Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Αρχαίο κτίσμα στο «Πανεπιστήμιο»


Αγγελιοφόρος, 14/01/2010

Ανασκαφή. Μικρό κτίσμα που πρέπει να ήταν σε χρήση από την ύστερη αρχαιότητα (ρωμαϊκή περίοδο) μέχρι την παλαιοχριστιανική εποχή ανακαλύφθηκε στη θέση όπου θα γίνει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο». Οπως είπε η έφορος Θεσσαλονίκης Λίλλιαν Αχειλαρά, αυτό ήταν και το μόνο εύρημα της σχετικής ανασκαφής.

Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν ακόμη να ορίσουν το χαρακτήρα και την ακριβή χρήση του κτιρίου, επειδή η ανασκαφή σταμάτησε από το μετρό για λόγους ασφαλείας...

Οπως αναφέρθηκε, το κτίσμα έχει εξωτερικές διαστάσεις 4,6 επί 3,65 μ. και εσωτερικές 2,67 επί 2,25 μ. Η στέγη του δεν σώζεται, ενώ θεωρείται πως κατά το μεγαλύτερο μέρος του ήταν υπόγειο, επειδή οι εξωτερικοί τοίχοι από ένα σημείο και κάτω δε φέρουν κονιάματα.

Εχουν ήδη φτάσει σε βάθος πέντε μέτρων και δεν έχει εξαντληθεί η ανασκαφή. Στο εσωτερικό έχουν αποκαλυφθεί δύο ορθογώνιες κόγχες και οκτώ ζεύγη δοκοθηκών. Κάποιες εσωτερικές εσοχές των είκοσι πόντων δείχνουν πως πιθανώς υπήρχαν ξυλοδεσιές.

Στις επιχώσεις, που έγιναν όταν ο χώρος εγκαταλείφθηκε, βρέθηκε σκελετικό υλικό ζώων, όστρακα χελώνας, υπολείμματα δομικών υλικών. Ανάλογο εύρημα έχει εντοπιστεί κατά το παρελθόν σε ανασκαφή της οδού Μαβίλη.


Τα ερωτηματικά για τη χρήση του κτιρίου παραμένουν. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ του να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και στη συνέχεια να αποσπασθεί εν σώματι το εύρημα και να μεταφερθεί. Τελικός στόχος είναι η επανατοποθέτησή του σε παρακείμενο χώρο, εντός του σταθμού, αλλά εν υπογείω, ώστε να μην αλλοιωθεί η φύση του.

Πηγή: metro.thessalonikis

Αντώνης Σαμαράς: Θα πολεμήσω σκληρά τον Γ. Παπανδρέου


Σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή". Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει χαρακτηριστικά πως θα πολεμήσει σκληρά τον Γιώργο Παπανδρέου στην περίπτωση που η πολιτική του αποδειχθεί επιζήμια για τον τόπο. Τάσσεται ενάντια του γερμανικού μοντέλου αλλά και του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται και στα εσωκομματικά, λέγοντας ότι η εσωστρέφεια αποτελεί παρελθόν για την ΝΔ.

"Εξαντλήθηκε η περίοδος ανοχής"

"Δεν θα "πελεκήσω" τον αντίπαλο μου, αλλά αν κάνει πράγματα επιζήμια για τον τόπο θα τον πολεμήσω πιο σκληρά απ' ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Θα τον πολεμήσω πολιτικά και όχι πολιτικάντικα" Αντώνης Σαμαράς.

Με σκληρή γλώσσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει τις 100 πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η περίοδος ανοχής εξαντλήθηκε, και μέσω της εφημερίδας "Κόσμος του Επενδυτή" προειδοποιεί τον Γιώργο Παπανδρέου.

Για την οικονομία, τονίζει ότι χρειάζονται πολύ πιο δραστικές περικοπές στις σπατάλες, αναπτυξιακά μέτρα, και μεταρρυθμίσεις στη διάρθρωση των αγορών: "Αν γίνουν αυτά, η έξοδος από την κριση θα είναι ταχύτερη και ευκολότερη απ ό,τι φαντάζονται πολλοί".

Ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται κατά υιοθέτησης του γερμανικού μοντέλου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι είναι λάθος λύση σε λάθος πρόβλήμα, και εξαπολύει βολές εναντίον της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, για το μεταναστευτικό τονίζει πως "πιστεύουμε στην πολιτιστική κοινότητα, όχι στην κοινότητα του αίματος" και θεωρεί ότι η καλύτερη ρύθμιση αντιστοιχεί στο γερμανικό μοντέλο, όσον αφορά την πολιτογράφηση και την ιθαγένεια, και στο γαλλικό, όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και την εθνική ταυτότητα.

Για το Κυπριακό επαναλαμβάνει τη θέση ότι αν το νέο σχέδιο είναι το ίδιο με το Σχέδιο Ανάν, θα το στείλει στο καλάθι των αχρήστων ο ίδιος ο κυπριακός λαός.

Για τα Ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι προέχει η εφαρμογή από την Τουρκία των διμερών συμφωνιών που έχουμε κάνει για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

Αναφερόμενος στο κόμμα της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει: "Δημιουργούμε ένα κόμμα που ξέρει τα προβλήματα του τόπου, δεν έχει δουλείες σε κανέναν, δεν έχει γραμμάτια από τα παρελθόν και χτίζει τις προοπτικές της δικής του διακυβέρνησης, με αποφασιστικότητα αλλά και υπευθυνότητα".

Για το θέμα της ενότητας και ειδικότερα για την Ντ. Μπακογιάννη, αναφέρει ότι "δεν τη βλέπω ως "ηττημένη" και δεν την θέλω σε "ακινησία". Τη θέλω δραστήρια, μαζί μας, στην πρώτη γραμμή".

Το σημαντικό για τον Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η ΝΔ έχει βγει από την εσωστρέφεια την οποία, όπως υποστηρίζει, δεν την θέλει κανείς.

Πηγή: Εξπρές

Πωλητήριο σε 400 ξενοδοχεία λόγω της οικονομικής κρίσης


Του Σταθη Κουσουνη

Kύμα πωλήσεων ξενοδοχειακών μονάδων, συγκροτημάτων ενοικιαζόμενων δωματίων και εκτάσεων για τουριστική χρήση σαρώνει τους τελευταίους μήνες τη χώρα.

Σύμφωνα με τελευταία εκτίμηση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ο κατ’ ελάχιστον αριθμός των ξενοδοχείων που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή προς πώληση φθάνει τα 400 έναντι συνολικού τιμήματος 2 δισ. ευρώ. Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του αριθμού των προς πώληση ξενοδοχείων.

Ο κ. Ανδρεάδης τονίζει ότι, πέραν των ξενοδοχείων που πωλούνται, δεκάδες είναι αυτά που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Μάλιστα, σημειώνει ότι τα ξενοδοχεία της χώρας απώλεσαν το 2009 το 16% του τζίρου τους, δηλαδή 1 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας καταστροφική μια, ενδεχόμενη, παρόμοια ζημία και το 2010.

Οι μονάδες που πωλούνται είναι μικρομεσαίες και η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εξ αυτών έχουν αναθέσει την πώληση των τουριστικών τους συγκροτημάτων σε μεσιτικά γραφεία. Οπως εκτιμάται από τουριστικούς φορείς, ο αριθμός των προς πώληση μονάδων είναι ακόμη μεγαλύτερος, αλλά οι σχετικές διαδικασίες κινούνται από τους ιδιοκτήτες τους με μυστικότητα, γι’ αυτόν το λόγο δεν υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία.

Μάλιστα, στην ξενοδοχειακή αγορά έχουν ακουστεί κατά καιρούς και μεγάλα ονόματα της ελληνικής ξενοδοχίας που επιθυμούν να πωλήσουν τις μονάδες τους.

Ωστόσο, παρατηρείται απόκλιση στις τιμές-στόχους των πωλητών και των ποσών που διαθέτουν οι επίδοξοι αγοραστές. Θεωρούν ότι τα ποσά που ζητάνε οι ξενοδόχοι για την πώληση των μονάδων τους στη χώρα μας είναι υψηλά και ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία για την αγορά καλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων σε χαμηλότερες τιμές.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες διατίθενται προς πώληση σε περισσότερους από 50 δημοφιλείς ή μη προορισμούς της Ελλάδας. Μόνο στην περιοχή και στα νησιά του νομού Αττικής πωλούνται κατ’ ελάχιστον 49 μονάδες.

Ειδικότερα, πωλούνται μονάδες στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στο Μοσχάτο, στη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα, την Καστέλλα, στο Μαρκόπουλο, στην Ανοιξη, την Ελευσίνα, την Καλλιθέα, στον Αγιο Στέφανο, στη Σαλαμίνα, στις Σπέτσες, στην Αίγινα και στα Κύθηρα. Στην Αττική πωλούνται μονάδες έναντι των υψηλότερων τιμημάτων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των μεσιτικών γραφείων. Συνολικά, υπολογίζεται ότι τα 49 ξενοδοχεία στο νομό της Αττικής έχουν βάλει πωλητήριο έναντι του ποσού, περίπου, των 587 εκατ. ευρώ.

Περί τα 70 ξενοδοχεία πωλούνται στα νησιά του Ιονίου, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Κέρκυρα. Στην Κρήτη πωλούνται 38 μονάδες, 31 ξενοδοχεία πωλούνται στη Χαλκιδική και 58 στα Δωδεκάνησα, εκ των οποίων τα περισσότερα στη Ρόδο και την Κω.

Επίσης, στο σφυρί έχουν βγει μονάδες στη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, τη Νάξο, την Ιο, την Πιερία, στον Βόλο, στο Πήλιο, στη Σκιάθο, τη Σκόπελο, τη Χαλκίδα, την Αιδηψό, την Κάρυστο, την Κοζάνη, τη Μεσσηνία, τη Θάσο, τη Λακωνία, τη Φθιώτιδα, την Κορινθία, την Αχαΐα, τη Φωκίδα, την Καρδίτσα, στις Σέρρες, στον Εβρο και στη Ροδόπη.

Πηγή: Καθημερινή

Μια θολή εξήγηση


Του Πάνου Θεοδωρίδη

Το μούδιασμα του κόσμου μπροστά στο νέο στιλ διακυβέρνησης, αλλά και στα μέτρα που υπόσχονται (ή απειλούν) ότι θα πάρουν για την οικονομία, χρειάζεται μια εξήγηση. Δεν κατοικούμε σε μια χώρα που μας οδηγεί στην απάθεια. Εδώ, και για άκρως εξειδικευμένα ζητήματα, θα το κάνουμε το εξειδικευμένο σχολιάκι μας.

Ακόμη κι αν καταλαβαίνουμε ότι μια επίθεση ενάντια σε κάποιον είναι κατευθυνόμενη, ποτέ δεν παίρνουμε το μέρος αυτουνού που δέχεται την επίθεση, τουλάχιστον αν δε χαρούμε για μεγάλο διάστημα τον εξευτελισμό του.Το αντίδωρο σε όλα αυτά είναι ότι δε διαθέτει κανένας μας σκληρό δίσκο μέσα στο κεφάλι του. Ξεχνάμε συνεχώς, συστηματικά και επίμονα. Επιπλέον, αν μεταξύ μας κάποιος έχει το χούι να θυμάται, τον θεωρούμε μούργο, κακότροπο και γρουσούζη.

Οχι, δεν είμαστε μαθημένοι σε μια κυβέρνηση που παραδέχεται λάθη. Μεταπολεμικώς, μόνον ένα «mea culpa» ακούστηκε από τον Ανδρέα, κι αυτό λίγοι το κατάλαβαν, επειδή δε σκαμπάζουμε λατινικά. Μάλλον το χάρηκαν, επειδή νόμισαν ότι ο Ανδρέας έλεγε «τα κόλπα μου».

Είθισται η κάθε κυβέρνηση διαχρονικώς να φέρεται ως αλάνθαστη, άντε σε καμιά δύσκολη στιγμή να μιλήσει για προβοκάτσια, προδότες και τέτοια. Είθισται, επίσης, κάθε αντιπολίτευση να έχει το «όχι» κάτω από το χαλινό της γλώσσας. Πρώτα θα το πει και μετά θα το μαζέψει, αν το μαζέψει. Οταν, λοιπόν, κάποιος υπουργεύων παίρνει πίσω ένα μέτρο, θεωρείται ερασιτέχνης που μετράει μέρες στην κυβέρνηση.

Στην οικονομία έχω τη θολή εντύπωση πως νομίζουμε ότι το χρέος, το έλλειμμα και οι περικοπές συμβαίνουν σε μια άλλη χώρα. Που μοιάζει ενδεχομένως με τη δική μας, αλλά σίγουρα δεν είναι. Μάλλον βλέπουμε εφιάλτη. Κι όταν ακόμη λένε ότι θα κόψουν επιδόματα και θα φορολογήσουν πόρτες και παράθυρα, ακόμη και οι παραδοσιακοί συνδικαλιστές υπόσχονται μια ξεγυρισμένη απεργία «τη δεκάτη Φεβρουαρίου». Δηλαδή, στις ελληνικές καλένδες. Οποτε, οι κρατούντες και οι νομίζοντες ότι κρατούν τραβάνε από φόβο τις κοτσίδες τους.

Ακόμη και οι δράσεις των πολιτών αφιερώνονται σε κάτι τελείως ξενερέ πρωτοβουλίες, όπως να καταργηθούν τα διόδια σε μερικές βεβαιότατα άδικες περιπτώσεις. Για την ιερή αγανάκτηση που έπρεπε να μας πιάσει επειδή δεν υπάρχει ξένος σχολιαστής που να μη μας κατηγορεί ότι μαγειρεύουμε νούμερα επί τριάντα χρόνια, επομένως οι διάφοροι κυβερνήτες μας πρέπει να δεχτούν μπόλικη κατακραυγή, δεν ακούω τίποτε.

Και μη μου λέτε ότι είμαστε όλοι συνένοχοι, γι' αυτό σιωπούμε, επειδή και για το καλαμπόκι πήγαν κάποιοι φυλακή και πάλι την ξέραμε όλοι την απατεωνία. Χρόνια πριν.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

"Θέλω την Ντόρα στην πρώτη γραμμή" λέει ο Σαμαράς


Πολιτικό άνοιγμα στην Ντόρα Μπακογιάννη έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή». «Δε βλέπω την Ντόρα ως ηττημένη και δεν τη θέλω σε ακινησία. Τη θέλω δραστήρια, μαζί μας, στην πρώτη γραμμή», επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αποφασισμένος να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» με οτιδήποτε θολό επισκίαζε το παρελθόν τη Νέα Δημοκρατία. «Δημιουργούμε ένα κόμμα που ξέρει τα προβλήματα του τόπου, δεν έχει δουλείες σε κανέναν, δεν έχει γραμμάτια από τα παρελθόν και χτίζει τις προοπτικές της δικής του διακυβέρνησης, με αποφασιστικότητα αλλά και υπευθυνότητα», δήλωσε.

Πηγή: Foreign Press

Πολύγυρος: Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών


Τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με ευνοϊκούς όρους δίνει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ο Δήμος Πολυγύρου. Οι οφειλές αυτές αφορούν μεταξύ άλλων το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων, το τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές, πρόστιμα του ΚΟΚ, τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων κ.ά.

Τα ποσά καταβάλλονται σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Ειδικά για το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων δίνεται η δυνατότητα μείωσης του κεφαλαίου κατά ποσοστό 60%. Σημειώνεται ότι καμία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 150 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του αντίστοιχου μήνα. Η καταβολή ολόκληρου του ποσού της οφειλής εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης γίνεται με έκπτωση 10%.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων προς υπαγωγή στις ρυθμίσεις λήγει την 1η Φεβρουαρίου 2010.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης: Και κλειστό και ...τρύπιος κουμπαράς


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Σε... τρύπιο κουμπαρά για τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης -και κατ' επέκταση των δημοτών- έχει μετατραπεί το νέο δημαρχείο, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Τσιρογιάννη.

Κάθε μήνα που περνά, εκτιμάται ότι το «πορτοφόλι» του δήμου αδειάζει κατά περισσότερα από 125.000 ευρώ από τη μη λειτουργία του μεγαλοπρεπούς κτιρίου.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί όχι μόνο στα ενοίκια που θα «γλίτωνε» ο δήμος τόσο από το Καραβάν Σαράι όσο και από τα άλλα κτίρια στα οποία σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες του (τα μισθώματα φτάνουν τα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο), αλλά και στα λειτουργικά έξοδα που σήμερα καλείται να πληρώσει για τη θέρμανση και τον ηλεκτροφωτισμό των κτιρίων αυτών. Επίσης, από τη μη λειτουργία του νέου δημαρχείου «χάνουμε» και το 20% επί των ακαθάριστων εσόδων από το νέο υπόγειο πάρκινγκ, που επίσης δε λειτουργεί.

Ολα έτοιμα, αλλά...

Εδώ και πέντε μήνες, το κτίριο είναι και τυπικά έτοιμο να υποδεχτεί τις υπηρεσίες και τους πολίτες σε καθημερινή βάση. Τα εγκαίνια του νέου δημαρχιακού μεγάρου πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τον περασμένο Οκτώβριο. Ακολούθησε η σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση της τιμολογιακής πολιτικής για το νέο υπόγειο πάρκινγκ των 851 θέσεων, που θεωρείται ανάσα για το πρόβλημα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Λίγο αργότερα, το νέο κτίριο φωταγωγήθηκε μεγαλοπρεπώς κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης. Εξάλλου, υπογράφηκε και σύμβαση με μια μεταφορική εταιρία για να προχωρήσει η μεγάλη υπόθεση της μετακόμισης των υπηρεσιών του δήμου στο νέο κτίριο.

Τυπικά, λοιπόν, όλα είναι έτοιμα για τη λειτουργία του. «Μετά από 140 χρόνια, ο δήμος Θεσσαλονίκης απέκτησε επιτέλους έναν ιδιόκτητο χώρο, όπου θα συγκεντρώσει τις περισσότερες υπηρεσίες του, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Επίσης, το υπόγειο πάρκινγκ που τόσο έχει ανάγκη η πόλη ακόμη δε λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι και αυτό έχει ολοκληρωθεί. Είναι κρίμα να χάνουμε καθημερινά τόσα χρήματα, ενώ τα πάντα είναι έτοιμα», εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ «χωρίζουν» το νέο δημαρχείο από την καθημερινή του λειτουργία. Στο ποσό αυτό ανέρχεται ο λογαριασμός μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και κατασκευάστριας κοινοπραξίας που παραμένει ανεξόφλητος.

Από τα 6,5 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε ένα κονδύλι ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, για το οποίο υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, δεν υπέγραψε όμως ακόμη για την εκταμίευσή του το υπουργείο Οικονομικών. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας του την εξόφληση της τελευταίας δόσης προς την κοινοπραξία, αλλά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Στα ταμεία της κοινοπραξίας δεν έχει εισρεύσει ακόμη ούτε ένα ευρώ από το προς εξόφληση ποσό.

Την ίδια ώρα, ο δήμος καλείται να καταβάλει ένα επιπλέον ποσό για τον ηλεκτροφωτισμό του νέου κτιρίου, αλλά και για μια υποτυπώδη θέρμανση, που μπαίνει σε λειτουργία όταν γίνονται μεμονωμένες εκδηλώσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στελέχη, αλλά και υπάλληλοι στο δήμο επισημαίνουν, πάντως, ότι, όσο ο χρόνος περνά (και με δεδομένο και το διάστημα του ενός τριμήνου που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για τη μετακόμιση των υπηρεσιών), είναι αμφίβολο αν το νέο κτίριο θα λειτουργήσει πριν από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές...

Πηγή: Αγγελιοφόρος

«Φυτρώνουν» νέα μπλόκα αγροτών σε όλη τη χώρα


Σε επ' αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και της Εγνατίας οδού προχώρησαν την Παρασκευή με εκατοντάδες τρακτέρ αγρότες από τη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα.

Οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αγροτών αναμένεται να «φουντώσουν» τις επόμενες μέρες, αφού σε Μακεδονία - Θράκη και Θεσσαλία θα στηθούν ακόμη περισσότερα μπλόκα, ενώ οι αγρότες των Σερρών, του Κιλκίς, της Δράμας και του Έβρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποκόψουν από μεθαύριο την πρόσβαση στα τελωνεία των αντίστοιχων νομών.


Στη Χρυσούπολη

Ισχυρό μπλόκο στην Εγνατία οδό, στον κόμβο της Χρυσούπολης, έστησαν την Παρασκευή με περίπου 250 τρακτέρ αγρότες του νομού Καβάλας. Οι αγρότες της περιοχής αποφάσισαν γύρω στις δύο το μεσημέρι να αποκλείσουν επ' αόριστον την Εγνατία οδό. «Βασικό μας αίτημα είναι η σωστή διαχείριση και κατανομή των χρημάτων που προορίζονται για τους αγρότες από την Πολιτεία. Επιπλέον ζητάμε το «πάγωμα» των αγροτικών χρεών, την πάταξη των καρτέλ, αλλά και εντατικότερους ελέγχους στην αγορά», είπε ο Γιάννης Πασσαλίδης, αγροτοσυνδικαλιστής από την Καβάλα.


Φθιώτιδα και Βοιωτία

Ιδιαίτερα αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, που απέκλεισαν με εκατοντάδες αγροτικά μηχανήματα επ' αόριστον την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος της Αλαμάνας (355 τρακτέρ) και του Κάστρου Βοιωτίας (350 τρακτέρ). «Διεκδικούμε καλύτερες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα και ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για να μειωθεί η ''ψαλίδα'' μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή», δήλωσε ο Βάιος Γκανής, αγροτοσυνδικαλιστής από τη βόρεια Φθιώτιδα. Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής παρέταξαν επιπλέον περίπου 100 τρακτέρ στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος της Τιθορέας, χωρίς όμως να εμποδίσουν τη διέλευση των οχημάτων.


Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Εκτός από την Καβάλα, τα αγροτικά μπλόκα που πρωτοστάτησαν την Παρασκευή στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτά των Σερρών και της Δράμας. Οι Σερραίοι παραγωγοί συγκέντρωσαν στον κόμβο των Κερδυλλίων περίπου 180 τρακτέρ και απέκλεισαν από το μεσημέρι επ' αόριστον το συγκεκριμένο οδικό κομβικό σημείο. Αντίστοιχα, οι αγρότες του νομού που βρίσκονται από προχτές με 60 τρακτέρ στο Στρυμονικό δεν έκλεισαν το δρόμο, ωστόσο ανακοίνωσαν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως άλλωστε και οι παραγωγοί από την επαρχία Βισαλτίας, που θα μεταβούν στον Προμαχώνα. Οι αγρότες της Δράμας συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής με περίπου 150 τρακτέρ, ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι δε θα εμποδίσουν το Σαββατοκύριακο τη διέλευση των οχημάτων.


Στη Χαλκιδική

Οι αγρότες της Χαλκιδικής παρέμειναν και την Παρασκευή στον κόμβο της Τρίγλιας με περίπου 60 τρακτέρ, ενώ οι αγρότες του Κιλκίς θα μεταβούν το Σάββατο στο τελωνείο της Δοϊράνης. Επίσης, οι αγρότες του Έβρου αναμένεται να συγκεντρώσουν το Σάββατο τρακτέρ στο τελωνείο των Κήπων και του Ορμενίου, αλλά και στην Κορνοφωλιά Σουφλίου. Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν ενεργά από την Τρίτη και οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, που θα στήσουν μπλόκα σε τρία σημεία και ειδικότερα στη Χαλκηδόνα, τα Μάλγαρα και τα «Πράσινα Φανάρια» στην περιοχή του αεροδρομίου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Λίμνη Κουμουνδούρου: Σεμινάρια Ντίζελ

Το Blog "Λίμνη Κουμουνδούρου" (limnik.blogspot.com) μας έστειλε ένα εξαιρετικό, σαρκαστικό (και πικρό) κείμενο που αναδυκνείη την οικολογική καταστροφή στη Λίμνη Κουμουνδούρου. Από το ίδιο blog διαβάζουμε ότι δίνεται μάχη από οικολογικές ομάδες να αποτραπεί η μεταφορά των δεξαμενών της SHELL στην περιοχή.

'Λίμνη Κουμουνδούρου''.
Υγροβιοντιζελότοπος 5 σε 1.

Πλωτή δεξαμενή καυσίμων - Αρχαιολογικός χώρος - Περιαστικό πάρκο - Στραγγιστήριο ΧΑΔΑ Φυλής - Υγροβιότοπος...

Μάθημα πρώτο : Εξοπλισμός.

Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό από καρστικές πηγές της Πάρνηθας.
Μετά τον εκσυγχρονισμό της με δυναμικό εξοπλισμό, οι πηγές της εμπλουτίστηκαν και παράγουν πλέον ένα εξαιρετικό μίγμα πετρελαίου, νερού και πηχτού υγρού χωματερής. Η επαναστατική μέθοδος διαχωρίζει τα παράγωγα πετρελαίου - για χρήση - και διοχετεύει το υπόλοιπο προϊόν προς βρώση ( των πουλιών ) και εμπλουτισμό του οικοσυστήματος!

Ακολουθεί ανάλυση του συστήματος :

Δεξιά το φράγμα πετρελαιοειδών γύρω από τις πηγές τροφοδοσίας. Κάτω αριστερά η απόληξη σωλήνα περισυλλογής, στο κέντρο υλικά υποστήριξης πυθμένα και στην επιφάνεια, σε διάφορες αποχρώσεις - ανάλογα της ποιότητας , τα προϊόντα καυσίμων.

Μέσα στο φράγμα.

Αριστερά, φτερωτή περιδίνησης για την άντληση των πετρελαιοειδών που αναβλύζουν σε συνθήκες σταθερής παραγωγής. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουν ''κατωκοσμικές'' συνθήκες προσομοίωσης για τη προστασία και συντήρηση του ''αγάλματος'' της Περσεφόνης στον αρχαιολογικό χώρο.

Στον δεύτερο δακτύλιο του φράγματος διακρίνεται ο εμπλουτισμός του εδάφους με τα εξελιγμένα προϊόντα και ταυτόχρονα πιστοποιείται η αντοχή τους σε όλα τα καιρικά φαινόμενα αλλά και την κλίμακα του χρόνου!

Δεξιά η αντλία συλλογής πετρελαίου, στο κέντρο η φτερωτή και το γειτνιάζον ''άγαλμα''.


Σε άλλη προοπτική, τα προϊόντα που αναβλύζουν ανάμεσα στην αντλία και την φτερωτή. Εξ αποτελέσματος, ο άρτιος σχεδιασμός για την μέγιστη απόδοση!

Πηγή: Foreign Press