Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΝΔ: βουλευτές και συνδικαλιστές βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στον Σαμαρά

Αρης Ραβανός

Παρά τις πιέσεις δεν φαίνονται έτοιμοι να στηρίξουν τις επιλογές του προέδρου της

«Κόκκινη κάρτα» στην ηγεσία της ΝΔ βγάζουν «γαλάζιοι» βουλευτές και συνδικαλιστές, διαφωνώντας σεε αρκετά σημεία με αυτά που έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρωθυπουργό.

Το κλίμα στις τάξεις των συνδικαλιστών και των βουλευτών είναι πάρα πολύ βαρύ και τα μηνύματα που δέχονται ειδικά επώνυμα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τις εκλογικές τους περιφέρειες είναι ιδιαίτερα αρνητικά.

Αρκετοί βουλευτές έχουν συνομιλήσει τις τελευταίες ώρες με δημοσιογράφους και τους μεταφέρουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Μέχρι στιγμής όμως έχουν αποφύγει τις δημόσιες δηλώσεις και μένει να φανεί πως τοποθετηθούν στη Βουλή κατά την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή η ηγετική ομάδα της ΝΔ που δεν ανησυχεί για διαρροές, δίνει την επικοινωνιακή της μάχη, ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκαλεί η συμφωνία με την τρόικα. Παράλληλα θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να διατηρήσει την εκλογική της επιρροή και τη συνοχή του κόμματος.
Όμως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ήδη φαίνεται ότι οι συνδικαλιστές, αλλά και ομάδα βουλευτών, δεν φαίνονται έτοιμοι να στηρίξουν τις επιλογές του κ. Σαμαρά.

Το ερώτημα που θέτουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ είναι κατά πόσο οι αντιδράσεις θα είναι έντονες και κυρίως πώς αυτές θα εκδηλωθούν και με ποιο τρόπο.

Το «κλειδί» είναι πως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς θα περάσει στην κομματική βάση, στους ψηφοφόρους, μέλη και στελέχη, τη θέση του κόμματος και κυρίως εάν θα καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της επιλογής του.

Ήδη, η γραμμή ότι για πρώτη φορά έγινε διαπραγμάτευση είναι σε κομβικό σημείο της «γαλάζιας» επιχειρηματολογίας, αλλά υπάρχει σκεπτικισμός πώς θα το δεχθεί η κομματική βάση.

Και αυτό διότι οι διαμαρτυρίες δυσχεραίνουν την προσπάθεια της ηγεσίας να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση -με πρωτοβουλία και επιμονή της ΝΔ- προκειμένου να πείσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους ότι έχουν περισωθεί πολλά.

ΔΑΚΕ: «Ζητείται ηγέτης να πει όχι»
Τα πρώτα δημόσια πυρά ήρθαν από τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ και γ.γ. της ΓΣΕΕ κ. Ν. Κιουτσούκη που είχαν στόχο και τον κ. Σαμαρά.

«Μετά τα όσα δεινά συμφώνησαν οι αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση του… Προκρούστη, οι έλληνες αναζητούν ελπίδα, αναζητούν ηγέτη που θα πει το μεγάλο όχι» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κιουτσούκης που προειδοποιεί ουσιαστικά και την ηγετική ομάδα της ΝΔ με την εξής αναφορά: «Η Ελλάς εάλω… Ο λαός όμως δεν ξεχνά και τιμωρεί».

Ο κ. Κιουτσούκης, που επικρίνει με σφοδρότητα τη στάση της «γαλάζιας» ηγεσίας για τα νέα μέτρα, επισημαίνει ότι «οι βουλευτές και οι υπουργοί της κυβέρνησης όταν πάνε σπίτια τους εάν μπορούν ας δουν στα μάτια τα παιδιά τους» και συνεχίζει: «Βλέποντας τα μάτια των παιδιών, των απλών ανθρώπων που εδώ και δυο χρόνια αντικρίζουν την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Πρώτα όμως να δουν τα πρόσωπά τους στον καθρέπτη».

Στη λογική αυτή περιλαμβάνονται οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε 13ο και 14ο μισθό, ότι απέτρεψε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και ότι κατόπιν ενεργειών του θα μειωθούν λιγότερο από ότι ήθελε η Τρόικα, οι επικουρικές συντάξεις.

Π. Καμμένος: «Η παράσταση συνεχίζεται…»
Για παράσταση που συνεχίζεται μιλά ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος ακόμα της ΝΔ κ. Π. Καμμένος και χαρακτηρίζει «δήθεν» τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θεωρεί πως γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

«Η παράσταση συνεχίζεται δείτε την ανάρτηση ξημερώματα Κυριακής που σας γράφω την τελική συμφωνημένη απόφαση των συγκυβερνητών με τους εισβολείς. Οι δήθεν διαπραγματεύσεις γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και μαύρα κονδύλια πάνε για προπαγάνδα, προκειμένου να γλιτώσουν από την πιθανότητα βουλευτές να κάνουν το καθήκον τους και να αρνηθούν να ψηφίσουν την δανειακή σύμβαση, να αρνηθούν δηλαδή να διαπράξουν το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας» σημειώνει με σημείωμά του στο διαδίκτυο ο κ. Καμμένος.

Στη συνέχεια, θέλοντας να πλήξει καίρια το επικοινωνιακό όπλο της ΝΔ περί κόκκινων γραμμών, ανέφερε πως η μοναδική κόκκινη γραμμή για το πρώην κόμμα του είναι εκείνη της τραγουδίστριας Νατάσσας Θεοδωρίδου.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: