** Στην ψυχική κατάσταση των παιδιών μετά από κάθε μέρα εξετάσεων, με άλλα λόγια στην προετοιμασία των παιδιών μας να συνεχίσουν στα επόμενα μαθήματα με αισιοδοξία οποιαδήποτε και αν ήταν η επίδοσή τους στο μάθημα στο οποίο εξετάσθηκαν μέχρι στιγμής.


Ας δούμε το θέμα πιο αναλυτικά….

ΠΑΙΔΙΑ:

α] εντρυφήστε στη μελέτη κάνοντας ένα συνδυασμό εντατικής σπουδής αλλά και ψυχαγωγίας. Ο ανθρωπινός εγκέφαλος έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά και οι ψυχοσυναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές μας ανάγκες διαδραματίζουν σημαντικό ρολό στην υπόθεση της επιτυχίας. Ακόμη και το καλύτερο μυαλό, ο πιο δυνατός μαθητής η μαθήτρια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα κουραστεί και τότε είναι απαραίτητο να σταματήσει το παιδί και να επιδιώξει ένα ευχάριστο διάλειμμα.

β] Συχνά, πιο συχνά απ ότι πολλοί νομίζουν υπερβολική μελέτη και επανάληψη... δεν βοήθα! Αφού έχετε διαβάσει όλο το χρόνο, λίγο πριν τις εξετάσεις, αν μου επιτραπεί η έκφραση που πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες μου χρησιμοποιούν, "...ρίξτε το λίγο έξω..."

γ] Μην προσπαθήσετε να "ελέγξετε" τις γνώσεις σας λίγα λεπτά της ώρας πριν την είσοδό σας στον εξεταστικό χώρο. Μέσα στην ένταση της ψυχοσυναισθηματικής σας διέγερσης είναι πολύ πιθανό να σας φανούν όλα άγνωστα με αποτέλεσμα να αγχωθείτε και να πανικοβληθείτε. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε...ξεχάστε τις φωτεινές εξετάσεις.

δ] Μέσα στον εξεταστικό χώρο φροντίστε να εξοικειωθεί τε με πρόσωπα και πράγματα και πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για δροσιά αλλά και για παρηγοριά. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να παλινδρομούμε σε παιδικές ηλικίες μπροστά σε καταστάσεις στρες και άγχους. Διώξτε το άγχος και την ξηροστομία πίνοντας μιά γουλιά νερό.

ε] Όταν σας δοθούν τα θέματα ξεκινήστε με αυτό που ξέρετε καλύτερα. Μην κολλήσετε στο άγνωστο ή δύσκολο για σας θέμα. Απαντώντας το εύκολο που κατέχετε καλά δημιουργείτε στον εαυτό σας την θετική ψυχολογικά αίσθηση ότι κάνετε κάτι δημιουργικό και στη συνέχεια με ανεβασμένο το ηθικό σας καταπιαστείτε με το ή τα δύσκολα θέματα και πάλι πηγαίνοντας προοδευτικά από τα γνωστά στα λιγότερο γνωστά.

ζ] Είναι πιθανό για μερικά δευτερόλεπτα να σας φανούν όλα τα θέματα άγνωστα με αποτέλεσμα να αγχωθείτε και να πανικοβληθείτε. Εάν σας συμβεί αυτό τότε...χαλαρώστε για μερικά λεπτά, διαβάστε ξανά τα θέματα και ίσως ξαφνιάσατε με τη συνειδητοποίηση ότι τελικά δεν σας είναι και τόσο άγνωστα...

η] Άσχετα με το πώς γράψατε σε ένα συγκεκριμένο μάθημα συνεχίστε τις προσπάθειές σας χωρίς ηττοπάθεια στα υπόλοιπα μαθήματα. Σίγουρα κάθε μάθημα μετρά αλλά εκείνο που τελικά μετράει περισσότερο είναι η δυνατότητα να χειρισθείτε κάθε μάθημα σαν ξεχωριστή οντότητα. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έγραψαν χαμηλά στο πρώτο μάθημα και στη συνέχεια πήγαν πολύ καλά στα υπόλοιπα χωρίς άγχος και ηττοπάθεια με αποτέλεσμα ή να περάσουν σε κάποια από τις αρχικές τους επιλογές.

ΓΟΝΕΙΣ και ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ:

Ας σκύψουμε όλοι μαζί πάνω από τα παιδιά μας με φροντίδα και τρυφερότητα και ας τα δώσουμε να καταλάβουν ότι όχι μονό δεν πολεμούν μονά τους αλλά και ότι η δίκια σας αγάπη δεν εξαρτάται ούτε και κινδυνεύει από μια πιθανή αποτυχία του. Και κάντε το αυτό με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φάνει ως επιπόλαια και επιφανειακή κάλυψη μιας πραγματικότητας που δεν υπάρχει, ότι δηλαδή είναι ψέμα.

Μην αφήσετε το παιδί σας να πιστέψει ότι αλλά λένε τα χείλη σας και αλλά η κάρδια σας καθώς τις τραγικές συνέπειες αυτής της λαθεμένης, κατά την προσωπική μου γνώμη, τοποθέτησης τεράστιας αξίας στην εισαγωγή σε ένα ΑΕΙ η ΤΕΙ μας την επιβεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τα ΜΜΕ όταν μας ανακοινώνουν ποσά παιδιά κάνουν απόπειρες «αυτοκτονίας» μαθαίνοντας ότι απέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις (πολλά μάλιστα περιστατικά δεν φτάνουν ποτέ για ευνόητους λόγους στα ΜΜΕ…)

Δυστυχώς η οικονομία των αριθμών είναι τέτοια που γνωρίζουμε, εκ των πρότερων, ότι μερικές χιλιάδες παιδιών θα αποτύχουν.

Απαιτείται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή γιατί όταν ένα παιδί επιτυχαίνει έχει διπλή την αίσθηση της ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ- πρώτα γιατί απέτυχε και μειώνεται το ΕΓΩ του απέναντι σε συμμαθητές και συμμαθήτριες, και δεύτερον γιατί έχει την υποκειμενική αίσθηση ότι ΠΡΟΔΩΣΕ τους γονείς του ότι δεν στάθηκε άξιο για τους κόπους και τους μόχθους για τα έξοδα και την αγωνιά τους!

Κουράγιο σε σας γονείς και συγγενείς! Παιδιά... καλή επιτυχία με μια δυνατή δόση ψυχραιμίας και χιούμορ!...

Ένα σχέδιο, πολλές ... ανατροπές: Τι προβλέπει ο "Καλλικράτης" για την Κεντρική Μακεδονία


Της Μαρίας Καραούλη

Και ενώ το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που δηλώνουν αντίθετοι με τα όσα προτείνει, τονίζοντας πως δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Χαλκιδική: Κυρίαρχος ο Δριβελέγκας

Πέντε θα είναι οι νέοι δήμοι στη Χαλκιδική από τους 14 υπάρχοντες σήμερα. Το υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε την πρόταση της ΤΕΔΚ του νομού, ωστόσο ήταν μια πρόταση που είχε κάνει πολύ νωρίτερα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε με σθένος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας.

Βλέποντας κανείς τους πέντε νέους δήμους της Χαλκιδικής πρωτίστως διαπιστώνει τη νέα ονομασία δύο δήμων. Ο δήμος της βόρειας Χαλκιδικής (πρώην Αρναίας, Παναγίας και Σταγείρων - Ακάνθου) ονομάζεται δήμος Αριστοτέλη και ο δήμος Μουδανιών που περιλαμβάνει πλέον το δήμο Τρίγλιας και Καλλικράτειας ονομάζεται “δήμος Νέας Προποντίδας”, λόγω των προσφύγων προφανώς που ήρθαν από περιοχές που βρίσκονται στην Προποντίδα της Μ. Ασίας.

Κόντρα για τις έδρες

Η δεύτερη επισήμανση είναι οι έδρες. Δύο απ’ αυτές είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν αντιδράσεις και τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν. Στο δήμο Αριστοτέλη η έδρα θα είναι η Ιερισσός, κάτι για το οποίο εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους οι κάτοικοι της Ανραίας, οι οποίοι θεωρούν υπαίτιο τον βουλευτή Γιάννη Δριβελέγκα. Όπως δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της Αρναίας, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και θα διεκδικήσουν την έδρα, δεδομένου ότι το σχέδιο “Καλλικράτης” μπαίνει από σήμερα σε διαβούλευση.

Με ποιον τρόπο θα επιλέξουν να διαβουλευτούν οι κάτοικοι της Αρναίας είναι θέμα χρόνου να το μάθουμε, όπως και το πώς θα αντιδράσουν οι κάτοικοι του Ν. Μαρμαρά που έτρεφαν ελπίδες, να πάρουν την έδρα του δήμου Σιθωνίας, καθώς τώρα που μπαίνει στο νέο δήμο η Τορώνη βρίσκονται πιο κεντρικά από τη Νικήτη που επελέγη ως έδρα. Βέβαια οι κάτοικοι του Ν. Μαρμαρά δεν έθεσαν ποτέ στο παρελθόν θέμα έδρας αλλά ήθελαν το Ν. Μαρμαρά αυτόνομο δήμο.

Ο δήμος Πολυγύρου, αν και θα επιθυμούσε διακαώς την προσάρτηση της Σιθωνίας, τελικά φαίνεται πως θα βολευτεί με την Ορμύλια, τον Ανθεμούντα και τα Ζερβοχώρια.

Η Καλλικράτεια μάλλον δεν είναι και τόσο ικανοποιημένη από την εξέλιξη του νέου δήμου, όπως και τα Μουδανιά, που αποφάσισαν στο δημοτικό τους συμβούλιο να ζητήσουν τρεις δήμους, παίρνοντας στα διοικητικά τους όρια τη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Οι μόνοι που είναι απόλυτα ικανοποιημένοι είναι οι Κασσανδρινοί και τώρα η μάχη μεταφέρεται στις πολλές και ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες για το δημαρχιακό θώκο…

Η νέα χωροταξία των δήμων είναι φανερό πως έχει τη σφραγίδα του βουλευτή Γιάννη Δριβελέγκα. Κι αν πριν από δώδεκα χρόνια “αρχιμάγειρας” του Καποδίστρια ήταν ο άσπονδος εχθρός του Χρήστος Πάχτας, σήμερα ο Γιάννης Δριβελέγκας απέδειξε ποιος έχει το πάνω χέρι στους κομματικούς συσχετισμούς στη Χαλκιδική και ποιος έχει ισχυρές προσβάσεις στην κυβέρνηση. Είναι σίγουρο πως θα χρεωθεί τις αντιδράσεις, απ’ όπου κι αν υπάρξουν, για τον “Καλλικράτη”, ωστόσο ο Γιάννης Δριβελέγκας είναι ο αδιαμφισβήτητος ρυθμιστής των δεδομένων στο νομό. Το αν θα του βγει σε καλό, θα το δείξει ο χρόνος…


Πέλλα: Τρία σενάρια για ένα δήμο

Οι κυβερνητικοί βουλευτές επικράτησαν του κόμματος στο νομό Πέλλας κατορθώνοντας, με τον γνωστό τρόπο, να βάλουν αστερίσκο στο σχέδιο “Καλλικράτης” στέλνοντας στη διαβούλευση τη δημιουργία δύο επιπλέον δήμους.

Έτσι, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, που πρότεινε η ΤΕΔΚ του νομού και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, οι έντεκα δήμοι της Πέλλας μειώνονται σε τρεις, στα όρια των παλιών επαρχιών Έδεσσας, Αριδαίας και Γιαννιτσών, όμως στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών διατυπώνεται και το εναλλακτικό σενάριο της συγκρότησης πέντε και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα “κλειδώσει”. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε από τις πιέσεις που άσκησαν οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, καθώς, σύμφωνα με τους συσχετισμούς, από τους πέντε δήμους εν δυνάμει μπορεί το ΠΑΣΟΚ να “πάρει” τους τέσσερις…

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση των δήμων: Έδεσσας με έδρα την Έδεσσα αποτελούμενο από τους δήμους Βεγορίτιδος και Έδεσσας. Το δήμο Αλμωπίας με έδρα την Αριδαία αποτελούμενο από τους δήμους Αριδαίας και Εξαπλατάνου και το δήμο Σκύδρας με έδρα τη Σκύδρα αποτελούμενο από τους δήμους Μενηίδος και Σκύδρας.

Ο αστερίσκος του σχεδίου περιλαμβάνει μία πρόταση με τρία εναλλακτικά σενάρια. Τη δημιουργία ξεχωριστού δήμου που θα περιλαμβάνει τους υφιστάμενους Κρύα Βρύση και Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος εάν τελικά συγκροτηθεί θα είναι από τους μικρότερους δήμους χώρας, συγχρόνως όμως δεν θα αποτελεί βαρίδιο για τα Γιαννιτσά όπου πλέον θα είναι πολλές οι πιθανότητες να επικρατήσει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη δημιουργία του δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου με δύο εκδοχές: τη συνένωση των δήμων Γιαννιτσών, Κύρρου και Πέλλας ή τη συνένωση των δήμων Γιαννιτσών, Κύρρου, Πέλλας, Κρύας Βρύσης και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι καταργούνται. Όλα συγκλίνουν ότι αποκλείεται το τρίτο σενάριο…


Τρεις ή τέσσερις δήμοι στην Πιερία

Στη… διαβούλευση θα κριθεί εάν ο νομός Πιερίας θα έχει τρεις ή τέσσερις από τους 12 που υπάρχουν σήμερα.

Ειδικότερα το σχέδιο “Καλλικράτης” προτείνει δύο εκδοχές για τη διοικητική δομή του ομού. Η μια είναι για δημιουργία τριών δήμων και η δεύτερη τεσσάρων. Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει τη συνένωση του δήμου Κατερίνης με τους δήμους Πέτρας, Πιερίων, Κορινού, Παραλίας και Ελαφίνας με έδρα την Κατερίνη, τη συνένωση των δήμων Δίου, Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο (και όνομα δήμος Δίου) και τη συνένωση των δήμων Πύδνας, Μεθώνης, Αιγινίου και Κολινδρού με έδρα τον Κολινδρό (και όνομα δήμος Πύδνας).

Η δεύτερη πρόταση διαφοροποιείται ως προς τους δήμους που συνενώνονται με το δήμο Κατερίνης, αφού προτείνεται η δημιουργία ενός ορεινού δήμου από τη συνένωση Πέτρας και Πιερίων με έδρα την Κάτω Μηλιά.

Το σχέδιο τελικά που θα επιλεχθεί θα προκύψει μέσα από διαβούλευση, οι όροι της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Το δεδομένο είναι ότι οι δήμοι Πέτρας και Πιερίων έχουν εκφραστεί υπέρ της δημιουργίας ορεινού δήμου με τη συνένωσή τους. Καταρχήν θετική θεωρεί ο δήμαρχος Πιερίων Δημήτρης Βρανάς τη δημιουργία ορεινού δήμου, ωστόσο δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ώστε να εκφραστούν και οι κάτοικοι των υπό συνένωση δήμων.

Ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης που προβλέπει τη δημιουργία ορεινού δήμου τάχθηκε και ο δήμαρχος Πέτρας. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση συμπίπτει και με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.


Κιλκίς: “Αγκάθι” η Γουμένισσα

Στους δύο δήμους “κλείδωσε” το σχέδιο Καλλικράτης στο νομό Κιλκίς και η μόνη παραφωνία είναι η αντίδραση των κατοίκων της Γουμένισσας, οι οποίοι επιθυμούν ο νέος δήμος να έχει έδρα την πόλη τους.

Ειδικότερα στο νομό Κιλκίς συγκροτούνται δύο δήμοι, από τους 11 δήμους υφιστάμενους. Πρόκειται για το δήμο Κιλκίς, με έδρα το Κιλκίς, αποτελούμενο από τους δήμους Κιλκίς, Κρουσσών, Χέρσου, Πικρολίμνης, Μουριών, Γαλλικού και Δοϊράνης.

Ο δεύτερος δήμος Παιονίας, με έδρα το Πολύκαστρο, προκύπτει από τη συνένωση των δήμων Πολυκάστρου, Ευρωπού, Αξιούπολης, Γουμένισσας και την κοινότητα Λιβαδιών. Οι κάτοικοι της Γουμένισσας παραβρέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ του νομού, όπου εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την έδρα. Μάλιστα ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο πρότεινε ο δήμος να χαρακτηριστεί ως ορεινός ώστε να αποτελέσει αυτόνομο ΟΤΑ. Όπως όλα δείχνουν, η νέα διοικητική δομή του νομού δεν πρόκειται να αλλάξει…


Στο πάρε πέντε “κλείδωσε” ο “Καλλικράτης” στις Σέρρες

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη ανακοίνωσή του “κλείδωσε” το σχέδιο “Καλλικράτης” για το νομό Σερρών. Η συνάντηση των κυβερνητικών βουλευτών με τον κ. Ραγκούση ήταν, ως φαίνεται, καθοριστική. Ο υπουργός προτείνει τη δημιουργία οκτώ δήμων, σύμφωνα με την εισήγηση που δέχτηκε από τους βουλευτές του νομού.

Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το τελικό αποτέλεσμα δεν συμπίπτει με τη φιλοσοφία του σχεδίου για ΟΤΑ ισχυρούς. Δύο από τους προτεινόμενους δήμους έχουν πληθυσμό κάτω από 18.000 κατοίκους, ενώ οι εισηγήσεις του ΙΤΑ μιλούσαν για μεγαλύτερους δήμους, δεδομένου ότι μορφολογικά στις Σέρρες αυτό είναι εφικτό.

Στην ουσία οι τοπικοί παράγοντες επεδίωκαν περισσότερους δήμους ώστε να μοιραστούν και περισσότερες καρέκλες.

Τελικά οι υφιστάμενοι 22 δήμοι πέντε κοινότητες μειώνονται σε οκτώ δήμους ως εξής:

- Δήμος Σιντικής με έδρα το Σιδηρόκαστρο αποτελούμενος από τους δήμους Κερκίνης, Πετριτσίου, Σιδηροκάστρου και τις κοινότητες Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου, Προμαχώνος.

- Δήμος Βισαλτίας με έδρα τη Νιγρίτα αποτελούμενος από τους δήμους Αχινού, Βισαλτίας, Νιγρίτης και Τραγίλου.

- Δήμος Εμμανουήλ Παππά με έδρα το Χρυσό αποτελούμενος από τους δήμους Εμμανουήλ Παππά και Στρυμώνα.

Δήμος Νέας Ζίχνης με έδρα τη Νέα Ζίχνη αποτελούμενος από τους δήμους Αλιστράτης και Νέας Ζίχνης.

Απέρριψαν τον Καραμανλή! Οι πρώτες γκρίνιες άρχισαν για τη συγκρότηση του δήμου Αμφίπολης, όπου συνενώνονται οι δήμοι Αμφίπολης, Πρώτης και Ροδολίβους. Οι ενστάσεις προέρχονται από τους κατοίκους της Πρώτης, οι οποίοι υπέστησαν διπλή ήττα. Αφενός έδρα του δήμου ορίστηκε το Ροδολίβος και αφετέρου δεν εισακούστηκε το αίτημά τους να ονομαστεί ο δήμος “δήμος Κωνσταντίνου Καραμανλή”, καθώς ως γνωστό η Πρώτη είναι η γενέτειρα του εθνάρχη.

Υπό διαβούλευση τέθηκε η οριστική συγκρότηση των υπολοίπων τριών δήμων. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο ορίζονται ως εξής:

Η πρώτη πρόταση περιλαμβάνει τη συγκρότηση του δήμου Ηράκλειας με έδρα την Ηράκλεια αποτελούμενου από τους δήμους Ηράκλειας, Σκοτούσσης και Στρυμωνικού και τη συγκρότηση του δήμου Σερρών με έδρα τις Σέρρες αποτελούμενου από τους δήμους Σερρών, Καπετάν Μητρουσίου, Λευκώνα, Σκουτάρεως και τις κοινότητες Άνω Βροντούς και Ορεινής.

Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει τη συγκρότηση του δήμου Ηράκλειας με έδρα την Ηράκλεια αποτελούμενου από τους δήμους Ηρακλείας και Στρυμωνικού.

Το δήμο Σερρών με έδρα τις Σέρρες αποτελούμενο από τους δήμους Σερρών, Σκουτάρεως και τις κοινότητες Άνω Βροντούς και Ορεινής.

Τέλος το δήμο Καπετάν Μητρουσίου με έδρα το Προβατά αποτελούμενου από τους Λευκώνα, Σκοτούσσης και Καπετάν Μητρουσίου.


Βέροια: Σβήνουν από το χάρτη την πρωτεύουσα της Ημαθίας των 4.000 χρόνων

Η ανατροπή που φέρνει ο “Καλλικράτης” στο νομό είναι η κατάργηση του δήμου Βέροιας, προκαλώντας από την πρώτη στιγμή την αντίδραση της δημάρχου Χαρούλας Ουσουλτζόγλου, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι “ελπίζει να έγινε λάθος και να διορθωθεί άμεσα η ονομασία, διότι είναι γνωστό ότι η Βέροια μ’ αυτό το όνομα και σ’ αυτό τον τόπο βρίσκεται εδώ και 4.000 χρόνια”.

Το σχέδιο του κ. Ραγκούση προτείνει να ονομαστεί ο νέος δήμος “δήμος Βεργίνας” (με την προσθήκη των δήμων Βεργίνας, Δοβρά, Απ. Παύλου και Μακεδονίδος).

Κατά τα άλλα τέσσερις θα είναι οι νέοι δήμοι στο νομό Ημαθίας (από τους 12 που υφίστανται σήμερα), ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία και πέμπτου, του δήμου Αιγών, που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Βεργίνας και Μακεδονίδος (ίσως και του δήμου Μελίκης). Το σενάριο αυτό πιθανότατα να ευδοκιμήσει, ώστε να διατηρηθεί η ιστορική αξία και ο συμβολισμός της αρχαίας πρωτεύουσας του Βασιλείου της Μακεδονίας. Παράλληλα για να επανέλθει ο δήμος Βέροιας στη σημερινή του υπόσταση. Προχθές πάντως στη συνεδρίαση της ολομέλειας της ΤΕΔΚ Ν. Ημαθίας, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να στηριχτεί το αρχικό αίτημα της δημιουργίας και του δήμου Αιγών (Βεργίνα). Στην πρόταση αυτή μειοψήφησαν οι δήμαρχοι Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και Νάουσας Τάσος Καραμπατζός.

Οι σκοπιμότητες. Η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Ημαθία ήταν η δημιουργία τριών ισχυρών δήμων, αλλά όπως φάνηκε, επικράτησαν οι φωνές που ήθελαν τη δημιουργία τέταρτου δήμου στην επαρχία Νάουσας με τη συνένωση των δήμων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της ΤΕΔΚ Ημαθίας υποστήριζε τη σύσταση πέντε δήμων και συγκεκριμένα:

- Δήμος Βέροιας, από την προσάρτηση στον υφιστάμενο δήμο της πρωτεύουσας του νομού, των δήμων Δοβρά, Απ. Παύλου.

- Δήμος Αλεξάνδρειας, από την προσάρτηση στον υφιστάμενο δήμο, των δήμων Πλατέος και Αντιγονίδων.

- Δήμος Νάουσας ως έχει.

- Δήμος Ανθεμίων, μετά από συνένωση με το δήμο Ειρηνούπολης (προϋπάρχων του Καποδίστρια δήμος).

- Δήμος Αιγών, από τη συνένωση των δήμων Βεργίνας, Μελίκης και Μακεδονίδος.
Τελικά η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία των τεσσάρων από τους πέντε προτεινόμενους δήμους.

Απομονώθηκε η Νάουσα. Πρόβλημα όμως προέκυψε και για τον ηρωικό δήμο Νάουσας, τον οποίο οι σχεδιαστές του “Καλλικράτη” συρρικνώνουν επικίνδυνα, αφού όλα δείχνουν ότι υπήρξε παζάρεμα στο οποίο κυριάρχησαν τα μικροπολιτικά αιτήματα τοπικών παραγόντων, για δημιουργία δήμου Ανθεμίων από τη συνένωσή του με το δήμο Ειρηνούπολης.

Είναι ενδεικτική η αντίδραση του δημάρχου της Νάουσας Τάσου Καραμπατζού, ο οποίος έκανε λόγο για “παρασκηνιακές παρεμβάσεις κάποιων τους οποίους σύντομα θα αποκαλύψει”.

Πηγή: Μακεδονία