Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ολοκληρώθηκε το γονιδίωμα του «ανθρώπου της Ντενίσοβα»

Τα ευρήματα στο σπήλαιο της Ντενίσοβα στη νότια Σιβηρία άνοιξαν νέο κεφάλαιο στην παλαιοανθρωπολογία (Πηγή: MPI for Evolutionary Anthropology)

Βαγγέλης Πρατικάκης

Η γενετική αλληλουχία της μυστηριώδους αυτού είδους ανθρώπου μπορεί τώρα να συγκριθεί με αυτή του Homo sapiens

Η ομάδα ενός διάσημου Γερμανού ανθρωπολόγου, ο οποίος προσδιόρισε πρόσφατα ολόκληρη τη γενετική αλληλουχία των Νεάντερταλ, ανακοινώνει τώρα ότι ολοκλήρωσε το γονιδίωμα ενός ακόμα χαμένου συγγενή μας: ενός μυστηριώδους είδους ανθρώπου που έζησε την παλαιολιθική εποχή στη Σιβηρία και έγινε γνωστό ως άνθρωπος της Ντενίσοβα.

Μαζί με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, ο άνθρωπος της Ντενίσοβα θεωρείται ο πλησιέστερος εξαφανισμένος συγγενής μας.

…. και η πλεονεξία τους στυγνή διαστροφή


απόσπασμα από  την 2η Ποιητική Συλλογή
του  Αγγελου  Αγγελίδη
Αιγίνιο  02-02-2012

στοίχειωσε η  ατμόσφαιρα
πάνω απ΄ τις σκιές μας.
και μια αλήθεια ωμή όσο και βάρβαρη
απομηδένισε της φαντασίας μας όλες τις προεκτάσεις.

……

ξεθώριασαν οι τοίχοι στα συνθήματα.
έμμειναν μόνο γράμματα σαν άδεια σύμβολα απύθμενα
χωρίς να μας θυμίζουν το μεγαλείο του μυαλού
που μιας ψυχής περήφανης τα χέρια οδηγούσε.

«Αρχηγό του τοκογλύφου Καραμπέρη» αποκάλεσε ο Τσίπρας τον Καρατζαφέρη!


Πόλεμος δηλώσεων με βαρείς πολιτικούς χαρακτηρισμούς
ξέσπασε ανάμεσα στον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τον χαρακτηρισμό «κονφερανσιέ» που απέδωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, σε χθεσινές του δηλώσεις.

«Είναι αλήθεια ότι σε ηλικία 25 ετών έχω κάνει και τον κονφερανσιέ. Βλέπετε, η οικογένειά μου, δεν ευνοήθηκε από το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Δεν τοποθετήθηκε κανένας άμεσα συγγενής μου αρχηγός του Παναθηναϊκού, ούτε πήρε κανένα έργο από το Δημόσιο. Έχω δουλέψει σκληρά και πολύ. Αυτό είναι το διαβατήριό μου» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, μιλώντας στο Ράδιο 9.

«Ειρωνείες και υπονοούμενα δεν έχουν θέση, τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Δυστυχώς, η σοβαρότητα, τείνει να γίνει στις μέρες μας είδος “ουσιώδες εν ανεπαρκεία”» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

19 3 2010: Ο Αντώνης Σαμαράς στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής


Διαβάστε τι είπε τότε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας:

«Κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε το εισόδημα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην κυβέρνηση για να νέα μέτρα, που τα χαρακτήρισε «οδυνηρά» και «αναποτελεσματικά», ενώ επέρριψε ευθύνες για τη συντήρηση «ενός μοντέλου που χρεοκόπησε», σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στο δικό του κόμμα γιατί «υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού «κυβερνητισμού».


Πρόσθεσε όμως, ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει» διότι «έχει δυνατότητες, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει μέλλον», αλλά άσκησε κριτική στο μίγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, που να συντηρούν ελεγχόμενη τη ζήτηση «η αγορά θα κλατάρει».

Η πυραμίδα της Θήβας (Video)

ΝΔ: βουλευτές και συνδικαλιστές βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στον Σαμαρά

Αρης Ραβανός

Παρά τις πιέσεις δεν φαίνονται έτοιμοι να στηρίξουν τις επιλογές του προέδρου της

«Κόκκινη κάρτα» στην ηγεσία της ΝΔ βγάζουν «γαλάζιοι» βουλευτές και συνδικαλιστές, διαφωνώντας σεε αρκετά σημεία με αυτά που έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρωθυπουργό.

Το κλίμα στις τάξεις των συνδικαλιστών και των βουλευτών είναι πάρα πολύ βαρύ και τα μηνύματα που δέχονται ειδικά επώνυμα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τις εκλογικές τους περιφέρειες είναι ιδιαίτερα αρνητικά.

Αρκετοί βουλευτές έχουν συνομιλήσει τις τελευταίες ώρες με δημοσιογράφους και τους μεταφέρουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Στα λευκά ο Πολύγυρος σήμερα 7-2-2012 (Video)

Αργύρης Λαφαζάνης: Ερώτηση για ΧΥΤΑ Σιθωνίας

κλικ για μεγέθυνση

Δείτε το «ντου» στις σκάλες της Βουλής (Video)

Το πλαίσιο συμπόρευσης των «2»

Τον Σαμαρά τον ρωτήσατε αν σας θέλει; Ρωτήσατε τη βάση της Νέας Δημοκρατίας;
Δηλαδή θα γίνεται εσείς υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. θα πάρουν τα π@π@ρι@ τους και εσείς τα υπουργεία;


Οι κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος έχουν αποφασίσει
να συναινέσουν σε μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.


Του Kωνσταντινου Zουλα

Να συναινέσουν σε μια συγκυβέρνηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, εάν στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν διασφαλίζει αυτοδυναμία, έχουν συναποφασίσει κατά πληροφορίες οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος. Με μία, όμως, προϋπόθεση: να μετέχουν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο ελάχιστα μέλη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε δευτερεύουσες κυβερνητικές θέσεις. Και τούτο διότι αμφότεροι, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας τους, έκριναν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η κυρία με τα αποικιοκρατικά γονίδια που οι προπαππούδες της έπιναν το αίμα των Αφρικανών

Η σύζυγος Παπαδήμου - Shanna Ingram - Papademos

Αποκάλυψη από τον Στέφανο Χίο

Η κυρία Σάννα Ίνγκραμ – Παπαδήμου ή πιο σωστά(όπως πιθανό να επιθυμούσε και η ίδια να γράφουμε το ονοματεπώνυμο της) Shanna Ingram-Papademos, είναι μια συμπαθέστατη μεσόκοπη μεγαλοαστή, κάτοικος Εν Ελλάδι στο Δήμο Παλαιού Ψυχικού. Εαν αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία μας, πιθανόν να ομοίαζε με την συνταξιούχο ηθοποιό(σήμερα)που φιγούραρε στην παλιά διαφήμιση της μικρής Ολλανδέζας που ανέθρεψε τηλεοπτικά με εισαγόμενο γάλα την ελληνική γενιά του ’80 που τώρα σιγοψήνεται στη θράκα των μέτρων του μνημονίου.

Η κυρία Shanna ήρθε πάλι στο προσκήνιο μετά το σοκ που υπέστημεν όλοι μας στα μέσα της εβδομάδας όταν διαπιστώσαμε- στο πλαίσιο φιλανθρωπικής εκδήλωσης- ότι μετά από 35 χρόνια στο πλευρό του πρώην συμβούλου του Κώστα Σημίτη,

Αναβλήθηκε η δίκη κατηγορουμένων, για τα επεισόδια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Για την 1η Μαρτίου αναβλήθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη των πρώτων έξι -σε σύνολο 17- κατηγορουμένων που φέρονται να συμμετείχαν στα επεισόδια που προκάλεσαν τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να αποχωρήσει. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Ανάμεσα σ' αυτούς που επρόκειτο να καθίσουν σήμερα στο εδώλιο -δίπλα σε τέσσερις οπαδούς του Ηρακλή και δύο ακόμη διαδηλωτές- είναι κι ένας αστυνομικός, ο οποίος, δεν κατηγορείται για πρόκληση επεισοδίων, αλλά αντιμετωπίζει την πράξη της «προσβολής στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας δια παραλείψεως».

Ο -χαμηλόβαθμος- αστυνομικός κατηγορείται ότι παρότι βρισκόταν σε υπηρεσία εκείνη τη μέρα, κινούμενος με πολιτικά κοντά στο σημείο των επεισοδίων, εντούτοις δεν προέβη σε καμία σύλληψη.

Τα κόκκινα κασκόλ πήγαν Ακρόπολη και οι κόκκινες γραμμές... περίπατο!

Θύελλα απειλών από τους δανειστές

γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, οι πολύωρες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, οι συνεδριάσεις διαφόρων κομματικών ή κοινοβουλευτικών οργάνων, οι αμφίσημες δηλώσεις και οι αναβολές (ήδη η νέα σύσκεψη έχει μεταφερθεί για σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας) να χρησιμεύουν στο εσωτερικό μέτωπο της προπαγάνδας, στην πράξη όμως απλώς ενισχύουν και πολλαπλασιάζουν τις προειδοποιήσεις και τις απειλές από το εξωτερικό.

Τα μηνύματα, εκβιαστικά και απαξιωτικά, φθάνουν από όλες τις πλευρές.

Μέρκελ και Σαρκοζί επανέλαβαν χθες πως η χώρα μας δεν θα λάβει το νέο δάνειο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Εκκενώνουν χωριά στον Έβρο – Φόβοι για μεγάλες καταστροφές από τεράστιες ποσότητες νερών


Την προληπτική εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών αποφάσισαν οι αρχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίκειται εισροή μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου.

Πρόκειται για τμήματα των χωριών Ορμένιο , Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας.

Παράλληλα, θα υπάρχει υψηλή επιφυλακή και ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε απόψε στο Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων νομού Έβρου στην Ορεστιάδα.

Πενήντα ζευγάρια ασπροπάρη έχουν απομείνει στην Ελλάδα

Ο ασπροπάρης απειλείται από έλλειψη τροφής, δηλητηρίαση από χρήση παράνομων δολωμάτων και ηλεκτροπληξία σε ηλεκτροφόρα καλώδια

Μάχη Τράτσα

Πενταετές πρόγραμμα για την επιβίωση του είδους ξεκινούν φορείς από Ελλάδα, Βουλγαρία και Βρετανία

Λιγότερα από 50 ζευγάρια ασπροπάρη - το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που αναπαράγονται στην Ελλάδα - έχουν απομείνει στη χώρα μας. Ο πληθυσμός αυτού του…περίεργου γύπα έχει μειωθεί κατά περίπου 80% τα τελευταία 30 με 40 χρόνια. Αντίστοιχη μείωση έχει υποστεί το είδος και παγκοσμίως. Σήμερα τα ενήλικα σε ολόκληρο τον πλανήτη υπολογίζονται σε 30-45 χιλιάδες.

Κι όμως ο απροπάρης ήταν το πρώτο είδος στον κόσμο το οποίο προστατεύτηκε με νόμο.

Γιάννης Μανώλης: "Δεν θα συμφωνήσω ποτέ"

Εκτίμησε ότι με την μείωση του κατώτερου μισθού κατά 20%, όλοι οι εργαζόμενοι θα απωλέσουν τρεις μισθούς

"Η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του τροχονόμου, τις αποφάσεις τις παίρνει η τρόικα", τόνισε ο γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης στην πρωινή εκπομπή του Ant1.

"Δεν θα υπογράψω κανένα μνημόνιο και δεν θα συμφωνήσω ποτέ σ' αυτές τις πολιτικές", τόνισε ο κ. Μανώλης.

Όταν του επισημάνθηκε ότι με τις απόψεις του διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή της ΝΔ, ο κ. Μανώλης απάντησε: "Όταν πρόκειται για την επιβίωσή μου λέω αυτό που πιστεύω εγώ".

Σφοδρή κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Του Θοδωρή Δούκα

ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από χθες το βράδυ τη Χαλκιδική. Η κεντρική και βόρεια Χαλκιδική ντύθηκε στα λευκά με αποτέλεσμα να χρειάζονται αλυσίδες σε όλο το οδικό κύκλωμα της κεντρικής και βόρειας Χαλκιδικής. Αν και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου έχει καθαριστεί, η τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών γιατί η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών διακόπηκαν τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία του Πολυγύρου (εκτός Καλυβών), Γαλάτιστας, Βραστάμων, Ταξιάρχη και Βάβδου. Κλειστά είναι και τα σχολεία στο δήμο Αριστοτέλη.

Θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν Κασσάνδρα και Σιθωνία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από χθες το βράδυ δέχτηκε πολλές κλήσεις για πτώση δέντρων.

Ελικόπτερο συνετρίβη στην Θήβα

Σώθηκαν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης

Ιδιωτικό ελικόπτερο κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης κατέπεσε σε χωράφι, 500 μέτρα από το 90ο χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας.

Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από αεροδρόμιο των Μεγάρων και βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση.

Στις 8.45 το βράδι της Δευτέρας και εν μέσω ισχυρής καταιγίδας ο πιλότος του ελικοπτέρου διαπίστωσε βλάβη στον κινητήρα του και επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση.

Το πορτρέτο της «ποιήτριας» του Σύμπαντος

Το νεφέλωμα με το... ανθρώπινο πρόσωπο

Θοδωρής Λαΐνας

Καταπληκτική φωτογραφία του νεφελώματος «Gabriela Mistral» που μοιάζει με τη νομπελίστρια λογοτέχνη

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO) έδωσε στη δημοσιότητα μια καταπληκτική φωτογραφία ενός νεφελώματος που η κοσμική του ύλη είναι «σκαλισμένη» με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι επιστήμονες που μελετούσαν τις εικόνες του νεφελώματος «είδαν» σε αυτό το πρόσωπο της νομπελίστριας ποιήτριας Γκαμπριέλα Μιστράλ και του έδωσαν το όνομα της.

Το «ποιητικό» νεφέλωμα

To νεφέλωμα που έχει την κωδική ονομασία NGC 3324 βρίσκεται σε απόσταση 7.500 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Τρόπιδος.