Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αγώνα επιβίωσης δίνει ο Καρατζαφέρης

Θρίλερ θα είναι για τον ΛΑΟΣ η νύχτα των εκλογών

ΘΡΙΛΕΡ προδιαγράφεται η νύχτα των εκλογών για τον ΛΑΟΣ, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δύναμη του κόμματος να κινείται οριακά πάνω από το 3%, οπότε ο κίνδυνος να μείνει εκτός Κοινοβουλίου είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Κι αυτό ως συνέπεια της... «αλλοπρόσαλλης» τακτικής που ακολούθησε την προηγούμενη διετία, αφού εγκατέλειψε τις πάγιες θέσεις του, στήριξε το ΠΑΣΟΚ και το πρώτο Μνημόνιο, καταψήφισε το δεύτερο, ενώ έδωσε μάχη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, από την οποία αποχώρησε χωρίς να πείσει για τους λόγους της ρήξης.

Η προεκλογική εκστρατεία θα είναι ουσιαστικά ένας «αγώνας επιβίωσης», που μπορεί να κερδίσει ο Γ. Καρατζαφέρης. Θα πρέπει όμως να βρουν άμεσα τρόπους και μέσα προκειμένου να ανακόψουν τις διαρροές ψηφοφόρων, που κινούνται μάλιστα προς τρεις κατευθύνσεις:

Ανελέητος πόλεμος ΝΔ - Καμμένου

Ο Πάνος Καμμένος ψιθυρίζει κάτι στο αφτί του Αντώνη Σαμαρά. Τώρα οι επιτελείς του αρχηγού της ΝΔ φωνάζουν ότι το κόμμα του κ. Καμμένου είναι «ανεύθυνο μόρφωμα» με «λαϊκίστικο λόγο»
Η Συγγρού κατηγορεί τους Ανεξάρτητους Ελληνες ότι εμποδίζουν τον Σαμαρά να κυβερνήσει

Αρης Ραβανός

Με... λασποπόλεμο στο Διαδίκτυο και στην αρένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter) μαίνεται ο πόλεμος ΝΔ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε μια χρονική στιγμή που η «γαλάζια» βάση είναι αποσυσπειρωμένη και διαμορφώνονται συνθήκες απενοχοποίησης της ψήφου στον κ. Π. Καμμένο.

Η δημοσκοπική και πολιτική πίεση που ασκεί ο κ. Καμμένος έχει σημάνει συναγερμό στο σύστημα εξουσίας της ΝΔ και η εντολή είναι: «εξαφανίστε τον», αν και υπάρχουν και διαφορετικές εισηγήσεις ώστε να μην τον αναγάγουν σε βασικό αντίπαλο. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε για «κομματίδια» που δεν έχουν αρχές, ιδεολογία και πρόγραμμα, στη ΝΔ λένε ότι είναι πρόβλημα η δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα Καμμένου.

Βουλή: Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στ. Δήμας: «Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της»

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου καθώς και των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν.

Παρουσία των υπουργών Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη και Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου, οι οποίοι εκλήθησαν να ενημερώσουν για το ζήτημα τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα μας «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία».

Αντώνης Καλογιάννης - Λευτεριά

Ε.Ο.Κ.Α. Ξανά στης Κύπρου τα βουνά

Ε.Ο.Κ.Α.
Έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955
(Δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο ψέμα)


ΑΠΟ ΤΟ egolpion

Στις 15 Ιανουαρίου 1950, η Εθναρχούσα Εκκλησία Κύπρου πραγματοποίησε Δημοψήφισμα, στο οποίο ο Ελληνικός Κυπριακός λαός ψήφισε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, σε ποσοστό 95,7%. Οι Άγγλοι, όμως, τήρησαν και πάλι αρνητική στάση. Στις 28 Ιουλίου 1954, ο Υφυπουργός Αποικιών, Χένρυ Χόπκινσον, ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος είναι περιοχή με στρατηγική αξία, και γι' αυτό ουδέποτε θα τύχει αυτοδιάθεσης. Η Ελλάδα, με αίτησή της στον Ο.Η.Ε., το 1954, ζήτησε, από τον Οργανισμό, την «Εφαρμογήν, της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών, στην περίπτωσιν του λαού της Κύπρου». Στις 17 Δεκεμβρίου 1954, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. απέρριψε την αίτηση της Ελλάδας.

Έτσι, την 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησε τη δράση της η Ε.Ο.Κ.Α. Όπως προανέφερα, πολιτικός αρχηγός της υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και Στρατιωτικός ο Γεώργιος Γρίβας, με το ψευδώνυμο Διγενής. Σκοπός της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν η απελευθέρωση της Κύπρου και η Ένωσή της με την Ελλάδα.

Το έθιμο του Τιμίου Σταυρού στα Πετροκέρασα

Για άλλη μια χρονιά στα γραφικά Πετροκέρασα, έναν παραδοσιακό οικισμό χτισμένο στη βορεινή πλευρά της οροσειράς Χορτιάτη – Χολομώντα, στο νομό Θεσσαλονίκης, θα αναβιώσει το παμπάλαιο και ιερό έθιμο της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο κομίζουν πατέρες από τη μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που επαναλαμβάνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο «την ιδίαν ημέραν, την ιδίαν ώραν, με την ιδίαν αρχαίαν τάξιν», όπως γράφουν τα ιερά βιβλία και μαρτυρεί η ζωντανή παράδοση, από το 1768!

Εκτοτε, σε ανάμνηση θαύματος, που έγινε τα μέσα του 18ου αιώνα, όταν το χωριό μαστιζόταν από θανατηφόρα ασθένεια (προφανώς πανώλη) και σώθηκε από τη σωτήρια επέμβαση του Τιμίου Ξύλου, το οποίο έστειλε στο χωριό η μονή Ξηροποτάμου, τα Πετροκέρασα προσκαλούν τον Τίμιο Σταυρό, τον φιλοξενούν και δίνουν την ευκαιρία στους πιστούς να ασπαστούν το Τίμιο Ξύλο.